Tipset – så slutar damallsvenskan 2023

Det är mindre än två dygn tills FC Rosengård och PIteå IF sparkar i gång damallsvenskan 2023. Den ovanligt tidiga seriestarten kommer rätt olämpligt för mig, mitt i årets värsta jobbperiod.

Därför har jag inte hunnit sätta ihop ett lika gediget damallsvenskt tips som jag brukar. Så var förberedd på att det här tipset saknar de kommentarer, och den analys som jag brukar ha ihop med mitt tips.

Dessutom är det bara att erkänna att jag har sett mindre än jag hade tänkt mig av de damallsvenska lagen under cup- och träningsmatcher. Och vad värre är. De matcher jag har sett hat inte gjort mig speciellt klok.

För några veckor sedan hörde Aftonbladet av sig och ville ha mina tips vad gäller SM-guldet, nedflyttning och vilka som blir årets skrällgäng.

I det läget kändes det självklart att ge Häcken guldtipset. Jag byggde det på lagets starka höstspurt i fjol, samt på att de i princip har kvar samma lag. Defensivt är det inga stora förändringar och offensivt har Pauline Hammarlund och Mille Gejl Jensen ersatts av Rosa Kafaji och Ruby Grant, vilket bör förstärka anfallsspelet.

Jag hade Rosengård och Hammarby som utmanare om guldet. I botten tippade jag ut Uppsala som ju fick sin damallsvenska plats sent, när Eskilstuna kastades ut. Sedan hade jag svårt att välja mellan Djurgården, BP, Kalmar, Växjö och Norrköping.

Det slutade med att jag skickade ner BP i elitettan och lät Kalmar få kvala. Mitt skrällgäng blev Kif Örebro, som tappar ett tiotal spelare varje säsong. Men som ändå får ihop ett stabilt lag som slutar med god marginal till bottenlagen. Jag höjde även ett varningens finger för Piteå, som hade något bra på gång i höstas.

De tipsen kändes länge rätt givna.

Men de kastades delvis omkull den gångna helgen. Efter att ha sett delar av de båda semifinalerna i cupen – och resultatet från Rosengård–Örebro – vet jag plötsligt inte vad jag skall tro.

Klart är att mästarlaget Rosengård har haft en riktigt tuff vinter där det bara blivit två vinter på de elva senaste matcherna. De vinsterna har kommit mot Nordsjælland och Alingsås. Rosengård lär komma in till matchen mot Piteå med stukat självförtroende.

Och jag har valt att sänka mina förväntningar på Malmöklubben rätt rejält. Det kan visa sig vara ett gigantiskt felbeslut. Men känslan är alltså att Rosengård inleder damallsvenskan 2023 i en ganska brant uppförsbacke.

Mitt tips av Häcken som guldlag står däremot kvar. Det gör det trots att jag såg de första 30 minuterna av cupmatchen Häcken–Kristianstad i lördags. Och det var inte 30 minuter som talade för guldfest i Göteborg i höst.

Tvärtom kändes Häcken segt och ganska ineffektivt. Det var mycket ”kladdande på bollen” från Häckenspelarna, som sällan tvingade KDFF:s mittfältsspelare att behöva vrida på sina huvuden.

Modellen var att någon av mittbackarna spelade in till Filippa Curmark, som i sin tur spelade vidare till Elin Rubensson, som stack fram bollen till Rosa Kafaji. Det handlade ofta om sju–tio meter korta passningar stegvis framåt i banan. Det var långsamt, och faktiskt ganska riskabelt.

Det såg helt annorlunda ut än när Kopparberg Göteborgs FC var som bäst. Då gick bollen snabbt genom uppspel, tillbakaspel, utspel och inlägg.

I lördags hade Kristianstad ett bättre passningsspel. Trots att jag upplevde det som att KDFF var sämre när det gäller bollskicklighet kändes skåningarnas spel mer genomtänkt. Det var rakare, rejälare och man hade bättre tryck i passningarna.

Det gjorde att KDFF också kom till ett par riktigt fina anfall. Jag tänker bland annat på det som ledde till ledningsmålet, och ett strax innan där Evelyne Viens blåstes av för offside.

KDFF såg alltså vasst ut. Men på något sätt lyckades Häcken vinna matchen – vilket gör att jag ändå känner att det är rimligt att tippa guld till Göteborg.

I söndags tittade jag fragmentariskt på Hammarby–Piteå. Där blev jag på många sätt mest imponerad av norrbottningarna. Ändå tippar jag Bajen som tvåa och Piteå som sexa. Mycket för att man under förlängningen såg vilken bredd Hammarby har.

Känslan både kring KDFF och Piteå är att lagen kommer att ha en riktigt hög högstanivå. Men det finns frågetecken för bredden på trupperna. Frågetecken som gör att jag ändå tippar lagen något snäpp lägre än jag kunde ha gjort.

Apropå frågetecken så ser jag i skrivande stund Amalie Vangsgaard bytas in för PSG i Champions League-kvartsfinalen mot Wolfsburg. Linköping var starkt i fjol, mycket på grund av Vangsgaard.

Jag har respekt för det arbete André Jeglertz har gjort i LFC. Men laget hade svårt mot toppkonkurrenterna i fjol. Man levde på en makalös förmåga att ta trepoängare mot alla lag bakom i tabellen. Mycket eftersom Vangsgaard öste in mål.

Jag gillade det jag såg av norska talangen Cathinka Friis Tandberg i Alingsås för några veckor sedan. Men känner mig ändå inte säker på att hon är redo att fylla Vangsgaards skor redan den här säsongen.

Jag tippar LFC som femma, men känner mig inte det minsta trygg med det tipset.

Det blir ju för övrigt östgötaderby i damallsvenskan i år. Och i skrivande stund fick jag ett infall, en känsla av att IFK Norrköping faktiskt kan bli årets stora skrällgäng. Man har en rutinerad tränare i Tor-Arne Fredheim, och man har värvat klokt.

Det om bakgrunden till mitt tips. Här är det. Så här tror jag att damallsvenskan 2023 slutar:

1) BK Häcken FF

2) Hammarby

3) Kristianstads DFF

4) FC Rosengård

5) Linköping FC

6) Piteå IF

7) Vittsjö GIK

8) Kif Örebro

9) IFK Norrköping

10) Djurgårdens IF

11) Växjö DFF

—————

12) IFK Kalmar

—————-

13) IF BP

14) IK Uppsala Fotboll

Som vanligt vill jag gärna ha in era tips. Skriv era rader i kommentarsfältet, så kan vi jämföra efter sista omgången den 11 november.

35 tankar på “Tipset – så slutar damallsvenskan 2023

 1. 1. Häcken 2. Rosengård 3. Kristianstad 4. Hammarby 5. Linköping 6. Vittsjö 7. Pieå
  8. Örebro 9. Djurgården 10. Växjö 11. Norrköping 12. IFK Kalmar 13. BP 14. Uppsala

 2. 1. Häcken
  2. Kdff
  3. Hammarby
  4. Fcr
  5. Linköping
  6. Vittsjö
  7. Örebro
  8. Piteå
  9. Djurgården
  10. Norrköping
  11. Kalmar
  12. Växjö
  13. Bp
  14. Uppsala

  Detta är tipset jag lämnat in tidigare idag. Det svider i mitt Rosengårdshjärta.

 3. Hej Johan,
  Kul att du bjuder in tips i år igen!
  Så här tror jag att Damallsvenskan 2023 ser ut efter sista omgången:

  1) BK Häcken FF
  2) Kristianstads DFF
  3) Hammarby
  4) FC Rosengård
  5) Linköping FC
  6) Vittsjö GIK
  7) Kif Örebro
  8) Piteå IF
  9) IFK Kalmar
  10) Växjö DFF
  11) Djurgårdens IF
  —————
  12) IFK Norrköping
  —————-
  13) IF BP
  14) IK Uppsala Fotboll

 4. 1. Häcken
  2. Rosengård
  3. Kristianstad
  4. Hammarby
  5. Linköping
  6. Vittsjö
  7. Piteå
  8. Djurgården
  9. Örebro
  10. Norrköping
  11. Växjö
  12. Kalmar
  13. BP
  14. Uppsala

 5. 🎯 Mitt damallsvenska tips 2023:

  1. BK Häcken 🏆
  2. Kristianstads DFF
  3. Hammarby IF
  4. FC Rosengård
  5. Linköping FC
  6. KIF Örebro DFF
  7. Piteå IF
  8. Vittsjö GIK
  9. Växjö DFF
  10. Djurgården
  11. IFK Norrköping
  12. BP 🟡
  13. IK Uppsala 🔴
  14. IFK Kalmar 🔴

  ❗️2023 kastas allt om!

 6. 1. Rosengård
  2. Häcken
  3. Hammarby
  4. Kristianstad
  5. Linköping
  6. Vittsjö
  7. Djurgården
  8. Piteå
  9. Växjö
  10. Örebro
  11. BP
  12. Kalmar
  13. Uppsala
  14. Norrköping

 7. Sexistiskt prat om att damerna borde spela med mindre mål hörs ibland. Alla WCL-kvartsfinalerna slutade med 1-0 segrar. Kanske större mål i damfotbollen istället. Och vad har hänt med Wolfsburgs anfallsglada fotboll.1 -0 mot PSG i en tämligen usel match. Borta är spelet som var så underhållande ifjol med. bla 4-0 mot Chelsea. Kanske tränaren Stroots fel

  • Tycker det känns som att alla lagen var försiktiga i första matchen, det var ju ingen sprudlande anfallsfotboll från något lag. Barcelona var kanske närmast men där gjorde Roma ett fantastiskt jobb, även om Barca var rätt sega om man ska vara ärlig. Plus då att Chelsea har en tendens att kunna åka på de där smockorna mot bra lag i CL…

 8. Kul att få tippa igen. Sommaren kommer säkert att förändra en del trupper markant. Kommer Kafaji, Kooney-Cross etc att vara kvar efter en stark vår?

  1. Häcken
  2. Kristianstad
  3. Hammarby
  4. Rosengård
  5. Linköping
  6. Piteå
  7. Örebro
  8. Norrköping
  9. Vittsjö
  10. Djurgården
  11. BP
  12. Växjö
  13. Kalmar
  14. Uppsala

  Skytteligavinnaren gör 19 mål.

 9. Man måste chansa lite, annars händer aldrig något kul.

  1) Kristianstads DFF

  2) BK Häcken FF

  3) Rosengård

  4) Hammarby

  5) Piteå IF

  6) Linköping FC

  7) Kif Örebro

  8) Vittsjö GIK

  9) IF BP

  10) Djurgårdens IF

  11) FK Norrköping

  —————

  12) Växjö DFF

  —————-

  13) IFK Kalmar

  14) IK Uppsala Fotboll

 10. 1. Kristianstads DFF
  2. Häcken
  3. FC Rosengård
  4. Hammarby
  5. Linköpings FC
  6. Vittsjö GIK
  7. Piteå IF DFF
  8. KIF Örebro DFF
  9. Djurgården
  10. IFK Norrköping
  11. Växjö DFF
  12. IFK Kalmar
  13. Brommapojkarna
  14. IK Uppsala

  Hoppas verkligen för Kristianstad i år, även om mitt hjärta slår för Rosengård.

 11. 1. Häcken
  2. Rosengård
  3. Kristianstad
  4. Hammarby
  5. Vittsjö
  6. KIF Örebro
  7. Linköping
  8. Piteå
  9. Djurgården
  10 Norrköping
  11 BP
  12 Växjö
  13 Kalmar
  14 Uppsala

 12. 1. Häcken
  2. Rosengård
  3. Kristianstad
  4. Hammarby
  5. Linköping
  6. Piteå
  7. Vittsjö
  8. Djurgården
  9. Örebro
  10. Norrköping
  11. BP
  12. Uppsala
  13. Växjö
  14. Kalmar

  Som Bajare hoppas jag förstås jag har fel, men jag tror helt enkelt att de tre lagen framför är bättre på att vinna.

  Jag tror som många andra att det blir en tydligt skiktning, med tre lager lag uppdelat på fem topplag, fyra mittenlag och fem bottenlag.

 13. 1. Linköping
  2. Hammarby
  3. Kristianstad
  4. Häcken
  5. Rosengård
  6. Norrköping
  7. Piteå
  8. Örebro
  9. Djurgården
  10. Vittsjö
  11. Växjö
  12. BP
  13. Kalmar
  14. Uppsala

 14. 1. Hammarby
  2. Kristianstad
  3. Häcken
  4. Rosengård
  5. Linköping
  6. Piteå
  7. Vittsjö
  8. Djurgården
  9. Örebro
  10. Kalmar
  11. Växjö
  12. Norrköping
  13. BP
  14. Uppsala

 15. Hålla spelare hela, vilka blir kvar till hösten (+ vilka har råd att förstärka…) och vilka av topplagen får till försvarsspelet känns som nycklar i årets serie.
  Hälften hjärna och hälften hjärta säger:
  1) Hammarby – försvar mot omställningar?
  2) Häcken – vilka blir kvar i höst?
  3) Rosengård – kreativitet och hela spelare?
  4) Kristianstad – framåt!! bakåt?? Snålt tips?
  5) Vittsjö – tunn trupp?
  6) Piteå – hjärtat!!
  7) Linköping – årets flopp?
  8) Djurgården – på väg mot stabilitet?
  9) Växjö – Bästa nykomlingen!
  10) Örebro – blir det ett lag av alla nya?
  11) Norrköping – ändå…..
  12) Kalmar – bara poäng mot bottenlag igen?
  13) BP – trots några stabila förvärv
  14) Uppsala – fick ingen rättvis chans?

 16. 1. Kristianstad
  2. Häcken
  3. Hammarby
  4. Rosengård
  5. Vittsjö
  6. Linköping
  7. Piteå
  8. Djurgården
  9. Örebro
  10. Växjö
  11. Norrköping
  12. Kalmar
  13. BP
  14. Uppsala

 17. Svårt att tippa Damallsvenskan 2023, hur många spelare lämnar efter VM?
  1. Häcken
  2. Kristianstad
  3. Rosengård
  4. Hammarby
  5. Linköping
  6. Vittsjö
  7. Piteå
  8. Örebro
  9. Djurgården
  10. Norrköping
  11. Växjö
  12. BP
  13. Kalmar
  14. Uppsala
  Skytteligan: Evelyn Viens som knappast blivit sämre i år.
  Positivt Överraskning: IFK Norrköping

 18. Tror de flesta har missbedömt ifk Norrköping totalt…….
  1.Häcken
  2.Hammarby
  3.Rosengård
  4.Kristianstad
  5.Linköping
  6.IFK Norrköping
  7.Piteå
  8.Vittsjö
  9.Växjö
  10.Kalmar
  11.Djurgården
  12.Örebro
  13.BP
  14.Uppsala

 19. Så länge IFK Kalmar håller sig kvar är jag mer än nöjd. Det ”svåra” andra året är här och jag tror det kommer bli minst lika tufft som det förra. Gäller att vinna rätt matcher och sätta försvarsspelet tidigare än förra säsongen. Som tur är finns det många andra lag som inte heller ser särskilt bra ut. Dock tror jag mycket på Växjö och Norrköping som nykomlingar så det här kommer bli ett riktigt getingbo i botten. Amanda Persson kommer bli väldigt viktig nu med sina ledaregenskaper och sin vänsterfot. För regionen är det väldigt viktigt att Kalmar spelar i högsta serien då det finns väldigt mycket talang i området med flera duktiga flicklag som står sig bra i stora turneringar. Så nu hoppas jag ledningen i IFK tar det här på allvar och jobbar på ett mer hållbart sätt.

  Jag tror det kommer bli lika jämnt i toppen som botten. Precis som många andra tror jag att det kommer handla om 5 lag. Däremot tror jag mer på Linköping än vad många andra ser ut att göra. De har det bästa grundspelet och den tydligaste spelidén av alla lag tillsammans med Kristianstad. Deras mittfält och backlinje är fortfarande väldigt starkt och kan de fördela målen på fler spelare i år tror jag de kan bli en obehaglig överraskning för många lag. De stod upp bra mot både KDFF och Rosengård i cupen. Folk frågar sig vem som ska göra målen i LFC. Jag tycker man kan sätta det frågetecknet på fler lag. Rosengård till exempel, vem ska göra deras mål? Vad händer om Viens går sönder eller om Anvegårds skadebekymmer fortsätter? Tycker många lags offensiv är ganska sköra och många lag kommer vara sårbara om de får ett par skador, speciellt nu under våren när det spelas så mycket matcher. Vilka lag är redo för det hårda matchandet? Det tror jag kommer avgöra mycket. Man kan inte halka för långt efter under våren.

  Min favorit är faktiskt Bajen. De har många spelare som kan dela på poängskörden och dessutom har de kanske damallsvenskans bästa backlinje och bästa spelare i Janogy. Häcken är största utmanaren men jag tycker fortfarande de har svårt att hitta vägar fram i offensiven. Ser inte hur de ska få hål på lag som står lägre, samma problem som de hade förra säsongen.

  • Linköping gjorde ju 61 mål framåt förra säsongen och har nu tappat spelare som gjorde ca 30. Rosengård gjorde 74 mål och har tappat spelare som gjorde ca 15. Nu tror jag att Linköping kommer göra det bra ändå men frågan om målgörare är ju ganska rimlig att ställa om Linköping.

  • En liten nackdel för Linköping måste vara att dom har en tränare som söker nya jobb hela tiden, först England och nu Danmark. Vill han inte vara kvar?

  • Eftersom det tragiskt nog är löjligt mycket enklare att se matcher från andra ligor (minst 3 har öppna och gratis sätt att se de legalt tex) än damallsvenskan så har jag nog vant mig vid att många lag har rätt bra ersättare över lag. När jag litet snabbt tittat igenom de allsvenska trupperna ser de rätt sköra ut på snart sagt alla positioner, inte bara de offensiva. Vilket kanske inte är konstigt med tanke på den enorma spelarflykten vi haft på senare år, där spelare som sågs som bra i allsvenskan ofta sitter på bänken (tex Roma-spelarna). Eftersom du lyfter den tunna besättningen offensivt blir min fråga, är det några lag du tycker ser ut att kunna täcka upp ett par skador i en lagdel på ett bra sätt? Utom då kanske Hammarby…

   • Nej inte som det ser ut nu. Så har det visserligen varit de senaste säsongerna också. Rosengård har väl egentligen en bred trupp men tycker alla spelare har samma spelstil. Ganska långsamma och tekniska. De saknar lite fart och fläkt. Sedan förstår jag att det är svårt att bygga stora trupper för damallsvenska klubbar. Spelare vill inte nöta bänk i Damallsvenskan men i andra ligor går det bra?🤔

    • Jag kan tänka mig att det finns ett rätlinjigt samband mellan lön och vilja att sitta på bänken. Ju fler siffror det är på lönespecifikationen, desto lättare är det att motivera sig till att agera avbytare.

     • Jo så är det säkert. Men jag undrar hur stor skillnad det är mellan Häcken och en klubb som Roma? Hur mycket mer tjänar Elin Landström i Roma jämfört med om hon skulle spela i Häcken? Jag kan inte tänka mig att skillnaden är så stor.

 20. Kul med spekulationer. Svårttippat i år.
  Tror det blir svårt för FCR att vinna i år igen.
  Spelartruppen håller inte lika hög klass som tidigare.
  Problem med målvakt(er) och ytterback(ar). Berglund och Knaak skadbenägna. Danska mittfältare har mycket kvar att lära – framför allt defensivt. Vem ska göra målen?
  FCR är nog i desperat behov av att Seger kommer tillbaka.

 21. Carney

  1. Örebro
  2. Hammarby
  3. Häcken
  4. Kristianstad
  5. Rosengård
  6. Djurgården
  7.Linköping
  8.Piteå
  9. Vittsjö
  10. Uppsala
  11. BP
  12. Kalmar
  13. Växjö
  14. Norrköping

 22. Tycker de flesta verkar vara överens om det mesta, med några få undantag. Får se om jag hinner klämma in ett tips innan PIF-FCR….

 23. Jag tänker vara med i leken, men eftersom jag känner att jag har på tok för dålig koll och mest bara gissar så kommer jag med två olika förslag. Dels för att Rosengård kan frammana mästarklassen igen och vinna trots att de inte är bäst, eller misslyckas med det och inte alls lyckas och halka beklämmande långt ner. Dels för att många lag inte bara känns svårbedömda utan också kan få säsongen totalt förstörd av en eller ett par skador på viktiga spelare då jag tycker trupperna ser väldigt tunna ut över lag. Delar upp tabellen i vad jag tror kommer vara skiktningen också.

  Alternativ 1:
  1 Rosengård
  2 Häcken
  3 Hammarby
  4 Kristianstad
  5 Linköping

  6 Örebro
  7 Piteå
  8 Vittsjö
  9 Norrköping
  10 Djurgården

  11 Växjö
  12 Kalmar
  13 BP
  14 Uppsala

  Alternativ 2.
  1 Linköping
  2 Hammarby
  3 Häcken
  4 Kristianstad
  5 Rosengård

  6 Piteå
  7 Vittsjö
  8 Örebro
  9 Djurgården
  10 Växjö

  11 Norrköping
  12 Uppsala
  13 Kalmar
  14 BP

 24. Jag har egentligen för dålig koll på alla lag utom Norrköping men slänger in ett tips bara för sakens skull.
  1. Hammarby
  2. Häcken
  3. Rosengård
  4. Kristianstad
  5. Linköping
  6. Vittsjö
  7. Norrköping
  8. Piteå
  9. Örebro
  10. Djurgården
  11. Växjö
  12. Kalmar
  13. BP
  14. Uppsala

 25. …nä…hann inte riktigt, men som bloggaren är inne på viktig premiär för FCR. Om de inte vinner hemma OCH spelar övertygande tror jag guldet seglar iväg någon annanstans. Seger viktig förstås, men osäkert med form, när hon kommer tillbaka och om ”gamlingen” håller. Tunt både framåt och bakåt annars i FCR och när Schough är största (enda?) stjärnan – ja, då kan förväntningarna inte vara skyhöga.

 26. 1. Linköping.
  2. Häcken
  3. Hammarby
  4. Rosengård
  5. Kristianstad
  6. Vittsjö
  7. Djurgården
  8. Örebro
  9. Norrköping
  10. Växsjö
  11. Piteå
  12.Uppsala
  13. Kalmar
  14. BP

 27. Pingback: Man blir glad av att titta på IFK Norrköping | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.