Fantastisk vår av LFC, botten av Göteborg

En match återstår innan damallsvenskan tar halvtidspaus. Efter kvällens fyra matcher kan vi dock slå fast att Linköping firar semester med en betryggande ledning.

LFC har verkligen gjort en fantastisk vårsäsong. De har väl inte kört över motståndarna i så många matcher, men de har ändå vunnit tio av elva matcher, vilket är makalöst bra.

I kväll vann man med 2–0 borta mot Eskilstuna efter tidiga mål av Tove Almqvist och Lina Hurtig, två spelare som missade EM-truppen med liten marginal.

Så mycket mer kan jag inte säga om den matchen, jag har nämligen just kommit hem från Valhalla i Göteborg, där jag såg vårens överraskningslag LB07 vinna stort mot vårens stora besvikelse, Kopparbergs Göteborg FC.

LB07 vann med 5–2 utan att göra någon superinsats. Det behövde de inte, de mötte ju damallsvenskans för tillfället klart sämsta lag. Göteborgsspelarna var så darriga i och kring eget straffområde att man satt och tyckte synd om dem.

Deppigt i Göteborg.

Man skall ju inte sparka på de som redan ligger, så jag utelämnar spelarkritik på Göteborg. Däremot rekommenderar jag klubbledningen att skaffa sig en stabil försvarsspelare med ledaregenskaper, för sådana saknades i kväll.

Inte minst tyckte jag att utespelarna borde skämmas för hur de tog hand om sin 15-åriga målvakt. Anna Larsson kan inte lastas för något av de tre första baklängesmålen. Däremot var hon snett ute på de två sista.

Men då lämnades hon ensam i sitt straffområde. Övriga tio spelare hade bråttom upp till mittlinjen. Det är möjligt att någon sa något uppmuntrande ord på vägen. Men jag tyckte tyvärr inte att det såg ut så. Jag tyckte att det såg ut som att 15-årigen bara fick se ryggar på sina lagkamrater. Så bygger man inte självförtroende hos en ung talang.

Till roligare saker. Alltså till LB07. Laget klättrade upp till fjärdeplatsen i tabellen, en placering de kommer att ha hela sommaren. Otroligt starkt gjort av ett lag som på pappret är rätt profilsvagt. LB står på 16 poäng, vilket innebär att man inte är 100-procentigt klart för spel även i nästa års allsvenska. Men man är nära. Bra jobbat.

Tittar man på tabellen är det jätteavstånd på medaljplats, och hypertajt där bakom. LFC leder med fem poäng till Rosengård, tio till trean Eskilstuna och 14 till fyran LB.

LB har alltså bronsmedalj i halvtid. Men man har bara sex poäng ner till nedflyttning och sju till jumboplats. Tajt var ordet.

5 tankar på “Fantastisk vår av LFC, botten av Göteborg

  1. Det är klart att är man klubbordförande och heter BRONSman tar man inte hem de högsta placeringarna eller de ädlaste medaljerna. Bättre då att heta GULDberg eller ”nåt sånt” i efternamn…

  2. Klart att Gtbg har problem i försvaret och måste värva in försvarsspelare. Släppt in klart flest mål i allsvenskan. Otur att J Falk blev skadad och inte lätt för 15 åriga Anna O att överta målvaktsposten. Några duktiga försvarsspelare behöver laget förstärkas med. Man vet inte vilken policy klubben har. Det skall kanske vara unga talangfulla spelare och att det spelar ingen roll i vilken serie man ligger.

  3. Kan bara hålla med om att det saknas en riktig härförare i Göteborgs backlinje/lag i år. Inget ont om Rubensson som är en bra spelare men någon lagkapten känns hon ju inte som direkt. Göteborg behöver någon som håller ihop trupperna och kan ryta i (på ett positivt sätt) när det inte fungerar. Tidigare har man haft spelare som Sjöberg, Lindén, Ek m fl som även om de kanske inte var några superspelare ändå visade vägen med sin inställning.

    I år har man ett alldeles för ungt och orutinerat lag och blir därmed mer sårbara både för skador och formsvackor. Det ligger då nära till hands att kritisera värvningsansvariga men faktum är ju att Göteborgs största problem under Rehns tid vid rodret varit att behålla de rutinerade/etablerade spelare man haft vilket känns som ett annat och svårare problem att lösa.

    Det faktum att man varje år fått bygga nytt tyder på att det till stor del förmodligen handlar om att de etablerade spelarna saknar förtroende för den sportsliga ledningen. Detta gör att jag tror att ett byte på tränarposten är en direkt nödvändighet för att Göteborg ska kunna nå tillbaka till den nivå man haft tidigare och säger sig ha som målsättning att nå tillbaka till.

  4. ”Känn ingen sorg…Göteborg…” Det kan knappast kännas lätt att vara damfotbollssupporter i Göteborg och Örebro i denna ljuva sommartid. Tanken på att stolta Kopparbergs Göteborg FC skulle ramla ner i Elitettan är säkert svåruthärdlig för många. Låt oss inte fördjupa oss i orsakerna (de är uppenbarligen flera) till KGFC:s kräftgång under de senaste säsongerna – klart är dock att det har varit lika svårt för klubben att behålla etablerade spelare eller stjärnor som det är att behålla innehållet i en skål med godis på ett barnkalas.

    Instämmer med dig, bloggare Johan, i dina dystra funderingar kring damfotbollens dagsläge i den stora landsdel som är Västra Götalands län. Det var ju här, närmare bestämt i Sjuhäradsbygden, som damfotbollen fick sitt fäste i Sverige, inte minst genom Öxabäcks IF, saligt i åminnelse. Synd då att städer med sådana stolta fotbollstraditioner som Borås och Göteborg inte kan bygga och upprätthålla damlag av hög klass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.