Danska förhandlingarna har strandat

Det danska fotbollsförbundet och spelarföreningen har suttit i förhandlingar i dag. Men enligt färska uppgifter från Danmark har förhandlingarna strandat.

Därmed ser det väldigt mörkt ut för att några av EM-spelarna skall medverka i VM-kvalmatchen mot Ungern på tisdag. Det var sagt att parterna var tvungna att vara överens före 13.00 i dag för att ett ordinarie landslag skulle spela i Ungern.

Jag har sett uppgifter om att förbundet hoppas kunna ställa ett veteranlandslag på benen i den matchen. Om det blir så återstår att se.

Pernille Harder har för övrigt förklarat på sociala medier varför landslaget strejkar.

View this post on Instagram

Of course I’m very sad that I have to make this video, that it has gone so far, and you may wonder why we are taking this battle. We take this battle for the former national team players who started this battle, we take it for ourselves, and then we take it, first and foremost, for the young players who are the future of the national team. And what battle is it that we take? What is it that we demand from DBU? What we are demanding is only some prerequisites so we can become better football players. It’s not about becoming rich, it’s not about huge amounts of money. It’s about us not being forced to have a job, full time or part-time, or a study. If we didn’t have all these things to think of and could focus 100% on football, what could that potential we showed at the Euros in the Netherlands then lead to? We want good frames when we are with the national team. I wish that my association will live up to the values of the Danish society. Unfortunately, it’s not what I have seen in the negotiations, yet, but I hope it will come. There are always possibilities for change. Parts of DBU have indicated some ambitions. Jesper Møller tells when we are in Viborg about some very good and high ambitions for the national team that we, the national team players, share. But again, the actions that I have seen in the negotiations do not live up to those ambitions. I just want to say that we are ready to give everything on the pitch. We are ready to give everything to achieve those ambitions. The question is, if you are ready DBU? I hope so 🙂 Watch the whole video on my Facebook page. #unity #sammenhold

A post shared by Pernille Harder (@pharder10) on

Samtidigt som damlandslaget kämpar vidare för bättre betalning strömmar nu stöd in på sociala medier, bland annat från det danska herrlandslaget, och från spelare i andra damlandslag. Här är några exempel:

 

 

6 tankar på “Danska förhandlingarna har strandat

 1. Finns det verkligen veteraner som skulle vilja ta på sig att spela i detta läge? Hur skulle deras chanser se ut? Skulle det bara handla om att Danmark faktiskt kom till spel och att resultatet var oviktigt?

  I en annan tid och ett annat sammanhang hade eventuella veteraner kallats både strejkbrytare och ”svartfötter”. Insatserna har nu höjts betydligt kring frågan – nu är det prestige och svaghetstecken som blir lika viktiga som sakfrågan. Utebliven EM-bonus och låga ersättningar blev en sak för mycket – spelarna måste nog nu löpa linan ut, men vart leder den? Är de beredda att offra ett kanske framgångsrikt världsmästerskap 2019?

  • Risken finns ju nu för walkover. Jag har försökt kolla upp vad det skulle innebära, men hittar inget svar i reglerna.

   I de högre svenska serierna innebär ju wo att man utesluts ur tävlingen.

   • The Wales women did not show for a qualifying match in 2005, they were thrown out of that qualifying round AND the next (EC/WC). So if they do not show, it is likely goodbye to competive matches for 3-4 years, and likely players like Nadim and Troelsgaard, who are both 29 at the moment. I support the players but I think they should sign the temp. agreement and play tomorrow, and then negotiate the following month with the help of mediator, since the the parties cannot agree, at all, on the employer issue.

 2. Det är stort av de danska fotbollsherrarna att erbjuda sig att avstå ersättning för att lösa den ekonomiska aspekten på förhandlingarna. Problemet då är att knäckfrågan är om spelarna ska ses som anställda av förbundet under tiden de spelar i Landslaget, något som för övrigt vore kanon för våra Damallsvenska klubbar som ju i dagsläget missgynnas ju fler Landslagsspelare de har i truppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.