Veckans ord: moratorium

När jag gick på låg- och mellanstadiet hade vi veckans ord. Det handlade om svåra ord som vi skulle lära oss att både stava till, och förstå betydelsen av.

Den här veckans ord i Damfotbollssverige är utan tvekan moratorium – eller moratorieackord.

För det är ju just ett moratorium som räddar Tyresö Fotboll AB. I varje fall tillfälligt.

Jag har ägnat eftermiddagen åt att först försöka förstå vad ett moratorium innebär. Själva ordet var lätt att slå upp. Det innebär i det här fallet att Tyresö får uppskov med att betala tillbaka sina skulder på 7,8 miljoner kronor. Man slipper troligen att betala ränta på skulderna, och har två till tre år på sig att betala tillbaka hela skulden.

Den kniviga frågan i det här fallet är om ett moratorium innebär att Tyresö skall tvångsnedflyttas. Det raka svaret på frågan är ja – ett moratorium är ett ackord, och skall leda till nedflyttning.

Men i juridik och ekonomi är saker sällan så enkla som de kan verka. Därför finns det vägar för Tyresö att rädda sig kvar i damallsvenskan. Läs mer om det i den här artikeln.

Tyresö kan alltså fortfarande klara krisen.

Men det blir inte lätt. Tvärtom står klubbledningen inför ett par riktigt tuffa månader. Under våren har de enligt dagens beslut en lönekostnad varje månad på 800 000 kronor. Den summan kan sänkas rejält till sommaren, vilket skulle underlätta arbetet.
Men utmaningen är inte över för det. För en klubb som är 7,8 miljoner kronor back måste årligen göra ett plus på cirka tre miljoner kronor de kommande tre åren för att klara sig ur krisen.

Det kräver antagligen att man måste bromsa och gasa samtidigt – något som är en riktigt svår konst.

I det länkade beslutet framgår delvis hur klubbens ekonomi är uppbyggd i år. Sponsorsintäkterna står för cirka tio miljoner kronor i år. Den summan blir svår att bibehålla om den sportsliga kvaliteten sänks. För sponsorer är kräsna, och jag kan dessutom tänka mig att den här soppan gör att flera kommer att fundera igenom rejält innan de skriver på för fler säsonger.

Det har länge varit klart att klubben har stort hopp till framgångar i Champions League. Enligt beslutet ger en finalplats 800 000 kronor, och en finalseger två miljoner. Det vore givetvis enormt välkomna tillskott.

Det allra viktigaste för att klara krisen blir nog ändå det där biståndsprojektet i Afrika som man pratar om. Det blir väldigt intressant att se vad det handlar om. För ett biståndsprojekt som kan ge biståndsgivaren fyra miljoner kronor om året låter ju otroligt spännande.

4 tankar på “Veckans ord: moratorium

  1. Jag förstår nog fortfarande inte hur det fungerar med lönerna. I beslutet står det att två spelare redan nått taket för lönegarantin. Får de ingen lön alls från och med mars? Eller finns det andra pengar?

    • Utan att vara helt säker på min sak så tror jag att det innebär att Tyresö måste betala de båda lönerna ur egen kassa – annars kan de båda spelarna sätta bolaget i konkurs under rekonstruktionen.

      • Åhå. Skönt för bolaget att det har grejat med uppskov på alla skatter och sociala avgifter så de kan betala svarta löner. Det blir ju klart billigare.

  2. Egentligen är vi nog ganska blinda för det som sker i fotbollens värld, i sverige har vi elitlicensen som måttståck och är man skyldig penger i klubben så är alla tidningar snabba med att försöka hitta skyldiga som får vandra med skammen, Samtidigt så skrivs der spaltmetrar i alla dom stora tidningarna om Champion Leauge klubbarna, alla matcher sänds direkt i hela världen, manchester United, Real madrid Barcelona, chelsea, mm, mm alla dessa klubbar har minst 4 MILJARDER i skulder var och en, inget lag i CL har ett plusresultat utan slder, Ibland skall man stannaupp och reflektera hur det verkligen ser ut,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.