Ballon d’Or – och Örebro får besök av Dahlkvist

KIF Örebro stöter på en gammal bekant i åttondelsfinalen av Champions League. Lisa Dahlkvist och PSG kommer nämligen på besök. Det är en drabbning där Örebro är kraftiga underdogs.

Jag bedömer PSG som favoriter till minst 90–10. FC Rosengård var ju seedat i lottningen och fick därför en klart lättare lottning. Mot italienska Verona finns en mycket god segerchans, uppskattningsvis även här cirka 90–10.

Seedningen var en riktigt god nyhet, eftersom den innebär att storlagen inte kan stöta på varandra förrän i kvartsfinal. Tyvärr lyckades Uefa lotta de på pappret starkaste lagen bland de oseedade (Chelsea, LSK Kvinner – möjligen kan Örebro också räknas in här) mot riktigt toppmotstånd. Chelsea stöter på Wolfsburg och för LSK väntar Frankfurt.

Synd för de engelska och norska mästarinnorna som med annan lottning hade haft bra chans att nå kvartsfinal. I övrigt blev det följande matcher: Twente–Barcelona, Brescia–Fortuna Hjörring, Slavia Prag–Zvezda och Atletico Madrid–Lyon.

I dag har Fifa presenterat de tio kandidaterna till priset som världens bästa spelare 2015, det som på herrsidan kallas Ballon d’Or. Årets nomineringar känns i stora drag rätt ok.

Fast visst förekom det några konstiga uttagningar. Den konstigaste var att i mina ögon världens bästa back 2015, Becky Sauerbrunn, inte finns med. Det gör däremot Kanadas talang Kadeisha Buchanan. Inget ont om Buchanan, som är duktig. Men hon är inte en av världens tio bästa spelare.

Noterbart är att det rakt igenom handlar om spelare från VM. Därmed missar återigen Kim Little chansen till nominering. På listan finns inte heller någon från bronslaget England. Här är de tio lyckliga i bokstavsordning:

Nadine Angerer (Tyskland/Brisbane Roar/Portland Thorns)
Ramona Bachmann (Schweiz/FC Rosengård/Wolfsburg)
Kadeisha Buchanan (Kanada/West Virginia University)
Amandine Henry (Frankrike/Olympique Lyonnais)
Eugénie Le Sommer (Frankrike/Olympique Lyonnais)
Carli Lloyd (USA/Houston Dash)
Aya Miyama (Japan/Okayama Yunogo Belle)
Megan Rapinoe (USA/Seattle Reign)
Célia Šašić (Tyskland/1.FFC Frankfurt)
Hope Solo (USA/Seattle Reign).

Spontant hade jag tagit bort Angerer, Buchanan och Rapinoe och ersatt dem med Sauerbrunn, Little och Lucy Bronze.

Nu är det ju i och för sig rätt oväsentligt i år vilka som är nominerade. Det är ju redan klart att priset kommer att gå till Carli Lloyd.

En svensk nominerades i ledarkategorien – Calle Barrling. Här lär ju priset gå till Jill Ellis, även om Mark Sampson borde vara en värdig utmanare.

Alla nominerade finns på den här länken.

5 thoughts on “Ballon d’Or – och Örebro får besök av Dahlkvist

 1. Rosengård vs Verona; KIF Örebro vs Paris Saint Germain. Båda svenska lagen har fått sin drömlottning, men på olika villkor. ”Vi är inte chanslösa”, deklareras det också från båda lagen. Nej, iallafall inte Rosengård som bör klara av italienskorna. Örebro kan nog överraska med att spela jämnt i någon halvlek, fast sparka ut PSG ur UWCL? I så fall kan det bli dubbelt svenskt i finalen i vår! 😉

 2. Nu när DA 2015 är slut ta ut viktiga spelare för sina lag. Nr 1 Hilda Carlén Piteå. 2 Andonova FCR 3 Mimmi L Mallbacken 4 Gal E united 5 Harder Link 6 Mia C kdff 7 Ross Vittsjö 8 Kathy S Hammarby Kommer inte precis på fler. Men säkert många fler viktiga spelare.

 3. Inte så mycket från Borås och herr Rydén…
  Men jag kör i alla fall vidare mot Sundhage & co. Finns så mycket att ta på, men ingen hade sett Wilhelmsson innan hon plockades ut som VM-reserv. Ingen hade heller någon exakt koll på Banusic och hennes status i Chelsea…Ej heller Freja från norska ligan.
  Men det är ju så det har funkat…FK har sett minimalt med matcher under säsongen, de har inte haft någon som helst med kommunikation med klubblagen och dess spelare.
  De har i stället bannat tränarna i möjligaste mån.
  Och Marika sitter stolt kvar på sin pidestal!!!!

  • Det har varit en fullspäckad vecka för herr Rydén. Men i morgon sitter jag på Gamla Ullevis läktare och skärskådar Sundhage & co. Blir intressant.

   Wilhelmsson? Du menar väl Löfwenius?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s