Nilsson slutar – oroande diagnos för Schelin

Lina Nilsson

I eftermiddag (15.30) spelar FC Rosengård sin första match i vinterns Champions League. Man gör det utan Lina Nilsson, som verkar tvingas sluta med fotbollen, och Lotta Schelin, som drabbats av en whiplashskada.

Mer om skadenyheterna strax. Först tänkte jag bara konstatera att matchen i Cluj tydligen skall streamas, men var den går att se verkar ännu oklart. Så här skrev klubben i går på sitt Twitterkonto:

Uppdaterat i efterhand: Här är en länk som skall funka:

Nu på förmiddagen kommer dock matchen alltså i skymundan av ett par skadebesked. Det första handlar om Lina Nilsson, som i en artikel i Sydsvenskan säger att hon sannolikt tvingas sluta till följd av sin ryggskada:

”Jag har nog gjort mitt, ja. Innerst inne har jag bestämt mig. Det finns ett liv efter fotbollen också”

Artikeln är pluslåst, vilket gör att jag inte kan läsa mer än intressen. Men klart är att det här är ett väldigt tungt tapp för FC Rosengård. Nilsson har varit ett väldigt bra anfallsvapen med sitt fina passningsspel och goda speluppfattning. Hon har saknats rätt rejält den senaste tiden, där jag helt enkelt tycker att Rosengårds uppspel har hållit för dålig klass.

Bristen på duktiga ytterbackar är ju för övrigt jättestor inom svensk damfotboll. I princip har vi numera bara en av god internationell klass, och det är Jessica Samuelsson. Sannolikt kommer Rosengård därför att få titta utomlands för att hitta en ersättare till Nilsson, om de inte vill skola om någon – eller vågar satsa på sina egna, unga talanger.

Ett tips till unga, talangfulla spelare är förresten att sikta in sig på ytterbacksplatsen – där är vägen in i landslaget klart kortast. En orsak är säkert att de bästa talangerna i princip alltid placeras centralt i sina flicklag, eftersom det är bäst för laget.

Lotta Schelin

Så till Lotta Schelin. GP:s Joel Tivemo blev den reporter som tog upp Schelinfrågan på allvar, och äntligen börjar vi få svar på hur det egentligen står till med Schelin.

Först producerade Tivemo den raka nyheten om att Schelin är sjukskriven, sedan följde han upp med att fråga landslagsläkare Mats Börjesson om hur det kom sig att Schelin spelade så mycket i EM. Nu har även Aftonbladet klivit in och ger oss beskedet att det är en form av whiplash- eller pisksnärtsskada som drabbat Rosengårdsstjärnan.

Oroväckande är att Rosengårds läkare inte vågar kommentera om skadan kan avsluta karriären. För det innebär ju just det, att skadan kan avsluta karriären. Därmed inte sagt att den kommer att vara slutet på Schelins framgångsrika karriär, men den kan vara det.

5 tankar på “Nilsson slutar – oroande diagnos för Schelin

 1. Alltid oerhört tråkigt om/när spelare tvingas sluta på grund av skador. När Lina Nilsson utgick mot LFC i cupfinalen tyckte jag hon haltade och trodde det var något tillfälligt, men kanske hängde det ihop med det som nu rapporteras. Inte heller Nilssons avslut i landslaget kan ha varit bra, då hon inte ens togs ut till reserv på hemmaplan till OS, trots att hon borde varit det givna namnet. Sedan dess har hon, vad jag vet, tackat nej till landslaget. Och visst har hon saknats i Rosengård. Vi får hoppas att Schelins avslut inte blir lika tråkigt.

 2. Mycket tråkiga nyheter. Nilsson har för mig varit Sveriges klart näst bästa ytterback sedan Samuelsson tog klivet in i världseliten för ett par år sedan, och även därefter den bästa rent offensivt. Tack för allt Lina!

  Och det är ju inte utan att man blir riktigt förbannad på landslagsledningen. Spela full tid i EM med smärtstillande. Hade hon kanske redan whiplash innan kvartsfinalen? Usch.

 3. Tråkigt om två så tongivande spelare slutar. Lite tråkigt om Lotta spelade i EM med en skada. Men de har upplevt EM, VM och OS och gjort det mycket bra. ☺

 4. Att läkaren hänvisar till tystnadsplikt är förvisso förståeligt men för mig känns behandlingen av såväl Lotta Schelin som andra spelare under åren med Sundhage som mycket tveksam om man ska uttrycka sig milt. Jag tror en stor fara är att man lyssnar för mycket på spelarna och då har Sundhages status inneburit ett problem då många spelare säkert känner de inte vill svika en sån ikon.

  Min känsla efter att ha talat med diverse personer i och omkring LFC (som ju bör vara representativt) är att det ofta är så att damspelare biter ihop och kör på även när de kanske borde stå över en match eller två. Det är nog därför som LFC:s app där spelarna själva rapporterar hur de känner sig regelbundet varit så framgångsrik. Dels får den spelarna att känna efter när de kanske tidigare hade låtit bli men framförallt slipper tränarstaben att dra ur spelarna varje liten känsla av ‘något’ som kan förvärras om det inte behandlas på ett korrekt sätt.

 5. Min känsla är att det varit så oerhört viktigt för tjejerna att få spela i landslaget att de hållit tyst om mindre skador….som sedan blivit värre Dessutom har kommunikationen mellan Sundhage/Persson och klubbarna varit usel.
  Det är fortfarande ett mysterium att Sundhage/Persson fick härja på som dom gjorde med klubblagen.
  Samma stora mysterium är att inte damchef Marika Domanski Lyfors tog damerna i örat och sa åt dom att skärpa till sig. Att börja prata med klubbarna så att inte tjejerna kom i kläm.
  Sundhage skyller nu ifrån sig som vanligt efter EM-fiaskot och anser att tjejerna tränar för lite. Ännu en käftsmäll mot klubbarna och dess verksamhet.
  Jag skulle vilja se rapporten från EM, den borde väl Sundhage ha lyckats ordna vid det här laget. Eller var det bara kritiken mot att spelarna tränar för lite som Sundhage fått fram?
  Jag skulle också vilja se Domanski Lyfors framtidsversion av svensk damfotboll….Den borde också vara klar!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6790144

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.