EM-slutspelet 2025 hamnade i… Schweiz

Det blir inget nytt EM-slutspel i Sverige. I varje fall inte 2025. Nyss meddelade Uefa att man valt att lägga mästerskapet i Schweiz.

Kul för Schweiz, men tråkigt för Sverige, Norge, Finland och Danmark. Med tanke på att Sverige hade EM så sent som 2013 var det kanske inte helt oväntat att mästerskapet placerades i en av de andra kandidatländerna. Men det hade ju varit väldigt kul med en ny EM-fest i vårt land.

5 tankar på “EM-slutspelet 2025 hamnade i… Schweiz

 1. Kanske lika bra att det blev som det blev. 2025 kan vi vara ockuperade av Ryssland… 😦 Dåligt skämt åsido så gissar jag att det som fällde ”DaFiNoSve” var den geografiska spridningen och rännandet mellan fotbollsarenor i fyra länder. Schweiz är ett kompaktare och lättillgängligare värdland, om man säger så. Hopp, hopp Schwyz! 🙂

 2. Oavsett om logistiken var orsaken till att mästerskapet gick till Schweiz var det ännu en motgång för svensk (dam)fotboll.
  Vi halkar efter – inom flera områden.
  När publiken ökar runt om i världen så minskar den i Sverige. Även om EFD försökte tuta i oss något annat på hemsidan. Första två omgångarna är en katastrof (förutom Hammarby/IFK Norrköping). Inte ens publikstaden Piteå orkade med fler än 600 åskådare i hemmapremiären mot topplaget Kristianstad.
  Det skrivs tv-avtal som ger klubbar runt om i världen fina slantar. I Sverige är tv-avtalet så lågt att man inte ens vågar redovisa summan, vilket man brukar göra.
  Det värsta är dock att det inte finns några framtidsplaner från varken EFD eller SvFF. Inga visioner som ger en gnutta hopp i den ekonomiska krisen. För det är kris!
  Ingen som säger: ”Så här ska vi göra för att vända svensk damfotboll! Det kommer att ta 4-5 år för att komma tillbaka som ett av världens ledande nationer, men det här tror vi på och såhär ska vi arbeta!”.
  Den 24 mars hade tydligen EFD årsmöte. Läste ingenting inför årsmötet utan elitföreningen dolde det lika bra som den sk Upptaktsträffen som helt plötsligt dök upp sent en fredag kväll på Viaplay.
  Samtliga allsvenska- och elitettanklubbar var representerade. Väldigt lite information har kommit från årsmötet. Förvisso ett ”positivt resultat” 2022, men hur mycket? Dessutom en ”elitdamfotbollstrategi”, som verkar urbota korkad och kostar enorma pengar.
  Men var det ingen debatt? Ingen diskussion om den dåliga ekonomin eller om det kritiserade spelprogrammet? Eller var samtliga klubbar nöjda och glada…?
  Ursäkta, men jag förstår inte.
  Ps. När kommer spelaravtalet, EFD?

 3. Med tanke på att Sverige var en av kandidaterna till att arrangera EM-slutspelet har det rapporterats förvånansvärt lite om det kommande valet av EM-värd fram till idag. Knappt några artiklar alls vad jag kan påminna mej (men jag kan så klart ha missat rapporteringen). En annan sak jag tänker på är att är kort framförhållning att utse värdland dryga två år innan mästerskapet spelas.

 4. Bra start för F19 i EM-kvalet!👍 Vet inte hur man ska värdera insatsen mot Ukraina men att vinna med 5-0 är bra oavsett mot vilket lag. Sverige kontrollerade matchen men hade ganska svårt att skapa heta chanser till en början. 1-0-målet var riktigt snyggt där man hittar in med en djupledsboll på Matilda Nilden som sedan trär fram en fin yttersida till Duras som kunde lägga in bollen i öppet mål. Sedan kom många av målen genom misstag av Ukraina men likväl var svenskorna påpassligt framme och kliniska när chanserna kom. Svea Rehnberg är en spännande anfallare som vet vart målet står. Det kunde ha blivit fler mål men en bra start och nu väntar match mot Island som något överraskande slog hemmalaget Danmark med 1-0. Så den matchen kan bli väldigt avgörande.

  Finns ett par spelare som sticker ut. Matilda Nilden hade nog kunnat bli en riktigt bra sprinter om hon inte valt fotbollen. Hon har en otrolig utväxling och är svår att hänga på när hon sätter fart. I en intervju med fotbollmorgon hörde jag storasyrran Amanda Nilden prata om att mamma Nilden var en duktig sprinter när hon var yngre. Så man förstår vart Matilda har fått sin snabbhet ifrån. Tycker hon är alldeles för bra för att lira i elitettan men jag antar att det är AIK-hjärtat som slår hårt😀 En annan som var Sveriges motor är Emilia Pelgander som kan bli hur bra som helst. Duktig på det mesta och kan vara ett framtida mittfältsankare i landslaget. Sverige spelade med en trebackslinje där jag tycker alla skötte sig bra men sattes inte på så stort prov. Får se hur de klarar av det i de tuffare matcherna. Sedan har vi ju Lisa Björk som jag redan har snackat upp en massa här. Precis som i Linköping spelar hon som wingback och tar sig förbi sin motståndare nästan varje gång och kommer till fina inlägg som allt som oftast hittar en medspelare, eller går hon på eget avslut. I defensiven är hon svår att ta sig förbi då hon använder sin fina fysik för att få stopp på sina motståndare.
  Målet hon gör är ett bra exempel på hur en spelare får ut max av sina styrkor. Med kraft och tyngd men samtidigt väldigt fin teknik viker hon in från högerkanten och driver förbi ett antal spelare innan hon smeker in bollen nere vid stolpen med vänsterfoten. Är imponerad av hur hon redan nu har lärt sig använda sina styrkor på bästa sätt. Det tyder på ett stort fotbollskunnande och förståelse för sitt eget spel. För många spelare kan det ta flera år innan de lär sig utnyttja sina styrkor maximalt. Hon litar på sin förmåga och vet att den ofta tar henne ur de flesta situationerna. Hon är stor och stark vilket gör henne svår att komma åt, speciellt på den här nivån där hon är fysiskt överlägsen många spelare. JRK är en sådan spelare som pga mycket skador fortfarande letar efter den bästa versionen av sig själv då det finns så mycket inom henne som hon ännu inte har fått ut. Hörde i någon podd att Björk jämfördes med JRK men jag skulle snarare säga en ung Lieke Martens. JRK använder sig mycket av sin speed och låga tyngdpunkt och det gör inte Björk på samma sätt. Tycker hon påminner mycket om Martens i rörelsemönster, teknik och bollträff då hon mer eller mindre är dubbelfotad. Jämfört med Kaneryd har Björk redan nu en bättre slutprodukt och hon skapar väldigt mycket chanser vilket säger mycket om hur långt hon har kommit redan nu. Till sist hade det ju varit väldigt fint om Ellen Wangerheim fick spela ett stort mästerskap i sommar då hon förhoppningvis är tillbaka från skadan då.

  U23 hade kanske det bästa motståndet de hade kunnat få i Spanien. Men jag tycker de stod upp väldigt bra och hade minst lika många chanser som Spanien om inte fler. De var inte tillräckligt kliniska bara. Vad som slog mig är att Sverige har en hel del spelare som håller samma tekniska nivå som spanjorskorna. Duljan, Kafaji, Vickius, Wijk och Nilden har alla väldigt fin teknik och bollbehandling. Det är den nya generationen fotbollspelare som nu kommer fram i Sverige. Speciellt Kafaji har ju bollen klistrad vid fötterna. Det var några misstag av mittbackarna som fällde Sverige som annars var med bra i matchen. Såg nu att Amanda Nilden blev inkallad till landslaget. Det här var säkert planen hela tiden, hon skulle spela mot Spanien och se hur det kändes för att sedan ta beslut om hon är fysiskt redo för att ansluta till landslaget. För att vara första starten på 5 månader blev jag imponerad. hon kom lite fel i positioneringen ibland men det är ju inte så konstigt när man inte har matchvanan inne. Med bollen tycker jag hon nästan är på samma nivå som innan skadan och hon hittar kreativa lösningar. Var någon aktion i första halvlek där hon gör en patenterad ”Nildenrusch” och tar sig förbi några spelare och fick sånär fram bollen till Nyström som hade fått ett bra läge. Hur som helst var det kul att se henne tillbaka👍 Hon spelade ju mycket högerback i Juventus och gjorde succé på den positionen och med tanke på de skadeproblemen vi har i backlinjen är en sådan spelare guld värd som egentligen kan spela på 4 positioner beroende på vilken formation Sverige väljer. Men med tanke på att Asllani verkar vara lite halvskadad och Rubensson högst troligt inte kommer ansluta hade jag gärna tagit in en spelare till från u23, Vickius eller Kafaji skulle verkligen inte göra bort sig på den stora scenen.

  I damlandslagets match vill jag se den här startelvan:
  Musovic
  Lundkvist-Björn-Eriksson-Sandberg
  Bennison-Angeldahl-Rolfö-Janogy-Blackstenius-Kaneryd.

  Vill gärna prova de unga ytterbackarna här och dessutom tror jag Andersson och Kullberg/Nilden eller vem det nu blir kommer starta mot Norge som på förhand får ses som den tuffaste matchen. Sedan kör vi Bennison i Seger-rollen då jag har sett henne där en del i Everton och tycker hon är bra. Men förmodligen startar Seger så någon av dem får flytta på sig. Sen vill jag gärna prova Rolfö som tia och Janogy på en kant. Rolfö är vår bästa spelare så henne vill vi få in så centralt i Sveriges spel som det bara går. Jag vill fortsätta bygga på sammarbetet mellan Lundkvist och JRK då de hittade en bra kemi under förra samlingen.
  På förhand känns det svårt att tippa en startelva med så många spelare borta och osäkra till spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.