Japanska talanger att kolla in i Gothia cup

Under söndagen öppnar det svenska övergångsfönstret för sommaren. Det behöver ju inte innebära att det kommer att hända en massa under söndagen.

Om klubbarna tänker taktiskt borde de nog tvärtom hålla eventuella nyheter någon dag. Under morgondagen konkurrerar de ju med en viss VM-final om nyhetsutrymmet. Kommande dagar lär det finnas betydligt mycket större möjligheter till genomslag i media.

I toppstriden lär det vara i Rosengård och Linköping som det kan tänkas hända något. I ytterligare några klubbar räknar man med att det kommer att tillkomma spelare.

I övrigt är det här en väldigt lugn damfotbollshelg. I går var jag i Örby och såg ett fantastiskt skickligt F17-lag. Det var Tokyo Verdy F17 som blivit inbjudna till Gothia cups elitklass för 17-åringar.

Jag var lite dåligt påläst om Tokyo Verdy, men insåg efteråt att Tokyo Verdy är samma klubb som NTV Beleza – alltså Japans mest framgångsrika damfotbollslag genom tiderna.

Tokyo Verdy lekte med IFK Örby

I sitt F17-lag har man sex japanska ungdomslandslagsspelare. Och det märktes. Man mötte IFK Örbys F16-lag, ett lag som är framme i DM-semifinal och som mycket väl kan komma att spela SM-slutspel i höst.

Det duktiga Örbylaget blev dock fullständigt krossat. På 2×25 minuter gjorde japanskorna tio mål utan att det kändes som att de gick för fullt. Bakåt släppte man inte till något.

Ni som kommer att följa Gothia cup under kommande vecka rekommenderas definitivt att kolla in Tokyo Verdy. Det är ett högst sevärt lag med spelare som är både tekniskt och taktiskt välskolade.

Tanktiskt lurade de hela tiden Örbyspelarna att släppa centrala ytor, för att sedan komma i snabba och farliga attacker. Några nummer av teknisk briljans bjöds vi i publiken också på.

När det gäller helgens internationella övergångar är kanske Atletico Madrids värvning av australiska mittfältstalangen Alex Chidiac den mest intressanta.

En annan spännande värvning är att Juventus knutit upp den före detta engelska landslagsspelaren Lianne Sanderson.

I övrigt under lördagen har Liverpool avslöjat ett antal rätt namnkunniga nyförvärv i engelska ex-landslagsbacken Sophie Bradley-Aukland, …

…skotska landslagspelaren Christie Murray

samt irländska landslagsspelaren Niamh Fahey.

Slutligen har franska veteranen Sandrine Bretigny valt att fortsätta karriären i andraligaklubben Grenoble Foot 38.

9 tankar på “Japanska talanger att kolla in i Gothia cup

 1. ”Jag var lite dåligt påläst om Tokyo Verdy, men insåg efteråt att Tokyo Verdy är samma klubb som NTV Beleza – alltså Japans mest framgångsrika damfotbollslag genom tiderna.”—————vad är det som du tror på nu Rydén; det som du har läst om något eller det som du har sett om detsamma?
  Ett ex till; Thailand besegrade ett ”ung” Australien————– var Thailands lag också ung eller ”normal” gammal, hade Thailand vunnit om de hade lika ”ung” lag eller skulle Australien besegrat om de haft äldre spelare?…….lol

  • Håller med om att jag varit lite oprecis i aktuella frågor.

   När det gäller Sydostasiatiska mästerskapet ställde Australien upp med sitt U20-landslag i en seniorturnering. Så ett ungt Australien var korrekt skrivet, men inte speciellt klargörande.

   Och när det gäller Tokyo Verdy kände jag till att det är en japansk elitklubb på herrsidan. En klubb som tidigare hette Verdy Kawasaki och som var ett av storlagen när J-league startades. Jag hade däremot aldrig hört talas om Tokyo Verdy inom damfotbollen.

   Efter att ha sett hur bra deras F17-lag är tyckte jag att det var konstigt att man inte har ett seniorlag på hög nivå. För flera av de där spelarna är tillräckligt bra för att spela högt upp i divisionerna. Det var då jag upptäckte upplägget med att huvudföreningen heter Tokyo Verdy, men att deras elitlag inom damfotbollen kallas NTV Beleza. De här unga talangerna som skall spela Gothia cup kan alltså spela seniorfotboll i ett storlag i den högsta japanska ligan.

   • Nej, jag skämtar bara lite angående förutfattade meningar, tankar eller åsikter.
    Det är ytterst svårt bedöma något utifrån bara fakta eller siffror, eller i den delen själva uppfattningen om något som känns inte så bekant ut.
    Du har säkert sett matchen Japan-Belgien på VM, ett fantastiskt fotbollshistoria som, från första början hade vi flesta, en förutfattad tanke, nämligen att det kommer bli en lätt belgisk seger
    Samma sak med Kroatiens framfart genom turneringen, en makalös bedrift dess doft av fotbollstalang finns även i Sverige, genom Zlatan /hans mamma som är kroatiskan/ samt M. Banusic som har helt kroatiska rötter..
    Att inte påminna om förutfattade åsikter om de 2…lol

    • Personligen hade jag faktiskt tippat att Kroatien skulle ta guld, så där räckte inte min förutfattade mening ända fram.

     Men apropå herrfotbolls-VM har jag lite funderingar om sånt du tidigare har tagit upp i kommentarer. Du har bland annat skrivit om något du kallar ”tränarkultur”. En kultur där tränaren sätts överst i ett fotbollslag, och där lagets spelare välj utifrån egenskaper som attityd, temperament med mera, egenskaper som egentligen inte har mycket med fotbollen som spel att göra, men som hjälper tränaren att etablera ett fungerande spel.

     Då skrev du att lag där tränarkultur värderas högt inte spelar på den högsta nivån.

     Jag skulle säga att lagen med ”tränarkultur” var de som nådde den allra högsta nivån i VM. Argentina, som lät sin storstjärna styra fick tidigt åka hem. Medan lagbygget Frankrike vann hela mästerskapet, och andra lagbyggen som Sverige och England tog sig längre än de borde sett till sitt spelarmaterial.

     Utifrån det här är jag lite nyfiken på hur du ser på att Kroatien valde att skicka hem en spelare som som inte accepterade att sitta på bänken.

     Jag är även nyfiken på hur ser du på att Frankrike valde bort sin allra bästa toppforward, Karim Benzema, och i stället prioriterade lagspelare som Olivier Giraud?

    • Det finns en regel om den heliga ”treenigheten” i fotboll Rydén, som har uppfunnits av engelsmän, och består av ”ledningen” /struktur,ordning och reda/, ”branschen” /yrke, experter,tränarna/ samt ”fotbollsspelare”
     Därmed ledaregenskapen väljer ett team av experter/tränare, övrig expertis/ som i sin tur formar ett fotbollslag/11 eller 18-20 spelare/. Precis som i ”Treenighetsläran” i kristendomen enligt vilken Gud är en enda till sitt väsen då borde det vara ”fotbollen” med detsamma mening i ett fotbollslag
     Ett synergi mellan de 3 stöttepelare ett fotbollslag villar på krävs för att nå framgången. Om någon av de 3 sticker ut då lider fotbollen, eller om den interna sambandet mellan de grundpelare ser ojämnt ut då återigen lider fotbollen..den tesen kan bekräftas av mängder av exemplen. Skillnader mellan herr och damfotboll gör saken mer synlig i damernas variant.
     Ta LFC som ex, klubben har byt ut 3 tränare inom loppet av 1år! Praktexempel på ”tränarkultur” Rydén!
     Det var aldrig tal om att byta ut styrelsen, som återfanns oavsett Sambandet mellan tränare och ledningen, alltså de 2 första pelare efterliknar alldeles för mycket denna som finns i samhällets ekonomin, där ägaren väljer Vd för sina olika bolag. Likhetstecken görs medvetet trots att slutmålet är annorlunda; i första fallet leverera vinsten i den andra vinna titlar..inte precis samma sak, inte heller samma metodik att nå dit

    • Fotbollens VM då, vann Frankrike, inte tack vare exceptionellt duktige förbundskapten, utan just denna synergi mellan ledningen, tränaren samt ett grupp spelare med exceptionell fotbollstalang.
     Inte värst konstig, att suga upp hela Afrikas fotbollstalanger, därefter organisera detta ”tillgång” på bästa sätt, gav resultat för Frankrike
     Då ”regelverket” i laget måste vara rigorös, då finns det inte utrymme för individuella eskapader, typ E. Cantona ellen D. Ginola, efter Platini, 2 bästa franska spelare genom tiderna
     Angående Benzema, som i övrigt är flera klasser bättre spelare än Giraud, precis som hans kompis Franck Ribery, håll de 2 med rena kriminella handlingar. Tillvaro i det franska landslaget var omöjligt då…här handlar det inte om ett ”ego” grej Rydén, eller dåliga ”lagspelare” förklaringen..
     Angående det så hade Giraud riktigt misslyckats i detta VM; inte en ända avslut på mål under hela mästerskapet , ofta trög, otajmad, nej du, han var i landslaget för att han är en av få ”äkta” fransmän, om du låter mig formulera mig på det sättet…..man hade ju Fekir på bänken som kunde lätt överskugga Giraud med sitt spel

    • Du likställer Sverige och England, som bra ”lagbyggen”
     Formen Rydén är viktig men inte anledning till befinnande, utan innehållet samt det som man kan uppnå med denna
     I Sveriges fall ,nöjer man sig med bara ramen. Inuti finns då ofta en kitschig bild att njuta av..inget mer
     Avslutningsvis du undrar om Kalinic, spelaren som skickades hem från VM
     i hans fall handlar det om en letande efter bekräftelse. Han misslyckades i sitt klubblag sedan anlände han till landslaget i samma sinnesstämning
     Kroatiens förbundskapten gjorde det enda möjliga; han agerade inte bara som fotbollsexpert, utan också som en pedagog, som en fotbollstränare ska vara

 2. Kikade på japanskorna en dryg kvart i värmen på Heden. AIK var knappt över halva plan, så överlägsna var Verdy. Två mål hann de med samt en rad avslut i lite märkliga lägen.
  Fascinerande att se ett lag där spelarna rör sig så följsamt och så tydligt löser sina uppgifter och rullar boll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.