Tiden håller på att rinna ut för Danmark

Obs. Inlägget är uppdaterat med de senaste turerna. Se botten. 

Senast klockan 12.00 i dag måste det danska fotbollsförbundet meddela vilka spelare som skall spela mot Ungern i morgon. Läs mer om det i den här artikeln.

Enligt länken är det uppenbar risk att Danmark, om man inte får ihop något lag, utesluts från VM-kvalet som ju även är OS-kval. Men de riskerar även att bli portade från nästa EM-kval. Det skulle innebära att nästa tänkbara mästerskapsslutspel för danskorna skulle vara 2023. Det låter som ett väldigt dyrt utfall av den pågående strejken.

Ekonomiskt verkar parterna vara hyfsat överens. Spelarna fick ju dessutom i går stöd av det danska herrlandslaget som är berett att avstå delar av sin ersättning. Nu är stötestenen huruvida spelarna skall anses vara anställda av förbundet under landslagssamlingarna eller inte.

Det är en viktig fråga, men inte så viktig att man bör ge upp tre mästerskap. Personligen tycker jag att det danska landslaget borde frysa konflikten för att spela matchen mot Ungern, för att sedan återuppta förhandlingarna.

Den danska strejken får för övrigt stöd från allt fler spelare från andra länder. De senaste dagarna har bland annat starka personligheter från USA:s landslag ställt upp bakom danskorna.

Uppdaterat 12.40: Enligt den ungerska förbundskaptenen skall Danmark komma till spel i morgon. Läs mer här. Ännu finns inga uppgifter från det danska förbundet om vilka spelare det handlar om.

Uppdaterat 12.55: Och där kom även bekräftelsen från spelarhåll att det blir match i morgon med ordinarie landslag. Det blev som jag föreslog ovan, att förhandlingarna återupptas efter matchen.

4 tankar på “Tiden håller på att rinna ut för Danmark

 1. Ja, som sagt – frågan är hur mycket som är värt att offra för spelarna och för förbundet. Är DBU beredda att offra damlandslagets medverkan i en eller flera mästerskapsturneringar? Är det i så fall en indikation på damfotbollens status i DBU:s ögon? Jag har svårt att tro att de lyckas få ihop ett lag av veteraner, yngre spelare eller spelare i lägre serier till Ungern-matchen – timglaset är ju nästan tomt nu. Att DBU säger att de inte vill vara arbetsgivare är självklart – bättre att någon annan får ta det ansvaret och de kostnaderna. Är det inte rimligt att den man arbetar för också är arbetsgivare?

  Att danska herrlandslaget är beredda att avstå ersättning till förmån för damerna är i och för sig kanske en snygg gest och ett tecken på solidaritet. Samtidigt gör det dem knappast så mycket fattigare. Herrarna tar i varje fall chansen att göra något. När Wolfsburgs herrlag höll på att åka ur serien fick damlaget inte fira sin serieseger för klubben. Då var herrarna minsann tysta. Som Nilla Fischer sa: det är inte samma sak att fira flera månader efteråt och dessutom efter EM. Herrlags solidaritet och påtryckningar är sannolikt ett medel som gör att det blir svårare att ducka för missförhållanden – och inte bara i Danmark utan i betydligt fler länder.

  Gissningsvis följer både spelare, klubbar och förbund hur konflikten utvecklas. Inte minst borde det gälla i Sverige. Att SvFF är tysta är kanske inte annat att vänta. Däremot borde det vara ett ypperligt tillfälle för EFD och klubbar att uppmärksamma svenska förhållanden och flytta fram sina positioner gentemot SvFF. Varför hörs inte ledande svenska klubbar? Linköpings FC tillhör de som beklagar sig över att de både får står för lön och försäkringar under tiden spelare som är iväg på landslagsuppdrag (och det lär ju bli en slant för LFC som har runt tio spelare iväg varje tillfälle). Vad säger FC Rosengård och tränare Majgaard som ju inte brukar hålla tand för tunga annars? Varför så tysta LFC och FCR samt inte minst – EFD?

  • Håller med om att Linköping FC:s och FC Rosengårds med tränare tystnad i frågan är överraskande med tanke på deras höga tonläge i frågan tidigare. Dom borde ju stå först i kö med att uttala sitt stöd för dom danska spelarna. Det här är ju ett ypperligt tillfälle att lyfta frågan. Eller har dom hastigt och lustigt ändrat uppfattning?

   • Ja, faktiskt, LFC borde lyfta frågan. De har även tre stycken danska landslagsspelare i Ungern just nu. Samt att Harder är talesperson för danskorna. Så de ges säkerligen stöd från klubben. Kanske kommer det ett påtalande senare under hösten? För den svenska situationen?

    Skulle vilja se en artikel här om vilka stridsfrågorna är, hur förhållandet ser ut för klubbar och spelare, vid landslagsuppdrag och turneringar. Tror inte alla läsare känner till hur det ser ut. Det är rimligt att kräva ersättningar. Och, som påtalats här ovan, vad gör EFD?

 2. OK, inte oväntat har ett ”delavtal” slutits som tillfälligt räddar ”arbetsfreden”. Inför risken att missa ett, eller i värsta fall flera mästerskap, slöts avtalet. Gissningsvis handlar det om utbetalning av EM-bonus och ersättningsnivåer för spelarna med eller utan ”herrpengarna”, men att anställningsfrågan fortfarande är olöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.