Trotjänare slutar – och talangfabrik i Uppsala

Under onsdagen meddelade Kvarnsvedens IK nyheten att ytterbacken Michaela Hermansson avslutar sin karriär.

Tråkigt att 26-åringen lägger av i så tidig ålder. Men det är ju en verklighet för många damallsvenska spelare att de inte kan leva av sin fotboll utan måste jobba vid sidan av. Man minns ju exempelvis hur landslagsspelaren Emmelie Konradsson slutade av liknande skäl efter säsongen 2014.

Personligen har jag sett Michaela Hermansson för dåligt för att kunna bedöma hur tungt avbräck det här är för Kvarnsveden. Men bloggkollega Spelare 12 har ju lanserat henne som en potentiell landslagsback, så gissningsvis lämnar hon ett stort hål efter sig.

Kul förresten att Hermansson spelat för Kvarnsveden under hela sin karriär. Sånt gillar jag. Det är ju ett gott betyg till en klubbs verksamhet att bara ha fostrat en spelare som nått högsta serien. Att som Borlängeklubben dessutom ta sig upp i högsta serien med helt egna produkter är förstås ännu bättre.

Just spelares ursprung tycker jag är en intressant sak. Exempelvis ser det ut som att 2017 blir första året någonsin där min hembygd, som ju rymmer svensk damfotbolls vagga, kommer att stå helt utan spelare i damallsvenskan. Det är förstås inget bra betyg till talangutvecklingen i Boråsområdet, eller Sjuhäradsbygden som det ofta kallas.

En stad som däremot har fostrat ovanligt många elitspelare, trots avsaknaden av damallsvenskt lag, är Uppsala. Därifrån kommer landslagsaktuella spelare som Linda Sembrant, Emilia Appelqvist, Marija Banusic och Nathalie Björn samt ytterligare några damallsvenska spelare, spontant kommer jag på Filippa Angeldahl och Örebros nyförvärv Fanny Andersson. Det kan säkert finnas fler. För övrigt härstammar ju även nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson från Uppsala.

Man ställer ju sig frågan vad det är som gör att det kommer så många bra spelare från Uppsala. Någon som har en teori?

Emilia Appelqvist

Emilia Appelqvist

Apropå nämnda spelare från Uppsala så har Appelqvist tvingats tacka nej till landslagets januarisamling. Hon ersätts där av Eskilstunas Petra Andersson.

7 thoughts on “Trotjänare slutar – och talangfabrik i Uppsala

 1. Hermanssons beslut att lägga av är ett stort avbräck för Kvarnsveden. Hon spelade alla matcher, när hon inte var avstängd, och visade enorm vilja som vänsterback.
  Hermansson har ett barn på cirka tre år vilket nog har påverkat hennes beslut.

 2. Uppsala som ”talangfabrik”? Jag tror man måste gå ner på klubbnivå för att börja förstå detta. Har de kommit från samma klubb är det sannerligen imponerande, men så är det väl knappast? Sedan kan det naturligtvis bero på att Uppsala ju faktiskt är Sveriges fjärde största stad, så några talanger är väl inte orimligt att få fram sett till befolkningsunderlag. Det kan ju också handla om något så simpelt som slump också – det har bara råkat bli så här just nu. Men visst vore en kartläggning av (nuvarande och tidigare) DA-spelarnas moderklubbar intressant. Den kommer sannolikt att visa landsbygdens betydelse snarare än de större städernas. Bara ett exempel: vem startade i Harlösa IF?

  • Håller med om att talangfabrik var ett dåligt ordval. Borde skrivit typ ”bra utvecklingsmiljö” istället.

   Jag har förresten skapat en liten hypotes kring varför så många duktiga spelare är från Uppsala. Ska lägga fram den i ett kommande inlägg.

   Nu tänkte jag bara konstatera att stort befolkningsunderlag inte är någon garanti för god talangutveckling. Kolla bara på Göteborgs kommun, hur många landslagsspelare har sitt ursprung där de senaste 20 åren? Jag kan då inte komma på så många.

   Slutligen är det väl Sjögran du åsyftar?

   • Håller med om att stort befolkningsunderlag inte är någon garanti, men det skulle kunna ha betydelse, liksom slumpen/tillfälligheter.

    Visst var det Terre från Harlösa, vilket indikerar småklubbars/landsbygdens betydelse. Ser fram emot din hypotes!

 3. Vad sägs om Torsby,Marcus Berg,Jonathan Berg i viss mån Carl Nyström på killsidan, Mimmi Larsson och Julia Karlenäs damsidan 5000 invånare , rätt hyfsat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.