Toppmålvakt till LB07, beröm till Kif Örebro och lite till

Det återstår mindre än 1,5 timmar av årets andra och sista svenska silly season. Under den här finaldagen har vi hittills bara nåtts av en övergångsnyhet, och det är LB07 som har presenterat en ny målvakt – kinesiska Wang Fei.

I en artikel i Sydsvenskan säger LB07:s sportchef Johan Andersson att:

”Helt ärligt talat så vet vi inte jättemycket om henne. Vi har fått gå på de rekommendationer som vi har fått och hon har fått goda omdömen. Det ska vara en stabil målvakt med många landskamper. Vi känner oss ändå trygga i den här värvningen eftersom vi litar på de som har rekommenderat henne.”

Och:

”Nu får vi se, vi har ju ändå inte sett henne live, vilket är att föredra och det är svårt att se hur en spelare är bara på olika youtube-klipp”

Tyvärr har ju våra elitklubbar ofta en närmast förbluffande svag scoutingverksamhet. Det är bra att sportchef Andersson är ärlig, men att ingen i LB07 har koll på Wang Fei är ju faktiskt just förbluffande.

För att påminna er så var hon ju en av de allra bästa målvakterna i VM 2015 i Kanada, vilket ju bara är tre år sedan. Just 2015 spelade Fei i Turbine Potsdam, där jag såg henne flera gånger. Då var hon en otroligt stabil målvakt, duktig i luftrummet och tog det hon skulle. I VM var Fei en av orsakerna till att Kina var väldigt svårt att göra mål på. Blivande mästarlaget USA behövde ju bland annat en straff för att slå ut kinesiskorna i åttondelsfinalen.

Efter VM hände något i det kinesiska landslaget. För när Bruno Bini tog över försvann Wang Fei ut truppen. Hon gick från klar etta till att inte var med bland topp tre. Hon fick exempelvis ingen plats i OS-truppen året efteråt. Den nya förstamålvakten var inte i närheten av lika stabil som Fei.

Sedan 2015 har jag knappt sett henne spela. Så om man vill ha besked om hennes dagsform har jag inga svar. Men som sagt, för tre år sedan höll hon världsklass. Och som backup känns det knappast som att LB kunde ha hittat ett bättre namn.

I övrigt har jag inte hittat några nyheter om nya spelare till de damallsvenska klubbarna. Linköping har inte ens meddelat huruvida man kontrakterat Dajan Hashemi. Har de?

Nu kan det ju vara så att det har genomförts ett antal övergångar de här sista dagarna. Problemet är ju tyvärr att huvuddelen av de damallsvenska klubbarna är dåliga på information och nyheter, både på sina hemsidor och via sina sociala medier. Så det kan fortfarande dyka upp nya spelare de kommande dagarna.

En klubb som ligger i framkant när det gäller informationsbiten är faktiskt Kif Örebro. På deras hemsida går det i kväll att hitta ett utmärkt klipp med höjdpunkter från dagens oavgjorda toppmöte i elitettan mot Kungsbacka.

Faktum är att det klippet är bättre och matigare än de som damallsvenskan.tv tillhandahåller oss intresserade efter de damallsvenska matcherna. Jag var för övrigt på plats på Kungsbacka sportcenter och såg hur kreativt man filmade matchen:

View this post on Instagram

Är det så här en tv-buss ser ut?

A post shared by Johan Rydén (@johanryden80) on

Direkt när jag kom till Kungsbacka möttes jag av beskedet att Örebro kom till spel utan såväl Hanne Gråhns (okänd orsak), Adelisa Grabus (någon form av korsbandsskada – tråkigt) och Frida Svensson (avstängd). Det var självklart tre tunga avbräck. Jag fick även höra att Kungsbackas lån från Hammarby, Klara Folkesson, inte var spelklar.

Inför avspark var jag förstås nyfiken på att få se hur bra de båda topplagen i elitettan är.

Den första halvtimmen var jag imponerad av Kungsbacka. Laget spelade rejält i defensiven och hade fart och kvalitet i anfallen. Så långt var det klasskillnad. Det tog inte många minuter att se vilket lyft Emma Kullberg är för hemmalaget. Från sin position som släpande innermittfältare styrde hon hela Kungsbackas lag.

Efter hemmalagets 2–0-mål hände dock något. Plötsligt blev Kungsbacka lite mer passivt, lite mer tillbakadraget. Om det berodde på fysik eller på att man ville försöka spela på resultatet är oklart, men känslan var att hemmalaget bjöd in Örebro i matchen.

Kungsbackas passivitet följde med in i den andra halvleken. Jag kan inte säga att jag någon gång var imponerad av Örebro. Tvärtom kändes gästernas lag ganska grått och profillöst.

Men det är ingen tvekan utan att 3–3 till slut var ett högst rättvist resultat. Även om närkingarnas kvittering i 94:e minuten var en gigantisk målvaktstavla av Fanny Lund så hade Örebro förtjänat både målet och poängen. De vräkte på med folk framåt och skapade till slut så många målchanser att det hade känts lite konstigt om Kungsbacka vunnit.

Trots det logiska resultat hade jag med mig en konstig känsla från Kungsbacka. Konstig eftersom jag kände att hemmalaget inte visat sin fulla potential. Men även konstig eftersom man inte riktigt kunde bedöma ett brandskattat Örebro.

Jag hade först tänkt att snacka lite med folk från de båda lagen efter matchen. Men det blev inget med det. Ju blötare man blev i ösregnet desto mer avtog lusten att hänga kvar i Kungsbacka efter slutsignalen.

I och med att dagens omgång i elitettan även innehöll seger för Lidköping och förlust för Kvarnsveden har västgötarna nu tre poängs ledning i toppen, medan Kvarnsveden tappade mark.

I damallsvenskan tappade Linköping mark.

Jag har bara sett matchens fem första minuter, samt höjdpunkterna på damallsvenska.tv. Utifrån det noterar jag att en idiotisk hands på Filippa Angeldahl och ett svagt försvarsarbete av Lisa Lantz gjorde att Rita Kivumbi kunde ge Växjö ledningen redan på lagets första avslut.

Med tanke på hur jämnt det är i damallsvenskan i år, och hur svårt LFC har att göra mål, har de inte råd att ge bort så ”enkla” mål i en matchupptakt. Det blir extra kostsamt med tanke på att LFC inte har vunnit en enda match i år där man kommit i underläge.

Jag räknade bort mästarlaget ur guldstriden redan efter åtta omgångar. Sedan smög man sig närmare och fick lite kontakt med topplagen. Men nu måste det väl ändå guldhoppet vara borta. Eller?

För Växjö var det tre blytunga poäng, tre poäng som gör att laget numera bara är sju–åtta poäng ifrån säkrat kontrakt. Gissningen är ju nämligen att det kan krävas hela 24–25 poäng för att klara kontraktet i år.

Även Vittsjö tog tre steg närmare den summan. Laget inledde vårsäsongen med kryss följt av seger, alltså fyra poäng på de två första omgångarna. Nu har man gjort precis samma sak i höst. I våras följde dock fyra raka förluster, något Vittsjö nog bör undvika att kopiera om man vill hänga kvar.

I skrivande stund har dock laget skapat sig lite andrum i botten, mycket beroende på att Michelle De Jongh verkar ha hittat formen. Hon har gjort två mål och ett assist på de båda höstmatcherna, och kan kanske vara den som ser till att Linda Sällström trots allt inte blir så saknad hos den rödblå Skåneklubben.

Snart är det söndag. Då kanske vi kan få besked om det blev några fler värvningar. Dessutom har vi ju en seriefinal 14.00 att se fram emot.

10 tankar på “Toppmålvakt till LB07, beröm till Kif Örebro och lite till

 1. Den här gången var det utan tvekan ett ‘rån’ att Växjö fick med sig 3 poäng och jag tror hemmalaget hade varit mycket nöjda med ett oavgjort resultat också. En första halvlek som var rätt svag från båda håll följd av en andra halvlek där LFC var förkrossande överlägset och med ‘normal’ effektivitet hade gjort 2-3 mål. Precis som mot Vittsjö senast är det tydligt hur kritisk Hurtig är för laget då man tyvärr saknar hot i djupled när hon sitter på bänken.

  Återigen en märklig domarinsats där en solklar straff för vardera lag missades, Oscarsson tog med sig bollen med handen i eget straffområde och Maanum blev senare obstruerad i friläge med målvakten. Känslan är att domaren kände att hon missade Oscarssons hands och därför senare kompenserade i situationen med Mannum vilket känns sådär kan jag tycka.

 2. Förstår inte riktigt vad du menar med normal effektivitet? Svårt att göra 2-3 mål när man egentligen bara skapar en riktigt het målchans på hela matchen (Hurtig snubblar på bollen vid öppet mål) i jämförelse med Växjö som, förutom målet, skapade ytterligare tre chanser (Cankovics friläge som räddades på mållinjen, Kivumbis missade öppna mål och Anvegårds missade friläge i sista minuten).
  Förövrigt håller jag med dig om de två missade straffsituationerna. Det var dock inte domaren som avgör matchen utan snarare Linköpings brist på offensiv spets.

 3. Jag tycker också kritiken mot Lantz känna orättvis även om jag bara har min bild från läktaren. För mig var den en bra slagen frispark och en vältajmad nick som inte var så mycket att göra åt.

  • Jo, det är en bra slagen frispark, och en fin nick. Så visst, på ett sätt är det kanske lite hårt mot Lantz att ge henne skulden. Fast jag backar bara lite. För även om det var en svår situation är det Lantz som har ansvar för den yta som Kivumbi springer in i. Och LFC-backen är inte nära att störa Växjöforwarden.

 4. Åtta hörnor och ingen av dem blev till en rejäl målchans. Ett bevis så gott som något på ineffektiviteten hos svenska mästarinnorna. Finns det inte ett gammalt talesätt om att åtminstone var fjärde hörna ska resultera i mål?

  • Där ser man, jag som tyckte både hörnor och frisparkar var bättre än på väldigt länge och att det kändes farligt i princip varje gång. Det är väl väldigt sällan som man får ‘rejäla målchanser’ på hörnor utan att det samtidigt resulterar i mål.

   • Där man har räknat seriöst på det, vilket naturligtvis är i Premier League i England, har man sett att 1 hörna av 5 leder till ett skott på mål inom 3 bollberöringar. 1 skott av 9 på mål ger sen resultat, ungefär samma statistik som för skott på mål överhuvudtaget.

    Det här gjorde att författarna till ”The Numbers Game”, som jag plockat siffrorna från, drog slutsatsen att den korta hörnan är det enda rätta. Då behåller du i alla fall bollen inom laget.

    De självklara invändningarna är att det här inte behöver gälla för andra ligor och att det inte gäller för alla lag. Så är det naturligtvis. Det är fritt fram att börja räkna själv.

 5. Pingback: Kungsbacka till damallsvenskan – grattis | En blogg om internationell damfotboll

 6. Pingback: Kullberg, AIK, Kukkonen och F17-VM | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.