Spanien, Italien och Schweiz väntar på Sverige i första steget av OS-kvalet

Den tidigare Tyresöstjärnan Vero Boquete har tillsammans med Nadine Kessler just dragit lotterna för den första Uefa Nations League-turneringen på damsidan, en tävling som även räknas som Europas OS-kval. För Sverige väntar en grupp med Spanien, Italien och Schweiz.

Eftersom Frankrike står som värd för nästa års OS har Europa bara två platser att kvala om. Den tilldelningen är förstås en fullständigt orimlig megaskandal, men det är en fråga för ett annat inlägg.

För att Sverige skall ta sig till Paris-OS krävs först gruppseger, och sedan även seger i semifinalen mot en annan gruppsegrare. Det kommer förstås att bli otroligt tufft. Att vårt lag i princip hamnade i svårast möjliga grupp gör inte saken lättare.

Sportsligt sett tycker jag att Nations League är en bra idé. Bra för att den ersätter många rätt trötta träningsmatcher, men framför allt eftersom den alltså fungerar som Europas OS-kval var fjärde år. Och vi har ju saknat ett rättvist OS-kval. Upplägget att använda VM som OS-kval har ju varit orättvist med tanke på att man kunnat åka ut mot lag från andra världsdelar.

Nackdelen med Nations League är förstås att spelarna får ännu fler tävlingsmatcher i kalendern. Den allt tyngre belastningen är verkligen ett stort problem som spelare och ledare inte har lärt sig att hantera ännu. Vi har ju efter pandemin sett hur världsstjärna efter världsstjärna drar på sig allvarliga skador.

Damernas Nations League har tre divisioner, där Sverige förstås spelar i den högsta – division A. I divisionerna A och B deltar 16 lag vardera. I lägsta divisionen finns övriga 19 lag. Så här drog Vero och Kessler de fyra grupperna i A-divisionen:

A1: England, Nederländerna, Belgien och Skottland.
A2: Frankrike, Norge, Österrike och Portugal.
A3: Tyskland, Danmark, Island och Wales.
A4: Sverige, Spanien, Italien och Schweiz.

För Nations Leagues A-grupp gäller att gruppsegrarna går till slutspel. Grupptvåorna är kvar i A-gruppen. Treorna får kvala för att hålla sig kvar, medan fyrorna åker ner i grupp B.

5 tankar på “Spanien, Italien och Schweiz väntar på Sverige i första steget av OS-kvalet

 1. Sverige riskerar att inte vinna gruppen… Vi får se hur det utvecklar sig. Spanien är en svår motståndare

 2. Vad händer om Frankrike som redan kvalificerat sig till OS vinner sin grupp och semifinal. Möts semiförlorna om sista OS-platsen då?

 3. Om trovärdigheten och respekten för domarkåren ska öka måste inte bara dess kompetens öka. Förbundet måste sluta att alltid hålla sina domare om ryggen no matter what. Det skapar tror jag ännu större misstro och ökar i stället kritiken. Kontraproduktivt, sa Bull.

  Jag kan inte se Janogys avstängning på tre matcher som något annat än en signal om att domarens beslut ska upphöjas och aldrig ifrågasättas, även när det i stället borde granskas och diskuteras. Locket på! Men det går helt enkelt inte att se videobilderna av Maddes knuff som ”grov förseelse” och den innebar absolut inte risk för skada. Osportslig reaktion, ja, men tagen ur sitt sammanhang.
  Jag menar att påföljd på utvisningar också måste ses i ett större perspektiv och inte bara utifrån den isolerade incidenten: Hur såg domarens nivå ut i matchen som helhet? Vad ledde fram till incidenten?
  Jag anser inte att man rättfärdigar Maddes reaktion bara för att man gör en djupare analys av hur matchen gestaltade sig i bedömningen av allvaret i överträdelsen. I synnerhet när en inblandad part öppet säger i media att hon alltid och avsiktligt försöker provocera motspelare till överreaktioner. Också osportsligt, sa Bull nu.

  Lova Lundins attack på Tamminen var också osportslig och liksom Maddes förseelse antagligen framkallad av frustration – fast också mycket grövre och direkt farlig. Hon slapp straff och därmed avstängning. Godtycke som underminerar domarnas trovärdighet, muttrar den där Uppsalakatten.

  Godtyckliga och inkonsekventa domarinsatser kan vara potentiellt matchavgörande och, än värre, hälsovådliga för spelarna. Vad jag menar är att så länge förbundet inte sätter ned foten kommer inget att bli bättre – snarare sämre.
  Det är möjligt att man läxar upp domare bakom stängda dörrar efter svaga insatser, men det är inte nog. Domarna vinner inte själva på att agera i skyddad verkstad och förbundet måste visa mer ryggrad för att vinna respekt och på sikt åstadkomma förbättring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.