Så lottades semifinalerna i cupen

Nu på förmiddagen lottades semifinalerna i svenska cupen. Det var två lotter som skulle dras, och U23-landslagets förbundskapten Martin Qvarmans Möller såg till att semifinalerna kommer att se ut så här:

 • Häcken–Kristianstads DFF
 • Hammarby–Piteå

Kristianstad har redan vunnit på bortaplan mot fjolårets damallsvenska etta och trea. Kan man även slå ut tvåan? Osvuret är självklart bäst, men utgångstipset är ju att vi får en final mellan Häcken och Hammarby.

Under söndagen spelades det en hel del ligamatcher runtom i Europa. Den hetaste var toppmötet i WSL mellan Chelsea och Manchester United. Där hade United 67 procent av bollinnehavet, men Chelsea gjorde matchens enda mål – ett riktigt snyggt sådant av Sam Kerr.

I och med segern fick Chelsea en lucka i tabelltoppen. Trots en match mindre spelad leder den blå Londonklubben nu med två poängs marginal till de båda Manchesterklubbarna. Arsenal finns ytterligare tre poäng bakom. Gunners har dock precis som Chelsea en hängmatch.

31 tankar på “Så lottades semifinalerna i cupen

 1. Rent ekonomiskt ur Kristianstads synvinkel är Häcken bättre, kortare resa och ingen övernattning. Men sportsligt är det nästan lättare att vinna Damallsvenskan än att gå till final i Svenska Cupen! Ska man behöva slå ut dom tre bästa lagen i Damallsvenskan för att ta sig till final i Svenska Cupen?

  • Kristianstad har definitivt haft lite otur med sin lottning. De borde nog med en fri lottning ha undvikit ett av topplagen du nämner på vägen till final. Samtidigt har jag inte några problem med att man behöver slå ut de bästa lagen för att vinna cupen. Det är ju liksom själva grejen. Hade jag varit Kristianstad hade jag nog snarare varit väldigt nöjd över att ha fått så här många högkvalitativa försäsongsmatcher 🙂

   Problematiken känns snarare som att den finns i att både Hammarby och Piteå inte har behövt möta nåt av de lagen för att ta sig till final. Samt att de inte heller fått de tuffa matcher som Kristanstad har fått.

   Mitt förslag är att göra om gruppspelsfasen till åtta trelags-grupper. De som kommer topp 8 i damallsvenskan blir seedade och sedan geografisk lottning efter det. Detta kommer leda till ett par saker:

   Till att börja med får vi kvartsfinaler. Detta är både hetare matcher för lagen än gruppspelsmatcherna och mer intressanta matcher för publiken.

   Seedningen gör att vinnande lag behöver ta sig förbi 3 gruppvinnare på vägen till guldet.

   Det ger de Allsvenska lagen ”träningsmatcher” tidigt på försäsongen där man har möjlighet att släppa fram spelare att visa upp sig. Samtidigt släpps lite fler elitettanlag in i turneringen. Beroende på perspektiv så kan det anses både vara positivt och negativt men jag personligen är för allt som gör att Elitettan närmar sig Allsvenskan. Med herrklubbarna påväg upp så är min känsla också att elitettan inom några år kommer innehålla en del klubbar som vi idag ser som klassiskt damallsvenska.

   Det finns säkert flera hål i den här idén som nån kan hjälpa mig att hitta. Men det känns intressant att diskutera för och nackdelar med olika upplägg. 🙂

   • Jag tycker också att en kombination av seedning och geografisk lottning till Svenska Cupen vore bra.

   • Jag köper gärna ditt resonemang om bra träningsmatcher på försäsongen om det hade varit en träningsturnering. Men nu är det ett mästerskap och alla måste ges en rättvis och sportsligt lika förutsättning. Slopa den geografiska indelningen och kanske kvartsfinaler som på herrsidan? Eller någon form av seedning?

    • Jag håller med dig om att det är fel att prata om Svenska cupen som en träningsturnering som jag lite gjorde mig skyldig till nu. Men samtidigt så kommer cupen aldrig bli lika viktig att vinna som allsvenskan och då tycker jag att den ändå har sin plats som en slags hybrid mellan träning och tävlingsmatcher. Fler utslagsmatcher som jag föreslog skulle nog också kunna höja tävlingskänslan och jämna ut de sportsliga förutsättningarna tänker jag.

 2. Vilken skräll att ”herrklubbarna” återigen lyckades undvika att ställas mot varandra, det kan såklart vara slumpen som gjort detta men när det gång på gång slumpar sig på samma sätt så börjar det bli ett mönster.

  Nåja, nu får SvFF i alla fall sannolikt sin drömfinal mellan Häcken och Hammarby så de lär väl i alla fall vara nöjda hur som helst.

     • Geografisk seedning? Verkar ju inte vara så med tanke på hur grupperna såg ut.
      Det skulle i så fall vara att de två finallagen ifjol inte hamnade i samma grupp. Annars var årets gruppspel i princip en upprepning av fjolåret. Det är 40 mil enkel resa mellan Linköping och Malmö. Avstånden mellan Vittsjö, Kristianstad, Malmö och
      Göteborg kommer såklart inte i närheten.

      Förbundet bryr sig inte om cupen på damsidan. Så enkelt är det. Om de gör det handlar saken om att få ett lag från Stockholm, Göteborg eller Malmö i final. Förbundet lockas inte av att åka till Örebro eller Vittsjö för att dela ut medaljer där.

      • Seedningen funkade så att först delades de 16 lagen geografiskt på mitten. Gränsen hamnade mellan Örebro och Eskilstuna. Sedan seedades de två lag i vardera grupp som hamnade högst i damallsvenskan i fjol. Alltså var det ettan Rosengård och tvåan Häcken som var seedade i söder samt femman Hammarby och sjuan Piteå i norr.
       Det besvärliga här är ju att norr är så mycket sämre än söder, vilket gjorde att just femman och sjuan blev seedade i norr medan trean, fyran och sexan blev oseedade i söder.

       • Hammarby som slutade 5:a ifjol är alltså nu i final utan att ha behövt slå något av lagen som placerade sig på plats 1-4 för att ta sig dit. Det kan väl ingen utom Hammarbyfansen anse vara rättvist eller rimligt oavsett hur man lottat eller seedat turneringen.

 3. Imponerad av F16-landslaget som ångar på mot EM. Sverige har ofta svårt med Nederländerna på ungdomssidan men här gjorde Sverige en riktigt bra match. Finns många skickliga spelare och det märks att damfotbollen går framåt, även i Sverige. Mittfältarna är bollskickliga, yttrarna snabba med fin teknik och anfallarna starka med bra avslut.
  Under det senaste året har det pratats mycket om att svenska spelare måste klara av det internationella tempot och vinna sina dueller på planen. Det gjorde verkligen de svenska spelarna, de var väl så atletiska och tekniska som de Nederländska spelarna. Riktigt imponerad av farten och fotbollskunnande. Svenska spelare har alltid varit bra på den taktiska delen av spelet. Men nu börjar de även klara av att föra matcher med bollen också och inte bara ligga på försvar. De spelar en 4-4-2 så formationen är inte densamma som damlandslaget har. Men de har exakt samma triggers med en hög press precis som damlandslaget. Svensk flickfotboll mår bra, nu ska den bara förädlas också😀

  Är precis det här jag har skrivit om i tidigare inlägg. Damallsvenskan får gärna bli en ”utvecklingsliga” där unga spelare får chansen. Nu när vi inte kommer kunna hävda oss i Europa längre så tror jag det är rätt väg att gå. Tror svensk damfotboll kommer tjäna på att satsa på våra unga talanger för att utveckla dem, för att sedan sälja vidare ut i Europa. Vi ser ju redan nu hur Chelsea-lånet gör succé i Bajen. Det är bra reklam för Damallsvenskan. Nu ser storklubbarna i Europa att Damallsvenskan är en bra liga för deras yngre spelare som kanske inte är redo för a-laget än. Här får de mycket speltid och får ändå möta ett tufft motstånd då det fortfarande finns en hel del landslagsspelare kvar i ligan.

  Något annat som är kul är att Angeldahl börjar cementera sig i Citys startelva. Kul för henne då hon har kämpat länge för den platsen. Även Kaneryd och Zigiotti får allt mer förtroende i sina klubbar.

  • Jag tror det var Svenska fans som hade ett avsnitt innan EM där de hade en diskussion med fd och nuvarande förbundskapter på ungdoms (damsidan). Så vitt jag minns från det lyfte de fram att de numera försöker matcha spelsystem och spelsätt på ett rätt uttalat sätt för att det ska vara så enkelt som möjligt att ta steget upp i A-landslaget. Det är intressant att höra att det verkar vara synligt även för åskådarna.

   Värt att notera med Angeldahl är att hon nu tillåts ha mindre bra matcher och rent av göra matchavgörande misstag, som mot Arsenal i någon cup nyligen, och ändå starta nästa match igen. Innan fick hon knappt spela alls och alla misstag straffade bort henne direkt. Tror äntligen hon lyckats hitta sin plats, eller snarare så har Gareth Taylor äntligen hittat hennes roll. Riktigt kul att se och än mer så då jag tyckte hon gjorde en miss som inte bad om en flytt i Januari… 😀
   Kaneryd kommer få speltid men det ska nog mycket till innan hon får en fast startplats. Tror då jag, men jag har ju nyss visat hur fel jag kan ha! Zigiotti är väl mer eller mindre gjuten? Tycker jag ser henne spela allt som oftast, och hon gör avgörande insatser och är nästan alltid en av de bättre spelarna i Brighton när jag sett dem. Kullberg är väl den där som sitter löst till och ofta får spela på lite alla möjliga platser?

   • Ja det är kul att man börjar se en röd tråd genom hela landslagsverksamheten.
    Angeldahl verkar ha jobbat sig uppåt i hierarkin vilket är väldigt kul👍 Tror inte heller Kaneryd är särskilt nära en startplats i de viktiga matcherna. Att hon nu får mer speltid beror säkerligen på det tuffa spelschemat och alla skador Chelsea har. Men likväl har hon tagit chansen nu när hon fått den, med en bra insats mot Brighton och ett starkt inhopp mot United. I matchen mot United var nog första gången hon faktiskt överglänste James som börjar se lite segare ut.
    Värt att notera är att Hurtig är tillbaka igen samtidigt som Nilden och Glas börjar närma sig comeback. Ilestedt är förhoppningvis tillbaka till mötet med Wolfsburg nästa vecka vilket är positivt.

     • Det var ju inte så pjåkigt. Följer inte Chelsea så noga men som jag förstår det gillar många supportrar henne också. Det brukar ta lite tid att komma in i wsl, speciellt när man konkurrerar med Lauren James som är väldigt uppsnackad just nu.

    • Kaneryd är pigg och som alltid jobbig att möta ja. Men återigen, inga poäng mot United och målet var ju en gåva från Kerr eller vem det nu var som kunde avslutat själv. Hon måste verkligen börja producera poäng också, gör hon det kommer hon få Mycket mer speltid. Men det finns onekligen hopp där va?
     Hurtig har nog svårt att få speltid, trots skadeläget i Arsenal, då hon är inne i en av sina sämre perioder där inte mycket lyckas. Så oavsett om hon är skadad eller ej kommer det krävas en hel del för att hon ska komma i riktigt slag igen. Vilket är lite oroande för landslaget då det är rätt klent med bra offensiva spelare med mycket speltid och vi måste kunna rotera mer än vad Gerhardsson har gjort i tidigare mästerskap då det varit en av problemen. Tillsammans då med att han måste släppa Sembrant och satsa på Ilestedt som mittback. 🙂

     • Vet inte om du märkt det, men LJ har inte gjort så mycket väsen av sig på ett tag – drömpassningen till Kerr i ManU matchen undantagen

     • Om Ilestedt håller jag med dig! Hon är vår bästa back för tillfället, hoppas hon kommer tillbaka snart. Var gäller JRK så har hon gjort lika många poäng som LJ i de senaste matcherna. James har inte varit lika bra på sistone. Mot Brighton hade Kaneryd en fin individuell prestation som ledde fram till Cankovics ribbskott. Det hade blivit årets mål i wsl, så ibland har hon lite marginaler emot sig också. Håller med om att hon kan bli ännu bättre i beslutsfattandet men nu skapar hon faktiskt en hel del vilket är positivt. Sedan är det svårt när man bara får korta inhopp i matcherna så som det var till en början.

      Jag skulle gärna se Pauline Hammarlund i nästa landslagstrupp! Hon har gjort det bra i Fiorentina och förtjänar en chans. Jag skulle peta Hurtig eller Blomqvist och ge henne chansen. Såg henne mot Roma igår och hon ser ut att vara i bra form och är en anfallstyp vi saknar i landslaget. I min bok är hon en landslagsspelare när hon är hel och frisk vilket hon är. Vi behöver en stark boxanfallare när vi möter lågt stående lag.

      Annars håller jag med om att det ser lite tunt ut framåt, vilket det i och för sig har gjort länge. Sverige har aldrig haft några superspelare i de offensiva leden och det har ju gått hyfsat ändå 😉

      • Både du och Alderstein pratar om att Lauren James inte gjort så mycket väsen av sig på sistone (och att Kaneryd gjort lika många poäng senas). Korrekt är det säkert, men den förra är en engelsk landslagsspelare och den senare saknar stjärnstatus så jag tror inte det är enda kriteriet. Kaneryd måste nog göra Bättre ifrån sig än en engelsk landslagsspelare (oavsett vem hon nu konkurrerar med) för att få spela lika mycket. Förhoppningsvis får vi se mer från henne och en fördel är väl att Hayes är rätt osentimental och vill hon få in Kaneryd mer kommer hon inte tveka om det.

       Jag håller verkligen inte med om att vi saknat superspelare i landslaget, Schelin är bara ett exempel från förr där. Nu har vi Rolfö (som verkligen kommit igång) men vi har sett hur det går när hon verkar få bära hela lasset. Vi behöver en Stina i sin bästa form, Asllani måste komma tillbaka från vad det nu är för skada hon har, Kaneryd och Jakobsson måste lyfta sig (framför allt den senare om hon ska med) osv. Det är väl främst centerpositionen vi verkligen behöver mer konkurrens på dock? Kanterna kan man ju lösa genom samarbete mellan anfallaren och ytterbacken på den kanten. Och när jag är inne på ytterbackar, har du sett att Nildén är tillbaka i spel nu?

       • Jo men Lotta Schelins glansdagar var för nästan 10 år sedan. Rolfö och Blackstenius är väl det närmsta världsstjärna vi kommer i Sverige de senaste åren. Men sedan EM 2013 eller VM 2015 om jag är snäll har vi inte haft någon riktig megastjärna där framme. Om vi jämför med andra länder har vi inte lika bra spelare i de främre leden. Däremot har nästan alla våra offensiva Spelare slagit personbästa i de mästerskap det har gått bra. Både Blackstenius,Rolfö, Hurtig, Jakobsson och Asllani var i toppform då och några av dem kanske till och med överpresterade.

        Rolfö har blommat ut ordentligt nu på senare år men likt Blackstenius har hon inte heller gjort så mycket poäng fram tills nu när hon komiskt nog spelar som en offensiv ytterback. Men i landslaget har Rolfö inte gjort så mycket poäng hon heller. Förra året var väl Blackstenius och Angeldahl Sveriges bästa målskyttar? Våra offensiva spelare är inte i närheten av att göra lika mycket poäng som mångaandra länders spelare gör och det är fakta. Vi har inte den spetsen och har inte haft på flera år.

        Men nu börjar det hända saker! Rolfö är nu en världsstjärna som du säger. Det bara lyser om henne av självförtroende. Hon är omöjlig att ta sig förbi på kanten och är Barcas största vapen i offensiven då mycket går igenom henne. Att hon nu också slår lagets straffar säger ganska mycket om hennes status. Kanske får Seger maka på sig i landslaget framöver. Dessutom gillar jag att hon har blivit lite av en ledare på senare år och nu även i Barca, man ser att hon är en av dem som visar vägen i världens bästa klubblag. För mig är hon en framtida kapten även i landslaget när Seger tackar för sig. Hon har en helt annan pondus både på och utanför planen. Hon vet att hon är ursäkta ordvalet ”jävligt bra” och att det inte finns många i världen som matchar henne för tillfället. Skulle Barca vinna Champions league och Sverige går hyfsat långt i VM så måste hon vara med i snacket om topp 5 eller åtminstone topp 10 i världen!

        Eftersom Kaneryd bevisligen engagerar många här så kan vi väl bara säga att hon har en enorm potential men att hon måste hota mer själv och bli en vassare poängspelare. Hon har redan tekniken och de snabba fötterna men även ett bra avslut som hon använder allt för sällan. Nu ska hon bara lära sig att använda det på ett effektivare sätt vilket inte alltid är så lätt. Tycker hon har utvecklats sedan hon kom till Chelsea både var gäller defensiven och att värdera bättre. Igår slog hon en fantastisk genomskärare som ledde fram till 3-0-målet mot Reading. Det är en passning jag inte ens trodde hon hade förmågan att slå. Så spelsinnet finns bevisligen där och hon börjar bli mer och mer komplett. Får Emma Hayes ut det bästa av JRK vilket hon har en tendens att göra så kan hon bli en ytter av hög europeisk klass. Tror det är därför hon engagerar, för att alla ser en stor potential som hon inte riktigt har fått ut än och den resan är rolig att följa. De flesta spelarna som kommer till Chelsea har ofta lite tuffare första år för att sedan slå igenom under det andra och tredje året.

        Såg också att Nilden var tillbaka i helgen vilket såklart var väldigt roligt för henne. Jag är ju svag för henne och på sättet hon spelar fotboll. Är väl främst tekniken och spelsinnet som sticker ut. Såg lite av matchen och det såg bra ut för att inte ha spelat match på flera månader. Juve fick faktiskt bättre kontroll på matchen när hon kom in. Hon är så lugn och trygg med bollen vilket smittade av sig på de andra. Vi får väl se om Gerhardsson är sugen på att ta med henne eller om han fortsätter satsa på Sandberg som ju gjorde en bra samling förra gången. Tycker som sagt hon har egenskaper som ingen annan i landslaget har och speciellt mot lågt stående försvar är hon guld värd.

        Men man börjar ju undra hur det står till med Asllani? Hon hr varit halvskadad ända sedan årsskiftet. Notera att jag tidigare tyckte att Rolföbär ett kaptensämne för landslaget. Det är mycket för att Magda Eriksson ser ut att ha tappat allt vad självförtroende och ledaregenskaper heter. Igår var det nästan jobbigt att se hur svajig hon var och det är lite oroande för landslaget också. Vi behöver henne i bra form i VM. Hoppas verkligen att Ilestedt snart är tillbaka för hon är en annan som är ett kaptensämne.

 4. Reglerna innehåller för gruppspelet regional lottning, vilket för årets turnering då alla topplagen i Damallsvenskan kom från södra halvan av landet och då 1:an och 2:an inte kunde hamna i samma grupp att antingen hamnar 2 av topplagen i varsina grupper eller så hamnar 3 av lagen i samma grupp. Vad gäller semfinalspelet så seedas de 2 bästa seriesegrarna. Man kan tycka vad man vill om detta, men jag är ganska säker att om klubbarna via EFD för fram önskan om annat lottningsförfarande så skulle det troligen hörsammas. För egen del tycker jag att man skulle ha fri lottning i cupen fr o m gruppspelet, även om en sådan kan ge ännu ”orättvisare” utfall.

 5. Tror också att Hammarby och Häcken går till final. Hammarby kör väl över Piteå med förhoppningsvis mycket publik. Häcken mot KDFF blir nog en bra match förhoppningsvis i bra väder och mycket publik. Var spelar dom finalen sen ?

  • Hemmalaget i finalen lottas. Både herr- och damfinalen spelas på Kristi himmelfärdsdag. Kan bli intressant med tanke på att det i år inte alls är osannolikt att finalen står mellan Häcken och Hammarby både på herr och damsidan, men de kan hamna i olika städer.

 6. Träningsmatch IFK Norrköping – Vittsjö 1-0, målskytt Chelsie Dawber efter 19 min. Vittjö hade märkvärdigt svårt att komma till farliga målchanser utom mot slutet av matchen då Sofia Hjern räddade två frilägen. Å andra sidan kunde Wilma Lejdhammar med lite bättre skärpa (tre frilägen) och tur (ett 25-m skott i kryssribban) blivit flermålskytt. En bra passning till Fotbollskanalens ”experter” som tippat Norrköping sist.

  • Visst, det handlade om en träningsmatch, men resultatet föranleder ändå både utropstecken och frågetecken. Hur bra är nyallsvenska Norrköping och hur svajigt är årets Vittsjö?

 7. Oj vilken tung förlust för KDFF. Leder med 1 – 0 och får en straff. 2 – 0 så hade dom nog vunnit matchen. Ja det gäller att ta nya tag. En cup final hade varit häftigt.

 8. Hammarby imponerade inte direkt under ordinarie matchtid – har ofta problem med lag som krymper ytor och spelar väldigt fysiskt och hade svårt med precisionen i passningsspelet och att hitta ytor. Men styrkebesviset var att man var totalt överlägsna i förlängningen och fortsatte spela sitt spel, även efter 2-1-ledningen. Det var i princip spel mot ett mål hela förlängningen. Piteå kroknade, Hammarby hade helt andra resurser på bänken. Det var dagens tydligaste besked.

 9. Hur står det till i Rosengård? Förluster mot Örebro och Växjö under försäsongen väcker frågor. Av tre värvningar är två spelare med visserligen hög högstanivå men som inte var givna i Hammarbys startelva i fjol. Jag skulle inte säga att Jansson och Larsson tillför spets till ett mästarlag. Mia Eriksson på Fotbollskanalen har tippat Rosengård som fyra i år, jag tror inte att hon är ute och cyklar.

 10. Tycker att matchen mellan Häcken och Kristianstad var en ganska jämn historia fram till att KDFF missade straffen. I andra halvlek tog Häcken över och gjorde ett fint fotbollsmål av Anna Anvegård som betydde 1 – 1. Tycker ändå att KDFF närmat sig Häcken mer efter att förlorat klart i bägge matcherna förra året. För övrigt har man en dyster statistik mot Göteborgslagen Kopparbergs/Häcken med en vinst på 18 matcher. Sen tycker jag att KDFF gjorde en taktisk miss som inte drog tillbaka laget i slutet och säkrade en förlängning och 30min. spel. Hammarby – Piteå blev också jämn i 90min. där Piteå spelade fysiskt vilket störde Hammarby. Skillnaden mellan lagen blev markant när båda lagen gjorde byten i förlängningen, Hammarby höjde nivån och Piteå sänkte sin nivå. Piteå har en tunn trupp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.