Uppmaningen: Bojkotta Fotbollsgalan

Caroline Seger

Diverse olika medier berättar i dag om, som jag uppfattar det, att de spelare som sköter förhandlingen med förbundet genom Caroline Seger uppmanar kompisarna i landslaget att bojkotta Fotbollsgalan. Orsaken är att man inte fått till stånd något avtal med Svenska Fotbollförbundet.

Till Fotbollskanalen säger hon:

”Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal.”

Jag har ingen inblick i förhandlingarna, och är som jag tidigare skrivit högst splittrad i frågan om vad man skall tjäna när man representerar sitt land i landslagssammanhang. I grunden är det ju ett ärofyllt uppdrag, och således inget man skall bli rik på. Förbundens pengar bör ju i första hand användas till att utveckla sin specifika idrott.

Sedan finns det en mängd invändningar i just den här fallet. Invändningar om att man inte heller skall behöva gå back, om att herrarna får betydligt mer, om att vissa länder har anställda landslagsspelare och så vidare.

Det kommer garanterat att finnas anledning att återkomma till ämnet. Men nu har den sista omgången i damallsvenskan just startat.

20 tankar på “Uppmaningen: Bojkotta Fotbollsgalan

 1. Nathalie Björn är nästa spelare att lämna. Det blir nog svårt för
  EU att hålla sig kvar i toppen. Jag tror att många av de bättre spelarna
  kommer att lämna tyvärr.

 2. Kunde ju skriva ut vad dom får för ersättning i dag. Det ingår ju resan, hotellet, maten, träningsplan, tvätt, utrustning, utbildning, läkare, massör, kock m.m. Noll utgifter för detta för spelarna. Sen vad spelarna skall ha i ersättning för att dom spelar matcher är nog en svår fråga att knäcka. Jag vet absolut inte vad det är som gäller.

   • Är som jag skrivit splittrad i frågan. Men är samtidigt lite nyfiken på vad du tycker är en rimlig ersättning för ett landslagsuppdrag?

    Och gäller din åsikt om att det är helt rätt med bojkott bara fotboll, eller tycker du att alla idrottare som inte får hög ersättning vid landslagsuppdrag skall starta bojkotter?

    Följden i så fall lär ju bli att vi får ihop landslag i speciellt många idrotter framöver.

 3. 180 kr/dag för damer, 15.000-35.000 för herrar vid match (högre summan vid vinst). Den skillnaden är om den stämmer oskäligt hög hur man än ser på det.

 4. Nej, kanske ska spelare i damlandslaget inte bli ”rika” på att representera sitt land. Det tror jag inte heller något förväntar sig. Det är dock rätt långt mellan att ”bli rik” (med det ordval du använde) och att få en skälig ersättning både till klubbar och till spelare. Också detta är på sikt att utveckla svensk damfotboll, inte minst genom att Svenska fotbollförbundet tydligt signalerar att de på allvar vill vara ALLA spelares förbund och hela nationens förbund. Det kommer en tid när till intet förpliktigande fraser om jämställdhet och allehanda kampanjer övergår till ekonomiska realiteter – kanske den tiden har kommit nu? Jag förstår om det väcker oro på förbundet över denna oerhörda fräckhet….

  • Min formulering gäller självklart både män och kvinnor. I nuläget är det som bekant bara män som kan bli rika på landslagsuppdrag. Men många vill ju att kvinnorna ska få lika höga ersättningar.

   Kanske att man istället borde ta motsatt väg, och ge båda landslagen lika låga ersättningar.

   Men som sagt, jag är splittrad i frågan. Om spelare bidrar till att förbundet tjänar mångmiljonbelopp går det ju lätt att argumentera för att spelarna borde kunna premieras för det.

   • Nja, jag tycker inte att det var så självklart att din formulering gällde både dam- och herrspelare. Artikeln handlade om damernas bojkott.

    Jag tror inte heller att välbetalda herrspelare tycker att de ersättningar de får innebär att de blir rika på spel i landslaget. Samtidigt gissar jag att det skulle bli ett sjuhelvetes liv om förslaget om helt slopade ersättningar realiserades. Damspelare kan SvFF utmana och ställa sig oförstående till – det har hittills varit ofarligt. Herrspelare skulle man aldrig våga utmana genom att sänka några ersättningar eller förmåner. De ersättningar som nämns motsvarar månadslöner för många damspelare, vilket det knappast är för de flesta herrspelarna. Den artikel du hänvisade till gör en lika orealistisk som billig kvällstidningsjournalistisk poäng genom förslaget.

    Visst kan man argumentera för att de som bidrar med pengar till förbundet också ska premieras för det – läs herrspelare. Men om vi stannar vid och fullt ut accepterar det som det viktigaste och vägledande argumentet så blir förbundet bara ett växlingskontor där pengarna (efter administrativa avdrag till det förbund som skaffat sig monopol att bestämma över svensk fotboll) återgår till de som tjänat in dem. Varför skulle då en förlustaffär som damfotboll, som mest bara är till besvär, alls kunna hävda att de ska ha något ekonomiskt stöd? Och drar man ut grundargumentet till sin yttersta konsekvens, så varför ska ungdomsfotbollen, som bara är tärande och inte drar in en krona till förbundet, alls ha några pengar?

    Om/när SvFF i mer eller mindre uppenbara eller förtäckta ordalag använder det här som huvudargument så anträder de också vägen mot att inte länge kunna anses vara hela nationens representanter och alla spelares förbund. Deras legitimitet avklingar.

   • Damlandslaget kräver ej lika betalt. De kräver bara en sund fördelning mellan man och kvinna.
    Vad tycker herrlandslaget? Frågan hade varit given vid den senaste presskonferensen igår i Milano, men ingen vågade….Inte ens Jane B!
    Hoppas åtminstone att den kommer efter matchen i morgon.

   • Vet inte hur många kvinnor – och vilka dom är – som vill att damera skall ha lika ersättning (vilket torde vara en utopi) men dom flesta landslagspelare som uttalat sig i soc media, Lindahl, Seger, Aslani, Banusic nämner att dom INTE är ute efter lika höga ersättningar som männen eller lika höga segerpremier och bonusar – men att diverse ersättningar och omkostnader till damlandslaget borde höjas. Om mans sen skall sänka herrarnas för att ha råd med höjningen av damernas är väl något som kan diskuteras – tveksamt om männen går med på en sänkning?

 5. Den ständiga kampen för jämlikhet inom fotbollen fortsätter. Helt rätt att bojkotta Fotbollsgalan.
  I över ett år har det förhandlats med SvFF om rättvisare ersättning. Det går minst sagt trögt och då tar man till olika åtgärder.
  Anders Svensson fick en dyrbar bil som present vid Fotbollsgalan 2013 när han hade spelat 146 landskamper. Therese Sjögran, med 182 landskamper, fick noll och intet vid galan. Den ”jämlika” gesten kan nog ha påverkat en del.

 6. Egentligen borde ingen ersättning utgå varken till damer eller herrar men om den skall utgå bör den spegla ”produkten”. Förslagsvis en %-sats av biljettintäkterna på en snittmatch för lagen.

 7. Att sätta munkavle live på spelare och andra är sällan eller aldrig en framgångsrik taktik och det vet naturligtvis mediefolk i SvFF. Ändå gör de det. Det om något visar hur känslig, eller till och med infekterad, frågan om damernas ersättningar är. Att spelare eller andra inte skulle kunna uttala sig i frågan med motiveringen att det stör inför returmötet idag är att omyndigförklara och infantilisera herrspelare och ge sken av att de lever i en låtsasvärld där de måste skyddas mot den otäcka verkligheten utanför sitt förmodat snäva fokus på en kommande prestation.

  Fånigheten och taffligheten från SvFF att hantera frågan firar nya triumfer. Jag vet inte om Olof Lundh verkligen trodde att han skulle få herrarnas förbundskapten att säga något som ens var en tillstymmelse till ifrågasättande av SvFF. Däremot visade FK svar med all önskvärd tydlighet var hans lojalitet ligger och han sa de saker som kunde förväntas = allt är bra och jag vet inget, vilket i sig är motsägelsefullt. Lundhs upprepade frågor och exempel gjorde dock att FK Andersson fick hoppa ut med våt färg under fötterna – fotstegen visar var han och SvFF verkligen tycker och hur de agerar när frågor övergår från frasmakeri och allmänna resonemang till praktiskt arbete och ekonomiska realiteter.

  Efter det inledande ”vapenskramlet” från Seger och andra får vi se hur det utvecklar sig. Jag är inte alls säker på att de svenska damerna är lika tuffa, när det kommer till kritan, som de danska varit. Gissar snarare på en typiskt svensk och lagom lösning där detaljer hålls utanför media, men där båda parter säger sig vara nöjda med avtalet. Jag är inte heller säker på att det gagnar utvecklingen av svensk damelitfotboll.

 8. Även om man stöder damlandslagets ”stridsåtgärder” mot det förgubbade Svenska Fotboll(s)förbundet, så är det lite olyckligt att det drabbar många oskyldiga. Jag anspelar på de spelare (främst från Damallsvenskan), som aldrig bevistat den omsusade fotbollsgalan och som drömt om att få glittra litegrann i Globen för en kväll. Inbesparade slantar på snofsiga frisyrer och dito galaklänningar/-klader är nog en klen tröst i sammanhanget. Caroline Seger, Hedvig Lindahl och kollegor vet ju hur det känns att vara med på Årets Fotbollsfest, så de hade som alternativ kunnat hota med att bojkotta kommande landskamp Sverige-Frankrike i första hand. Därefter hade det suttit bra med ett hot om en allmän bojkott mot ALLA matcher under säsongen 2018.

  • Håller inte alls med. Fotbollsgalan är ett PERFEKT läge att påbörja en bojkott då det inte handlar om något sportsligt men har ett mycket starkt symbolvärde. När man börjar bojkotta matcher är risken stor att man får allmänheten mot sig vilket knappast lär hända om man skippar Fotbollsgalan som ju ändå mest handlar om mäns beundran av andra män.

 9. 50/50 borde vara målet i landslagssammanhang, dela lika över hela linjen. Det sänder en stark signal om lika värde – som spelare, som människor och som reprentatnter för nationen Sverige (det är själva representationen i landslaget som ska premieras). Dessutom ska klubbarna få ersättning – på något sätt – för representationen av deras kontrakterade spelare – alltså, per spelare. Då går resurserna tillbaka till klubbarna som de facto utvecklar spelare, till landslaget. Det är det absolut viktigaste (inte individuella löner i någon slags jämställdhetskamp). Det måste bli ordning på svensk fotboll nu.

  Sedan ska priserna givetvis delas ut, i respektive kategori. Även om det inte finns någon mottagare just på själva galan, på scenen. Jag noterar dock till min stora förvåning att prisutdelarna funderar på att inte dela ut Diamanbollen (!) Det är absurt! Det är inget att hymla om att det finns en boycott. Låt det synas! Och låt det höras.

  Nej, jag är inte alls splittrad i den här frågan.

 10. Jag noterar nu även att LFC ställer sig bakom bojkotten. Spelare och ledare kommer inte närvara, i solidaritet med landslaget, om det inte blir någon lösning. Klubbens ordförande Christer Mård lägger ut texten (rapporterat av Corren i en låst artikel) och stödjer helhjärtat bättre förhållanden för damspelare. Han kritiserar med rätta Håkan Sjöstrands slarviga och oansvariga uttalande om att ”vill man inte representera Sverige, så …”.

 11. Då jag inte exakt vet vad förhandlingarna handlar om och vad man inte kommer överens om är det svårt att uttala sig om vad problemet består av och vems felet är – men än att det har dragit ut på tiden, 1 år sägs det. Om man läser vad Seger, Lindahl och Banusic har sagt i olika medier handlar det inte främst om några jättebonusar eller att man vill ha lika mycket som män utan mera om rimlig ersättning och traktamente när man representerar landslaget så att inte klubbarna själva får står för detta när man släpper iväg spelare på landslagsuppdrag.

  Man kan ju fråga sig vad SVFF vill med sitt engagemang för damlaget när man ser deras devis och policy, den lyder nämligen:
  ”Nationalsporten Fotboll gäller alla, såväl kvinnor som män. Vi vill verka för jämställdhet och mångfald och motverka alla former av diskriminering”.
  Stora ord och vackra ord – nu gäller det att kanske leva upp till något av detta när det gäller vårt damlandslag och inte komma med uttalande typ H Sjöstrands…”vill man inte representera Sverige så är det bara att låta bli”. Det är naturligtvis högst beklagligt om landslaget, svenska mästarna LFC och spelare som förväntas bli premierade uteblir från Fotbollsgalan men högst förståeligt och kanske helt nödvändigt. Det är nog nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.