Tyskland imponerade – men hur mycket?

I går spelade våra premiärmotståndare i EM, Tyskland, sitt genrep. Man vann med 3–1 mot Brasilien efter att ha radat upp målchanser.

Jag har inte sett matchen, bara läst om den och sett de höjdpunkter som tyska fotbollsförbundet lade upp på sin hemsida. Vad gäller rapporter hänvisar jag till mina bloggkollegor Hattrick och Spelare12.

Hur bra är då det nya tyska laget? Det är en fråga som inte är helt enkel att svara på.

Under våren har förbundskapten Steffi Jones testat många spelare, men ändå nått fina resultat. Man föll med 1–0 mot USA, men har sedan dess spelat 0–0 mot Frankrike och sedan vunnit i tur och ordning med 1–0 mot England, 2–1 mot Kanada och så då 3–1 mot Brasilien.

Det är en imponerande rad. Kanske har Jones nu hittat rätt startelva, fast samtidigt känns värdet av gårdagens seger mer osäkert.

Den brasilianska trupp som var i Tyskland i går var inte direkt skräckinjagande. Som bekant är Brasilien på väg att tappa mark inom damfotbollen, och utan sina stjärnor har man ett väldigt blekt lag. Mot tyskorna hade Brasilien bara med två (Barbara och Tamires) av de 17 spelare som ingick i fjolårets OS-trupp. Saknades gjorde alltså alla stjärnorna som Marta, Cristiane, Formiga, Andressa Alves, Andressinha, Debinha och så vidare.

I går spelades även en match i elitettan. Växjö vann med 2–0 i Falkenberg mot Böljan och tog därmed sin tolfte raka seger. Anna Anvegård gjorde båda målen, och hon kollades in av FC Rosengård. I övrigt i går presenterade Rosengård en lite oväntad värvning. Okända kanadensiska forwarden Jenna Hellstrom har skrivit på ett korttidskontrakt.

8 tankar på “Tyskland imponerade – men hur mycket?

 1. Drar mig till minnes att jag också sett en landslagsvinst mot Brasilien. Det var vid invigningen av damfotbollens nationalarena ”Nya” Gamla Ullevi 25 april 2009. Matchen slutade 3-1 till Sverige. Andra halvlek var nog en av de bästa jag sett damlandslaget göra. Minst sex/sju nu aktuella i en svensk startelva i EM spelade denna match.

  Radiosporten skrev efter matchen: ”Sverige har i vår nu slagit Tyskland, USA och Brasilien, topptrion på världsrankingen, och bättre avstamp inför EM i Finland i augusti får man leta efter.”

  I detta EM var det för första gången 12 lag (tidigare 8, nu 16) Hur det gick? Sverige vann sin grupp och ut i kvarten mot Norge. EM-guldet? Just det – Tyskland. Värdnationen 2017 Nederländerna som nu omtalas som ”Dark horse” vann för övrigt sin kvart mot Frankrike, men föll i semi mot England.

  Kanske är vinstmatcher inför ett mästerskap en bättre indikator på senare framgångar för vissa lag än för andra? Det om detta apropå värdet av vinster, damfotbollens tillväxt, olika landslags relativa styrka över tid och Sveriges ”ålderstigna” landslagstrupp.

 2. Vet inte men när Brasilien hade sina stjärnor med ,Marta ,Christiane.Formiga etc mot Tyskland 2015 vann Tyskland med 4-0.Brasilien har ett kanske nytt lag men det har Tyskland också .Ingen Laudehr,ingen Popp igår bla

   • Marta,Christiane,Formiga etc har sett sina bästa dagar.Motståndarna kan Marta numera.Så vidare försvagat var nog inte Brasilien.Och så Anja Mittag.Fick knappt spela i Wolfsburg.Har hon också gjort sitt så att säga.Det visar sig under EM

    • Marta, Formiga och Cristiane bar Brasilien i OS i fjol. När Cristiane blev skadad tappade laget sitt spel. Brasiliens yngre spelare är inte i närheten av lika bra.

     När det gäller Marta är hon fortfarande en av världens allra bästa spelare. Hon är alltid bra i viktiga matcher.

 3. Tyskland kan nog vara sårbart defensivt med ett nytt rätt långsamt mittbackspar och en målvakt som blandar och ger om man ska vara diplomatisk. Samtidigt har man en oerhört stark offensiv där framförallt Marozsán verkar vara i kanonform. Kanske kan den på pappret svagare defensiven göra att Frankrike kan ta chansen att slå Tyskland, att Lyon slog Wolfsburg efter att just landslagsmålvakten Schult missat grovt vid ett av målen kan ju vara en liten fingervisning om hur det går när de stöter på varandra i EM.

  • Appråpå Frankrike så tappade de nyss den viktiga kuggen Amel Majri pga. skada. Väldigt tråkiga nyheter för både Frankrike och Majri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.