Hovås Billdal rasar i divisionerna

Hovåsvallen

I går kväll nåddes jag av nyheten att Hovås Billdal har dragit sig ur division 1. Har jag fattat rätt kommer Göteborgs- och Kungsbackaklubben att börja om i division 4.

Vid midsommar 2016 var jag på Hovåsvallen och såg ett Hovås Billdal som låg på damallsvensk plats i elitettan. Elitlaget tappade lite på senhösten, men klubbens F19-tjejer tog sig till SM-final, och framtiden kunde ha varit ljus.

Det var den inte. Man skar i den ekonomiska satsningen till 2017, och tappade i princip hela seniortruppen. F19-laget tog plats i elitettan – och åkte ner i division 1.

Efter degraderingen aviserade klubben att den ville tillbaka till elitettan. Den målsättningen fanns fortfarande för 1,5 månader sedan. Då såg jag dock att man annonserade efter provspelare till A-truppen, vilket aldrig är lovande. För det tyder på att man inte har kännedom om vilken talang som finns i närområdet. I länkat inlägg stod det:

”Vi kommer spela i division 1 nästa år men klubben har bestämt sig för att studsa tillbaka till elitettan där man hör hemma och har befunnit sig längst av alla klubbar.”

Men spelarflykten ser ut att ha fortsatt. I truppen på hemsidan finns bara två spelare. I går meddelades konkurrentklubbarna i division 1 mellersta Götaland om Hovås Billdals urdragning. Klubben har som synes redan strukits ur serien, och ersatts av Mariestads Bois.

Den här typen av ras är tyvärr lite för vanliga, och utgör ett problem för damfotbollen. För att bygga intresse över tid behöver satsningar hålla länge. Och länge är inte sju–tio år, utan mycket längre än så. Det krävs uthållighet under en väldigt lång tid för att skapa ett äkta engagemang för en klubb eller ett lag, ett engagemang som gör att folk är beredda att kämpa för laget även i motgång.

Det här är ännu en tråkig damfotbollsnyhet från Västsverige. Som tur är för regionen verkar ju Kopparbergs Göteborg FC öka sin satsning i år. I övrigt är det mest mörker. GP har i dag en pluslåst artikel om KGFC och deras satsning. Där förklarar ordförande Peter Bronsman att målet om Europaspel inte påverkats av fjolårets svaga säsong:

”Tvärtom. Vi vill dit i år. Föreningens målsättning är att spela Champions League.”

Han säger även att det kan bli ett–två nyförvärv till, allt beroende på vad tränarna vill. Jag tänker att det kan vara lite svårt för nye tränaren Marcus Lantz att bedöma sin trupp i nuläget. Han är ju ny inom damfotbollen. Men han får ju chansen till en hyfsat bra värdering i och med gruppspelet i Svenska cupen.

Lotta Schelin

Apropå GP har de i dag en långintervju med Lotta Schelin. Den är också pluslåst, men TT har gjort en kortversion.

Det är ju vansinnigt tråkigt och jobbigt att läsa om hennes kamp för att få en smärtfri tillvaro. Skönt dock att hon känner viss förbättring. Man hoppas ju förstås att hon kan komma tillbaka ut på planen och själv få styra när karriären skall ta slut. Men fotboll känns ändå rätt oviktigt när man läser saker som:

”Det har varit tufft att vara så dålig att man letar efter de bra dagarna. Och så ovissheten på det. Och att man inte kan göra någonting. Jag kunde inte ens gå ut och gå under flera månader. Det är ju ganska frustrerande när man är van vid att träna jämt och ta ut sig fullständigt.”

* Mörker var det även för Finland, som spelade VM-kvalmatch borta mot Israel i dag. Matchen slutade 0–0, ett resultat som försvårar vägen till VM för finskorna. Finskorna har ju fått tuff lottning, man möter två EM-kvartsfinalister i gruppen – Spanien och Österrike.

Det var Israels första poäng. Noterbart är att laget på fem matcher inte har gjort ett enda mål i kvalgruppen.

Eftersnacket till matchen handlade mest om ett justitiemord på Anna Westerlund. Hon fick rött kort efter en kvart för en situation hon inte var speciellt nära.

* I Nordamerikas U20-mästerskap är det gruppfinal i kväll 21.00 mellan USA och Mexiko (matchen sänds här). Gruppvinnaren får spela semifinal mot Haiti, som var chanslöst i sin gruppfinal mot Kanada.

Mexiko leder gruppen inför matchen och klarar sig på ett kryss. USA måste vinna för att slippa det duktiga kanadensiska laget i semi.

4 tankar på “Hovås Billdal rasar i divisionerna

 1. Angående Hovås billdal så är det tyvärr dem två senast ordförande som ställt till det. Det har inte alls fungerat och det tillsammans med att planen och målet för elitlagen gjordes om varje gång en ny ordförande kom gjordes att hela a truppen lämnade för klubbar som ville satsa och inte prata om en 3 årig satsning när man redan på sommaren som du skrev låg på damallsvensk plats i Elitettan. Tyvärr så fungerade det inte heller med f19 truppen som fick spela i a laget 2017 då truppen va alldeles för ung och tunn. Och vem av alla unga satsande landslagstjejer vill spela i ett lag där man förlorar och man bara ser en negativ trend? Jätte tråkigt detta. Hovås Billdal va en av dem finaste och sta klubbarna här i Göteborg. Tog väl hand om spelarna och det va som en riktigt stor familj hela a truppen, ledarstaben och klubben. Men dem sista 2-3 åren har det ändrats tyvärr.

 2. Att Mats Wennergren också slutade va en av dem stora faktorerna till att detta blev som det blev. Han fixade med precis allt. Men han och klubben gick skilda vägar efter 20 år. Inte bra.

 3. Klubbar som åker ur är en sak. Det är ju något av ”äta eller ätas” genom seriesystemet, men hur långt man rasar och/eller om det finns kraft att komma tillbaka är en annan sak. Att det inte finns några garantier visar sig genom exempelvis KIF Örebro som efter 15 säsonger fick lämna DA. Tittar man på gamla tabeller (eller maratontabellen) från Damallsvenskan dyker det upp många klubbar som varit på besök i finrummet: exempelvis QBIK spelar nu i Div 1, Stattena i Div 2 och eviga återvändarna Mallbacken (fem gånger upp i DA) i Elitettan. Gamla storklubben Umeå hamnade senast på en rätt blygsam plats i Elitettan. Det gemensamma för dessa klubbar är dock att de har haft kraft att fortsätta verksamheten även med ”insydd kostym”. Kraft = engagerade människor på och utanför planen.

  Jag håller med om att det är både lång tid starkt engagemang som krävs för att en klubb inte ska säcka ihop på det sätt Hovås Billdal nu tycks gjort. Kanske finns det fortfarande tillräckligt många för att jobba sig upp igen?k

  En liten ”spaning” om uthållighet och långsiktighet. Det finns fortfarande en stor kader av ledare och fotbollsföräldrar som håller uppe verksamheten i klubbarna. Samtidigt finns alltmer av klick- och belöningssamhället, där vi är ständigt uppkopplade och tittar på mobilen kanske hundratals gånger per dag. Våra belöningssystem är ständigt aktiverade genom mobilerna och dessa laddas av allt fler program som ska hålla kvar och utveckla beroendet. Kommer tillräckligt många om tio år att ha ett uthålligt engagemang i en långsiktig verksamhet som inte ständigt ger nya kickar i hjärnan? När ”lyckan” är längre än ett klick bort? Är vi andra människor då? Är inte svett, pumpa bollar och knäskador jä-ligt jobbigt och onödigt när världen finns i fickan?

  Svårt att veta om KGFC är och de senaste åren har varit fågel eller fisk. Att ha en stabil och långsiktig sponsor är kanske bra, men kan också skapa ett beroende och variationer i satsningar över tid. Citatet från Bronsman är svårt att värdera. Är det bara peptalk eller finns det verkliga förutsättningar för att åstadkomma detta? Att de ”vill” till WCL är en sak, det vill nog många i DA (dessutom kan det ju faktiskt tidigast bli spel 2019). Då måste de knipa andraplatsen i DA i år. Hur realistiskt är det? Nu talas om att målsättningen är spel i WCL. För några år sedan skulle de spela final i WCL runt 2020. Trovärdigt?

 4. Oerhört trist att läsa om Lotta Schelin! En av Sveriges tre största och bästa genom tiderna.
  Måtte hon blir frisk till att åtminstone leva ett gott liv – utan smärtor!
  Undrar hur snacket gick undrer EM i fjol?
  Lotta kom tlll turneringen med en färsk och rätt svår nackskada.
  Vem tog beslutet att hon skulle spela med hjälp av smärtstillande mediciner?
  Inom svensk idrott finns en hederscodex att ALDRIG stoppa i idrottsmän/kvinnor mediciner som tar bort smärta. Särskilt inte i nacke och huvud!
  Det är ALLTID friska och fräscha spelare som ska träna och spela matcher.
  Vem satte press på Lotta?
  Vilket ansvar hade coach Sundhage & Persson (som t o m chansat med lårskadade spelare i match)?
  Vilket ansvar hade läkarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.