Kommer någon ur klabbet med i landslaget?

När jag gick på låg- och mellanstadiet stod fotboll på programmet varenda rast. Lagen valdes ofta av två personer – förste- och andreväljaren. Efter att de valt några ”toppspelare” vardera var det inte ovanligt att någon av väljarna storsint sa den andre:

”Du kan ta klabbet.”

Klabbet var alltså de som ingen ville. I damallsvenskan har Rosengård och Linköping varit första- och andraväljare under några års tid. Näst i tur har Eskilstuna och Göteborg stått.

Sedan har övriga fått dela på ”klabbet”. Bland de som befunnit sig sist i turordningen märks Piteå IF. Talangfulla spelare från södra Sverige har inte varit speciellt intresserade av att flytta till en stad bara några timmars resa från polcirkeln.

Piteå har inte gnällt över situationen, utan anpassat sig. Dels har man blivit väldigt duktiga på att ta vara på lokal, norrländsk talang. Dels har man under Stellan Carlsson:s ledning skapat ett lagspel som bygger mer på gemensamt, stenhårt arbete än på individuell skicklighet. På så sätt har man klarat av att hantera att laget tappat toppspelare varje år.

Arbetssättet har funkat så bra att de tagit ett litet silver och två brons de senaste tre åren. Och i år har man alltså inlett med fem raka segrar, och leder alltså damallsvenskan med fem poängs marginal, trots att man i princip saknar stjärnspelare.

För tittar man på Piteås trupp innehåller den en landslagsspelare – Faith Ikidi. I övrigt har June Pedersen varit uttagen i den norska truppen några gånger på sistone, men jag kan inte se att hon spelat några landskamper på flera år.

Ingen av Piteås svenska spelare har ens varit i närheten av att få spela några landskamper. Och då var det ändå åtta svenskor i lagets senaste startelva i damallsvenskan.

I dag kommer Peter Gerhardsson att presentera sin nästa VM-kvaltrupp. Det blir väldigt spännande att se om han tagit intryck av Piteås framgångar, eller om deras spelare fortsatt får följa landslaget via tv.

Men känslan är att Gerhardsson har fått lite att fundera över de senaste veckorna. I hans förra trupp ingick exempelvis fem spelare från Linköping, en klubb som inte ens har lyckats ta hälften av det antal poäng Piteå samlat i vår.

Minst två av LFC-spelarna faller nu bort, gravida Hilda Carlén och skadade Lina Hurtig. Men även Anna Oskarsson och Marija Banusic borde hänga löst. Jag hade exempelvis gärna sett att Ronja Aronsson fick chansen på högerbacksplats i stället för Oskarsson.

I övrigt borde Gerhardsson känna lite lätt oro kring läget för hans forwards. Hurtig är alltså skadad, Montpellierduon Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson är mållös sedan förra landslagssamlingen, Banusic är formsvag och även Eskilstunaduon Mimmi Larsson och Loreta Kullashi har haft det tufft den senaste tiden.

Den enda som visar riktigt god form är Fridolina Rolfö, som ingick i förra truppen, men blev sjuk på matchdagen. Men Rolfö har ju mer använts som mittfältare än forward på sistone i landslaget.

Notering: Först uppgav jag felaktigt att Rolfö var skadad mot Ungern, men så var det ju inte.

5 tankar på “Kommer någon ur klabbet med i landslaget?

  1. Det finns ju även fördelar med att inte ha halva laget iväg så fort det är landslagssamlingar.
    Något som kanske Piteå har haft nytta av.
    Linköping skulle eventuellt må bra av att ha fler spelare kvar på hemmaplan i det läget de nu befinner sig i. Men nu ska väl även u23 spela, så deras spelare åker väl dit istället.

  2. Ja, vad säger man? Ingen spelare från damallsvenska serieledaren Piteå IF i en 23 spelare stor trupp. Uppenbarligen har inte vårens prestationer spelat stor roll för uttagningen. Rutin och gamla meriter verkar ha varit ledstjärnan för uttagningen. Jag sträcker mej så långt som att det här är en trupputtagning som ger vibbar från Sundhages tid som förbundskapten. Kontinuitet framför prestation.

    • Det finns väl en logik i att ju längre man kommer med sitt lagbygge, desto mindre ändringar gör man. I varje fall så länge lagbygget går bra. Vilka spelare hade du velat se i truppen i stället, och på vilkas bekostnad?

  3. Pingback: Ukraina–Sverige – en längre analys | En blogg om internationell damfotboll

  4. Pingback: Damallsvenskans avslutning i sammanfattning | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.