Starka segrar för Kristianstad och Spanien

Vårsäsongen i damallsvenskan är över. Den avslutades med att Amanda Edgren nickade in Kristianstads segermål mot Kvarnsveden på drygt fyra minuters övertid.

Jag såg inte fredagskvällens match, men utifrån det jag sett av vårsäsongen som helhet känns det rimligt att Kristianstad lyfter från den absoluta bottenstriden, de har varit lite för bra för en bottenplacering.

Ett resultat från fredagskvällen som verkligen gjort intryck på mig är Spanien–Belgien 7–0. Även om Belgien inte tillhör de lag jag tror kommer att gå till kvartsfinal i EM är det ett högst respektabelt motstånd. Jag tror exempelvis att belgiskorna kommer att ta poäng i EM:s allra tuffaste grupp, den där de ställs mot Nederländerna, Norge och Danmark.

Mot Spanien var alltså Belgien inte nära poäng. Spanien känns som en allt starkare guldkandidat i sommar. Den spanska filosofin har varit att satsa ungt, och välja bort spelare över 30. Det känns alltså som en rakt motsatt filosofi mot den som Pia Sundhage har följt i svensk damfotboll.

Visst har rutin och ålder ofta varit viktiga parametrar för framgång, men känslan är ändå att spansk talang kan vinna stora segrar i sommar.

9 tankar på “Starka segrar för Kristianstad och Spanien

 1. Can you do a review about the Norwegian and German squad for the Euro’s, and your thought about Bremer being left out again? -.-

  • Norway have a strong team and the best forward duo in Europe with Ada Stolsmo Hegerberg and Caroline Graham Hansen. Their problem is the speed in defence. But I have big confidence in Martin Sjögren, so I think Norway is a dark horse in the Euro.

   When it comes to Germany I was chocked that Bremer is left out again. I can’t understand why.

   I think Germany without Popp and Bremer on paper have their least strong team in a very long time. But I wouldn’t be surprised if they win anyhow.

   • The squad is even weaker than last year in Brazil lol where they oddly managed to win lol. I don’t think they’ll win this tournament because the Peter/Henning CB combo is even worse than Krahn/Bartusiak. Like how does it make sense that Henning who’s just a sub and just sitting at the bench in Lyon not doing anything for her club makes the squad and her teammate Bremer not? Have you seen Henning play? mistakes after mistakes and even slower than Krahn and Bartusiak

 2. Internationella kommentarer också kul. Det gäller att ha bra internationella kunskaper. Ja snart börjar EM där Sverige bör väl rankas efter Tyskland, Frankrike och sedan Sverige. Kanske tvåa efter Tyskland ??

  • Personligen rankar jag för tillfället Frankrike högst. Sedan placerar jag även Tyskland, England och Spanien klart före Sverige. Vi är ungefär jämsides med Norge och Nederländerna. Även Danmark skulle kunna placeras in på samma nivå som det svenska laget. Det skulle även ett skadefritt Schweiz kunna göra.

   • Det är intressant med rankinglistor, som kontring på din där jag ändå håller med om det mesta tycker jag att England kan komma ännu högre med en allt bättre liga som grogrund.

    I ett mästerskap kommer ingredienser som att Nederländerna kan ta vara på hemmafördelen, den spanska orutinen med bara en kvartsfinal under 2000-talet och franska nerver in – Sundhage har ju som du visat tidigare varit stark ledare under utslagsmatcher m.m.

    Så visst, Frankrike är favorit med samspelt spelarmaterial, vad som sedan händer när allt står på spel är en annan sak(?!)

    • Absolut. Det är skillnad på att ranka vilka lag som är bäst just nu och vilka som har bäst chanser i EM. Tysklands största tillgång är den vinnarmentalitet som laget har, medan Frankrikes värsta motståndare är deras tidigare mästerskapsfacit. Spaniens spelare har varit framgångsrika i mästerskap på ungdomsnivå, men det är ju osäkert vad det betyder på seniornivå. England har hög kapacitet och de skall absolut vara med bland EM-favoriterna. Men de föll både mot Tyskland och Frankrike i She Believes Cup tidigare i vår, så personligen har jag svårt att sätta dem överst.

     Vad gäller Sundhages Sverige tycker jag att laget är lite svårplacerat. EM 2013 var ok, men där var man inte bäst när det gäller. I både VM 2015 och OS 2016 kom vårt lag trea i gruppspelet, sedan gick det som bekant på helt olika sätt. VM blev tidernas sämsta svenska mästerskapsinsats medan OS blev den bästa. Vi får hoppas att laget tar med sig de sköna vibbarna från ifjol till Nederländerna.

 3. Danmark stod upp rätt bra mot England i träningsmötet (1-2 efter snyggt frisparksmål av Harder) och förlorade p g a en grov miss i försvaret. Harder var sen bara cm från att kvittera i slutet av matchen.

  Ska bli oerhört kul att följa gruppen med Danmark, Norge, Nederländerna och Belgien. Dubbla grannmöten och helt vidöppet från placering 1-4. Frågan är om någon grupp i något sammanhang varit lika välförtjänt av epitetet Dödens Grupp.

  • Håller med om att grupp A blir väldigt spännande. När det gäller Danmark–England vet jag inte vad den matchen är värd egentligen. England hade ju bytt tio spelare från storsegern mot Schweiz och Danmark kändes också rätt reservbetonat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.