Kafaji borde ge Gerhardsson huvudbry – Kaos i Kalmar

Med den pollenchock som nu äger rum över stora delar av Sverige har jag valt att hålla mig inomhus den senaste veckan. Med tanke på att Borås spelade SM-final i basket har det gått bra att även hålla sig inomhus på jobbet.

En del damfotboll har jag också hunnit med. I kväll bänkade jag mig för att se Brighton mot Arsenal. Fast det blev aldrig så kul. Matchen var i princip avgjord redan efter drygt tio minuter. Då hade Stina Blackstenius gjort två mål och sannolikt blivit bestulen på ett tvättäkta hattrick av en övernitisk assisterande domare.

Utifrån reprisbilderna var landslagsanfallaren på rätt sida när hon gjorde sitt tredje mål. Blackstenius hade fler chanser att göra det där tredje målet, dock utan att lyckas. Och två mål är ju fullt godkänt.

Arsenal ledde med 4–0 i paus. I den andra halvleken var Brighton med i leken rent spelmässigt. Men det fanns ju förstås inte på kartan hemmalaget skulle kunna göra något åt poängfördelningen. Det slutade 0–4 och alla tre poängen till Gunners.

I och med Liverpools sensationella 2–1-seger hemma mot Manchester City i söndags ser läget plötsligt rätt bra ut för Arsenal i kampen om en Champions Leagueplats.

Tabelltoppen ser ut så här nu:

Manchester United 20 +42 50
Chelsea 19 +42 49
Arsenal 19 +34 44
––––––––––––––––––––––––––––––
Manchester City 20 +25 44

Med tanke på att Arsenal har en klart bättre målskillnad än City bör det räcka med sex poäng till för Arsenal för att sluta topp tre. De kan alltså ha råd att förlora en av de tre återstående matcherna. Arsenal avslutar så här:

Everton (b)
Chelsea (b)
Aston Villa (h)

Londonderbyt den 21 maj kan avgöra guldstriden. Chelsea spelade också i dag. De vann med förkrossande 6–0 hemma mot Leicester. För Chelsea återstår även bortamatcher mot West Ham och Reading. Chelsea har guldet i egna händer. Nio poäng och saken är klar. Men gissningsvis vinner man ligan även om man tar sju poäng på de tre återstående matcherna. Jag tror nämligen att man kommer att göra fler mål än vad United gör mot Manchester City (h) och Liverpool (b).

För Chelsea och Manchester United väntar dock först FA-cupfinalen på söndag. En godbit.

I damallsvenskan duggar toppmötena tätt för tillfället. Jag har sett måndagens tidiga seriefinal mellan Häcken och Hammarby. Strax lite tankar om den matchen.

Men först några ord om IFK Kalmar. Det har kommit rätt många oroväckande rapporter om förändringar i klubbledningen från den småländska ostkusten under våren. Signaturen Jochen hade tidigare i dag en bra genomgång i kommentarsfältet på bloggens Silly Seasonsida.

Klubben har fram tills nyligen stått utan ordförande, har en avgående sportchef och i går kväll avgick både tränare Jens Wedeborg och assisterande tränare Gytis Gelgota med omedelbar verkan. Det är inte mycket som talar för IFK Kalmar för tillfället.

Men lagkapten Amanda Persson känns ändå hyfsat balanserad när hon i dag uttalar sig så här till lokaltidningen Barometern:

”Man är nog fortfarande lite i chock och tänker att det inte är riktigt sant. Alla är nog lite chockade. Nu är vi lediga idag också så det känns som man befinner sig i ingenmansland” och ”Det har varit stormigt ett tag, med Tommy (Nyberg) som valt att hoppa av och att det inte fanns någon ordförande fram till för ett litet tag sedan. Men de sakerna har inte påverkat oss. Det här påverkar oss absolut. Men jag tycker vi hade bra möten igår, först med laget och sedan ett bra möte med Aleco (Postanidis) som kliver in så länge nu.”

Så till Häckens 1–0-seger mot Hammarby från i måndags. Det var en seger som kändes rättvis. Jag tycker att Häcken var det klart bättre laget i den första halvleken och det något bättre laget i den andra.

Det skapades inte så jättemånga 100-procentiga målchanser före paus, men det var Häcken som hade kontroll. Framför allt hade man Rosa Kafaji som ägde planen. Häckens tia – som ju dock har nummer 8 på ryggen – var inblandad i det mesta och överglänste alla planens VM-aktuella spelare rejält.

Visst händer det att hon tar något extra tillslag eller överarbetar situationerna ibland. Men om jag hade hetat Gerhardsson eller Wikman i efternamn skulle jag haft huvudbry. För det blir inte lätt att ta ut VM-truppens forwards.

Framför allt är det ju tiarollen som har varit ett problem. Där är Kosovare Asllani given. Men Milans 33-åriga anfallsstjärna har haft en skadekantad säsong, och har inte spelat match sedan den 26 mars. Man kan inte räkna med att hon är en 90-minutersspelare i VM.

Känslan är att de fyra kanske bästa alternativen till Asllani som VM-tia fanns på Bravidas konstgräs i måndags; Anna Anvegård, Madelen Janogy, Matilda Vinberg – och Rosa Kafaji.

 • Anvegård gjorde en utmärkt match från en position som vänsterforward, men känns ändå inte aktuell. Efter hennes skadeproblem har hon hamnat i förbundskaptenernas kylskåp. Frågan är om flera riktigt fina framspelningar är nog för att hon skall släppas ut från det där kylskåpet?
 • Janogy kom in i paus. Med henne blev Hammarby direkt ett par klasser bättre, och kunde flytta fram sitt spel. Janogy var bra, och borde vara högaktuell för VM-truppen eftersom hon är användbar i flera roller.
 • Vinberg var blek före paus, men blev bättre när Janogy kom in. Även om det här inte var hennes bästa match tror jag att hon i högsta grad finns med i VM-diskussionen. Hon var en av Sveriges bästa spelare i 3–3-matchen mot Norge på Ullevi – det som var den sista landskampen inför uttagningen av VM-truppen. Och som kanske även var VM-genrep.
 • Slutligen har vi då Kafaji. 19-åringen har noll landslagserfarenhet. Hon var i och för sig med i truppen vid februarisamlingen 2021. Men hon har inte spelat en enda sekund i A-landslaget. Och hon har alltså inte varit med på någon samling på drygt två år. Det talar emot henne. Men hennes spel i den första halvleken mot Hammarby talar för henne med stora bokstäver.

Till slut var det ju även hon som avgjorde matchen. Hennes fina nickmål på Julie Blakstad:s precisa inlägg blev ju toppmötets enda mål.

Och det skall sägas att Kafaji tröttnade efter paus. I den andra halvleken hade hon sämre beslutsfattande, och var inte längre den som ägde planen. Det hindrar dock inte att jag fortsatt tycker att hon stärkte sina VM-aktier ganska rejält. Totalt sett hade hon högsta högstanivån av de fyra nämnda kandidaterna.

Det om Kafaji och landslagets tia. Landslaget behöver ju en målvakt också. Och efter en höst och vinter där Zecira Musovic alltmer sett ut som förstakandidaten har Jennifer Falk nu åter nått sin toppform. På sju damallsvenska matcher har Häckenmålvakten bara släppt in ett skott i krysset. Mot Hammarby kändes Falk både säker och vältajmad i utrusningarna. Även hon gör det svårt för Gerhardsson.

Innan jag sätter punkt har jag en fundering kring den straffsituation som kom i toppmötets 43:e minut, direkt efter Marika Bergman Lundin:s nick i ribban. Jag tänker på situationen där bollen tog på Julia Roddar:s arm.

Jag känner mig oftast rätt säker både på hur reglerna är skrivna och på hur de skall tolkas. Men här känner jag mig osäker, så om det är några initierade domare bland bloggens läsare välkomnar jag en hjälpande hand.

Klart är att bollen tog på Roddars arm, och att armen var ovanför skulderhöjd. Normalt skall all hands ovanför skulderhöjd bestraffas. Utifrån det borde det normalt sett ha varit straff.

Men, det kan ändå vara så att domare Eva Svärdsudd gjorde rätt som struntade i att blåsa. För på reprisen ser man att bollen går via Roddars ben upp på armen. Och sedan något år skall man inte blåsa straff om bollen studsar på spelarens egen kropp och upp på armen.

Men frågan här är vilken av tolkningarna som är starkast. Att man alltid skall blåsa straff om bollen träffar en arm som är ovanför skulderhöjd, eller att man inte skall blåsa om bollen kommer från egen kropp?

Till helgen blir det fler svenska toppmöten. Kollar man tabellen börjar den se ut som väntat. Inför seriestart var det ganska klart vilka sju lag som borde sluta på övre halvan, och vilka sju som troligen skulle återfinnas på platserna 8–14.

Efter sju omgångar är det just de sju tilltänkta topplagen på övre halvan och de sju andra lagen på den undre. På fredags möts de båda guldkandidaterna Rosengård och Häcken på Malmö IP. Med tanke på Rosengårds sega start är det en match som Malmöklubben knappast har råd att förlora.

Och på söndag skall serieledande Hammarby upp till Norrbotten och möta tabelltrean Piteå i ett annat glödhett toppmöte. Piteå är seriens enda obesegrade lag. Det utan att de haft ett speciellt enkelt spelschema. De har vunnit mot Kristianstad och kryssat mot Rosengård och Linköping. Lätt till att man kryssade mot Bajen i svenska cupen. Har Piteå kvar sin nolla i förlustkolumnen även på måndag?

22 tankar på “Kafaji borde ge Gerhardsson huvudbry – Kaos i Kalmar

 1. Vad gäller straffsituationen: Jag har alltid tolkat det som att om bollen tar på spelarens kropp (t ex ben) och sedan går på handen så är det ”överordnat”. Då är det aldrig straff. Jag kan ha fel, jag är trots allt inte domare och har aldrig ens sett den där regelboken som de talar om. Finns den på riktigt?

  Vad gäller Rosa Kafaji: Peter Gerhardsson borde GIVETVIS ta ut henne. Jag är dock orolig för att Gerhardsson är en sådan där försiktig general som sorterar in Kafaji i facket av spelare som måste överbevisa honom tio gånger innan hon blir aktuell. Tänk Pär Zetterberg i herrlandslaget.

  • Gerhardsson är väl inte direkt den som aldrig ger chansen till nya spelare? Tog tex ut Bennison innan hon gått ut gymnasiet, han tog ut Angeldal som var ung då och satsade tidigt rätt hårt på Björn. Kafaji har inte bevisat något alls på topp nivå (Allsvenskan har ju tappat rejält, tyvärr), det skulle varit bra om hon hade varit med de senaste träningslandskamperna men det var hon inte och i detta nu vet vi inte alls om hon duger mot bra motstånd. Hon ser ruskigt lovande ut, fortsätter hon producera på en nivå som denna ska hon GIVETVIS finnas med i diskussionerna runt vilka som åker iväg men sedan beror det mest på vilka andra alternativ han har. Där har ju Gerhardsson det lite värre för vi har många offensiva spelare som inte får spela, varit skadade en hel del eller helt enkelt inte producerar. Skulle jag gissa idag tror jag hon kommer med av det senare skälet.

 2. För oss i Östergötland är det ju ändå söndagens derby som är hetast just nu. Har inte spelats ett fotbollsderby i Linköping sedan 1977. Storpublik väntas.

  • Ja, ”El Slättico”, slaget om Östergyllen mellan Linköping FC och IFK Norrköping, blir kanske en ny klassiker i (dam)fotbollsvärlden? Mycket hög ljudvolym på Bilbörsen Arenas läktare alla gånger. Rysardax! 🙂

   • Usch, jag avskyr verkligen företagsnamn på arenor och vissa låter än hemskare än andra!

    Hur mycket folk tror du det blir, speciellt om vädret fortfarande är så fint som det är nu? Båda lagen spelar ju en rätt publikfriande fotboll av det jag sett att döma, och Norrköping har väl haft en hyfsad klack hemma så man kanske kan hoppas på rejäla siffror? Det måste väl börja lossna lite för damerna någon gång i Sverige också och inte bara baseras på att tex Hammarbys herrsupportrar också går på damernas matcher…

    • Arenan med plats för 7400 åskådare är utsåld. Stor invasion från Norrköping (bortåt 4000 ryktas det) eftersom det till skillnad från förra helgen inte är konkurrens från herrlaget eller basket. Enligt Östgöta media tränade LFC i veckan med starkt publikljud från IFK- och Hammarbymatcher för att förbereda spelarna på vad som komma skall.

     • Fan, det låter riktigt häftigt! Hoppas de visar den matchen på 6:an för det är så jag kan se matchen. Och så hoppas jag Verkligen att vi får se en match där båda lagen verkligen försöker och får ut något av sitt egna spel och att domarnivån läggs rätt så att det blir en bra reklam för damfotbollen. Den enda chansen vi har att behålla någon kvalitet i ligan är om publiken går på matcherna och då behövs det många bra matcher också.

  • Självklart blir bilförsäljar-arena-derbyt i Östergötland hyperintressant – och troligen den åttonde omgångens publikmatch. Omgången innehåller ju även mötet Uppsala–Kalmar, en sexpoängsmatch mellan två bottenlag som just tappat sina tränare.

   • Kalmar och Uppsala är förvisso ett par bottenlag, men än är det nog för tidigt att säga att botten har gått ur dem… Vem vet vad som kan hända med ”nya röster i omklädningsrummet”, eller rättare sagt, på tränartronen. Fast var hittas sådana magiska figurer en bit in i säsongen? För övrigt tycks personalproblemen hänga samman med konflikter eller inkompetens inom klubbledningarna. Synd om spelarna och supportrarna.

 3. Ang ”straffbart handspel”: Jag var bara domare på regionalnivå i Tyskland och tillhör såklart inte ”Collinas arvingar” men kom ihåg att grundregeln alltid utgick från att handspelet ”med flit” var straffbart. Men det är inte så enkelt att i sekundläge identifiera avsikten. Så man valde alltid hjälpkonstruktioner för att kunna identifiera den. Där tillhör konstruktionen ”ovanför skulderhöjd”. Men om man hoppar för att nå bollen med huvudet, lägger man då alltid armarna mot låren eller kanske sträcker den uppåt för bättre balansen, och vad händer då med avsiktsbedömningen? Så jag blåste bara när det var uppenbart att någon VILLE spela bollen med handen. Men såklart fanns och finns ”kollegor” som tittar annorlunda på det. Från egen kroppsdel till egen handen är däremot nästan aldrig straffbart, men att utesluta avsikten går inte där heller.

 4. I mina ögon finns det 8, eller möjligen 9, offensiva platser i truppen (9:or, 10:or och yttermittfältare) och 12 kandidater:

  Anna Anvegård
  Sofia Jakobsson
  Madelen Janogy
  Matilda Vinberg
  Kosovare Asllani
  Stina Blackstenius
  Rebecka Blomqvist
  Lina Hurtig
  Fridolina Rolfö
  Johanna Rytting Kaneryd
  Olivia Schough
  Rosa Kafaji

  Jag tycker inte Jakobsson presterat på topp i landslaget sedan OS 2021 och bör lämnas hemma. Kanske inte heller att Anvegård är tillbaka i den riktiga målformen efter alla hjärnskakningar under tiden i Everton.

  Om inte Seger är redo för spel till VM tycker jag Julia Roddar bör ta plats i truppen som backup för Rubensson som 6:a. Angeldahl är given som 8:a, men sedan är frågan om Bennison eller Zigiotti Olme ska med som andraval på den positionen.

  • Utan att verkligen kolla kommer jag inte på någon spelare jag saknar där, vilket är rätt illa egentligen. Av de du räknar upp tycker jag:
   Janogy
   Blackstenius
   Blomqvist
   Rolfö
   Schough
   …tror jag är rätt självklara i dagsläget. Givet då att Rolfö inte har någon skada som håller henne borta från spel så mycket längre.
   Anvegård tror jag är borta från planerna numera och kan ärligt talat inte säga att jag tycker hon saknas heller. Jakobsson behöver göra bra matcher nu i ligan för att komma med, eller snarare hon behöver vara konsekvent bra för hon leker fortfarande jojo där hon i ena stunden är fantastisk och nästa match dålig och i tredje rätt ordinär. Kan hjälpas av att hon inte är skadebenägen och både har rutin och spets OM man spelar henne på rätt sätt. Vinberg eller Kafaji, en av dem kommer nog komma med som joker och där tror jag på Vinberg även om Kafaji vore mer av en joker just. Hurtig är jag verkligen osäker på, mycket skador och snålt med speltid och effekt i Arsenal. Kan räddas av att hon ofta är bättre i landslaget och av att hon erbjuder något som laget saknar i övrigt. Asllani kommer med om hon kan spela men frågan är om hon kan det? Kaneryd kommer nog med men jag kommer inte sakna henne om hon inte gör det för hon är en frustrerande spelare, mycket fint att glädjas åt, mycket liten effekt på resultatet från det dock.

   Ju mer jag tittar på det, desto mer känner jag att landslaget ligger sämre till offensivt än på länge?

 5. Läste att om Stinas mål hade godkänts, vilket det skulle ha gjort hade hon gjort det snabbaste hattricket i WSL:s historia! Det är något att ha på sitt CV. Brighton var visserligen riktigt dåliga men det här var på förhand en tuff bortamatch som Arsenal städade av snabbt.

  Var gäller seriefinalen vann Häcken ändå rättvist till slut. Tycker inte det var så många som imponerade extra mycket på mig. Kafaji och Falk var tillsammans med Boye Sörensen bäst på plan. Vet inte om man ska tolka denna ganska chansfattiga match som att båda lagen är bra defensivt eller om de helt enkelt är för trubbiga i offensiven? Många spelare tycker jag ofta tar felbeslut när de ska passa, skjuta eller dribbla själv. Vinberg hade en ganska tuff match där hon hade svårt att komma loss. Det kändes som tempot var lite för högt för spelarna själva ibland och speciellt domaren. Tycker domaren tappade matchen tidigt och när man släpper i stort sätt varenda duell ber man nästan om att det ska bli ett krig där ute. Det här är inte den enda matchen där det stundtals är farligt spel. Domarna måste börja skydda spelarna bättre och inte bara vifta bort allt. Speciellt med ett VM runt hörnet och jag orkar inte med att se fler VM-drömmar krossas pga en farlig tackling eller liknande.

  Klart Kafaji ska med till VM men kan det bli på bekostnad av Vinberg då? Det är tight om platserna men som jag ser det har Kafaji egenskaper som vi saknar lite i landslaget annars medan Vinberg är mer lik de andra spelarna vi har i anfallet. För hela situationen med Asllani börjar bli lite långdragen nu. Hon är inte 24 längre och hon är kanske den spelaren som har varit mest hänsynslös mot sin kropp i landslaget. Hon offrar allt för att vinna och det kanske börjar kosta nu på ålderns höst i karriären. Hoppas jag har fel och att hon hinner komma i toppform till VM men hela känslan kring henne är inte så positiv. En annan det är oroväckande tyst om är Rolfö, vad är det egentligen för knäproblem hon har? Behöver hon opereras eller bara ta det lugnt ett tag? Knäskador är alltid luriga där det kan slå år olika håll. Det är sällan bra när det är såhär tyst kring en skadad spelare. Ilestedt har inte spelat match sedan februari och hennes fotskada var nog lite värre än vad som först kommunicerades, först skulle hon vara tillbaka till matcherna mot Wolfsburg men så blev det inte. Nu är hon med i truppen men har inte spelat än. Seger är också ett stort frågetecken med hennes skada, svårt att se henne vara en 90 minuters-spelare i VM. I den senaste samlingen blev det ju tydligt att Sverige fortfarande är väldigt beroende av henne även om hon enligt många inte ens borde vara med i en VM-trupp. Även om hon bara kan spela några minuter i varje match kommer det vara värdefullt. Men kanske viktigast av allt är hennes ledarskap som ingen annan i laget kan axla. Eriksson är inte i närheten av Seger, hon får inte med sig gruppen på samma sätt. Känslan jag har fått av Sverige på senare tid när Seger har saknats är att det starka kollektivet som tidigare har funnits nu börjar gå isär. Tycker allt känns väldigt spretigt och laget sitter inte ihop värken på planen eller vid sidan av. Är det så att några spelares egon börjar bli större och när spelare som Rolfö och Blackan inte får samma bollar att jobba med som i klubblagen kan det bli lite frustrerat.

  Hur som helst blir det inte lätt för Gerhardsson att ta ut den här truppen med all frågetecken. Efterfrågade i ett tidigare inlägg att vi nu behöver lite utropstecken när många stjärnor har det tungt på skadefronten.
  Det har vi fått! JRK gjorde sin bästa match på länge i helgen och såg mer bestämd ut i sina aktioner. I samma match fortsätter Bennison att imponera stort. Hon var kanske bästa spelare på planen även om Everton förlorade stort. Om inte annat var det rätt match att stå för den prestationen och marknadsföra sig själv på bästa sätt. Stundtals gjorde hon lite vad hon ville och vände ut och in på Magda med en läcker klack vid ett tillfälle. Hon ska med till VM, så är det bara! Annars går de miste om landets mest kompletta fotbollsspelare tillsammans med Rolfö. Gerhardsson eftersöker spelare som kan vinna sina dueller och det kan sannerligen Bennison. Nu är det som sagt upp till Gerhardsson att få ut prestationer som dessa även i landslaget. Kanske är det läge för Gerhardsson att testa henne i Asllani-rollen för här spelade hon i en mer offensiv roll och hittade fram med instick till forwards. Det för oss vidare till Europas hetaste striker? För vem har egentligen varit bättre än Blackstenius under de senaste månaderna? 3 mål i Champions league-slutspelet, tog Arsenal till sin första titel på länge genom sina avgörande mål och även i ligan har det börjat lossna. Sam Kerr är alltid Sam Kerr men hon gjorde faktiskt inte ett enda mål i Champions league under våren. Numera blir många lag vana vid att bli ”Blacksteniused”😉 Så varför inte byta ut Björn och Benni mot Blackan och Benni?! I sina klubbar spelar ju båda på en otroligt hög nivå men i landslaget får Gerhardsson inte ut det bästa av dem. Så lyssna nu PG! Låt dem lira tillsammans och ge Bennison chansen som 10:a så hon kan trä fram bollar till Blackstenius. För det är tydligt att hon saknar Asllani och det samarbete dem hade som var ett av de bästa och mest kompletta anfallsparen i världen när de var som hetast. De hittade varandra i sömnen, men om inte Asllani når sin toppform till VM behöver Blackstenius någon annan som förstår henne lika bra som Asllani gör. Jag tror den spelaren kan vara Bennison. Helst av allt vill jag ju adoptera Victoria Pelova till Sverige men tiden är nog för knapp nu🤩 Det är en spelare som snabbt har blivit en favorit i Gunners, påminner rätt mycket om Bennison med en grym teknik och blick för spelet.

  Sedan har jag två eller tre spelare som lite jokrar i en VM-trupp. Amanda Nilden är egentligen kanske ingen joker men så känns det nästan nu. Hon ska med till VM enligt mig, hon har några matcher kvar att hitta toppformen på. Hon spelade 90 minuter i helgen och det ser bättre och bättre ut. Vi behöver hennes offensiva egenskaper för hon har det som många svenska spelare saknar. En förmåga att slå sin spelare en mot en och sedan är hennes vänsterfot magisk och hittar allt som oftast rätt spelare i boxen. Sedan kan hon spela på båda kanterna som ytterback och wingback. Som det är just nu är hon kanske till och med mitt förstaval på högerbacken när inte Glas är med. För det är där jag tycker hon har varit bäst nu!
  Sedan har vi 2 spelare som verkligen skulle vara jokrar! Alice Bergström har definitivt fysiken för att spela ett VM. Som wingback är det nog inte många i landet som är bättre. Hon kan slå sin spelare i båda riktningarna och har en ganska fin högerfot. Kommer hon inte med i är är jag övertygad om att hon har goda möjligheter att få chansen framöver. Lisa Björk är en annan som har sina spetsegenskaper i offensiven. Hon är en av seriens bästa spelare med bollen vid fötterna när hon får utmana är hon svår att stoppa. Lägg därtill att hon mer eller mindre är dubbelfotad och har en grym bollträff med båda fötterna vilket jag skulle säga är unikt i speciellt damfotbollen. Detta gör att hon blir väldigt svårläst då hon lika gärna kan gå på utsidan och slå ett vänsterinlägg som i senaste matchen mot Växjö där den sitter perfekt på foten på Tandberg som kan stöta in den. Eller kan hon vika in och gå på avslut med högerfoten. Att hon redan gjort 1+3 som wingback säger att hon har kvalite i sista tredjedelen vilket jag tycker saknas hos många spelare i landslaget. Det känns alltid farligt när hon kommer rättvänd. Det är ju inte så att det vimlar av yttrar av hög klass. Vi har Rolfö och JRK som väl nu får ses som förstavalet på respektive kant men där bakom finns det väl ändå plats för en Björk eller Bergström? Kanske inte men där har ni några bubblare iallafall.

  Här har ni min startelva i VM-premiären både som jag tror men kanske främst hoppas den ska se ut. Jag räknar inte med Glas men skulle hon hinna tillbaka så är hon given på högerbacken. Räknar heller inte med att Seger eller Asllani kommer kunna spela från start men så kan det mycket väl bli. Lär säkert ändra den 50 gånger till men det är alltid kul att spekulera lite.

  Falk
  Nilden-Ilestedt-Björn-Andersson
  Angeldahl-Rubensson-Bennison-Kaneryd-Rolfö-Blackstenius

  • Både Häcken och Hammarby spelade utmärkt presspel. De bästa lägena i den första halvleken byggde ofta på vasst försvarsspel. Båda lagen var inte minst bra på att vinna bollen högt när motståndarna spelade in på felvänd sexa.

   Håller även med om felbesluten. Som exempel fick Häckens toppforward Clarissa Larisey mycket beröm i tv-sändningen för sin löpvilja. Det är förstås nyttigt för ett lag att ha spelare som tar djupledslöpningarna, och därmed flyttar motståndarnas backlinje. Men när Larisey får bollen tycker jag sällan att hon väljer bra lösningar. Men jag har inte sett henne på plats, utan bara på tv. Ibland gör man en annan värdering när man ser spelaren på plats.

   Jag var inte heller imponerad av domare Svärdsudd. Tycker att hon tillät alldeles för många smällar bakifrån. Flera gånger smällar som inte ens var nära att träffa bollen. Båda lagen borde ha fått frisparkar i bra lägen utanför motståndarnas straffområde. Bland annat blev Janogy fälld precis utanför straffområdet i början av den andra halvleken. Att släppa sådant är inte att tillåta kamp och fysiskt spel. Det är att riskera skador. Och det lurar dessutom oss åskådare på målchanser.

   En anmärkning om JRK. Hon gör mycket bra – men hon är ju tyvärr inte tillräckligt bestämd när hon får målchans. Hon borde ha gjort mål i helgens match. Jag gillar också henne, men det är ju tyvärr ett minus att hon bara har gjort ett mål på 35 tävlingsmatcher och 1187 spelminuter för Chelsea den här säsongen.

   • För att peka ytterligare på Kaneryds problem kan man titta på spelare som Reiten där slutprodukten är allt. Čanković som ofta spelar bra och producerar mer än Kaneryd men ändå inte fått lika mycket speltid. Eller Charles som spelar längre bak i banan och ändå producerar mer framåt. Hayes är rätt bra på både att få fram det hon vill ha från spelare, om det så betyder att spela dem på andra positioner eller bara låta dem agera inhoppare i vissa situationer, och på att kapa spelare hon inte tycker duger. Kaneryd har fått en hel del speltid så vi får väl se om det lossnar för henne, om Hayes får ut det hon faktiskt vill ha från henne (oredan för motståndarna tex) eller om Kaneryd helt enkelt inte blir så långvarig i klubben. Tror nog det kommer bli en utvärdering efter säsongen där det kan slå åt olika håll för Kaneryd.

   • Den låga domarnivån börjar verkligen bli ett problem nu när damfotbollen har utvecklats så pass mycket och tempot är högre. Det är inte bara i Sverige domarna inte håller måttet. Flera matcher i Champions league har varit bedrövliga från domarhåll också. För att inte tala om ligacupfinalen mellan Arsenal och Chelsea, det var nog den sämsta domarinsatsen jag har sett. Man riktigt ser på domarna hur paniken kommer smygande och de har inte koll på grejerna när det går fort omkring dem. Precis som du skriver måste vi få bort det farliga spelet. Det är skillnad på att spela tufft och fult. Hoppas verkligen domarna som åker till VM steppar upp, visserligen finns VAR då men det kan bli kaos iallafall.
    VAR har ju inte varit Sveriges bästa vän i de senaste mästerskapet direkt så vi kan ju hoppas att vi har de tekniska delarna på vår sida åtminstone😉

    • Länsderbyt Linköping FC-IFK Norrköping i morgon söndag har en Norrköpingsbo som huvuddomare, men det är knappast något att oroa sig för. Han heter Paul Shamoun och är inte känd för några fadäser. Shamoun valdes 2020 till Årets fotbollsdomare i Östergötland, något som bör garantera en skapligt bra insats i den s.k. historiska matchen.

 6. Kommer ihåg när Rosa Kafaji värvades till Häcken från AIK för en Svensk rekordsumma, hon var en teknisk ganska tunn flickspelare som hade det tufft i närkamperna. Efter skadan sa hon att jag ska komma tillbaka starkare än innan. Idag ser man en fullfjädad fysisk och snabb spelare bättre än någonsin. Jag hoppas och tror att Gerhardsson tar med sig henne och Anna Sandberg!

  • Kafaji ser rätt biffig ut numera ja, just styrkan är väl också en av de tydligaste sakerna som krävs om man ska ta steget upp i toppnivån. Vilket väl talar för att hon kanske kommer med när jag nu tänker på det.

 7. Brighton är laget som släppt in överlägset flest mål i serien, 4 mål mot dem är inget att skryta med för ett topplag. Det var en match Arsenal bara ska vinna för Brighton hade innan den släppt in just under tre och gjort något över ett mål per match. Nedre halvan i WSL är rätt dålig ärligt talat, även om det förstås är detsamma i nästan alla ligor. 🙂

  Vad gäller landslagets potentiella spelare var var väl Falk ute och flaxade på ett par hörnor eller inlägg? Är inte säker på att minnet stämmer längre men det är så jag minns det. Tyvärr är både hon och Mušović bra målvakter med svagheter och utan de där riktiga spetsegenskaperna för att kompensera för det, som jag ser det. Föredrar helt klart den senare dock men tror nog Gerhardsson kommer gå för Falk i slutändan.
  Kafaji ska vara med i diskussionen men att vara bra i Allsvenskan är inget kvitto på att man håller i världstoppen längre, tror hon kommer kunna bli riktigt bra men just nu är hon bara en kul uppstickare (som nog kommer åka med i slutändan ändå). Vinberg är ju som du säger lite samma sorts spelare som en del andra men tror det är en fördel för henne då många ordinarie har rätt begränsat med speltid nu. Båda ligger nog i utkanten av truppen men minst en skulle jag satsa på kommer åka med.
  Rolfö har varit och firat med laget och har väl inte haft några synliga bandage, kryckor eller dylikt så Förhoppningsvis är det bara en fråga om att hon måste vila ett tag. Utan henne också, i den skadesituation laget sitter i just nu, kan vi glömma att tampas om några medaljer alls.
  En vi däremot kan räkna bort tycker jag är Seger. Hon borde kanske åka med som en del i ledarstaben men vi kan inte ha en spelare som (tycks) garanterat inte hålla i turneringen och som lämnar ett sådant håll efter sig när hon går ut som Seger gör. Hon skulle börjat ersättas redan innan men jag tror Gerhardsson väntat för länge med det, för jag kan bara inte se att hon håller för ett mästerskap om några månader. Vare sig i kroppen eller spelet.
  Vi har lite olika bild av Kaneryd känner jag, som vanligt. Hon är som Jakobsson från förr, men med markant sämre slutprodukt från hennes fina aktioner. Usla siffror både i landslag och Chelsea men visst ställer hon till oreda. För mig räcker det dock inte och jag tror inte hon kommer göra något väsen av sig om hon åker till VM. Tyvärr för bortsett från slutprodukten är det en spelare som vi skulle behöva men jag blir mest deprimerad av att se henne när hon är nära mål…
  Bennison är en bra mittfältare och eftersom vi har en hyfsad men rätt bra topp på mittfältet ska hon med i truppen. Tyvärr tycker jag hon i Everton har gått i stå och blivit en habil spelare på den här nivån men inte mycket mer så jag kan inte se att hon gör men än agerar inhoppare och startspelare mot sämre lag kanske. Ser inte vad i Bennisons spel och stats som får dig att tro att hon kan spela som 10 i ett lag som aspirerar på världstoppen?
  Blackstenius är en av få ljuspunkter för svenska landslaget. Tror inte hon är hetast i Europa, hon gör fortfarande få mål i ligan tex, men i CL visade hon att hon är i form igen för när det verkligen gäller vaknar hon till liv på ett sätt som (extremt) få andra spelare! Jag hånskrattade när jag i The Guardian läste en artikel om bästa sammanlagda startelvan inför semifinalerna i CL där Kerr var strikern. Kerr producerade ett mål och en assist på de andra 9 matcherna i CL om vi räknar bort en match mot sämsta laget i CL där hon gjorde 4 mål. Blackstenius gjorde 2+2 i gruppspelet men 3 mål på 4 matcher i slutspelet och ett helvete för motståndarna att hålla koll på där, i kamp mot några av de bästa lagen i Europa. I ett slutspel är det få (spontant kommer jag inte på fler än Harder och Popp?) som jag skulle föredra som striker. 🙂
  Visst finns det många intressanta unga spelare att hålla koll på men tror nog få av dem ens är med i diskussionen, Björk osv får stå på tillväxt och jag hoppas verkligen inte vi behöver få in några sådana chansningar för i så fall har skadeläget blivit sanslöst mycket värre innan VM! 😀

  Din startelva ser kanske rätt rimlig ut från vad FB väljer, dock lär väl Ilestedt knappt komma med om hon aldrig spelar . Däremot tycker jag att Björn är helt enkelt inte bra nog så spelar hon kommer jag kunna släppa allt hopp. Vet inte vad som hänt med henne för hon är ruskigt ouppmärksam i både Everton och landslaget numera vilket gör att hon släpper in spelare framför henne lätt, och helt missar de som kommer in bakom henne. Eriksson är betydligt bättre där och jag tror hon kommer spela alla matcher om hon kan. Nildén tror jag kommer få tampas med andra om en plats i startelvan inför varje match, med till VM tror jag hon kommer. Vare sig Bennison eller Kaneryd tror jag duger men den senare kommer nog starta en del matcher, den förra kanske mot sämre motstånd. Vilket väl är ett sätt att säga att jag inte tror den där elvan har något att göra i ett topplag i VM och det kommer visa sig på ett rätt brutalt sätt. Samtidigt vete fan om det går att sätta ihop en så mycket bättre elva med de problem vi har i truppen just nu?

  • När det kommer till Gunners och Blackstenius är jag lite färgad då jag håller på dem. Med alla skador dem nu har så finns det ingen match de kommer jogga hem. Och Blackstenius är kanske inte bäst i världen heller men likväl är hon väldigt formstark. Bara att se henne lysa igen och glöden finns där är otroligt viktigt. Var gäller Kaneryd tror jag det där med poängen är ett hopplöst fall. Hon har aldrig gjort så mycket poäng och nu är hon ändå 26. Det jag gillar med henne är att hon är en attraktion och rolig att titta på när hon spelar. För mig är inte poäng allt men jag kan också bli frustrerad när det inte leder till så mycket och någonstans är det ju målen som räknas i denna sport. Glömde helt bort Janogy i startelvan och hon kan såklart gå in som både högerytter och 10:a.

   Vi får verkligen hoppas Rolfö är tillbaka snart. Hade tyckt väldigt synd om henne ifall hon skulle missa finalen i cl. Var gäller Bennison så har hon skapat en hel del chanser de senaste matcherna för sina medspelare och hennes rörelsemönster gillar jag skarpt. Man glömmer lätt att hon fortfarande är väldigt ung och nu tycker jag hon börjar hitta en ny nivå i sitt spel. För tillfället ser jag ingen mittfältare i Sverige som är bättre, kan hända att det är ett svaghetstecken. Angeldahl tycker jag inte ser så bra ut, Rubensson har tampats med muskelproblem från och till enda sedan hon gjorde comeback vilket oroar. Olme hade en liten formtopp tidigare och speciellt under landslagssamlingarna men hon har det tuffare nu. Vi har ingen mittfältare som ligger på en stabil nivå nu när Segers kropp inte håller längre vilket är oroande.

   Just nu är det ju frågetecken i varje lagdel och som du skriver så har vi kanske inte ett superlag att ställa upp med rent namnmässigt. För mig handlar det om att hitta en startelva och sedan kör man på den fullt ut. Sedan har man ett par spelare som får agera inhoppare i matcherna. Precis som England gjorde förra sommaren där det fanns en tydlighet i vad som förväntas av varje spelare. Vi kan inte hålla på att hatta runt med olika formationer och spelare för det ger ingen trygghet. Speciellt att man nu snabbt hittar sin backlinje och likaså att ytterback och ytterforward hittar sin kemi både off och def.

 8. Är inte Rosa den största talangen Sverige fått fram de sista 20 åren? Om man inte tycker att 19 åringen ska spela så mycket i vm så kanske man se för framtiden. Nästa vm är det enligt mig troligen runt Kafaji man bygger lager. Därav viktigt att ta med henne för att lära men även göra skillnad som inte andra spelare har i laget förutom Aslani

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.