Marta kan nog glömma gulddrömmen

Marta Vieira da Silva

Marta Vieira da Silva

Marta drömmer om att vinna ett stort mästerskap med sitt Brasilien. Risken är stor att det kommer att stanna vid en dröm.

Jag har tidigare i kväll sett den andra halvleken av Frankrike–Brasilien 2–0. Jag gjorde det med blandade känslor. Jag visste nämligen inte om jag skulle njuta av fransyskornas vackra lagspel eller gråta över Brasiliens brist på lagspel.

Brasiliens försvarsspel har väl alltid varit lätt kaotiskt. Men så vilset och oorganiserat som det var i kväll kan det inte ha varit på 20 år. Fransyskorna lurade gång på gång Brasiliens backar att öppna ytor kring straffområdet. Hade Frankrike haft en riktig målskytt kunde det ha blivit hur många mål som helst.

För som jag ser det var Frankrike bättre på allt. De hade bättre organisation, bättre rörelsemönster, överlägset bättre passningsspel, bättre grundteknik och så vann de i princip alla närkamper. Brasilien levde på sologenombrott och individuella prestationer.

Nu har jag dålig koll på hur många VM-aktuella spelare som saknades hos brasilianskorna. För Brasiliens skull hoppas jag att det var riktigt många. För det var som sagt närmast tragiskt att se hur dåligt Brasilien blivit på några år.
Samtidigt är det ett tecken på hur snabbt damfotbollen utvecklas i många andra länder. Spelarna är både mer vältränade och har bättre grundteknik än för några år sedan, dessutom är lagen bättre organiserade.

För Marta var det en hopplös uppgift att uträtta något från sin kantposition i dag. Ibland var hon nere som defensiv innermittfältare och hämtade bollen. Men som sagt tyckte jag synd om henne. För som det ser ut i dag lär Marta aldrig få höja segerpokalen i ett VM eller OS. Det är snarare så att hennes Brasilien snart kan vara utanför tio i topp på världsrankningen.

För er som möjligen undrar gjordes Frankrikes mål av Eugenie Le Sommer och Kenza Dali. I den franska startelvan fanns för övrigt bara spelare från Lyon och PSG.

1 thought on “Marta kan nog glömma gulddrömmen

  1. Vet ej om du såg något av den första halvleken, men spelet i den halvleken var ännu mer dominerat av Frankrike. Frankrike kom runt på kanterna nästan varje gång de prövade den vägen. Vidare så kunde man ibland se fler fransyskor i Brasiliens straffområde än försvarare.

    Nu har jag inte följt damfotbollen så länge denna gång (2011). Dock så har jag inte sett Brasilien spela bra eller hyfsat i någon match sedan VM-matchen mot USA, och faktiskt ett möte mot Frankrike för något år sedan. Har för mig att den matchen var ganska bra från brasilianskorna. Kanske spelade de hyggligt borta i Japan-turneringen, men har ett väldigt vagt minne från just den turneringen.

    Kanske är brasilianskorna ett mästerskapslag, men jag finner det lite förvånande att USA alltid nämner Brasilien som en kandidat för guld i de stora turneringarna, då jag inte sett något de här åren som skulle antyda att de har kapaciteten att ens slåss om en medalj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.