Samuelsson till Grand final

Jessica Samuelsson

Jessica Samuelsson och Melbourne Victory är klara för Grand final i Australiens W-league. Tidigt i morse vann man med 3–2 borta mot Sydney FC.

Hemmaplansfördel verkar vara en rejäl nackdel när man kommer till slutspelet i Australiens W-league. I fjol var det rakt igenom bortasegrar, vilket gjorde att ligafyran Sydney FC tog hem titeln.

Även i årets båda semifinaler har bortalagen vunnit. Håller trenden i sig kommer årets grundseriefyra Brisbane Roar att vinna mästerskapet natten mot söndag, för det blir nämligen final på Lakeside Stadium i Melbourne.

Fjolårets mästarlag Sydney FC har verkligen varit sämst när det gäller i årets säsong. De gick länge som tåget, och ledde grundserien med fem poängs marginal, och var obesegrade, när tre omgångar återstod. Men tre förluster på de senaste fyra matcherna har gjort att man dels tappade grundseriesegern och nu alltså även är utslaget ur slutspelet.

I morse tog Victory ledningen med 2–0 efter mål av Jessica Fishlock och Jessica Humble. Sydney kom tillbaka, Sam Kerr kvitterade på övertid i första halvlek, och Leena Khamis kvitterade i början av den andra halvleken. Semifinalen avgjordes på straff av Lauren Barnes i 71:a minuten. Samuelsson spelade hela matchen.

Finalen spelas 15.00 på söndag, lokal tid. Det borde innebära 05.00 svensk tid – om jag fått tidsskillnaden rätt.