Piteå i topp för att stanna?

Två matcher återstår innan vi kan sammanfatta damallsvenskans åttonde omgång. Men klart är att Piteå IF kommer att toppa tabellen när omgången är färdigspelad.

Det är förstås en jätteskräll. Även om Stellan Carlsson:s lagbygge kändes intressant redan i höstas, och man gjorde bra matcher i cupen, så hade jag inte trott på det här. Speciellt inte som Piteå inledde med matcher mot tippade topplag som Rosengård, Kristanstad och Linköping. Det blev fem poäng på de tre matcherna. Sedan dess har norrbottningarna gått rent.

De nio omgångar som återstår innan VM-uppehållet har Piteå på pappret ett betydligt lättare spelschema. Plötsligt känns det rimligt att tro att Piteå kommer att högt i tabellen när höstsäsongen drar igång.

Utöver toppmötet i norr var ju det historiska östgötaderbyt söndagens hetaste match. Jag har jobbat med herrfotboll i helgen och har bara kollat höjdpunkter från de damallsvenska matcherna. Men trots att det var fina 7804 åskådare på arenan i Linköping så såg det ut att finnas ganska många tomma stolar.

LFC vann på ett för dem turligt och för Norrköping oturligt självmål. Efter den starka starten har Peking nu fyra raka förluster. Dock är det ju topplagen Häcken, Piteå, Rosengård och Linköping som man mött, och vad jag förstått har nykomlingen erbjudit bra motstånd i alla fyra matcherna.

Den åttonde omgången avslutas på måndagskvällen med Djurgården–Växjö samt alltid heta Skånederbyt mellan Vittsjö och Kristianstad.

I elitettan kan man tro att tabellen bygger på bokstavsordning, för det är AIK, Alingsås och Bollstanäs i topp. Intressant är att det bara skiljer sex poäng mellan serieledande Gnaget och tolfteplacerade Häcken. Alltså bara sex poäng mellan damallsvenskan och division 1.

Det är tydligt att serien ännu inte har satt sig. Men visst är det kul med ovissa matcher? Och skall man leta trender så ser det väl ut som att Alingsås har växlat upp sedan Rebecca Cameras återvände från Kalmar. Jag hade ett öga på lördagens 4–1-seger borta mot Bollstanäs, och tyckte att västgötarna såg stabila ut.

Internationellt har två cupfinaler varit helgens höjdpunkter. I England vann Chelsea FA-cupfinalen mot Manchester United med 1–0 inför 77 390 åskådare på Wembley. Sam Kerr blev segerskytt i den andra halvleken.

Jag hade på matchen i den första halvleken och såg sporadiska situationer. Bland annat noterade jag en solklar Unitedstraff i den första halvleken, som aldrig blåstes.

I Frankrike var det Lyon som fick jubla efter cupfinalen. En viss Ada Hegerberg gjorde båda målen när PSG besegrades med 2–1. Det första satte hon distinkt med vänstern. Det andra rullade hon lugnt in med högern.

Apropå finaler spelas ju Champions Leaguefinalen mellan Wolfsburg och Barcelona den 3 juni. Båda de lagen gick på ovanliga minor den gångna veckan.

För Barca var det en liten mina. Laget har ju sedan länge redan säkrat ligasegern. Likväl var 1–1 borta mot Sevilla i torsdags oväntat. Det innebar ju att Fridolina Rolfö:s lag ”bara” vann 62 ligamatcher i rad… Svenskan ingick för övrigt inte i matchtruppen varken mot Sevilla eller i söndagens segermatch mot Athetic Club.

För Wolfsburg var helgens mina desto tyngre. Eintracht Frankfurt vann mot Rebecka Blomqvist:s lag med förkrossande 4–0 – ett resultat som innebär att Wolfsburg nu kan sluta fundera på ligaguldet. Bayern München leder nämligen med fyra poängs marginal med två omgångar kvar att spela.

Och Bayern har kvar att möta Leverkusen och nedflyttningsklara tabelljumbon Turbine Potsdam. På de matcherna lär Münchenlaget ta de tre poäng man behöver.

Att klassiska Turbine Potsdam åker ut är ju för övrigt på många sätt tragiskt. Det var ju under många år det tyska lag som hade den stabilaste supporterbasen. I vinter har man snittat 1250 åskådare, trots att det bara blivit åtta poäng.

12 tankar på “Piteå i topp för att stanna?

 1. Om jag inte är ute och cyklar så berodde många av de tomma stolarna på ena långsidan på att åskådare sökte sig bort från den brännande solen och tog andra platser, t ex ståplatser på kortsidan (vid räcket). (Jag antar att man kan gå mellan sektionerna.) Jag brukar själv göra det på matcher där jag har fått en plats i solen under de varma månaderna. Minns en hemsk landskamp, Sverige-Japan, på Guldfågeln Arena där i princip hela långsidan flyttade till ena kortsidan för att solen var helt obarmhärtig. Vi är inte så tåliga för solen, vi svenskar.

  • ”Utsålt” och ”fullsatt” är två helt motsatta begrepp, hur konstigt det än låter… 🙂

   • Helt motsatta är väl ändå inte begreppen? Utsålt innebär i och för sig inte att det är fullsatt, bara att alla biljetter är sålda. Däremot innebär ju fullsatt att det också är utsålt.
    Men eftersom publiksiffran skall berätta hur många som faktiskt är på plats borde det inte ha varit så tomt. En googling säger att kapaciteten är 8300 – och publiksiffran var 7804. Nog såg det ut att vara fler än 500 tomma platser?

    • Jag har aldrig varit där men de säljer väl inte biljetter till att stå på plattformarna i hörnen och gångarna över kortsidorna? För det stod mycket folk på ställen som det. Plus att jag tyckte det blev märkbart färre åskådare på långsidan solen låg på (som man såg i tv) under matchen gång och jag tror inte folk gick under den i någon högre grad…

    • Okej, jag köper ditt resonemang och logiken. Jag menade egentligen att det var två olika ord och där stämmer ju jämförelsen? Jag ställer mig också skeptisk till klubbars glada trumpetande om ”utsålt”. Till alla större evenemang säljs biljetter, vars innehavare av diverse anledningar inte infinner sig. Kanske är det ibland så att ett strålande försommarväder lockar till en picknick med familjen i stället för trängseln och hettan på en fotbollsarena.

    • Räknade du dem som stod på kortsidan vs de tomma stolarna på långsidan? Jag tror det motsvarar ganska exakt. Folk sökte sig bort från solen.

 2. Konstigt med Bajen som alltid säger i alla intervjuer att man koncentrerar sig på sitt eget spel och att man inte ska anpassa sig till motståndarna väljer att ställa upp en väldigt annorlunda startelva än normalt. Jag antar att tanken var att man skulle försöka stå upp mot Piteås fysiska spel, vilket lyckades sådär. Dessutom blev det inget av kombinationsspelet då tre av de fyra bästa offensiva spelarna den här säsongen fick sitta på bänken.

 3. Men vilken stämningen det var i Linköping!! IFK-klacken höll igång genom hela matchen och bar verkligen fram Peking. Precis som derbymatcher brukar bli så blev det även går mycket kamp och mindre skönspel vilket passade Peking bättre än LFC. LFC vann till slut välförtjänt och kunde ha gjort fler mål, starkt att vinna när man inte spelar särskilt övertygande. Nu väntar en väldigt intressant match mellan Häcken och LFC, vinner Häcken kan nog Linköping glömma guldet känns det som. Vinner Linköping är serien helt plötsligt vidöppen.
  Peking ser jag som ett mittenlag, de ser väldigt gedigna ut och kan slå de flesta lagen på en bra dag.

  Men vad håller Piteå på med? Otroligt imponerande att dem kan få ihop så pass bra lag varje säsong med så små resurser. Man hade ju nästan glömt bort Ronja Aronsson lite men sedan hon har kommit tillbaka så håller Ronja hög klass. Som det är nu tycker jag hon är minst lika bra som Hanna Lundkvist eller Lennartsson. Lennartsson börjar hitta en bättre form nu men jag tycker sällan det blir så mycket av hennes löpande. Ronja Aronsson är ju mer bolltryggnoch det är sådana ytterbackar Sverige behöver.

  I Europa fortsätter frågetecknen hopa sig. Ilestedt nöter fortfarande bänk, Asllani är utanför matchtruppen likt Rolfö. Såg lite av FA cup-finalen men på något sätt blev jag helt ointresserad efter ett tag och gjorde annat. Kul för svenskorna även om två av dem inte var delaktiga alls.
  Snart är det nog även dags för mig att krypa till korset. Chelsea var nog fel klubbval för Kaneryd, trodde det skulle kunna bli en bra match men bevisligen tror inte Hayes på henne alls numera när det väl hettar till. Jämför man henne vid samma tidpunkt förra säsongen utmanade hon gång på gång och hade sin bästa form i kärriären. Nu tycker jag visserligen hon har blivit bättre på att kombinera men har nästan tappat sina dribblingar helt. Det är väldigt sällan hon tar egna initiativ längre och ens försöker göra sin spelare. Det handlar säkert om självförtroende och matchvana men ävensom vad hon blir tillsagd att göra. Steget var kanske både fel och alldeles för stort, tror såhär i efterhand att Everton eller Aston Villa hade varit bra steg för henne. Där skulle hon få göra det hon är bäst på och blomma ut mer. Men nu blir jag inte helt förvånad om vi kanske ser henne i Häcken igen om något år. Hon kanske stannar i Chelsea och krigar ett år till. Skulle hon lämna efter säsongen blir ju VM otroligt viktigt för henne. Det är där hon kan göra sig ett namn och få andra klubbar intresserade. Som det är nu ser jag inte många lag där hon står högt upp på önskelistan.

 4. Jag tycker det är lite roligt att du börjar ge upp hoppet om en Chelsea -karriär för Kaneryd, och vips gör hon nog sin bästa match hittills. Visst var motståndet inte det bästa men nu gjorde hon en poäng och var rakt inblandad i…ett par mål till så vitt jag minns. Som jag sagt gång på gång så är Hayes inte främmande för att döma spelare efter egna kriterier, och nu tyckte hon visst att Kaneryd skulle funka bra som wing back och hon hade rätt för defensiven var ok och hon var livlig offensivt igen. Du har rätt i att Kaneryd inte är så sugen på och duktig på att dribbla som när hon kom dit, passningsspelet är inte alltid det bästa heller men hon var ett ständigt orosmoment och även om assisten inte var svår så hade hon löpt i 90+ minuter då och den aktionen var riktigt bra rakt igenom. Håll tummarna för att hon får spela igen snart och att hon fortsätter med några mål eller assister så kan du nog vänta med din dom. Hayes är snabb i svängarna och vem vet, kanske wingback blir Kaneryds nya position? Hur fan vi ska göra i landslaget i så fall, med två yttrar som till vardags spelar backar är väl en annan femma. 😀

  • Haha jadu! Hon kanske läste mitt inlägg och ville ge svar på tal😅 Riktigt fin match igår även om hon blandar och ger som vanligt. Ibland är det bara som hon bestämmer sig för att nu jäklar ska jag trycka på gasen och då är hon en ytter av hög Europaklass. Gör hon det oftare kan hon mycket väl ha en framtid i Chelsea. Tror det är därför folk kan bli så frustrerade av att se henne spela. Hon har så mycket i sig som hon allt för sällan får ut. Jag hoppas verkligen Hayes kan ta fram den spelaren som bara kör och gör allt i den höga fart som hon faktiskt besitter. Det tar ofta någon säsong för spelare att anpassa sig till Hayes lag så än ska man kanske inte ge upp hoppet om att det kan tändas en ny världsstjärna de närmaste åren.
   Efter hennes gnistrande dansmoves är hon redan viral i England och igår visade hon att det fotarbetet även börjar visa sig på planen👍 För visst är Lauren James kanske världens bästa spelare med bollen vid fötterna men hon får inte heller alltid ut så mycket. Så helt omöjligt är det inte att konkurrera med henne. Hon har ju verkligen gått och blivit en framspelare mer än en avslutare nu vilket såklart kan vara bra. Men hon har ett fint vristskott som används allt för sällan. Hon har haft fler ramträffar än mål den här säsongen så lite oflyt har hon haft också. Minns ribbskottet mot Everton där det bara sjöng i ribban, sådant vill man se mer av, att hon tar avsluten själv och inte alltid passar. Bli lite girigare i sitt spel helt enkelt.

   Ja coach Gerhardsson har ett klurigt pussel att lägga. Det är så många frågetecken på en handfull spelare och kanske ännu fler så det ska bli oerhört intressant att ta del av trupputtagningen. Vågar man chansa med spelare vars fysiska status är osäker eller går man på spelare som är i bättre form?

   Tror man får ut mest av JRK och Rolfö som wingbacks och jag lutar mer och mer åt en trebackslinje. De är vassa när de får komma med fart på kanten. När de spelar som yttrar blir de ofta stillastående och passiva. Men när de får komma med fart och transportera bollen samt kombinera blir de mer aktiva och större hot. Jag är heller inte helt främmande för att de byter kant då och då så de kan vika in och gå på skott.
   Å andra sidan är jag väldigt spänd på hur en högerkant med firma Nilden och Kaneryd skulle se ut. Två kvicksilver som gillar att kombinera sig fram på kanten. Dock känns det inte särskilt troligt att det blir så om jag känner Gerhardsson rätt. Det enda jag ber om är att man inte byter spelsystem i varenda match som i EM, hitta en stabilitet istället där alla har sina roller och klarar av att utföra dem.

   • Jo, det är som att hon måste stänga av hjärnan lite och bara köra för att faktiskt få ut något av det hon är bra på. Jag tyckte hon rusade på en hel del och det är då hon ställer till oreda, som i slutet när hon får sin assist. Och som du skriver, folk gillar den där spelartypen och blir frustrerad när man ser att hon inte får ut allt, efter matchen var det faktiskt en hel del (typ 16%) som tyckte hon var matchens lirare i en twitteromröstning och det tror jag är för att hon faktiskt fick ut en hel del då. 🙂

    Jag är glad över att jag inte är Gerhardsson för det är nästan omöjligt att bli klok på våra landslagsspelare. Eriksson var under isen men har rätt snabbt spelat upp sig rejält och är nära sitt riktiga jag igen. Björn blir sämre och sämre, senast mot Arsenal var hon iblandad i ett par av baklängesmålen och som det är nu vill jag inte se henne i närheten av truppen. Sembrant hoppas jag verkligen inte kommer med heller, men utan Ilestedt har vi få att välja på där. Kaneryd har ett par ok och en eller två bra matcher nu på slutet, Jakobsson har ett par riktigt bra och några rätt dåliga. Blackstenius är en anfallare, mittfältare och försvarare i ett men missar på tok för många stora chanser, men man vet att i en turnering växer hon enormt för det mesta. Blomqvist har fått spela en del på slutet och när jag tittade på en statistiksida hade hon enormt bra siffror utslaget på 90 minuter, näst bäst målsnitt tex. Det enda hon är rätt dålig på är försvarsarbetet och då kan hon inte spela center i landslaget mot bra motstånd. Och Falk och Musovic är båda bra men inte riktigt kompletta (Falk är fortfarande rätt kass på höjdbollar tex) så där kan han välja fritt i vetskap om att det alltid kan visa sig att han skulle valt den andre!

    Så vart hamnar vi i detta nu? Rolfö och Kaneryd som ytterbackar med 3 mittbackar? Visst, men vilka ska spela i mitten då för vi har EN mittback som kört mycket i landslaget och är i form. Kaneryd som ytterback och Jakobsson framför om man måste jaga eller vill trycka ner motståndarna? Kan funka för båda är hyfsade bakåt har de visat, och det skulle bli en jäkla fart där. Blomqvist som en av två anfallare i 4-4-2, eller som offensiv mittfältare i 4-3-3? Gärna nåt sånt för när hon får förtroende och chansen är hon bra och hon är skicklig i kombinationsspelet och på att slå en motståndare en-mot-en. Vem ska spela bredvid Angeldal, Rubensson är väl förstahandsvalet men om vi behöver mer styrka eller en ersättare för henne i truppen vem ska det i så fall vara? Det finns så otroligt många frågor och väldigt få svar…

    • Kunde inte hålla med mer om i stort sätt allt du skriver. Tror till och med Kaneryd blev utnämnd till matchens lirare av sky sports👍

     Den bistra sanningen är nog att vi måste inse att Sverige är ganska långt ifrån att ha en av de bästa trupperna i det här mästerskapet. Som det är nu har vi inte så mycket bättre lag än Italien rent namnmässigt. Dem har spelare som kommer från bättre säsonger och får dessutom spela kontinuerligt, så den där gruppsegern ska man nog inte ta för givet som det ser ut nu. Det finns kanske 10 lag som har minst lika bra trupper som Sverige, vår styrka har alltid varit kollektivet och ett starkt försvarsspel. Men nu när det ser skakigt ut i de bakre leden så kan vi mycket väl bli sämsta lag i Norden under det här mästerskapet för våra grannar ser mycket mer stabila ut än vi gör.
     Men å andra sidan är det inte vad som har hänt fram tills nu som har någon större betydelse. Det är vad som händer nu och framåt som verkligen betyder något. Sverige kan mycket väl få ihop försvaret och hitta ett bra kontringsspel igen för dem har gjort det både mot Frankrike och Tyskland nyligen.

     Ilestedt har ju ändå ganska gott om tid att komma i form efter sin skada, även om ligorna snart är över så är det ju fortfarande ett bra tag till mästerskapet börjar. Ingen av de som spelar i Europa kommer ju vara i matchform när man samlas då de deras ligor snart slutar. Men det hade varit skönt om hon kanske får några minuter i de sista matcherna nu. För jag tycker också Eriksson verkligen har steppat upp nu och ser mycket mer stabil ut igen. Så att ha henne och Ilestedt som mittlås hade varit grymt, då känner jag mig trygg. Vi pratar om Seger och Asllanis vikt för det här laget. Men Amanda Ilestedt är minst lika viktig, vågar nästan lova att Sverige inte hade släppt in 3 mål mot Norge med henne på planen. Hon hade skickat iväg 3-3-bollen upp på läktaren och inte bara stått och tittat på.

     Bennison tycker som sagt jag har steppat upp nu på slutet och ser mycket bättre tränad ut och har bättre fart under fötterna. Hon orkar springa i 90 minuter mot både Arsenal och Chelsea och är en av få spelare i Everton som klarar av att hålla i bollen och ge dem lite andrum. Men annars är det få svenskor som visar på någon toppform även om Blackstenius har kommit igång lite mer nu på slutet. Blomqvist är också på uppåtgående och det är väl ett hyfsat anfallspar att förfoga över.

     I grunden är jag för en fyrbackslinje och speciellt nu när vi som du påpekar inte har särskilt många bra mittbackar. Men med tre backar får vi plats med fler offensiva spelare och man kan laborera lite mer. Det går ju att sätta t.ex. Nilden eller Andersson som höger/vänster wingback och sedan kan man trycka upp antingen JRK eller Rolfö som en av två anfallare med Blackan. Har sett att JRK ibland har gått upp med Kerr och det ser ganska spännande ut. Mot bättre lag så kan vi nog inte få en bättre offensiv trea än Rolfö som ligger bakom Blackan och Kaneryd? Den snabbheten kommer inte många lag klara av att matcha. Men kan även stoppa in Jakobson eller Blomqvist där.

     Men det är klurigt och de som hittar formtoppen till VM behöver ju inte vara dem som ser bäst ut nu. Är därför jag är lite skeptisk till att ta med för många spelare från damallsvenskan. Spelare som Vinberg, Kafaji och Sandberg har börjat starkt men håller dem hela vägen in i juli? Vinberg tycker jag redan nu börjar ha det något tyngre vilket inte alls är konstigt när de fortfarande är så unga. Absolut ska ett par av dem med för de är så pass bra men inte för många. Därför skulle jag nog ta ut mestadels rutinerade spelare även om de inte är i toppform den 13 juni. Spelare som Asllani, Ilestedt, Rubensson, Nilden, Seger och även Rolfö kommer förmodligen med även om de inte har kunnat bevisa sig ordentligt nu på slutet. Vissa av dem är såklart givna oavsett. Tror alla nämnda kan hitta en fin form till VM om de får någon månad innan de samlas.
     Men att Amanda Ilestedt hittar formen kommer vara vitalt för Sveriges chanser i sommar, låt oss säga så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.