Arsenal, Putellas, Blomqvist, strejkhot och svenska cupen

Det är några dagar sedan förra inlägget, och mycket har hunnit hända. Inte minst så har hotet om att damallsvenskan skjuts upp till följd av spelarstrejk ökat.

Jag kan inte säga att jag är det minsta insatt i den här frågan om spelarnas kollektivavtal. Men jag vet att det är avspark i damallsvenskan den 24 mars, och att förhandlingarna inleddes i förrgår. Det är knappast ett imponerande arbete från parterna. De här förhandlingarna borde förstås ha påbörjats för länge sedan.

Och så har Arsenal med bland annat svenskarna Jonas Eidevall, Patrick Winqvist, Stina Blackstenius och Lina Hurtig vunnit en titel. Man besegrade Chelsea med 3–1 i ligacupfinalen, trots att man kom i underläge redan i andra minuten.

Jag såg inte matchen. Men utifrån de rätt matiga klipp med höjdpunkter som jag sett på Youtube ser Arsenal ut att ha gjort en fantastisk första halvlek. Kvitteringen bar Stina Blackstenius signatur. Hon vann först en frispark på mittplanen. Sedan fick hon lite turligt bollen från Frida Maanum vid straffpunkten – och satte säkert bollen i mål med en distinkt bredsida.

En stund senare satte Kim Little ledningsmålet på straff, och i slutet av halvleken gjorde Chelsea självmål på en hörna. Och ungefär en timme senare var saken klar.

För svenskarna i Chelsea blev det ingen vidare finaldag. Men för Johanna Rytting-Kaneryd har det i varje fall funnits skäl att fira under den här veckan. I onsdagens ligamatch mot Brighton gjorde närmligen ytterforwarden sitt första WSL-mål.

Det betydde 3–0 i 3–1-segern, och det rimliga är ju att Rytting-Kaneryd gav Sam Kerr en rejäl kram efteråt. För det var ju både väldigt snyggt och osjälviskt av Kerr att passa bollen.

Även Arsenal har för övrigt spelat i veckan. De vann mot Liverpool med 2–0, och Blackstenius gjorde mål även i den matchen.

Apropå svenskar i Londonklubbar så är det mycket spekulationer kring Magdalena Eriksson för tillfället. Hon och Pernille Harder kopplas ihop med klubbar som Lyon, Real Madrid och senast Bayern München.

Det blir väldigt spännande att se var paret hamnar till nästa säsong. Det blir även spännande att se i vilken klubb Rebecka Blomqvist spelar i höst. I veckan meddelade Wolfsburg att Blomqvist inte kommer att spela kvar i den tyska storklubben i alla fall.

Och det är rimligt att hon går till en klubb där hon får mer speltid. Den här säsongen har hon bara spelat 304 minuter i Frauen-Bundesliga, 33 minuter i tyska cupen och 57 minuter i Champions League. Det ger totalt 394 minuter fördelat på 17 matcher (två från start och 15 inhopp).

I veckan har listan över svenska spelare i Italien förlängts ytterligare i och med att Fanny Lång skrev ett korttidskontrakt med Inter. Därmed är det numera 14 svenska spelare i den italienska högstaligan. Och totalt får jag det till att vi har 54 svenska spelare i olika utländska högstaligor – men jag kan ha råkat missa någon…

Sedan förra inlägget har vi också fått veta att Alexia Putellas även vann Fifas pris The Best som världens bästa spelare 2022. Hon gjorde det trots att hon ju bara spelade halva året, och bland annat missade EM-slutspelet till följd av en korsbandsskada.

En spännande detalj kring Fifa-priset är ju att man kan se hur olika spelare och förbundskaptener har röstat. Jag roade mig med att kolla alla svenskars röster. Där noteras att Beth Mead hade vunnit om de röstberättigade svenskarna hade fått bestämma. Så här såg den svensk röstningen ut:

Caroline Seger:
1) Alexandra Popp, 2) Beth Mead, 3) Aitana Bonmati.

Peter Gerhardsson:
1) Aitana Bonmati, 2) Leah Williamson, 3) Sam Kerr.

Pia Sundhage:
1) Beth Mead, 2) Debinha, 3) Sam Kerr.

Tony Gustavsson:
1) Sam Kerr, 2) Alexandra Popp, 3) Beth Mead.

Anneli Andersén:
1) Lena Oberdorf, 2) Aitana Bonmati, 3) Beth Mead.

Thomas Dennerby:
1) Alexia Putellas, 2) Sam Kerr, 3) Beth Mead

Wida Zemarai:
1) Alexandra Popp, 2) Alex Morgan, 3) Debinha.

Lisa Edwinsson:
1) Beth Mead, 2) Alexia Putellas, 3) Sam Kerr.

Listan med alla röster finns här:

I samband med Fifagalan presenterades även Fifpros officiella världslag för 2022. Det känns som ett ovanligt rimligt världslag. Ofta tycker jag att det har kommit in en och annan spelare som inte hör hemma i det där laget. Men i år ser det bra ut.

En lite oväntad grej är ju dock att Tiane Endler blev världslagets målvakt, trots att Mary Earps prisades som världens bästa målvakt vid Fifagalan.

Earps höll för övrigt ett gripande tacktal som är väl värt att lyssna på.

Slutligen är det ju förstås på sin plats att skriva några ord om svenska cupen. I dag har Kristianstad och Hammarby säkrat varsin semifinalplats.

Kristianstad är ju det lag som imponerat mest genom att vinna på bortaplan mot både Rosengård och Linköping. Hammarby har haft en mycket lättare väg till utslagsmatcherna. I dag kollade jag lite på Bajens match mot Eskilstuna. Jag hade hoppats kunna få en liten bild av hur bra Bajen är i år.

Men tyvärr var motståndet för dåligt för att man skulle kunna dra några större växlar av matchen. Det gick liksom för lätt. Bland annat fick Hammarby sina två första mål till skänks av Uniteds målvakt.

Det är den geografiska lottningen som givit Bajen en enkel resa till semifinal. Och som grädde på moset, den ger även laget fördel i slutspelet. För i och med att man haft en enkel grupp där man kunnat vinna matcherna med stor marginal får man med största sannolikt hemmamatch i semifinalen.

Däremot är risken uppenbar att Kristianstad får en bortamatch i semifinalen eftersom de har spelat i den tuffaste gruppen.

Svaret på det får vi under söndagen då de två sista grupperna spelas färdigt. Där står den ena gruppsegern mellan Häcken och Vittsjö och den andra mellan Piteå, Djurgården och i viss män även AIK.

xxx

6 tankar på “Arsenal, Putellas, Blomqvist, strejkhot och svenska cupen

 1. Med risk för att låta som en gnällig motståndarsupporter så känns det inte bra att SvFF återigen ger ‘herrklubbarna’ en bekväm resa i Svenska Cupen, man kallar det geografisk lottning men Linköping ställs ändå mot skånska lag istället för Örebro och lag från Småland/norra Skåne. Det är lätt att bli konspiratorisk och tänka att de gärna ser att Häcken och Hammarby går så långt som möjligt för att de lagen är intressantast för media.

  Annars får man gratulera Kristianstad som vinner den klart svåraste gruppen och gör det utan att egentligen imponera speciellt i någon av matcherna, något som får sägas vara imponerande i sig.

  Jag såg dom live i Linköping där de var helt under isen i första halvlek och kunde varit i underläge med mer än ett mål. Sedan åt de sig in i matchen i andra och fick in en välförtjänt kvittering. Efter det böljade spelet och deras målvakt stod för en avgörande parad på ett friläge för Linköpings Momiki strax innan Viens fick in bollen ur minst sagt snäv vinkel och avgjorde matchen.

  För Linköpings del så finns det trots uttåget en hel del bra att ta med sig, man lyckades för första gången på vad som känns som en evighet ta poäng av Rosengård och det tycks som att man återigen har gjort ett jättefynd i norska Cathinka Tandberg som kommer bli en plåga för motståndarförsvaren med sin kompromisslösa spelstil och förmåga att nosa upp målchanser.

  • Värt att nämna ändå att Eskilstuna var en allsvensk klubb när lottningen gjordes. Det skulle ha varit ojämnt trots det förstås, men inte på den nivån det var nu.

   • Jo, men det anmärkningsvärda är ju ändå framför allt att ettan, trean och fyran från förra årets damallsvenska kunde hamna i samma grupp. I herrarnas cup hade de varit seedade i varsin grupp.

    • Nä rättvist är det verkligen inte, och med det här upplägget kommer det inte vara det de närmaste åren för man får väl anta att ungefär samma lag kommer vara i toppen och därmed hamna i samma grupper.

     Personligen skulle jag gärna se att man återgår till endast utslagsmatcher och gärna med fri lottning från början. Då skulle det kännas som en riktig cup.

 2. Jag håller med dig Johan om alla dom negativa effekterna av den geografiska lottningen av Svenska Cupen, att ett topplag som Hammarby ska kunna jogga hem gruppen och samtidigt skaffa sig hemmaplans fördel i semifinalen. Som en träningsturnering kan jag köpa upplägget men inte i ett mästerskap. Låt oss hoppas att det är sista gången vi får uppleva detta och att dom gör om lottnings förfarandet till en mer rättvis indelning!

 3. Jag såg Rosengård – Linköping och det var en väldigt jämn match där bägge lagen hade problem med det andra lagets höga press. Rosengård hade möjligtvis några fler chanser men oavgjort var rättvist enligt mig.
  Några intressanta punkter:
  Öling var tillbaka på mittfältet, får se om hon får stanna kvar där.
  Nyförvärvet Obaze har snabbt fått mycket förtroende och gjort det bra hittills.
  Var det en bra idé av Koss att gå till Linköping? För så bra som Cajsa Andersson är just nu så kommer hon inte få mycket speltid.

  Direkt kom det rykten om att Rebecka Blomqvist ska gå tillbaka till Sverige och då antingen Rosengård, Häcken eller Hammarby. Häcken känns i så fall som det troligaste då hon spelat där tidigare men Hammarbys projekt kanske lockar mer. Rosengård känns dock som att de är i störst behov av henne.

  Igår vann för övrigt F17-landslaget över Nederländerna och är därmed klara för EM slutspel senare i år. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.