Spanien skrällde mot Tyskland i EM-kvalet

Har just sett sista 25 minuterna av EM-kvalkampen mellan de båda obesegrade lagen Spanien och Tyskland. Där kom spanjorskorna ikapp från 0–2 och tog en riktig skrällpoäng.

Spanien visade sig vara ett riktigt bollskickligt lag, som med stormsteg är på väg mot världseliten. Även om Tyskland är inne i en generationsväxling – Birgit Prinz har slutat helt och Kerstin Garefrekes har lagt av i landslaget – har man fem raka EM-guld, och att ta poäng av tyskorna är grymt svårt.

Senaste gången tyskorna klev av en EM-match efter 90 minuter utan att ha vunnit var EM-finalen mot Sverige i juli 2001. Då blev det 0-0 under ordinarie tid, men Martina Müller fixade tyskt guld genom ett golden goal åtta minuter in i förlängningen.
Nu var det alltså Spaniens tur att sno poäng av tyskorna. Spanien har superstjärnan Veronica ”Vero” Boquete på topp, och mot hennes gäng går ingen säker i framtiden. Hon gjorde ett riktigt läckert 1–2-mål.

Matchen Spanien–Tyskland var årets sista kvalkamp mot EM i Sverige 2013. Nu är det julstängt, och efter de senaste två spelomgångarna står mitt tips från den 27 oktober fast, med ett undantag. Efter förlusten på Nordirland tvekar jag om Norge verkligen kommer att vinna grupp 3. Nordirlands seger var en lika stor skräll som Spaniens poäng. För det nordirländska laget spelade 17-åringar (Simone Magill och Kirsty McGuinness). Under kvalet har ytterligare en 17-åring (Alexandra Hurst) och en 18-åring (Aoife Lennon) spelat.

De mest intressanta matcherna den senaste veckan har varit just skrällarna av Nordirland och Spanien.
De mest ointressanta matcherna har varit Tyskland–Kazakstan 17–0 och DanmarkArmenien 11–0. Sådana resultat gör att man känner att det är dags för ett förkval.
Jag gick alltså igenom grupperna för en månad sedan. Då gick jag även igenom förutsättningarna för EM-kvalet. Läs dem här.

Här är en uppdatering av kvalet, grupp för grupp:

Grupp 1
Italien före Ryssland är tipset som definitivt står fast. Italienskorna har 19–0 och 15 poäng efter fem kvalmatcher – imponerande.

Grupp 2
Tipset är Tyskland före Spanien, med Schweiz som utmanare om andraplatsen. Det står fast trots Spaniens skrällpoäng i kväll mot Tyskland.
Dagens poäng stärker Spaniens ställning i gruppen. Men jag varnar åter för Schweiz som ju redan har klarat av sina bortamatcher med just tyskorna och spanjorskorna. Schweiz har en riktigt stark offensiv trio i Ramona Bachmann (LdB Malmö), Lara Dickenmann (Lyon) och Ana Maria Crnogorčević (FFC Frankfurt) som alla tre kommer att spela kvartsfinal i Champions League till våren.

Grupp 3
Jag trodde på norsk gruppseger, och att Island skulle ta sig till playoff. Men nu är det dags att ändra på det tipset, för allt talar just nu för att Island tar direktplatsen. Men jag tror verkligen att Norge når playoff. Dock kommer de att få en tuff väg dit, utmanade av både Belgien och Nordirland.

Grupp 4
Frankrike vinner lätt. Målmaskinen Julie Fleeting ser till att Skottland tar andraplatsen i kamp med Irland – där Kvarnsvedens forward Fiona O’Sullivan spelar på topp. Det är ett tips jag inte har någon anledning att ändra på. I varje fall inte före den 31 mars – då Frankrike tar emot Skottland i ett intressant toppmöte.

Grupp 5
Slovakien leder närmast före Vitryssland. I den svårtippade gruppen har jag siat att Finland skall vinna med Ukraina som tvåa. Det tipset står fast, men känns långt ifrån säkert. Slovakien verkar starkt, och Vitryssland följde upp sitt kryss mot Finland med att de vinna med 1–0 borta mot Ukraina i dag.
Till våren rivstartar den här gruppen med täta dubbelmöten mellan Slovakien och Finland. De möts den 31 mars och den 5 april, och efter de båda matcherna bör utgången i gruppen ha klarnat något.

Grupp 6
2009 års EM-tvåa England vann med 2–0 mot Serbien i går, vilket gör att mitt tips om engelsk gruppseger känns högaktuellt.
Som tvåa tippar jag 2009 års EM-trea Holland. Känner inte heller att jag behöver omvärdera det tipset – trots att Holland leder gruppen över jul, utan insläppta mål.
Serbien är bäst på Balkan, och blir trea – fast långt efter de båda topplagen.
Som det ser ut nu kommer troligen bästa grupptvåan att komma från grupp 2, 4 – eller den här gruppen. Alltså hyfsad chans för direktplats till både England och Holland.

Grupp 7
Danmark har 22–0 på fyra matcher och infriar gott och väl mitt favorittips. Tipset säger också att Tjeckien tar andraplatsen, närmast före Österrike. Och så ser det ut att bli.

Trots ändringen av tipset av vinnaren i grupp 3 är mina tolv EM-lag oförändrade. Jag tror nämligen att Norge vinner ett playoff. Här är mina tolv EM-lag:
Värd: Sverige.
Gruppsegrare: Italien, Tyskland, Island, Frankrike, Finland, England och Danmark.
Bästa tvåa: Holland.
Från playoff: Ryssland, Spanien och Norge.
Det innebär att Skottland, Ukraina och Tjeckien åker ut i playoffspelet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.