Kris i Rosengård – fest i Linköping

Linköping FC har just vunnit med 4–1 mot svenska mästarlaget FC Rosengård. Det lär vara fest i Linköping i kväll, även om det tyvärr bara var drygt 500 personer som tog sig till arenan i snövädret.

Däremot kan vi nog kombinera bokstäverna k, r, i och s med mästarlaget FC Rosengård. Vilken färg bokstäverna skall ha, och hur stora och feta de skall vara är lite oklart. Vi är ännu så länge tidigt i säsongen och saker kan förändras snabbt. Men sättet som Rosengård i dag blev utklassat av Linköping måste vara extremt oroande i Malmö.

Det är ju inte bara att Rosengård inlett damallsvenskan svagt. Som jag skrev inför seriestart har FC Rosengård haft en riktigt tuff vinter. Inklusive de två inledande omgångarna i damallsvenskan har laget nu två vinster på de 13 senaste matcherna. De vinsterna har kommit mot Nordsjælland och Alingsås.

Och det var ju inte på något sätt så att Rosengård hade otur i dag. I premiären var det målvakten Somea Polozen som gjorde ett olyckligt ingripande när Piteå kvitterade. I dag skulle jag säga att Polozen kanske till och med var lagets bästa spelare. Hon var chanslös på målen och hon räddade sitt lag från en ännu större förlust.

Jag förde inga anteckningar, men vad jag spontant kan komma ihåg skapade inte ens Rosengård fyra 100-procentiga målchanser. De hade alltså inte ens kunnat få poäng med maximal effektivitet.

För Linköping ser det däremot väldigt bra ut. Jag såg laget mot Alingsås i vintras. Jag såg kvaliteter, men hade svårt att värdera den insatsen. Men från det LFC visade i dag ångrar jag redan mitt tips om att placera laget på en femteplats.

Det var kul att se LFC i dag. Inte bara för att det var ett par riktigt snygga mål man bjöd på. Utan även för att man lyckades kombinera att aggressivt försvarsspel med ett snabbt och publikvänligt anfallsspel även mot ett kvalificerat motstånd.

I fjol spelade LFC fem tävlingsmatcher mot Häcken och Rosengård – och förlorade alla fem. Totalt blev det 16–4 till fjolårets båda toppklubbar. I år har man nu spelat två tävlingsmatcher mot Rosengård. På dem har man fyra poäng och målskillnaden 5–2. Ett enormt lyft.

Slutligen så drar elitettan igång under lördagen. Lagom tills dess har jag lagt upp en ny flik i Forum elitettan. Klicka gärna in där och lämna ditt tabelltips. Personligen har jag betydligt mycket sämre koll i år än jag hade i fjol, då ett Boråslag ingick i serien. Men mitt tips kommer under kvällen.

32 tankar på “Kris i Rosengård – fest i Linköping

 1. Det är bara att lyfta på hatten för Linköping. Det ska. Bli intressant att se dem mot Häcken, Kristianstad och Hammarby. Min magkänsla säger mig att Kristianstad kommer passa dem sämst,

  • Jag som följer Linköping säger att det precis som ifjol är Häcken som passar oss klart sämst, såväl Hammarby som Kristianstad bjuder upp till spel vilket passar oss bättre än Häckens spelstil där allt handlar om att täppa till bakåt och spela på motståndarnas misstag.

   • Att Häcken skulle spela på motståndarnas misstag måste ju vara årets sämsta Aprilskämt 🙂 Häcken spelar den mest utpräglade possesionfotbollen i damallsvenskan som handlar om att äga bollen mycket, sätta hög press och på det sättet skapa chanser. Det kallar inte jag att spela på motståndarnas misstag…

 2. Denna start på Damallsvenskan med favoritfall gör den intressantare så frågan vem som vinner i år känns öppen. Kristianstad, Linköping eller vem

 3. Har inte slegers och övriga i ledarstaben lärt sig någonting från Champions League spelet i höstas. Avsaknaden av snabbhet och fysik var så uppenbar att det gick inte att missa. Att då spela 3 centrala mittfältare som helt saknar fart mot snabba Linköping spelare var ett stort misstag. Att Seger blev utbytt efter 56 min var nog inte för att spara henne utan ett beslut som berodde helt och hållet på dålig utförande på plan. Hon är inte i närheten av att vara redo för spel i landslaget. Gerhardsson måste klia sig i huvudet efter dagens match !!

  • Håller med – Seger är INTE i form, långt därifrån.
   Vill nog lägga till danskan Holdt på minuslistan, som dock verkar ha blivit en favorit hos Slegers. Räknade till sex bolltapp i första halvlek samt lika många missade passningar. Hennes defensiva och offensiva jobb lämnar i övrigt mycket att önska.
   Bredgaard gjorde i och för sig ett snyggt mål när hon turligt fick bollen framför fötterna strax utanför straffområdet. Även där är det defensiva jobbet klent.
   Mia Persson såg mest vilsen ut….finska landslagsmittfältaren Ria Öling fick chansen i 87:e – kul. Minuslistan kan göras lång och någon snabb bättring är svår att skönja.
   Spännande att se hur stort tålamod ordförande Wifvesson och klubbchef Damgaard har. Styrelsemöte på månadag?

  • Jag har tittat om första halvlek och tycker ändå Seger bidrar med vad hon brukar tillföra. Defensiv stadga på innermittfältet, står oftast rätt, och lugnar ned tempot när det behövs. Sen är hon inte i toppform, visst märks det ändå. Vore spännande att höra vad du tänker om Segers insats Johan!

   • Jag kollade inte hela matchen med full koncentration. Och den tid jag kollade noga letade jag mer efter Linköpings framgångsrecept än brister i Rosengård.
    Men jag noterade att Seger gjorde nytta under den kvart mitt i den första halvleken där det kändes som att Rosengård trots allt var på väg att jobba sig in i matchen. Jag reagerade inte för att hon skulle vara slut. Och bytet kändes ju fullt rimligt. Har man varit skadad så länge bör man höja speltiden stegvis. Det är onödigt risktagande att gå från ett 25 minuters inhopp till 90 minuter. 56 minuter kändes som en vettig höjning.

    • Jag är benägen att hålla med dig. Lyssnade på podden ”Innanför linjerna” där man tyckte Seger varken platsade i Rosengårds startelva eller i en landslagstrupp, vilket jag verkligen inte förstår.

     • Jag tycker inte Seger platsar i landslagstruppen nu, hon måste upp rejält i nivå för det. Plus då att FB behöver få ihop ett mittfält utan Seger om hon blir skadad igen, landslaget kan inte stå och fall med henne längre. Men kommer hon i slag igen ska hon med förstås. Vad gäller Rosengård känns det inte som att det är henne den usla starten beror på, föga oväntat så tror jag inte någon kan tro att Rosengård skulle funka om bara hon försvann från startelvan för de har just nu problem över hela planen.

 4. Man undrar ju lite om Rosengård har tappat sugen efter två misslyckade säsonger i Champions League och börjat inse att skillnaden mellan dom Europeiska topplagen och dom Damallsvenska lagen är stor! Rosengård har en stor trupp på 28 kontrakterade spelare varav 3 är utlånade och 11 är utländska. Det finns inte utrymme för fler värvningar. Dom har köpt på sig framförallt del utländska spelare som inte håller måttet.

 5. Linköping har gjort bra matcher mot Rosengård under de senare fighterna så det här kom inte direkt som någon chock. Rosengård passar Linköping ganska bra då de spelar så långsamt och har inga djupledshot över huvudtaget. Mot lag som Häcken och KDFF har de svårare när de ibland blir söndersprungna. Nu käkade de upp dem i pressen varje gång.

  Om vi börjar med Rosengård så har jag aldrig sett dem såhär ihåliga i försvaret, det var rent ut sagt rena autobahnen och LFC-spelarna kunde många gånger bara springa rakt igenom. Det är nog i den änden de måste börja. Målvaktspositionen är deras minsta problem för tillfället. Visst att inte anfallsspelet sitter för dem än. Men att försvarsspelet ser såhär bedrövligt ut ska inte få hända. När serien börjar måste man åtminstone ha satt försvarsspelet, oavsett om de har spelat Champions league och är slitna måste man ändå begära att grunderna ska sitta. Som jag tidigare skrivit har de ingen plan b. Deras bästa försök är att sätta in Schoug som någon typ av falsk nia. Det tycker jag visar hur felbyggd den här truppen är. Jag tycker det är fel att lägga hela skulden på Slegers även om hon såklart har ansvaret för hur det ser ut på planen. Dock har hon inte så värst mycket att jobba med. För mig är felet lika mycket Sjögrans som har byggt en trupp på många äldre spelare och som dessutom är väldigt felbalanserad. När de förlorar både Larsson och Sanders måste man ju ersätta dem med liknande spelartyper. Nu tar man istället in två mediokra damallsvenska spelare i Jansson och Larsson från Bajen. Tycker det finns fog för att sätta ett stort frågetecken för både Slegers och Sjögran faktiskt. Och den stora frågan är ju om vi nu börjar se slutet på Rosengårds storhetstid? Med ett Malmö som kommer jagandes där bakom och ett Rosengård som är påväg åt fel håll. Rosengård kommer såklart resa sig från det här och kan mycket väl ta sm-guldet i höst men som klubb är de påväg åt fel håll och det har dem enligt mig varit ett bra tag. Tycker varningsklockorna började ringa redan förra säsongen.

  Och Linköping då! Folk frågade sig vilka som skulle göra målen för dem och vi har nu fått svaret. Nämligen att de har haft olika målskyttar i varje match. Ingen spelare har gjort fler än ett mål per match och det är ett riktigt styrkebesked. Då har de ändå gjort 7 mål mot lag som ska vara på den övre halvan i serien. Hamano har varit väldigt uppskriven under försäsongen men i Linköping finns det två andra spelare i samma ålder som är på liknande nivå. Tandberg visste jag inte så mycket om men hon är ju riktigt vass redan nu. Där har vi en kommande världsklassanfallare. Hon är snabb, stark i kroppen och viktigast av allt har hon förmågan att placera sig rätt i straffområdet. Sedan har vi Lisa Björk som har tagit över Seleruds roll på vänsterkanten. Hon har imponerat stort på mig i inledningen med sin teknik, fysik och tillslag på bollen. Igår hade hon 2 inlägg med vänsterdojjan som håller högsta Europa-klass där den första nickades tätt utanför och det senare blev ett riktigt drömmål där Tandberg vräkte sig fram och tryckte in den på volley. Hon gjorde även en assist i första matchen men som vanligt har inte SVFF koll på grejerna och missade den i sin statistik. Där har vi i Sverige en riktig guldklimp som måste förädlas för det kan bli riktigt bra.
  Det som kan fälla Linköping är deras tunna trupp. De måste förstärka i sommar när de ska in i Champions league-kvalet också. Felicia Saving som jag tycker är en bra värvning kommer vara nyttig när man måste rotera sitt mittfält längre fram. För hennes del handlar det om tålamod för det är inte lätt att slå sig in i damallsvenskans kanske bästa mittfält. Men jag tror att hon utvecklas mycket bara genom att spela under Jeglertz ledning och hon passar perfekt in i hur Linköping vill spela. Ser en stor potential i henne och ska bli kul att följa hennes fortsatta resa i Linköping.

  Kollade lite snabbt på spelschemat och Linköping har en väldigt tuff start. De möter Örebro, Rosengård, Piteå borta, Hammarby och Kristianstad i de fem första omgångarna. Som det känns just nu är det en fördel att ha flera av de tuffa matcherna tidigt på säsongen med tanke på vilken form dem är i. I en serie som damallsvenskan handlar det även om att möta toppkonkurrenterna i rätt läge när dem kanske är inne i en tuffare period. Som Rosengård nu till exempel. Nu har Linköping avverkat en av de tuffaste matcherna på hela säsongen medan resten av deras konkurrenter kanske får möta dem när de är i toppform senare under säsongen. Med andra ord kunde serien inte ha börjat så mycket bättre för Linköping, men heller inte så mycket sämre för Rosengård som på sätt och viss har gett bort 5 poäng.

  Och ja, Seger har en bra bit till VM-formen om hon ens når dit. Det hade jag å andra sidan förväntat mig. För just nu fungerar ju mittfältet i landslaget bra utan henne där vi har 4 riktigt starka kort i Angeldahl, Olme, Bennison och Rubensson. Mittfältet börjar faktiskt bli en stark lagdel i landslaget och det kommer många duktiga spelare underifrån också👍 Men Seger kommer såklart komma med till VM oavsett om hon är tillräckligt bra eller inte.

  • Jeglertz lär ha sagt att Tandberg är en bättre målskytt än Vangsgaard och även om det återstår att se hur det blir med den saken så är hon tveklöst en skickligare spelare om man ser till helheten. Det går framförallt att se på hur hon lyft sina kumpaner på topp där både Momiki men framförallt Kapocs startat säsongen briljant. 1-0 målet visar perfekt hur bra det kan bli när tre tekniska spelare börjar hitta varandra på planen och den dimensionen hade man inte i spelet ifjol.

   Björk har överraskat mig positivt och jämför man med Selerud så är det ett stort plus för fysiken där hon är betydligt tuffare i närkampsspelet och svårare att ta bollen av, däremot är hon lite långsammare och behöver därför förlita sig på kombinationsspel och sin teknik mer än att bara springa ifrån sin försvarare.

   Även Emma Östlund tycker jag varit mycket bra i backlinjen de två första seriematcherna, jag var personligen lite tveksam efter försäsongen men det är tydligt att hon vuxit in i rollen och det är såklart verkligen inte lätt att ersätta en sån klippa som Nilla Fischer.

   Jag skulle dock säga att de stora nycklarna till lagets framgång och möjlighet att spela som man gör heter Olga Ahtinen, sannolikt seriens bästa innermittfältare, och Saori Takarada som dominerade mittfältet mot Rosengård och såg till att styra bolltempot. Jämför man med hur Rosengård tappade tempo varje gång Seger fick bollen så blev det påtagligt. Jag hoppas verkligen Felicia Saving har tålamod för det är en riktigt bra spelare det också men det är som sagt två stjärnor som hon har att tampas med om speltid.

   Slutligen vill jag lyfta Michelle de Jongh som fick göra en oväntad start efter att Stina Lennartsson kastat in handduken på uppvärmningen, hon var riktigt säker i försvarsspelet trots att hon hade irrationella Olivia Schough mot sig och offensivt tvingade hon fram flera hörnor genom att hela tiden utmana och försöka ta sig runt på sin kant.

   • Sedan är ju Lisa Björk 4 år yngre än Selerud också och är redan väldigt långt fram i sin utveckling. Vet inte hur mycket poäng Selerud gjorde förra säsongen men Björk har ju redan gjort 2. Så offensivt kommer Björk vara nyttig och än så länge har hon klarat av defensiven också.
    Håller med om att Ahtinen är ruskigt bra. Blev förvånad att hon blev kvar men risken är att hon försvinner i sommar om hon fortsätter såhär.

    Såg delar av Bajen igår och såhär två omgångar in är det två lag som sticker ut. De ser väldigt stabila ut och maler ner motståndet. Medan Linköping har kommit längre i sin process som det så vackert heter. Sedan får vi se vad Kristianstad svarar upp med för dem såg också bra ut i den första omgången. Hur studsar Häcken tillbaka efter sin stjärnsmäll?

 6. Hammarby känns som ett mästarlag. Ett sådant som vinner med 2-0 oavsett hur mycket spelet hackar. Jag såg slutet av första halvlek samt andra halvlek mot Uppsala i går och det var inte vackert. Uppsalas prioritet var att stänga ner Hammarbys anfallsspel och Hammarby lyckades (alltför) sällan komma fram till farliga lägen. Men de var envisa och tröskade på, och till sist kom 2-0. Så brukar ett mästarlag agera.

   • Det ser tämligen lovande ut för Bajens damer, kan man bara mala på så här säkert i de tjoget matcher som återstår. Dock är samma damer farligt (upp)haussade och sådant kan slå tillbaka.

    • Vi förstår nog vad du menar men det är en rätt märklig tolkning att göra med blott två matcher spelade mot två lag som inte tippas särskilt högt. Hade det handlat om 5-6 matcher där man tagit poäng även mot lag som tippas i toppen så hade jag helt klart köpt ditt resonemang.

     • Inte alls märkligt. Att vinna två ”skitsegrar” med 2-0 trots att man inte ens spelar bra är precis vad mästarlag brukar göra.

      Kommer Hammarby bli mästare? Det vet så klart ingen. I höst kan lagen se helt annorlunda ut.

      • Jag kanske feltolkade ditt första inlägg. Att säga att ett lag ”känns som ett mästarlag” betyder i alla fall i min värld att man tror att de kommer bli mästare, när jag läser ditt inlägg här så verkar du dock inte så säker som det inledande inlägget gav sken av. Jag delar såklart uppfattningen att det är en styrka att vinna när man inte är på topp men det är som sagt två lag som tippas lågt, det ena som solklar jumbo, som det handlar om.

 7. Stark insats av LFC. FC Rosengård har det kämpigt. Årets säsong är fortfarande i sin linda, men historiskt har lag inte haft råd att tappa många fler poäng än FCR har tappat redan under dom två första omgångarna, för att vinna SM-guld. Det återstår att se hur säsongen 2023 utvecklar sej, än kan mycket hända. Men inledningen av säsongen är minst sagt intressant.

 8. Jag tror det tidigast efter tre omgångar, när lagen mött lite olika motstånd, går att se några tendenser värda att fästa sig vid. För det är väl ingen som tror att det går att extrapolera poängskörden efter två matcher till en sluttabell? LFC 78 poäng och FCR 26 poäng?????? Gissar att det kommer att skilja mindre än tio poäng mellan ettan och femman i slutet av säsongen.

 9. En titt på tabellen för OBOS Damallsvenskan just nu, klockan 15.00, visar två östgötska lag i toppen: Linköpings FC och IFK Norrköping. Historiskt! IFK t.o.m. före Hammarby… Det ser ut som om ”Pekings” damer blir en angenäm överraskning för fotbollspubliken, men en obehaglig överraskning för motståndarlagen.

 10. Nu såg jag bara en kvart i början av IFK Kalmar – IFK Norrköping, men så usla som hemmalaget var kan de inte ha vart förra året. De slog bort de enklaste passningarna och om de träffade rätt adress så kom bollen studsande till medspelaren.

  Stängde av pga orkade inte se längre. Stackars de lag som tappar poäng mot dem.

 11. Med risk för att vara tjatig, men jag har sagt det sedan första dagen Renee tog över. Det är otroligt märkligt att tillsätta en tränare utan erfarenhet. Hon ledde LB07 en säsong i damallsvenskan, de åkte ur. Sen ledde hon U23-landslaget i en (1) samling. Sen tog hon över ett lag som var rankat topp 10 i Europa (ni kan få anmärka på den rankingen men det är irrelevant). Detta hade inte hänt i herrfotbollen att en så oerfaren tränare fått ta över ett sånt lag. Jag tror de stirrade sig blinda på att de så gärna ville ha en kvinnlig tränare. Ska Rosengård utvecklas måste de även ha en av de bästa tränarna.

  • Med risk för att säga självklarheter så är det väldigt enkelt att skylla allt på tränaren, tror inte det var hennes beslut att släppa iväg lagets två farligaste offensiva spelare och inte ersätta dom. Modern fotboll går snabbt och kräver spelare som både kan löpa mycket men också fatta snabba beslut, något som Rosengård med några undantag saknar i årets trupp.

   Det handlar alltså om en tränare som vunnit dubbelt med Rosengård men som hela tiden varit tydlig med att laget haft brister, hon har i mina ögon sett de problem som Sjögran m fl inte tagit på allvar och som nu gör att man satt sig i ett jobbigt läge. Efter första matchen såg jag att många ville skylla på reservmålvakten men mot Linköping var hon riktigt bra och räddade laget från ett ännu större underläge efter första halvlek. Hon kunde inte heller lastas för något av de fyra målen man släppte in.

   • Du hann före mig 🙂 Håller med om målvakten. Jag tycker faktiskt hon är bättre än ordinare Micah som är alldeles för ojämn

  • Jag är egentligen ingen av Slegers försvarare men jag måste påpeka att hon faktiskt har två SM-guld och en årets tränare (delad med Eidevall). Hon har också haft uppdrag som Rosengårds division 1 tränare och är ingen nybörjare. Flertalet ex-spelare i herrfotbollen har fått uppdrag med större budget än Rosengård, t ex Guardiola, Gerrard, van Basten, Maradona, Mellberg, Ljungberg, Johan Mjällby m fl. Dock så tror jag att hon inte håller måttet riktigt, framförallt så skapas för lite chanser. Sen hade hon också två extra dagar inför LFC-matchen och blev fullständigt överkörda både inställningsmässigt och taktiskt. Jag tror också att Sjögran får steppa upp lite när det gäller lagbygget om hon ska behålla sitt jobb över tid, där ordinarie anfallare är alldeles för lika varandra.
   En annan tränare som underpresterar grovt är Djurgårdens tränare, där kan man inte skylla på att spelarmaterialet saknas. Honom bryr jag mig inte ens att lära mig namnet på så säker är jag på att han får sparken innan VM-uppehållet.

 12. Från det ena till det tredje… Det är tråkigt att inte den största staden i Sjuhäradsbygden har ett damfotbollslag i elitklass. Det finns ändå ljuspunkter. Boråsborna kan trösta sig med att Borås AIK:s damer ju blev Svenska mästare i futsal 2023. Kanske segerjublet därifrån kan sporra till kommande bedrifter på utomhusarenorna? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.