Kul med Falk och Anvegård i landslaget

Anna Anvegård

Alldeles nyss presenterade Peter Gerhardsson sin trupp till VM-kvaltruppen till matcherna mot Kroatien (den 7 juni i Göteborg) och Ukraina (borta den 12 juni).

Jämfört med den senaste truppen saknas av förklarliga skäl gravida Hilda Carlén och skadade Lina Hurtig. Dessutom har Gerhardsson valt bort formsvaga Marija Banusic. Gerhardsson motiverade det så här till SVT:

”Det är kopplat till prestation, som vi inte tycker är tillräckligt bra. Det är en konkurrenssituation, sådana som Kullashi och Anvegård får före. ”

Med i Gerhardssons trupp finns istället Göteborgs målvakt Jennifer Falk, samt talangfulla forwardsduon Loreta Kullashi och Anna Anvegård.

Jennifer Falk

Det tycker jag är kul uttagningar. Jag har ju rätt många gånger lobbat för Falk och Anvegård. I Falks fall var det förstås ett tag sedan jag lyfte henne, eftersom hon i princip missade hela fjolårets säsong till följd av hjärnskakning. Hon var en av fyra målvakter i Pia Sundhage:s 27 spelare stora trupp till matcherna mot Iran och Norge i oktober 2016, men har ännu inte fått spela någon landskamp. Det lär hon kanske inte få göra nu heller, men hon får i alla fall chansen att visa upp sig. Och hon får för första gången vara med i en ”riktig” 23-mannatrupp.

Kullashi har väl haft det lite tufft i damallsvenskan den här våren, men hon är kanske vårt allra största framtidshopp på forwardssidan och en spelare som bör ges erfarenhet.

Slutligen då Anvegård, som är en spelare jag gillat från första gången jag såg henne. Hon har en fin fotbollshjärna, och dessutom ett gott målsinne. Det skall bli väldigt spännande att se hur hon klarar sig i en A-landslagsmiljö.

När det gäller de båda stundande VM-kvalmatcherna skall Sverige bara vinna hemma mot Kroatien. Däremot är Ukraina borta en lurig historia. Sverige är favoriter där också, men den segern är inte självskriven. Däremot är det nog så att vi måste ta sex poäng på de här matcherna för att ha lite marginal inför gruppfinalen borta mot Danmark i september.

Här är truppen i sin helhet:

Målvakter: Hedvig Lindahl, Zecira Musovic och Jennifer Falk.

Backar: Hanna Glas, Anna Oskarsson, Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Mia Carlsson.

Mittfältare: Caroline Seger, Hanna Folkesson, Kosovare Asllani, Julia Roddar, Elin Rubensson och Olivia Schough.

Forwards: Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson, Loreta Kullashi, Mimmi Larsson och Anna Anvegård.

Med 20 spelare kvar från förra truppen är det tydligt att Gerhardsson börjar sätta en stomme. Kollar vi på fördelningen mellan damallsvenskans klubbar har Göteborg med flest spelare – fyra. Sedan har Rosengård och Eskilstuna tre vardera, Linköping två samt Kristianstad och Växjö varsin.

Gerhardsson pratade lite om att han har valt utifrån hur spelarnas spelsätt liknar varandra i landslag och klubblag. Kanske var det en liten förklaring till varför vårens succélag Piteå fortsatt inte har med någon spelare i landslagstruppen.

Däremot noteras att Piteå har med sex (korrigerat) spelare i den U23-trupp som är uttagen till möte med England i Bollnäs den 9 juni.

27 tankar på “Kul med Falk och Anvegård i landslaget

 1. Piteå IF har till och med sex spelare med i U-23 truppen. Selina Henriksson står felaktigt som Umeåspelare på svenskans hemsida.

 2. Enda egentliga överraskningen är väl Anvegård som forward. Blir väl svårt att konkurrera mot etablerade spelare som Blackstenius, Jacobsson, Rolfö, Larsson och även med Kullashi som säkert kommer att få speltid tror jag. Väntat att Banusic inte är med, verkar ha problem med spelformen men även med den mentala biten. Skall bli intressant att se hur hon tacklar uppgiften att vara med i U23 truppen, kanske bra för henne. Sen undrar jag fortfarande vad Schoug gör i truppen, tillför ju absolut inget i dagsläget, varken som forward eller mittfältare. Skulle inte varit ordinarie i Sundhages landslag och borde inte vara med i Gerhardsson trupp alls, enligt mig.

  • Min gissning är att Schough är så viktig för stämningen i truppen att hon tar en plats. Spelare som bidrar med positiv energi är otroligt viktiga i alla lag.

   • Stämmer säkert, Schoug är en glad, positiv och charmig tjej – men jag bedömer henne efter hennes fotbollsegenskaper och hon försöker och vill säkert mycket men kunnandet räcker inte till, enligt mig. Men om hon kan bidra till en positiv stämning i omklädningsrummet och vid sidan av planen och på träningar och som inhoppare, så gärna för mig men det är ju en ny tanke att man kommer med i truppen för att man är en glad och positiv tjej?

    Den jag saknar mest i truppen är ju skadade Lina Hurtig som är en speciell spelare med en avig spelstil som kan bryta av mönstret och göra det oväntade och utmana sina motståndare. Nu har vi mest djupledspelare och förvisso Kullashi men Lina saknas mycket i offensiven. Men nu är det ju som det är men vi får hoppas att hon är tillbaka i höst – både för landslagets och LFC:s skull.

    • Jag är också tveksam till ”sociala uttagningar”. Men jag antar att Gerhardsson inte tycker att alternativen på kanterna är så mycket bättre spelare, utan att laget vinner mest på att ha med Schough.

   • Gud, vad du är falsk Ryden! Du upprepar dig år efter annan efter Schougs uttagning, varje gång med samma löjliga förklaringen

  • Du undrar om Schough, jag i min tur undrar vad Mimmi Larsson gör i gruppen; ett spelare som är med sina fotbolls egenskaper klon av sin landslags kollega Blackstenius, som i sin tur är väl klon av den forna tyska anfallstjärna Birgit Prinz
   Damfotbollen har dock gått framåt sedan Prinzs dagar
   Tycker att KDF spelaren Edgren, med huvudspel som främsta vapen borde hänga med i landslaget
   Lite variation på spelare höjer oddset till framgång
   Sedan att Banusic är ur formen är väl påhit för att göra sig av med henne; 2mål+1assist så länge. Om detta är hennes lägsta nivå då undrar man vilken högsta nivå kan Larsson uppnå, med sin sedvanlig kämpainsats, kan hon överhuvudtaget spela bättre än hon spelar nu?

   • Axel – Tycker personligen att Banusic skall vara med i landslagstruppen. I sina bästa stunder och skadefri har hon spelaregenskaper som saknas i dagens landslag. Sen är det väl bara att konstatera att hon inte lyckats helt leva upp till förväntningarna i landslaget och inte helelr varit sig lik under senvåren i DA och långt ifrån den spelglädje och målform som hon visade i höstas. Hon har ju också haft skadeproblem och sjukdomar – sen verkar hon ha lite problemet med humör och attityd? Vad Peter G:s tror och tycker om Banusic vet väl bara han själv men tror och hoppas att han helt enkelt tycker Banusic inte har varit tillräckligt bra spelmässigt för att vara med i dagsläget – men tror inte Peter G stängt dörren frö Banusic.

   • Jag gillar verkligen Banusic som spelare men i dagsläget är hon tyvärr långt från landslagsklass vilket också visat sig i välmotiverade petningar i LFC. Känslan jag får är att hon är lite bekväm och inte är beredd att lägga ner skitjobbet som krävs både i träningen och på planen för att bli den toppspelare hon har potential att bli. Detta är verkligen trist då det är en bollbegåvning utan motsvarighet i dagens svenska damfotboll som om hon fixar till det jag nämnt ovan skulle vara given i bara i Landslagstruppen utan även i startelvan.

   • ”Jag gillar verkligen Banusic som spelare men i dagsläget är hon tyvärr långt från landslagsklass”——Banusic petades först i LFC, sedan i landslaget på grund av uttalande om LFC i media efter förlusten mot Vittsjö..hon har tydligen missuppfattat betydelse av ordet yttrandefrihet..
    Allt annat känns som tillrättalagda förklaringar, som saknar trovärdighet och substans

   • ”Känslan jag får är att hon är lite bekväm och inte är beredd att lägga ner skitjobbet som krävs både i träningen och på planen för att bli den toppspelare”————-följer du LFC träningar eller är det bara vilda gissningar?
    Angående ”skitjobbet” då har vi sett hur C.G. Hansen gick sönder igår i CL finalen, när hon tog upp skitgöra i stället för alldeles för tröga N. Fischer eller någon annan försvarare.
    Spelnivå på damfotbollen i din tankegång måste vara väldigt låg Martin

   • Avslutningsvis, din förklaring om Banusics tillkortakommande känns som om hon håller på med något individuell sport…..i fotbollen dock, ingen spelare oavsett hur bra hon är kan lyckas om hon saboteras av sina egna medspelare, eller hamnar i ett gäng medelmåttor med mycket begränsade fotbollskunskaper fast med överskott på jantelagen-anda, som Banusic ska anpassa sig till, istället tvärtom, att tjejer lär sig fotbollsgrejer, som t ex passning på en touch, en självklarhet i toppfotbollen, oavsett könet, mm
    LFC då är bra sprängbräda för unga danska talanger att utvecklas, för de svenska lär bli svårt. Både mentalt samt fotbollsmässigt. För Banusics del så tror jag att hon vandrar vidare i jakt på nya utmaningar

  • Min tanke här var att det här kanske ligger Piteås spelare i fatet att man valt ett rakt spelsätt med mycket fokus på andrabollsvinster. Det skiljer ju sig rätt mycket från det spelsätt som Gerhardsson valt. Och olika spelsätt kräver olika spelartyper.

   Samtidigt har ju Gerhardsson flera gånger valt att spela med tre mittbackar och bara två kantspelare. I ett sådant upplägg hade jag personligen gärna sett Ronja Aronsson i truppen. Jag tycker att hon är en mer intressant spelare än Anna Oskarsson.

 3. Tycker också det är kul – och motiverat – att ta med Anvegård och Falk. Apropå målvakter har nu Musovic möjlighet att flytta fram sin position från trea till tvåa. Det lär väl dröja minst ett år innan Carlén är landslagsaktuell igen, om hon blir det. Musovic position beror ju också på hur mycket Lindahl ”står i vägen” och hur många chanser Falk får.

  Ett sätt att förtydliga uttagningen är att se på tabellpositioner för spelarnas lag.
  1. Ingen
  2. Tre
  3. En
  4. Fyra
  5. Två
  6. En
  7. Ingen
  8. Ingen
  9. Ingen
  10. Ingen
  11. Tre
  12.Ingen

  Toppen i form av Piteå sticker ut med ingen uttagen spelare (det finns ju de som lobbat för exempelvis Ronja Aronsson, i flera år dessutom). Botten i form av United sticker också ut med tre spelare uttagna. Det är inte lätt att försöka göra någon ”vetenskap” av uttagningen, men några tankar kanske ändå kan prövas. Det verkar finnas viss koppling mellan hur bra laget går i serien och uttagning av spelare. Vissa spelare kan ändå sägas vara ”större” än sitt lag och dess tabellposition. De blir alltså uttagna trots lagets svaga insats och egen tveksam form. Asllani är ett exempel och Schough det mest slående. Det av många tippade mästarlaget Rosengård har fått med två utespelare, vilket indikerar de utländska spelarnas betydelse i laget. Utlandsproffsen kommer med trots kanske inte alltid lysande form. Samtidigt finns de oftast i de bästa klubbarna i utlandet. Dessutom är de flesta av dem ”stommen” i landslaget. Däremot tror jag inte att FK hade tagit ut tre svenska spelare som tillhört botten i någon utländsk liga (om det nu hade funnits några sådana spelare och ett sådant lag).

  För vissa spelare är det nog ett lyft att komma bort ett tag från eländet hemma (läs LFC och United). Tidigare sågs D/U23 som något av en återvändsgränd utan eget mästerskap. Den bilden har nog ändrats en del nu. Frågan är om de sex (!) Piteåspelarna ser uttagningen dit som en språngbräda till A-landslaget och ett erkännande av Piteås fina säsongsstart? Kommer A-landslagsspelarna och D23-spelarna att ta med sig positiv energi tillbaka till sina klubblag (läs United och LFC återigen)?

 4. Ni kan väl inte mena allvar att Schough får plats för att hon är ”en kul och positiv tjej och bra för gruppen”. Givetvis måste Gerhardsson ha fotbollsmässiga krav på Schough. Om det sedan är rätt eller fel att hon är uttagen kan väl diskuteras.
  Loreta Kullashi hyllas enormt i den här spalten. Tycker nog att man ska ge henne lite tid och växa till sig en aning. Hon har varit direkt svag i Eskilstuna så här långt i år, få målchanser och noll mål, och hon tar inte en plats i anfallet. Lugna er lite för Kullashi har en bit kvar till ”stjärna”.

  • Jag tror seriöst att avbytarna inte bara bedöms utifrån sina fotbollsmässiga kvaliteter. Utan att en viktig faktor för avbytarna är just hur bra de är på att vara avbytare.

   När det gäller spelare 17-23 i en trupp vill man inte ha tjurskallar som drar ner energin på hela gruppen. Där tar man hellre en lite sämre spelare som lyfter gruppens energinivå än en något bättre spelare som sänker energin.

   Jag tror att Schough är väldigt bra på att vara avbytare, och därför kan gå före jämbördiga och även något bättre bättre spelare.

   • Här har du egentligen förklarat varför Sverige kommer aldrig vinna något VM, eller vara fotbollens förebild ute i världen eller överhuvudtaget förknippas med fotboll.
    Din förklaring ligger i de sociala koder och kultur landet stödjer sig på samt en rigid motstånd mot främmande inflytande.

    • Det här är ju inget som är exklusivt för Sverige. Det finns skäl till varför inte alltid länder som Spanien, Frankrike, Brasilien och så vidare (herrar) tar ut de 23 bästa spelarna till mästerskap. God stämning i truppen är rätt viktigt för framgångar.

    • Axel – Denna kultur och sociala inställning var mer markant och utbredd under Pia Sundhages ledning och det har blivit bättre under Peter G:s ledning – mycket bättre – som tar ut unga. lovande spelare eller spelare med speciella egenskaper som tidigare inte fick chansen (Banusic tex) och verkar inte vara rädd för ”främmande” inflytande elelr invanda koder. Huruvida det räcker till att vinna VM, OS eller EM skall jag låta vara osagt, med det beror nog mer på resurser, ekonomi och spelarurval än sociala och kulturella orsaker. Vi kom iaf delad trea i EM 2013, tog silver i OS 2016 samt delad vinst i Algarve Cup – inte någon större turnering, men ändå?).

   • Johan Rydén – Det kan säkert vara så att man bedöms både utifrån hur man är som som spelare och person när och om man kommer med i en landslagstrupp. Tror däremot att det kan vara upphov till en viss missämja och t o m sänka energin i truppen om spelare kommer med mer på meriter på att dom är positiva och glada och får starta matcher, heller vara avbytare och enbart vara med i truppen på bekostnad av andra något bättre spelare. Tror att det var Asllani (knappast förvånande) och någon mer som hade synpunkter på att ”man skall vara glad och sjunga och spela gitarr” för att platsa i Sundhages landslag och få speltid? Kan man ju tycka vad man vill om?

    Sen kan man ju då undra varför Schoug ställdes utanför truppen till en början och inte blev uttagen i Peter G:s 23 manna trupp i höstas? Berodde det på att hon inte var tillräckligt trevlig och positiv. Trodde i min enfald att Schoug inte kom med i Peter G:s första landslagsuttagningar mer på sina fotbollsmässiga meriter och inte hennes humör? Sen har hon av någon märklig anledning (tycker jag) tagits till nåder igen och fått några chanser att visa upp sig, utan att visa något märkbart i fotbollsväg. Det kommer väl att visa sig om hon platsar eller inte i dom kommande kvalmatcherna där Peter G knappast inte kommer att rotera och låta samtliga spelare få mycket speltid – iaf inte som i träningslandskamper och i Algarve Cup t e x?

  • Bedömer enbart Schoug efter hennes fotbollsmeriter och vad hon har uträttat hittils under Pia:s och Peter:s ledning och hon har fått chansen i flertalet turneringar utan att lyckas nämvärt. Tycker inte att hon platsar som startspelare och knappt som inhoppare och om hon är inhoppare enbart för att hon är glad och positiv är ju i så fall tveksamt. Man undrar ju varför hon blev petad av Peter G:s och utanför truppen en tag för att sen plötsligt komma med igen. Beror det på hennes positiva attityd eller att hon har lyckats i Göteborg/Kopparberg?

   Sen har vi väl inte hyllat Kullashi ”enormt” utan enbart framhållit att hon är en intressant och lovande ung spelare som helt rätt har fått chansen att visa upp sig i landslaget. Helt rätt att hon är med i truppen och konkurrerar om en plats – sen är det rätt och riktigt att hon (och Eskilstuna) har haft det tungt i DA så långt. Men Kullashi är mer given i landslagstruppen än Schoug – enligt mig.

   • Ett skäl kan ju vara att både Lina Hurtig och Johanna Rytting Kaneryd fanns som konkurrenter på yttermittfältet i höstas. Båda är nu långtidsskadade, och tyvärr är bredden på yttermittfält rätt dålig.

    • Johan – Förvisso är det så, nu tycker jag att en Lina Hurtig – i form och skadefri – är helt given i startelvan, som ytter mf till vänster – eller forward i ett 3 mannaanfall – och inte bara ”konkurrerar” om en plats, för att vara lite petig. Kanyred däremot får nog konkurrera med Jacobsson, Rubenson, Kullashi, Schoug (?) eller kanske givna Asllani på mittfältet? Beror väl också på spelsystem 4-3-3, 3-4-3 eller 3-4-1-2?

 5. Noterar att Banusic har kommenterat sin situation för Corren.se – det händer iaf en del kring Banusic – sitter på bänken och varit inhoppare i LFC under nya tränaren, utvisad och avstängd mot Hammarby i DA samt petat ur landslagstruppen senast:

  Om petningen i LFC: ”Det är såklart tråkigt att jag inte fått spela så mycket. Men det är inget jag grubblar över utan det är bara att fokusera på att göra bra ifrån sig – för mig själv och för laget”.

  Om utvisningen mot Rosengård: ”Tyckte den var fel, men det är bara att ta emot det och fortsätta jobba på – på träning och på matcher”

  Om petningen ur Peter G:s landslagstrupp: ”Det är klart att det är tråkig men det finns inte så mycket att göra åt det. Truppen är uttagen och jag är inte med där. Det är bara att fokusera på sin egen fotboll och göra det jag älskar”.

  Oklart om Banusic ställer upp i U23 laget – har inte läst om det?

  Marija verkar vara en känslomänniska och är den hon är – på gott och ont. Om man nu läser hennes kommentarer så verkar hon iaf tackla det på rätt sätt, inte gräva ner sig för mycket utan att se framåt och jobba på. Positivt, för både LFC och landslaget behöver en Banusic i toppform – både känslomässigt, mentalt och spelmässigt. Vi får hoppas på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.