Inget svenskt klubblag tio i topp

Det har av förklarliga skäl varit fokus på herrfotboll i kväll. Men här är en liten genomgång av de senaste dagarnas nyheter samt en koll på helgens matcher.

Börjar vi med att blicka tillbaka var det ju en rätt dyster onsdagskväll ur svensk synvinkel, trots att Linköping skaffade sig ett helt okej utgångsläge inför hemmareturen.

Men faktum är ju, precis som signaturen Tobias var inne på i en kommentar, att Sverige nu kämpar för att ha med lag på Europas topp tio-lista. Rent formellt kommer Rosengård att ligga kvar där i några år till. Men kollar vi till formläget nu i höst skulle jag säga att inget svenskt lag slår sig in på en topp tio-lista i Europa.

För en snabb bedömning säger att fyra–fem tyska lag (Freiburg, Bayern München, Wolfsburg, Frankfurt och eventuellt även Turbine Potsdam), tre franska (Lyon, PSG och Montpellier), två–tre engelska (Chelsea, Manchester City och eventuellt även Arsenal) och minst ett spanskt (Barcelona) är bättre än bästa svenska i höst.

Och även om våra topplag tillfälligt kan klättra någon placering är trenden över längre tid inte speciellt positiv. Det är ju tyvärr inget som talar för att vi kommer att ta tillbaka förlorad mark. Tvärtom innebär ju trenden där alltfler storklubbar inom herrfotbollen satsar på damlag att våra klubblag kommer att tappa ytterligare mark för varje år som går. För knappt ens om våra svenska storklubbar på herrsidan skulle lägga halva sin budget på damlag hade det räckt för att mäta sig med huvuddelen av de nämnda klubbarna ovan.

Visst kommer fortfarande svenska lag att kunna gå både till både kvarts- och semifinal i Champions League i några år till. Men det kommer att krävas en hel del tur i lottningen för att det skall kunna inträffa.

Ett annat land som håller på att tappa mark i världstoppen är USA. Huruvida det är tillfälligt eller inte återstår att se. Men för tillfället har deras granne i norr, Kanada, en betydligt bättre utveckling.

De båda länderna möttes i en vänskapsmatch i Vancouver natten mot i dag, svensk tid. Det slutade 1–1. Jag såg tio minuter, och under den perioden upplevde jag det unga och intressanta Kanada som det bättre laget. Den bilden har jag även fått från de flesta som rapporterat om matchen på sociala medier.

Men utifrån det här klippet med höjdpunkter från Kanadas fotbollsförbund verkar det ju som att USA hade de flesta klara målchanserna:

Det är returmöte natten mot måndag, svensk tid.

Till Kina, där franske Bruno Bini har fått lämna jobbet som förbundskapten. Han ersätts av islänningen Siggi Eyjolfsson, som kommer att vara assisterad av legendariska Sun Wen.

Apropå tränarbyte blir det ju ett sådant i Göteborg. Stefan Rehn gör sin sista match på söndag, borta mot nedflyttningsklara Örebro. Det är ju högst väntat att Rehn inte blir kvar. Han har varit i Göteborg i fyra år och under den perioden har laget bara blivit sämre och sämre. De behöver få in någon som kan bygga upp laget igen.

Stefan Rehn

Den sista damallsvenska omgången på söndag är ju tyvärr inte speciellt intressant. Kamperna om de allra viktigaste placeringarna är ju redan avgjorda. Söndagens fokus riktas därför i första hand mot Kalmar och toppmötet i elitettan mellan IFK Kalmar och Assi. En hemmapoäng och IFK Kalmar spelar i damallsvenskan nästa år.

Barometern sänder matcher för inloggade. Man kan köpa ett dygns inloggning för 19 kronor genom att klicka på prenumeration på botten av Barometerns hemsida.

Skulle Kalmar förlora tar AIK den allsvenska platsen, under förutsättning att de vinner hemma mot nedflyttningshotade Holmalund. Elitettans slutomgång spelas 13.00 på söndag.

Damallsvenskans matcher startar 15.30. Huvudfrågan är vilket lag som blir trea och tar det lilla silvret, Eskilstuna eller Piteå. Eskilstuna avslutar hemma mot Vittsjö, medan Piteå skall till Stockholm och möta Djurgården. Faktum är att ju Djurgården kan gå förbi Piteå och sno bronsmedaljerna. Men då krävs att Djurgården vinner söndagens match med minst fyra måls marginal.

Kollar vi vad som händer internationellt under helgen är lördagen inte speciellt kul. Det är på söndagen det händer en del. Dock noteras speluppehåll i franska D1 Feminine. Gissar att det beror på att de vill ge sina representanter i Champions League bästa möjliga förutsättningar.

I engelska WSL är söndagens möte mellan trean Reading och serieledande Chelsea helgens höjdpunkt. Men det är ändå i tyska Frauen-Bundesliga som helgens internationella toppmatcher spelas. Där har vi toppmöten i form av Wolfsburg–Frankfurt och Turbine Potsdam–Bayern München. På DFB-tv sänds mötet mellan tabellsjuan SC Sand och serieledande Freiburg. Den matchen startar redan 11.00 på söndag.

 

11 tankar på “Inget svenskt klubblag tio i topp

 1. United borde vara motiverade nog för att vinna mot Vittsjö, men Vittsjö kan vid vinst faktiskt klättra från tionde till sjunde plats (beroende av resultat i andra matcher förstås). Uniteds vinst är kanske inte självklar?

  Det ska bli intressant att se hur Linköping och Rosengård hanterar frågan om att vara eller inte vara topplag i Europa. Kommer de att kunna skrapa ihop ekonomi för att göra ett i alla fall trovärdigt försök att konkurrera? Hur kommer deras inställning att avspegla sig i framtida lagbygge? Kommer de att officiellt ändra sina visioner och ambitioner? Kommer den svenska ligan att bli alltmer av ”farmarliga” för de större Europeiska ligorna som skördar frukterna av talangutveckling i Sverige?

  • Finns det egentligen skillnader mellan att bli 7:a och 10:a ? Dvs får man då mer eller mindre pengar av SvFF ? Eller handlar det endast om prestge ?

   • Tja….bara och bara prestige….i seriespel vill väl alla lag komma så högt de kan. På marginalen kanske en högre placering underlättar spelarrekrytering – bättre att komma till ett lag som nästan nådde topp sex, istället för ett lag som nästan ramlade ur serien, eller?

  • Tror både Linköping och Rosengård jobbar stenhårt med att få ihop ekonomin, tillsammans med sponsorer och kommuner och andra intressenter. Det är svårt att säga nej när storklubbarna ute i Europa lockar med tredubbel-lön, bil och lägenhet till Harder, Rolfö, Blackstenius, Björk-Gunnarsdottir, Bachmann och Martens för att ta några profiler i damallsvenskan – då kan inte Rosengård och Linköping sätta emot. Sen vore det naturligvis bra om man kunde göra Allsvenskan mer attraktiv, se till att få fler människor att se matcherna, skaffa bättre TV-avtal men då behövs stöd och hjälp på vägen av SvFF, EID och i förlängningen av UEFA när det gäller bättre villkor, avtal och matchpremier. Att klubbarna helt själva får stå för nästan alla utgifter i samband med landskamper och CL matcher (knappt några segerpremier alls förrän i 1/4 finaler) är inte gångbart i längden om inte svensk fotboll skall halka efter ännu mer.

 2. Det är naturligtvis i alla fall teoretiskt möjligt att Djurgården vinner hemma mot Piteå med fyra måls marginal. Jag skriver teoretiskt för Piteå har ju sin bronsplats att försvara och dessutom är de det lag som släppt in minst antal mål i serien – mindre än ett i snitt per match. Att de skulle ”rasa ihop” nu och släppa in minst fyra bollar verkar osannolikt. Det skulle väl också vara rätt (mycket?) ovanligt att en medaljplats varken avgjordes på fler poäng eller på bättre målskillnad, utan på fler gjorda mål.

  Kul att det finns anledning att visa Djurgården – Piteå på SVT. Stockholmsfotbollens damelit behöver all draghjälp den kan få och Piteå får möjlighet att visa vilket gediget lag de är – inte minst defensivt.

  • Jitex blev ju bara sämre för varje år som Stefan var tränare där, Sak samma i Göteborg. Jitex ramlade ur året efter Stefan slutade, hoppas inte Göteborg råkar ut för detsamma. Så vill Eskilstuna falla nedåt i tabellen kommande år så vore Stefan ett bra alternativ.

 3. Tycker Piteås tränare gör ett bra jobb med att hålla Piteå så högt upp i serien varje säsong. KGFC gör till sist en hyfsad säsong. Fick in lite nya spelare som lyfte laget. Undrar vem som blir EU nya tränare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.