Nevilledebatt och Piteskador

I förra veckan skrev jag om att Phil Neville var klar som engelsk förbundskapten. I går blev den nyheten officiell, och sedan har debatten rasat om både det ena och det andra. Framför allt har det debatterats i England (bland annat här och här), men frågan har även varit uppe i Sverige.

Det som är positivt att utnämningen gör att damfotbollen hamnar i fokus. Och sannolikt kommer engelsk media att vara mer intresserad av damlandslaget nu när det leds av en kändis.

Utöver uppmärksamheten har väl det mesta i övrigt som skrivits om utnämningen  huvudsakligen varit negativt. Så negativt att det engelska fotbollsförbundet FA har gått ut med en bakgrund till utnämningen.

Här noteras att det är en kvinna, Sue Campbell, som varit ansvarig för processen, och att hon haft 145 kandidater, varav 47 varit uppe för diskussion. Efter det blev sex kandidater kvar, varav vilka två var kvinnor.

De sex kallades till intervjuer. De fyra kandidater som gick vidare därifrån drog sig dock ur, en efter en. Mycket tyder på att de fyra finalisterna var John Herdman, Nick Cushing, Laura Harvey och Mo Marley.

Orutinerade Neville lämnade aldrig in någon ansökan. Han kom in i bilden efter att alla toppkandidaterna backat ur. Just hans brist på erfarenhet som ansvarig tränare är något många har vänt sig mot.

Men det är inte det enda. I går tvingades han stänga ner sitt twitterkonto eftersom han skrivit tweets som inte känns förenliga med någon som är ansvarig förbundskapten för ett damlandslag.

I dag har han även via förbundet bett om ursäkt för aktuella tweets.

Andra saker som väckt missbelåtenhet är att utnämningen gjordes officiell via herrlandslagets kanaler, och inte damlandslagets. Dessutom drog Neville själv på sig frågetecken genom att han mest pratade om sig själv i sin första kommentar som förbundskapten.

Det finns säkert anledning att återkomma till det här ämnet framöver. Nu nöjer jag mig med att konstatera att båda Europas två högst rankade damlandslag nu har förbundskaptener som debuterar som tränare. Det är ju trots allt väldigt anmärkningsvärt.

Faith Ikidi

Innan jag sätter punkt för i dag till Piteå, där försäsongen har börjat illa. Först tog Stellan Carlsson timeout. Sedan bröt Elin Bragnum vadbenet, och riskerar att missa hela säsongen. Och nu har Faith Ikidi brutit armen, och skall gå gipsad i sex veckor. Det är tunga smällar för en väldigt intressant, men ganska tunn Pitetrupp.

2 tankar på “Nevilledebatt och Piteskador

  1. Vi lever i en tid av ökande social känslighet. Någon kan alltid bli kränkt av vad någon annan gör eller säger eller skriver. Det kan man tycka vad man vill om. Samtidigt ökar möjligheterna och snart sagt kanske till och med kravet för att ses som en modern människa: att ständigt vara uppkopplad och delge mänskligheten nästan allt, oavsett värde. Självcensur är ett snart ett minne blott tycks det. Att ställa sig själv frågor som: vem vill veta detta? vem behöver veta detta? hur kan det uppfattas av andra? vem uppfattas jag vara om jag uttrycker mig så här? med flera frågor verkar en del helt ha missat värdet av. Kombinationen av social känslighet, teknikens möjligheter och hastighet skapar många risker att göra bort sig – rejält. Att ständigt och nervöst publicera sig är den nya moderna människans livsvillkor.

    När något finns i text blir det också något annat än ”bara skvaller” eller rykten som färdas muntligt och oftast inte når så långt. Sådant kan dessutom alltid bestridas både när det gäller formuleringar, avsikter och tidpunkter. Det är betydligt svårare med dagens text-/symbolbaserade och tillgängliga teknologi. Både innan, men särskilt i efterdyningarna av #metoo-kampanjen har förehavanden mellan människor (eller möjligen vad som görs av män-i-skor) som tidigare av olika skäl tystades ner kommit i fokus och fått en helt annan offentlig dignitet än tidigare. Neville snubblar och faller kanske på eget grepp. Vad han säger nu om det han skrivit tidigare ekar ihåligt, oavsett sanningshalt. Om impulsen från ryggmärgen passerat hjärnan innan den kom till fingrarna hade han kanske sluppit detta. Å andra sidan kanske det är bra att det kom fram?

    Självklart kan också frågor ställas kring rekryteringen. Har du några ”lik i lasten”? Har du skrivit eller sagt något som kan uppfattas som stötande eller kränkande? Vad skriver du om på sociala media? Vad delar du på sociala medier? Om Neville fått dessa idag rätt självklara frågor och inte nämnt det som nu kommit upp kan det bero på att han glömt det och/eller inte tyckt att det har någon betydelse för jobbet/uppdraget. I det senare fallet har han kraftigt underskattat hur världen ser ut. Alla vars moral ifrågasätts offentligt befinner sig på ett sluttande plan. Det är bara frågan om lutningsvinkeln och om de kan anföra något som gör att de kan klamra sig kvar. Jag skulle inte satsa för mycket på att Neville fixar det….

  2. Dennerby blir ny fk för Nigerias damlandslag. Han har nog inga lik i lasten i varje fall. Otroligt häftigt att leda ett afrikanskt landslag. En stor omställning kan man tycka. Blir det över något VM eller ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.