Godkänt tippat – inte mer

Gruppspelet är över, åtta lag är på väg hem och vi har följande slutspelsträd att utgå ifrån:

Kina–Kamerun
USA–Colombia

Tyskland–Sverige
Frankrike–Sydkorea

Brasilien–Australien
Japan–Holland

Norge–England
Kanada–Schweiz

Högst upp i trädet har USA fått en jättebra väg till semifinal. I botten gör fyra möjliga outsiderlag upp om en semifinalplats. På undre halvan har även Japan ett bra läge, även om kampen om den semifinalplatsen känns rätt öppen.

Sverige har återigen hamnat i värsta getingboet – den här gången självförvållat. Tre av världens fem högst rankade lag gör alltså upp om en av semifinalplatserna. Tufft.
Mer om det som komma skall i senare inlägg. Nu tänkte jag först rätta mitt tips av gruppspelet. Vi tar det grupp för grupp.

I grupp A blev det bara ett rätt. Jag trodde på en jämn grupp med Kanada som gruppsegrare – vilket stämde. Däremot underskattade jag Kina, som puttade ner Holland och Nya Zeeland ett snäpp vardera.

I grupp B fick jag två rätt genom att jag placerade Tyskland och Norge på toppositionerna. Däremot trodde jag att Elfenbenskusten skulle slå Thailand, något de också hade gjort med lite bättre effektivitet.

I grupp C har vi turneringens sensationslag, Kamerun. Jag tippade i och för sig att de otämjbara lejoninnorna skulle avancera till slutspel, men bara som grupptrea. Att de står på två segrar efter gruppspelet är högst oväntat. Faktum är ju att de var ytterst nära att kvittera mot Japan – vilket hade inneburit gruppseger. Här prickade jag ändå Japan som gruppsegrare och att Ecuador skulle bli jumbo. Tyvärr var sydamerikanskorna ännu sämre än jag trott.

Även i grupp D blev det två rätt, USA som segrare och Nigeria som jumbo. Australien har varit bättre än väntat och var ju ytterst nära att skicka hem Sverige.

Grupp E följer det inkörda mönstret – alltså två rätt. Här prickade jag att Brasilien och Sydkorea skulle ta direktplatserna, men att gruppen skulle vara så jämn att trean skulle åka ut. Så blev det, men trea blev Costa Rica och inte Spanien som jag tippade.

Slutligen då grupp F, den enda där jag prickade in alla rätt. Jag fick även in att det skulle bli kryss mellan Colombia och Mexiko. Däremot kunde jag inte i mina vildaste fantasier ha anat att Colombia skulle slå Frankrike. Det är turneringens stora skräll hittills.

Totalt placerade jag alltså 13 av 24 lag på rätt positioner – det tycker jag är godkänt, men inte mer.

När det gäller slutspelslagen har jag däremot bättre utdelning. Jag prickade 14 av 16 lag. De jag bommade var Kina och Colombia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.