En sensationellt bra prestation

Damallsvenskan avslutade tidigare i dag med en extremt avslagen omgång. Så avslagen att det som mest var 453 personer på någon av de sex matcherna. Tråkigt.

De båda storlagen Linköping och Rosengård valde att spela med B-lag, något som självklart inte heller hjälper intresset för serien. Samtidigt är det lätt att förstå att båda klubbarna prioriterar Champions League nu när damallsvenskan redan var avgjord.

I och med dagens urusla publiksiffror hamnar det slutgiltiga publiksnittet för serien på 809 personer. Totalt sågs matcherna av 106 791 personer. Det är bara cirka 800 färre än 2016.

Linköping har ju som bekant sedan länge säkrat guldet, och vi har vinkat adjö till Kif Örebro och Kvarnsveden. Dagens resultat innebär att Piteå blir bästa lag under höstsäsongen, man är även det lag som släppt in minst mål i serien med 20 – tre färre än Rosengård.

Noterbart att Göteborg, som låg sist under EM-uppehållet och som var nedflyttningshotat så sent som inför näst sista omgången, till slut tog fler poäng än Rosengård under seriens elva sista omgångar.

Noterbart också att Malin Levenstad under sina sex matcher som huvudansvarig tränare i Malmöklubben bara lyckades få ihop åtta poäng. Det torde vara det sämsta poängsnitt någonsin för en tränare i Rosengård, inklusive klubbens tidigare skepnader.

Tabitha Chawinga

Apropå rekord avslutade Tabitha Chawinga säsongen med att göra ytterligare ett mål. Hon vinner därmed skytteligan på fantastiska 26 mål. Det är tangerat den bästa noteringen sedan damallsvenskan blev en proffsliga, lika många som Lotta Schelin gjorde 2007.

Fast med den lilla skillnaden att Schelin gjorde sina 26 mål för ett lag som tog medalj, medan Chawinga gjorde dem för ett lag som åkte ut. Chawinga stod dessutom rakt igenom för spelmål, medan Schelin även gjorde något eller några från straffpunkten.

Jag såg någon försöka sänka Chawingas prestation genom att skriva att hon gjort sina mål mot svaga motståndare. Det stämmer inte. I och med att Chawinga i dag även satte ett mål på Kristianstad har Malawispelaren gjort mål mot alla damallsvenska motståndare under året. Hon har bland annat gjort två mål vardera mot LFC och Rosengård, tre mot tabelltrean Eskilstuna och två mot bronsmedaljörerna Piteå.

Det har alltså inte spelat någon roll vilka försvarsspelare som Tabitha Chawinga har ställts mot. Hennes prestation är helt enkelt alltså sensationellt bra. Man undrar hur många mål hon kunnat göra om hon spelat för något av topplagen. 40? 50?

Det känns väldigt tråkigt att hon nu ser ut att försvinna till den anonyma, men penningstarka kinesiska ligan.

Apropå det är vi ju i och med att slutsignalerna ljöd nu inne i silly season för alla lag utom LFC och Rosengård. De kommer in i den galna säsongen fullt ut efter kommande veckas åttondelsfinaler i Champions League. Räkna med att det kommer att hända mycket i många lag.

8 tankar på “En sensationellt bra prestation

 1. Nej, det finns verkligen ingen anledning att dissa Chawingas målproduktion. Men att hon skulle göra 40 eller till och med 50 mål i ett bättre lag är jag tveksam till. I ett betydligt bättre lag skulle antagligen fler komma till målchanser och fler skulle ha kapacitet att göra mål. Hanna Ljungbergs rekord på 39 mål år 2002 tror jag kommer att stå sig länge än, kanske för alltid (även om du tydligen inte räknar DA som proffsliga vid den tidpunkten).

  Du har säkert rätt att Levenstad som huvudtränare presterat rekorddåligt poängmässigt i FC Rosengård, i alla fall på damsidan av klubben. Det är också säkert rätt om man tittar på vad tränare i de tidigare bästa Malmöklubbarna presterat tidigare. Däremot vet jag inte hur mycket man ska peka finger mot Levenstad som fick ta över ett krackelerande lag och i huvudsak utan hennes förskyllan. Sedan är väl också sex matcher en rätt kort mätperiod för att verkligen kunna säga något om tränarprestationer.

  • Säsongen 2003 blev just Hanna Ljungberg heltidsproffs. Se länk. Har för mig att hon var första spelaren i damallsvenskan att bli det. Victoria Svensson fick samma status året efter. Så det känns väl knappast rimligt att kalla 2002 års upplaga av damallsvenskan för en proffsliga.

   • Visst OK. Jag har själv inte identifierat något specifik tidpunkt/säsong när DA övergick till vad som kan kallas proffsliga eller vilka kriterier som ska uppfyllas. Det var mer det min lilla parentes gällde, än att jag argumenterar för att DA var proffsliga 2002.

    • Det finns väl förstås inte ett speciellt datum eller klockslag, men 2002 bestod damallsvenskan nästan enbart av svenska amatörer. Förändringen skedde åren efter.

 2. Gällande publiksiffrorna, jag tror inte att man kan skylla allt på att det var avgjort redan.
  Jag tror att mycket också beror på vädret. Det har varit riktigt kallt de senaste
  veckorna och jag själv avstod från att se EU:s sista match eftersom jag inte
  hade lust att sitta där i minusgrader och frysa.

  Jag tycker att man borde kunna komprimera säsongen lite, visst det var EM i
  år men i alla fall. Det är inte lönsamt att hålla på långt in i november.

 3. Angående Chawinga, visst har hon gjort en fantastisk säsong i Kvarnsveden, hon är bara till att gratulera. Hon har gjort mål mot alla lag men tyvärr har ju Kvarnsveden släppt in många mål så hennes mål har ju oftast nara räckt till tröstmål eller reduceringar och inte så många gånger vinstgivande eller poänggivande resultat, vilket är tråkigt för både henne och Kvarnsveden. Men jag tror inte det är så enkelt att hon per automatik skulle göra 40 eller 50 mål bara man stoppar in henne i ett topplag. Nu har ju alla bollar gått på Chawinga som ensam topp i Kvarnsveden, där hon genom kontringar och omställningar kunnat skapa chanser på egen hand mot ofta ”bättre” lag som spelat högt försvarsspel och därigenom gett Chawinga stora ytor och utrymme. I ett bättre lag och i ett topplag kan hon inte räkna med samma uppbackning och att alla bollar går på henne, då det finns fler spelalternativ och där hon får samsas med andra toppforward och spela ett annat spel och därtill kommer hon antagligen inte att få dom ytor och utrymme hon nu får mot lag som spelar med lägre utgångposition och lägre kompaktare försvarspel vilket gör det att det blir trångare för forwards som vill komma med fart. Då blir Chawinga kanske inte alltid rättvänd och kan komma med fart utan blir mer stillastående och ges inte det utrymme som hon nu fått. Tror jag.

  • Det går naturligtvis inte att säga att hon automatiskt hade gjort 40–50 mål i ett topplag.

   Men det är ju så enkelt som att det är väldigt mycket lättare att göra många mål som forward i ett topplag, än i ett bottenlag. Det är ju ingen slump att skyttedrottningarna i princip alltid tidigare har tillhört medaljlag.

   Om Chawinga hade spelat i LFC eller Rosengård hade hon fått bättre uppbackning. Dessutom hade hon sannolikt inte fått lika hård bevakning, eftersom topplagen oftast har flera spelare som kräver bevakning. Så det troliga är att hon i alla fall hade gjort ännu fler mål i ett bättre lag.

   • När det gäller Chawinga och vad hon skulle kunna prestera och då även målmässigt i ett Europeiskt topplag blir det ju bara gissningar och spekulationer då hon nu har gått till ett ”anonymt” Kinesiskt lag. Det hade varit intressant och spännande att se henne i Lyon, PSG, Wolfsburg, Chelsea eller ngt annat topplag – att det med automatik och garanterat hade inneburit att hon fortsatt öst in 25-28 mål är inte helt självklart och garanterat, ännu mer osannolikt 40-50 mål mot ofta mer kvalificerat motstånd – finns flertalet exempel där bra spelare och målgörare som gått från mindre klubbar till större toppklubbar inte klarar av omställningen med nya förutsättningar, ny miljö, andra spelare, nytt spelsätt, ny tränare och högre krav. Detta är väldigt individuellt från spelare till spelare – det är möjligt Chawinga hade klarat det – eller inte fullt ut – men det kan vi som sagt bara spekulera i – vi kanske aldrig får veta? Tyvärr?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.