Nederländerna till final utan poängförlust

Nederländerna är klart för EM-final mot Danmark. Värdnationen vann med 3–0 mot England i en rätt konstig match.

Konstig för att England vann avsluten med 20–9, hörnorna med 8–1 och målchanserna med 6–4, dessutom borde engelskorna nog ha tilldömts två straffar. Men tyvärr var domare Stephanie Frappart klart sämst på planen. Och för England var det här en sådan där dag när allt går emot.

Hemmalaget å sin sida hade en sådan där dag där allt funkade. Trots att man bara spelade till sig två målchanser av egen kraft på hela matchen gjorde man alltså tre mål. Och trots allt flyt kändes ju den nederländska segern rätt solklar.

De målchanser Nederländerna spelade till sig var dels den som gav 1–0-målet, dels den som gav 3–0. Det första målet var förstås ett högklassigt anfall – kanske turneringens snyggaste. Spelvändningen från Lieke Martens var mästerlig, inlägget från Jackie Groenen av högsta världsklass och nicken från Vivianne Miedema var på samma nivå.

Nu ser jag på TV12:s sändning hur hemmaspelarna firar. Det hade man gärna varit med och upplevt. För även om det var Sverige som hade förlorat gick det inte att undvika att njuta av den nederländska glädjen efter kvartsfinalen i söndags. Dagens firande lär inte vara sämre.

Det blev för övrigt två väldigt intensiva och känsloladdade semifinaler. Även om spelkvaliteten inte alltid var upp på toppnivån tycker jag ändå att det var två väldigt bra matcher, mycket just genom den där laddningen.

Tyvärr har den ökade intensiteten även medfört att en del olägenheter kommit in i damfotbollen. Man har ju sällan sett så många tröjdragningar som i den här turneringen. Semifinalerna var kanske ”värst” hittills på den fronten. Österrikes Sarah Zadrazil försökte ju klä av Pernille Harder i en kontring. Och flera av de nederländska spelarna drar väldigt mycket i tröjorna.

Men glädjande ändå att det är två spelande lag som möts i finalen på söndag. Och glädjande för damfotbollen att det är två nationer där intresset varit begränsat. För nu lär både Nederländernas och Danmarks landslag ta jättekliv när det gäller populariteten på hemmaplan.

Nederländerna har ju nått finalen genom fem raka segrar under ordinarie tid – vilket är imponerande. Inte minst var det ju så att man trodde att lagen i ovissa och jämna grupp A skulle få lida av det tuffa matcherna i slutspelet. Så har det inte blivit, utan både ettan och tvåan från gruppen är nu framme i final.

Jag såg lagens första inbördes match i Rotterdam härom veckan. Då vann Nederländerna med 1–0 efter ett straffmål. Det var en korrekt dömd, men väldigt onödig straff. Men jag tyckte att Danmark totalt sett var det bättre laget i den där matchen. Jag hade 6–3 i målchanser till danskorna, och gjorde även en notering om att Danmark borde ha fått en straff.

Men Nederländernas största tillgång i finalen är förstås att den spelas på deras hemmaplan. Det lär ju tyvärr vara en påverkande faktor när straffar utdöms. En annan nederländsk fördel är att man klarat sig ifrån skador, medan det danska laget drabbats av flera jobsposter inför och under turneringen. Men mer om finalen i kommande inlägg. Nu har jag skrivit klart för i dag.

7 tankar på “Nederländerna till final utan poängförlust

 1. Funderade lite över nämnda tröjdragning från Zadrasil på Harder, som var så osannolikt grov. Jag kan reglerna för dåligt, men finns det någon ”plusmeny” i regelboken, dvs att du delar ut ett gult för vanlig tröjdragning, men kan lägga på ytterligare ett gult / omvandla till rött för att den är så extrem?
  Vårdslöst spel kan vara svårt att få den situationen till, och inte heller borde det rört sig om friläge, men det kändes som att gult var väldigt billigt för Zadrasil.

  En annan tråkig detalj är att lagen nu i högre grad springer ut till hörnflaggorna de sista minuterna vid uddamålsledning. Känns i alla fall som att det är fler gånger nu än tidigare mästerskap, men jag har verkligen inga siffror att backa det påståendet med.

  • Bra fråga om Zadrazils tröjdragning. Jag kollade med den domare jag brukar bolla regelfrågor med. Han svarade, som du gissade, att han inte tycker att regelboken har täckning för att dela ut ett rött kort. Tyvärr.

   När det gäller det här att springa ut mot hörnflaggorna så fanns det inte i VM 2011. Då, för sex år sedan, hyllades damfotbollen för att den var fri från sånt här. Nu är otyget här. När Shanice van de Sanden sprang ut mot hörnflaggan i ett bra målchansläge mot England innan matchuret nått 82.30 blev jag lätt uppgiven. Den typen av destruktivt spel vill man ju helst inte se.

 2. Damfotbollen utvecklas och spelarna och spelet blir snabbare. Det som fortfarande brister är den tekniska biten. Det gäller överlag trots spelare som Jackie Groenen, Lieke Martens, Danielle van de Donk (Holland, som de själva säger), Lucia Bronze, Jordan Nobbs (England), Nadja Nadim, Pernille Harder (Danmark) m.fl..

  Konsekvensen av snabbare spelare och spel är dock såväl klart bättre matcher men också att spelarna på planen väljer att, eller behöver, ta till tröjdragningar/utfälld arm för att stoppa motståndaren. Personligen ser jag det som en naturlig utveckling när damfotbollen blir snabbare och bättre. Visst, man behöver inte hålla med och vi har ju haft en förbundskapten som förespråkat att damfotbollen ska vara renare (inga tröjdragningar och att hellre försöka stå på benen även om det varit klar kontakt). Är väl en ädel, och i mitt tycke naiv, inställning men man får ingen guldmedalj för ädelt spel. Särskilt inte när fler lag och nationer är med och slåss i toppen. Det uppstår helt enkelt situationer där jag anser det motiverat med en tröjdragning eller lättare obstruktion. Bättre att ta ett gult kort och förhindra en kontring än att riskera ett mål.

  Tyvärr är det väl så att domarna generellt inom damfotbollen är allt för återhållsamma med korten. Inte bara vid tröjdragningar utan även andra situationer som ska rendera i gult eller rött kort. Spelarna är ju inte mer dumma än att man skapar sig fördelar så länge det tillåts av domaren. Vill man stävja utvecklingen så får man se till att en tröjdragning direkt leder till gult kort och inte bara en tillrättavisning, oavsett var på planen den sker och oavsett hur grov den är. Är det en frilägessituation så är det så klart rött kort som gäller.

  Personligen njuter jag av bättre spel trots vissa spelförstörande inslag så länge jag slipper se en massa filmningar á la herrfotboll där var och varannan spelare är en kandidat till en Oscar-statyett för bästa manliga huvudroll. De inslagen finns i alla fall inte inom damfotbollen.

  För övrigt kul att två lag som vill spela konstruktiv fotboll ändå återfinns i finalen.

 3. Jag tycker att damfotbollen har blivit fulare och därmed mindre attraktiv. Det är mer gnäll på domaren, ett råare spel, tröjdragningar och även filmningar. Det är väldigt synd. Fortsätter det här kommer definitivt mitt intresse för damfotboll att minska rejält och kanske försvinna helt.

 4. Danmark i final och inte Sverige. Vad var skillnaden. Mv Lykke Petersen hade nog tagit Martens frispark. Sätter nog henne före Hedvig. Harder går mer offensivt och driver bollen mot målet och fördelar mer framåt till sina medspelare än var Seger gjorde. Harder bygger upp ett anfallsspel kan jag tycka Hon är som en motor i danska laget. Sen missade målchanser gäller nog lika för både Dan och Sv. Det skjuts och nickas långt över. Johan vet du någon mer skillnader mellan Dan och Sv spel ?
  Vad har Dan som inte Sverige har ?
  Men finalen kan jag inte tänka annat än 80/20 till NL fördel. NL har också bra målvakt, vassa anfallare som kan göra mål Martens, Miedema, van Sanden samt mittfältare som kan ta tag i taktpinnen och styra upp deras spel. Så jag tror jag tippar 80/20 till NL fördel.

  • Första tanken framåt tänker harder första tanken bakåt tänkte svenska centrala fältarna, tror tusan de blir svårt att göra mål, mej veterligt står fortfarande målen på kortsidorna!!

   • Ja jag kan hålla med dig Adrian. Harder vet var målet är beläget och hennes mål är att spela sig dit. Svenska mittfältare ser nog målet som en hägring långt långt bort. 😥🤔

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.