Kommer fler att följa det danska exemplet?

Den danska landslagskonflikten ledde alltså i dag till att det danska fotbollsförbundet ställde in en slutsåld landskamp, något som väcker känslor och förvåning i Danmark.

Men danskorna är inte ensamma. I kväll berättar både Radiosporten (lyssna här) och TV4sporten om att inte heller det svenska förbundet är överens med damlandslaget om kommande avtal, trots att man förhandlat under ganska lång tid. Även i USA har man ju haft struliga förhandlingar.

Känslan är att vi kommer att få rätt många sådana här svåra förhandlingar framöver. Förhandlingar som kan leda till strejker eftersom de är svårlösta. Spelarna vill ha mer jämställd betalning, samtidigt är intäkterna långt ifrån jämställda. Herrlandslagen drar in enormt mycket mer, och i de flesta länder är damlandslagen rena förlustaffärer.

Det där hänger dock förstås mycket ihop med intresse och marknadsföring från de nationella förbunden.

Personligen lutar jag alltmer mot att damfotbollen både nationellt och internationellt seriöst borde överväga att bryta sig ur de etablerade fotbollsförbunden och starta egna förbund, till vilka man kan skaffa egna sponsorer. Så gjorde ju damtennisen en gång i tiden på internationell nivå, och just tennis är ju en av få sporter där prispengarna är lika stora för män och kvinnor i de största turneringarna.

3 tankar på “Kommer fler att följa det danska exemplet?

 1. Det är på tiden att även de svenska spelarna börjar kräva lite av sitt eget förbund. Karl-Erik och Håkan pratar om jämlikhet – pyttsan!
  Det är bara att ta en titt på förbundets hemsida.
  90 % herrfotboll.
  Inte ens en ny förbundskapten (Peter Gerhardsson), med i många delar ett nytt och spännande landslag, lockar till till mer än en kort videosnutt – utan ljud!
  Inte ens en kort intervju!
  Det rör sig ändå om ett VM-kval mot Kroatien, ingen betydelselös träningsmatch.
  Undrar hur det blir resten av veckan….

 2. Nja, du kan inte använda marknadsargumentet på allt. Vissa uppgifter måste utföras och ersättning utbetalas oavsett vad marknaden anser.

 3. Finns det någonting i vårt samhälle som är mer ojämnlikt än fotboll? Får ju boxning att verka jämställt. Läste i veckan igenom Svenska Fotbollsförbundets regler som gäller vid klubbyte och det finns en regel som innebär att utbildningsersättning skall betalas till den/de klubbar som utbildat spelaren (om spelaren blir proffs). För en herrspelare som hamnar i Allsvenskan måste man t ex betala 30 000 SEK till den klubb som utbildade spelaren redan som 12-åring. För en damspelare i damallsvenskan gäller 2 000 sek. Kan jämföras med en div 1 – herrspelare som ger 6000. Se kap 7 paragraf 9 i http://d01.fogis.se/svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_151482/scope_0/ImageVaultHandler.aspx170328112806-uq
  En tabell som borde ha nyhetsvärde nog att hamna i Aftonbladet.
  Helt bissart att detta är 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.