Sverige bör koncentrera sig på rätt matcher

Vi har nått damallsvensk halvtidsvila och fokus flyttas nu mot det EM-slutspel som smyger sig allt närmare.

Pia Sundhage och Lilie Persson

Jag har i kväll sett en sex minuter lång intervju med Lilie Persson och Pia Sundhage på SVT:s Sportspegeln. Där pratade de båda återigen väldigt mycket om hur fantastiskt det skulle vara att vinna mot Tyskland den 17 juli.

En stund senare sa Lilie Persson även att:

”Mästerskap handlar om att vinna rätt matcher.”

Det senare håller jag till 100 procent med om. Mästerskap handlar absolut om att vinna rätt matcher. Det är ju nämligen slutplaceringen som räknas, inte vilken väg man tog dit.

Och det är med tanke på det som jag tycker att Sverige skall sluta prata Tyskland och i stället koncentrera sig på Ryssland och Italien. För kollar man in EM-lottningen är det ganska mycket som talar för att Sveriges guldchans skulle vara klart större om vi kommer tvåa i gruppen än om vi blir gruppetta.

På gruppettans slutspelshalva kommer nämligen följande lag att göra upp om en finalplats:
Segraren i grupp C: Vilket med stor sannolikhet blir Frankrike
Tvåan i grupp A: Något av Norge, Nederländerna och Danmark.
Tvåan i grupp D: England eller Spanien.

För tvåan i Sveriges grupp väntar istället:
Tvåan i grupp C: Sannolikt Schweiz eller Island.
Segraren i grupp A: Något av Norge, Nederländerna och Danmark.
Segraren i grupp D: England eller Spanien.

Visst vore det rätt skönt om Tyskland, Frankrike samt ett av Spanien och England hamnade på den andra slutspelshalvan?

En seger mot Tyskland skulle dessutom innebära att vårt lag plötsligt kommer att få ett orimligt stort favoritskap på sina axlar, vilket inte heller känns speciellt fördelaktigt för vårt slutresultat i turneringen.

Så mitt tips till Sundhage och Persson är att rikta in sig på andraplatsen, och spara den där segern mot Tyskland till en eventuell final…

Det skrivs ju och pratas en del damfotboll i media för tillfället. En högst läsvärd artikel är den här intervjun med Nilla Fischer där vi får svar på varför hon stod över ett par landskamper av personliga skäl.

Radiosporten har lagt upp en separat EM-flik på sin hemsida. Där kan man bland annat höra en genomgång av alla EM-grupper i podden Fotbollsarena Radiosporten. Där är expert Richard Henriksson huvudperon. I torsdags hörde jag honom säga att:

Olivia Schough i form behövs för att Sverige skall kunna gå långt i mästerskapet.”

Han sa även att han tyckte att Schough tidigare varit på en väldigt hög nivå, både i landslaget och Eskilstuna under våren. Där måste jag framföra en närmast totalt avvikande uppfattning. Schough gjorde ett par drömmål under en kort period, annars har hon mest trampat vatten i år. Och jag ser henne knappast som en svensk nyckelspelare i EM, snarare som bänknötare. Men där får Schough förstås gärna överbevisa mig.

Den kommande veckan kommer det att spelas ett antal intressanta vänskapslandskamper, bland annat Tyskland–Brasilien på tisdag, Österrike–Danmark på torsdag, Frankrike–Belgien på fredag och förstås Sverige–Mexiko på lördag.

I går spelades det en träningslandskamp, Danmark–England 1–2. Det är svårt att dra några slutsatser av matchen då England ställde upp med sitt B-lag. Man bytte tio av elva spelare från den elva som slog Schweiz härom veckan. Även Danmark var lite reservbetonat, då de bland annat matchade sina damallsvenska spelare försiktigt.

Ellen White satte det engelska segermålet efter en dansk försvarsmiss.

Slutligen rullar elitettan vidare. Växjö joggar vidare mot allsvenskan efter 6–0 mot Assi i går. På twitter skrev jag i går att Växjö DFF kan vara tidernas bästa lag i elitettan. Det är ju svårt att jämföra olika seriesegrare, men när det gäller poängskörd har Växjö i alla fall en bra chans att slå rekord.

Elitettan avgörs för femte gången, och rekordpoängen är 66, den noterades både av LB07 i fjol och av Kvarnsveden i förfjol. Max är 78, vilket alltså innebar att LB och Kvarnsveden tappade tolv poäng vardera. Växjö är ännu så länge utan poängförlust.

De två första seriesegrarna var Eskilstuna 2013 på 60 poäng och Mallbacken 2014 på 59 poäng.

Apropå Mallbacken tippade jag ju att de skulle följa med Växjö upp i allsvenskan i höst. Det tipset var väl inte så lysande. Däremot ligger jag just nu helt rätt när det gäller nedflyttningsplatserna. Där tippade jag ju nämligen att Böljan, Östersund och Hovås Billdal skulle hamna.

 

4 tankar på “Sverige bör koncentrera sig på rätt matcher

 1. Va allt några märkligheter från radioexperten Henriksson enligt mig i alla fall:

  Grupp A: Att glömma Pernille Harder som en av profilerna i grupp A är minst sagt underligt, ska man gå på nuvarande form så känns hon ju minst lika intressant som Hegerberg och Miedema. Överhuvudtaget nämndes inte Danmark alls vilket känns lite märkligt då deras lag (om de får ordning på defensiven) kan bli en tuff nöt att knäcka då offensiven känns relativt stark.

  Grupp C: Nog har Island mycket skador men man har också en av turneringens bästa målvakter och ett kollektiv som kämpar stenhårt. Skulle inte förvåna mig om de inspireras av herrarnas skräll senast i Frankrike och kniper 2:a platsen då Schweiz väl inte direkt rosat marknaden på sistone.

  Grupp D: Är ett skadedrabbat Skottland verkligen mycket bättre än Portugal och hur kan man glömma Claudia Neto som borde vara en av gruppens spelarprofiler trots att hon spelar i ett mindre bra lag ?

  Vad gäller Schough så tycker jag faktiskt han har en poäng. Även om hon varit under isen de senaste matcherna, hon var t ex helt osynlig och synbart frustrerad mot Linköping senast, så har hon ju stort förtroende hos Sundhage och kommer säkert starta matcherna. Därmed så blir hennes form faktiskt en nyckel för Sverige och särskilt då vi haft stora defensiva problem på Schoughs kant, något jag är säker på att samtliga våra motståndare är väl inlästa på.

 2. Sverige blir inte favoriter i EM om Tyskland har en dålig dag och Sverige efter 10 raka Mästerskapsförluster mot just Tyskland vinner i premiären mot Tyskland.Anledningen till detta bla är att Norge i EM 2013 vann med 1-0 mot Tyskland i gruppspelet för att sen förlora med 0-1 i Finalen mot Tyskland.I OS vann Kanada med 2-1 i gruppspelet mot tyskorna för att sen förlora med 0-2 mot Tyskland i semifinalen.Sen kan man tycka att Tysklands EM-trupp verkar svagare än vanligt men vi vet hur det brukar vara, tämligen okända tyska spelare är bättre än man kan ana

   • I Algarve Cup 2015 vann Sverige med 4-2 mot Tyskland i första matchen och då som du skriver, blev plötsligt Sverige tillsammans med USA storfavoriter Till VM-titeln.Förlust sen mot Tyskland i 3.e pris matchen med 1-2 i samma turnering följt av 1-4 mot Tyskland i VM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.