Malmö nära – men ändå långt ifrån

England är höstens segrarland i Champions League. Mycket talar nämligen för att just England blir enda land som har med två lag till vårens kvartsfinaler.

Både Arsenal och Birmingham säkrade nämligen sina avancemang i kväll. Det gjorde även spanska Barcelona och tyska Wolfsburg. Tyskland kan fortfarande också få med två lag till kvartsfinal. Men då måste ju Potsdam stå för en bragdvändning borta mot Lyon.

För Sverige blir det dock maximalt ett kvartsfinallag den här säsongen. Malmö var nämligen ett nummer för litet i dubbelmötena med Wolfsburg, som vann med totalt 5–2. Tyskorna har därmed spelat totalt 13 matcher i Champions League. Facit är tolv segrar och ett kryss.

Chansmässigt stod Malmö upp väl. Totalt i dubbelmötet kan nog de svenska mästarinnorna haft fler öppna lägen än de tyska. Men fotboll är en sport där väldigt mycket avgörs i planens båda straffområden. Och i dem var tyskorna klart vassast.

Sedan är det förstås tråkigt att annars så stabila Thora Helgadottir gör en jättetavla i en match där man inte har råd med misstag.

Skall man vara positiv kan man konstatera att Malmö ändå har lyft sig under året. I våras var det i princip förnedring när Lyon vann med totalt 8–0. Mot Wolfsburg levde dubbelmötet ända in i slutminuterna. Och om Sara Björk Gunnarsdottir hade gjort 2–2 på sitt öppna kvitteringsläge i minut 76 – då hade det kanske till och med kunnat bli en vändning.

Nu gick skottet i stället en knapp halvmeter utanför Almuth Schult:s mål. Och Gunnarsdottir fick nöja sig med att bli ettmålsskytt. Utanför sköt även Manon Melis när hon var fri i den första halvleken. Det håller inte att missa mål i så bra lägen.

Hemma i damallsvenskan har Malmöspelarna råd att bränna några öppna målchanser per match, och ändå vinna. Det går däremot inte mot europeiska topplag som Wolfsburg.

Men kan Malmö förbättra kvaliteten på avsluten till nästa år, på samma sätt som man förbättrat sitt kollektiva försvarsspel sedan i våras, då kommer laget att vara en het finalkandidat i 2014/15 års turnering.

I den pågående ställs däremot hela det svenska hoppet numera till Tyresö.

4 tankar på “Malmö nära – men ändå långt ifrån

  1. Hoppas någon hittar en stream til Lyon-Potsdam ikväll, vi kommer ju garanterat att ha en svensk spelare som går till kvartsfinal oavsett resultatet

  2. Hej Johan, håller med dig om att Malmö inte var direkt nära någon gång. Kändes som om Wolfsburg kunde varva upp lite till, om de blivit pressade.
    Håller dock inte med om att Thora Helgadottir gör en jättetavla. Thora har åtta-nio egna utespelare framför sig i straffområdet, någon av dessa måste ta bollen innan den studsar!. Det såg lite enkelt ut eftersom bollen studsar över Thora, men hur många frisparkar går inte i mål som studsar ett par meter innan mållinjen och sedan letar sig in i burgaveln.
    Jag anser att det var en kollektiv försvarsmiss av Malmöspelarna.

    • Hej Eric.

      Kul att du läser bloggen. Jag håller med om att Malmös ytterförsvar ser passivt ut. Men det förhindrar inte att Helgadottir gör en jättemiss.

      Det här är ingen sådan otäck inläggsfrispark som kan nickas på vägen, vilket gör det svårt för målvakten. Bollen har så lång flygtid att hon bara måste tajma den rätt. Och det verkar Helgadottir själv också tycka. I varje fall i den här artikeln.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.