Seger första namnet i Gerhardssons elva

Caroline Seger

På onsdagseftermiddagen kom beskedet om vem som blir lagkapten i Peter Gerhardsson:s landslag. Samtidigt fick vi således även det första namnet i startelvan.

Det namnet var Caroline Seger. Gerhardsson motiverar utnämningen med att:

”Jag har lyssnat runt och jag tycker vi behöver en spelare som varit med en del, som har åsikter och vågar tycka till.”

Och där är det ju ingen tvekan, Seger har både åsikter och hon vågar framföra dem. Ingen annan spelare i landslaget är lika tydlig med vad hon tycker om saker och ting – något som ofta väcker olika typer av känslor. Eller vad säger alla ni Linköpingssupportrar?

Personligen kan jag inte säga att jag gjorde vågen när jag såg beskedet. Jag hade nog föredragit att Nilla Fischer fått bindeln, mest eftersom jag är lite tveksam till om Seger löser sin uppgift på planen. Mer om det strax.

Landslagssamlingen är nu inne på sitt tredje dygn, och jag har nu sett att Aftonblandets pålitliga Emelie Fredriksson finns på plats i Kroatien. Läser man hennes artiklar (som den här och den här) börjar man hitta mönster om vad som väntar framöver. Det är kanske inte så mycket kring det rent spelmässiga, utan mer hur uttagningarna kommer att göras.

Exempelvis kommer inte mångsidighet att vara någon stor faktor i framtida trupper:

”Vi försöker tydliggöra det hela med att vi har två som konkurrerar på varje position. Du kan vara trea på en position i Sverige, och det är inte så dåligt. Men det kan inte ersättas med att man kan spela på en annan position”

Där har vi förstås ett skäl till varför Elin Rubensson först kom med som reserv. Något som Gerhardsson däremot verkar tycka om är spelare som sticker ut hakan och ikläder sig lite stjärnstatus:

”Det handlar inte om att säga dumma saker. Jag gillar spelare som vågar tro på sig själva och nånstans är det också de som kommer längst. Jag tycker att spelarna kan ta ännu mer plats och på så sätt utmanas i sig själva. Man ska våga vara lite stjärna. Vi pratar mycket om gruppen och den kommer vara viktig men jag tror man också att man måste våga sticka ut.

Något ni uppmuntrar spelarna till?

Det har vi redan gjort! Vi vill inte att de åker hem och känner ’varför vågade jag inte, varför provade jag inte det här eller gjorde det här?’. Enda sättet att utmana sig själv är att ligga på gränsen och kliva över. Både när det gäller fotbollen och personligheten.”

När det gäller Segers uppgift på planen skall hon ha en defensiv roll med mycket boll. Det blir intressant att se hur hon löser det. Jag har som bekant inte varit speciellt imponerad av vad hon uträttat hittills i Rosengård, hennes defensiv haltade ju exempelvis rätt rejält senast mot Linköping. Men för landslagets skull får vi hoppas att Seger har en växel till att lägga in framöver. Och hon är ju inte ensam på mittfältet, hur hon klarar sin uppgift hänger förstås också på vilka som tar plats runt henne, och hur deras roller ser ut.

Som lagkapten är Seger väldigt rutinerad. Hon blev vice lagkapten i landslaget redan 2008, då bakom Victoria Sandell (som då hette Svensson). När Sandell slutade i landslaget året efter blev Seger ordinarie kapten, vilket hon var fram till och med 2011. Då avsade hon sig uppdraget och Sara Thunebro och Nilla Fischer delade på ansvaret under Thomas Dennerby:s sista år. Men när Pia Sundhage tog över hösten 2012 var Seger tillbaka som kapten, då ihop med Lotta Schelin.

 

8 tankar på “Seger första namnet i Gerhardssons elva

 1. Jag har, liksom andra, kommenterat Seger som kapten på Spelare12 och ska inte upprepa allt det. Givet ett antal kriterier blir Seger (-85) ett rätt rimligt val. Att välja Fischer (-84) är såklart ett alternativ när det gäller internationell rutin. Vill man ha någon yngre som ”sänder signaler” om ett landslag i förändring blir det för dagen knepigare, eftersom få är rätt givna som startspelare och det bör en kapten väl vara. Valet är inte heller förvånande mot bakgrund av att Gerhardsson frågade ett antal äldre spelare om de ville fortsätta i landslaget – redan där skapades urvalet som lett fram till Seger. Angående Segers uppträdande i rollen som kapten på plan och i kontakt med media så tycker jag att hon är mer nedtonad i landslagssammanhang än i Rosengård. I framtiden kanske inte bara en kapten eller två som delar på det jobbet, utan ett system med en ordinarie kapten och flera assisterande = utrymme för yngre?

 2. Du verkar vara skadeglad Rydén.
  Tänk bara på att Sverige har lång väg att gå, då menar jag inte bara fotbollsmässigt.
  Med tanke på svensk ledarskap i de sista 10-15 år, då hade man först en ”stenansikte” förbundskapten, i skepnad av en kvinna där hennes till synes lugn yta dolde knappast hennes ilska, sedan kom det ”den glada polisen”, med en stark svensk läs nationalistisk överton i hans uttagningar och agerande, efter honom kom det ”arga feministen”, en före detta spelare som vill förvalta, i princip, sitt missnöje med rådande könsordning till en fotbollsfilosofi, som visade sig till slut gick ut på att ta försvarsställning, precis som hennes agenda i övrigt bottnade till, för att när man blir en del av ”eliten” då struntar man i sin ideal, idag då är återigen tur på en annan polis att ta rodret, den ”målinriktade polisen”, där rädsla för gemenskapen ska ersättas med målet att nå framgång, då kan man inte förvänta sig radikal ändring
  Alla dem har ett gemensam tråd nämligen att de ”älskar” mer Sverige än fotbollen! Nationalistisk känsla har fyllt på saknaden av kunskap och mod. den var drivande kraft och medel att uppnå framgång. Med val av Seger fortsätter man på samma spår…
  Asllani skulle vara mitt val

  • Jag är inte skadeglad. Men jag inser att Seger är en stark person i spelargruppen, och om hon skall vara med i truppen måste man nog sätta henne på en upplyft position. Men som jag skrev, jag är osäker på om Segers nuvarande fotbollskvalitet är tillräckligt bra. Hon gjorde ett svagt EM-slutspel och har haft det jobbigt i Rosengård. Bland annat har hon ju varit mer eller mindre inblandad i tre av lagets fyra senaste baklängesmål.

   Min röst som lagkapten hade alltså gått till Fischer. När det gäller Asllani tycker jag inte att hon är redo att föra landslagets talan ännu. Hon har vuxit och närmar sig en bärande roll, men känslan är nog att hon behöver något år till innan hon är redo att bära kaptensbindeln.

   • Fischer verkar vara en ”tystlåten” typ av spelare, men klart ett bättre val än Seger
    På vilket sätt menar du att Asllani inte är redo föra landslagets talan?

    • Jag upplever det i och för sig som att Asllani får en allt starkare position i truppen och laget. Men jag har ändå känslan att hon ännu inte riktigt är den pådrivare en lagkapten behöver vara. Jag är inte helt säker på att hon har nått dit att de andra spelarna följer och lyssnar på henne. Men det är ju bara en känsla jag fått från att följa laget utifrån. Jag kanske hade sett det annorlunda om jag följt laget inifrån. Men visst visar hon allt större ledaregenskaper. Och viss av erfarenhet från många lag så växer många personer när de får ansvar, så kanske att Asllani hade klarat jobbet utmärkt.

  • Mitt lag Sverige mot motståndarelaget
   Hilda C – Jonna, Sembrant, Nilla, Jessica – Rolfö, Seger(C), Folkesson, Rubensson – Blackstenius, Mimmi Larsson
   Reserv. Ericsson, Berglund, Hurtig.

 3. Ah, där kom ett nytt bait, för LFC-supportrar. Ger bra kommentarsfrekvens? Jag garvar högt. 😀

  Seger säger inget viktigt (har bara nån slags dominerande attityd) och hon är inte en tillräckligt bra spelare till och över 2019. Titta genom dina egna EM-betyg, mister Rydén. Jag tycker nog att hela fotbollssverige borde protestera högljutt mot den här kaptensutnämningen.

  Det här är samma gamla hjulspår – snart är Schelin tillbaka också, för att inte säga Dahlqvist och Schough; det gamla järngänget. Patetiskt! Forza Norge!

  • Tjaha, om det var ett ”bete” för LFC-supportrar så verkar det funka, eller hur?

   Har du koll på allt Seger sagt som landslagskapten? Naturligtvis inte.

   Vet du redan i förväg att Seger inte fungerar i ett delvis nytt landslag och en delvis ny roll? Naturligtvis inte.

   Att du tycker att hela fotbollssverige borde protestera förvånar inte. Det finns väl egentligen inget som du skriver som inte alla borde hålla med om, eller hur?

   Vet du att Schelin, Dahlqvist och Schough snart är tillbaka? Naturligtvis inte.

   Märkligt vilken förvandling som skett. För bara några veckor sedan var det mycket viktigt att ta strid för svensk damfotboll och att den inte skulle ”skrivas ner”. Den hållningen verkar du helt lämnat Mister Ingmar (eller visst… The Guardian är det ju nu efter återinträdet på denna blogg). Redan nu innan Sverige under ny förbundskapten ens spelat sin första match sågar du allt.

   Eller är kritiken mot Seger bara ett något mer raffinerat sätt att indirekt kritisera Rosengård? Och är ”Forza Norge” bara ett marginellt mer raffinerat sätt att hylla LFC via sin före detta tränare Sjögren? Vad du med din nya signatur ”vakar” över råder det lika lite tvivel om som tidigare.

   Nej, jag har inget behov av att läsa ditt svar. Jag kan gissa innehållet. Men det kommer nog svar i alla fall, om du inte genomgått en förvandling även i detta avseende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.