Välkommen damettan, men seriepyramiden är inte bra

I går klubbade Svenska Fotbollförbundets representantsskap igenom förslaget om en superetta inom damfotbollen, damettan.

Jag har tidigare varit skeptisk till förslaget, av ekonomiska skäl. För jag tror att i princip alla föreningar (14 per år) i damettan kommer att få hysteriska problem med ekonomin.

Men sportsligt kan damettan vara bra för svensk damfotboll. Det erbjuds en serie till med elitfotboll, och fler föreningar tvingas börja driva sin damfotboll på elitbasis.
Sannolikt kommer det leda till att fler talanger får prova sina vingar – och att nykomlingarna i damallsvenskan kommer att vara bättre förberedda än tidigare.

Sportsligt är jag alltså positiv till själva damettan, och hälsar den välkommen.
Fast det innebär inte att jag tycker att gårdagens beslut var bra. Svagheten finns på nivån under damettan, som inte känns ett dugg genom-, eller färdigtänkt. Där skall det finnas sex så kallade division I-serier med vardera tolv lag.
Det innebär att det blir ett jättesteg mellan ettan och damettan.

Tyvärr är det obefintlig information från förbund och EFD (Elitföreningen Damfotboll) kring hur upp- och nedflyttning mellan divisionerna skall se ut. I varje fall har jag inte lyckats hitta någon.
Men jag har snappat upp att seriesegrarna i ettan inte kommer att flyttas upp i damettan automatiskt, utan att det blir ett tufft kval. Och att inte heller seriesegrarna i tvåan (högsta distriktsserierna) kommer att flyttas upp automatiskt, utan att det blir kval även där.
Det är en stor försämring mot nuvarande serieupplägg. Speciellt om det är så att bara tre av sex seriesegrare i ettan går upp i damettan.

Jag tycker att seriesegrare alltid skall flyttas upp. Och helst skall serietvåor få chansen att kvala. Jag tycker därmed att den nya seriepyramiden för damerna är usel.
Jag stödjer i stället de sju Norrlandsförbund som ville ha en nivå till – nämligen tre division I-serier mellan damettan och de nio division II-serierna.

Tillbaka till själva damettan, och ekonomin. Jag tror att klubbarna i det närmaste måste ha allsvenska budgetar för att klara resor, och för att kunna ställa upp med ett hyfsat slagkraftigt lag.
Jag är därmed inte ett dugg avundsjuk på kassörerna i damettans klubbar, inte ett dugg. I damallsvenskan har klubbarna drygt 1,5 miljoner kronor i EFD-stöd, ändå har flera lag varit på ruinens brant de senaste åren. Exempel är Umeå, Djurgården och Kristianstad.
Klubbarna i damettan kommer bara att få kaffepengar i bidrag, och måste dra in hela budgeten själva. En utmaning.
Jag är rädd att många klubbledare kommer att sitta och hålla tummarna för att deras lag kommer att missa i kvalet mot damettan, eftersom en uppflyttning kommer att kosta mer än den smakar för många.

På twitter har jag haft lite kontakt med EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström. Hon högg på mitt inlägg om att ”damettan blir en förödande serie för klubbarnas kassakistor”.
Så här svarade Wijkström:

”Jag tror precis tvärtom. En dametta har alla möjligheter till stärka damfotbollen och föreningarna. Serien får högre status och arbetet kan göras på att skapa ett varumärke som gör att större intäkter kan tas in samt men naturligt hårt arbete.”

Jag hoppas hon får rätt. Men med tanke på att förbundet och EFD inte lyckats få upp statusen på sitt landslag till den nivån att alla medier rapporterar från deras matcher, så är jag högst tveksam till att de skall lyckas lyfta statusen på damettan.
Och trots om herrarnas superetta får allt högre status i media med tv-sända matcher, så slåss klubbarna där för sin ekonomiska existens. Örgryte gick i konkurs i våras. Ängelholm och Ljungskile samt nykomlingen Varberg är på ruinens brant. Hammarby och ett par klubbar till är också illa ute.

Jag tror inte att damettan kommer att synas mer i riksmedia än herrarnas division I. Det vill säga att damettan i princip inte kommer att synas alls.
För vilken tv-kanal kommer att vilja sända IFK Kalmar–Bollstanäs?

Den nya seriepyramiden kommer att gälla redan från och med 2013. Om jag fattat rätt innebär det att sex lag från varje division I-serie kommer att åka ut i år. Och att troligtvis bara två av nio seriesegrare i division II-kommer att flyttas upp. 2012 blir ett tufft år för lagen i ettan.

Här är mer aktuell info om nya serieupplägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.