Japan tvingas spela VM-kval utan sex av sina stjärnor

Bristen på en gemensam internationell kalender för damfotbollen ställer till de för världsmästarinnorna från Japan. När de skall kvala in till nästa VM tvingas de spela utan sex av sina större stjärnor.

Ingen ur sextetten Yukari Kinga (som fyller 30 i dag – grattis), Shinobu Ohno, Saki Kumagai, Kozue Ando, Mana Iwabuchi eller Asuna Tanaka kommer loss för att spela det Asiatiska mästerskapet. Dessutom har Yuki Ogimi bara fått tillåtelse att spela gruppmatcher.

Riktigt tråkigt för japanskorna, som dock bör kunna kvala in till VM ändå. För man skall kunna sluta bland de två bästa i sin grupp med Australien, värdnationen Vietnam samt Jordanien.
Men för mästerskapet är det förstås otroligt tråkigt att Japan tvingas spela med ett halvt B-lag. Tänk själv hur det svenska landslaget skulle se ut om Nilla Fischer, Kosovare Asllani, Antonia Göransson, Sofia Jakobsson, Josefine Öqvist och Olivia Schough hade stoppats inför EM. Och Lotta Schelin bara fått spela i gruppspelet…

Utan alla toppnamnen har förresten serieledarna i Nadeshiko League, Urawa Reds, fått med hela fyra debutanter. Här är hela truppen. Det asiatiska mästerskapet spelas perioden 14–25 maj.

Nästa vecka är det även europeiskt VM-kval. Då spelar ju bland annat Sverige hemma mot Nordirland. Det gör att vi står inför en helg där det är landslagsuppehåll i ett gäng ligor, bland annat de i Sverige, Frankrike och Norge.

Men i tyska Frauen-Bundesliga spelas sex matcher. DFB-tv visar Wolfsburg–Bayer Leverkusen på söndag 14.00. Där kan alltså Tyresö studera sina finalmotståndare i Champions League hemma från tv-soffan.

Även i NWSL är det full omgång. Alla matcherna spelas natten mot söndag svensk tid. Den på förhand mest intressanta matchen är reprisen på fjolårets final, Western New York Flash–Portland Thorns. Den matchen har avspark 01.00. Alla matcher streamas alltså via NWSL:s Youtubesida.

I kväll har det spelats en omgång i BeNe League. Och där föll oväntat före detta serieledarna Standard Liege borta mot Anderlecht med 1–0. Det gör att Twente passerade på målskillnad. Det är fyra omgångar kvar, och allt talar för att just Standard och Twente kommer att ta de båda Champions Leagueplatserna. I racet om vilka som skall vinna ligan är det dock vidöppet. Nu leder Twente nämligen bara med elva måls marginal.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.