Kvinnligare dräkter upprör mig inte

I dag har jag läst hur delar av Damfotbollssverige rasar mot sexigare dräkter i Jitex. Jag undrade tidigt i förmiddags varifrån uppgiften kom att Mölndalsklubben skall spela i sexiga dräkter.

Jag undrar fortfarande, för jag har inte hittat att Panos Papadopoulos eller någon i Jitex har pratat om sexighet.

Däremot använder Papadopoulos i Expressen formuleringen att matchstället skall vara ”lite mer kvinnligt.” Han säger även att folk minns dig lättare ”om du ser representativ ut och är tillräckligt attraktiv.”

Snacket om mer kvinnliga matchkläder borde knappast uppröra någon. Mina erfarenheter från damfotbollens lägre serier är att majoriteten av spelarna har som önskemål att slippa spela i herrtröjor. De vill istället ha dräkter som är anpassade efter kvinnor.

Det andra citatet är en sanning som man kan tycka vad man vill om. Men nog är det ett faktum att attraktiva idrottare lättare blir ihågkomna. Så de här orden i sig är inget som upprör mig. Och om attraktiva dräkter är samma sak som snygga dräkter, välkomnar jag dem.

Sedan finns det förstås gränser för var som är lämpligt och rimligt. Och det är möjligt att jag kommer att ha en annan uppfattning när jag ser Jitex framtida dräkter. Men i dag har jag väldigt svårt att vara upprörd.

Jitex BK

Jitex BK

* Jag ser att FC Rosengårds klubbdirektör Niclas Carlnén byter Malmöklubb och tar över i Malmö FF. Det är aldrig bra för en fungerande klubb att tvingas byta operativ ledning. Men det svårt att veta exakt hur illa det här är för de svenska mästarinnorna.

Tidsmässigt kommer ändå bytet ganska lägligt. Arbetet med årets trupp är slutfört, och ersättaren kommer att ha lite tid på sig att sätta sig in i jobbet innan det är ny högsäsong för klubbledningen.

Apropå Carlnén insåg jag just att jag genomgående har stavat hans efternamn fel här i bloggen. Det är riktigt pinsamt.

* I dag inleddes fyrnationsturneringen Yongchuan cup i Kina. Jag har letat klipp, men inte hittat något. Men enligt www.womenssoccerunited.com vann värdnationen med 1–0 mot Nya Zeeland medan Nordkorea slog Mexiko med 2–0.

* Den före detta Vittsjöspelaren Kendall Fletcher har klart med en ny klubbadress efter sitt äventyr i Canberra. Den amerikanska mittbacken kommer att spela för Seattle Reign i NWSL under årets säsong.

3 tankar på “Kvinnligare dräkter upprör mig inte

  1. Håller med, det värsta likabehandlingsövertrampet har ju herrlandslagets lagkapten gjort med sin cykelaffär och vad jag vet är han fortfarande märkligt nog inte fråntagen den rollen. Och hur lämpligt är det att han med de senaste bilaffärerna i minnet nu är ute och simmar med Volvo?

    Vakna SVFF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Något jag störs över är att kvinnligt = ”dåligt”. Kläderna ska bli kvinnligare och bara det ganska oprecisa uttalandet får många att gå i taket. Ett snarlikt resonemang fördes när det gällde domarna i spelet i Europa. De var dåliga för att de var kvinnliga. Inte för att de dömde fel – de dömde fel för att de var kvinnor. Eller damfotboll över huvud taget. Det är skitdåligt och ointressant, bara för att det är kvinnor som spelar. Vad är grejen?

    Inte heller jag har uppfattat det som att matchstället ska bli ”mer naket” eller ”sexigare” eller vad folk väljer att tolka det ganska oprecisa uttalandet som. Själv tror jag att sannolikheten för att Jitex spelare kommer vara klädda i baddräkter i Damallsvenskan 2014 är lika liten som att lokalkonkurrentens spelare dricker cider i halvtid.

  3. Pingback: Årets händelser 2014 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.