Lika lön för lika spel

I kväll 19.00 svensk tid spelar USA hemma mot Sydafrika. Det är lagets näst sista match innan OS. När jag såg matchschemat trodde jag spontant att amerikanskorna skulle välja att gå ut i strejk och strunta i dagens match.

Så blir det inte, trots allvarliga strejkhot.

Tydligen har landslagets planer stoppats i domstol för några veckor sedan. Tidigare i vår hävdade ju landslagsspelarna genom lagkapten Becky Sauerbrunn att de till och med kunde tänka sig att bojkotta OS i sin kamp för lika förutsättningar som herrlandslaget.

Att bojkotta OS kändes väl i och för sig som ett hot som inte skulle förverkligas. Men att de skulle sätta ner foten en och annan gång kändes troligt. Fast det får vänta till nästa år. För nu har ju domstolen hindrat spelarna från strejk under det här året.

Men kampen som förts under vinjetten ”Equal Play, Equal Pay” kommer att gå vidare i nya former. Det kan man läsa om i den här artikeln:

När de inte kunde gå den rättsliga vägen har alltså spelarna tänkt att söka folkets stöd, och på så sätt pressa förbundsledningen. Det här lär fortsätta ett bra tag till. Det är lätt att förstå när man ser tweets som den här från den pågående samlingen:

Det lär bli anledning att återkomma till det amerikanska landslagets konflikt med sitt förbund fler gånger.

Kvällens match mot Sydafrika inleds 19.00 svensk tid. Länk finns här. Och här är en länk till.

Slutligen några ord om dagens två damallsvenska matcher. I Kristianstad vann Djurgården med 2–0, vilket innebär att Stockholmsklubben redan nu kan börja planera för damallsvenskan 2017. De behöver nog någon poäng till utöver de 16 man tagit hittills för att helt säkra kontraktet, men de poängen kommer man att ta. Då är läget betydligt värre för Kristianstad, som kommer att vara tabelljumbo under OS-uppehållet.

Rosengård kommer med största sannolikhet att toppa tabellen under det uppehållet. För även om Linköping skulle vinna med åtta måls marginal i morgon mot Piteå har Rosengård ju en match till innan de tar sommarvila. I dag vann Rosengård som väntat säkert i Borlänge mot Kvarnsveden. Siffrorna blev 4–0 sedan Ella Masar gjort två av målen.

6 thoughts on “Lika lön för lika spel

  1. Ursäkta en något udda kommentar till dagens möte Rosengård-Kvarnsveden. Hade jag varit göteborgare och rubriksättare på någon sportsida hade jag nog svängt till med rubriken ”Rosengårds Masar slog ut Kvarnsvedens kullor”. Hm…

  2. 1-0 mot Sydafrika ger verkligen inga vibbar av att det var världens bästa lag som spelade. Personligen såg jag tyvärr bara de sista 20 minuterna men USA verkade vara uddlösa. Kanske för mycket fokus på jämställdhetskampanjen kan göra OS spännande? Eller så är Sydafrika inte så dåliga som förväntat, kanske kan Sverige få problem att vinna en premiärmatch återigen…

    Efter att Allie Long fått spela 90 minuter undrar man om Morgan Brian kanske hänger löst? Fast i och för sig startade de alltså med Morgan, Press, Dunn och Pugh alla på plan. Åker alla dem med till Rio (vilket de bör) räcker kanske det så att det finns plats för fler defensiva mittfältare. Vi får väl se…

    • Ja, som jag skrev i senaste inlägget har USA problem. De kommer ju självklart att räknas som favoriter i Rio, men känslan just nu är att vi kan få en väldigt öppen turnering. Varken USA, Tyskland eller Frankrike har ju imponerat speciellt mycket den senaste tiden. Spännande.

      Sydafrika ser oorganiserat och virrigt ut, men är nog svårare att möta än man kan tro. Kan absolut bli en jobbig svensk premiär.

  3. Ping: Kommer fler att följa det danska exemplet? | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.