Kungsbacka till damallsvenskan – grattis

Kungsbacka DFF vann med 6–2 i Västerås och är klart för damallsvenskan 2019. Grattis.

Det här är självklart bra för damfotbollen i västra Sverige, som totalt sett har känts underrepresenterad inom elitfotbollen i år. Personligen gillar jag det också, för det innebär ju att jag får fler damallsvenska matcher inom rimligt avstånd nästa år.

Uppflyttningen är lite oväntad eftersom klubben tappade tre av sina intressantaste spelare inför seriestart när Josefine Rybrink gick till Kristianstad, Ida Strömblad gick till Kalmar och Cornelia Kapocs till Ljusdal. Dessutom tappade man målvakten Fanny Lund och skyttedrottningen Karin Lundin under sommaren.

Jag har sett Kungsbacka en gång i år, det var i den tidiga seriefinalen mot Kif Örebro för två månader sedan. Då skrev jag bland annat så här:

”Den första halvtimmen var jag imponerad av Kungsbacka. Laget spelade rejält i defensiven och hade fart och kvalitet i anfallen. Så långt var det klasskillnad. Det tog inte många minuter att se vilket lyft Emma Kullberg är för hemmalaget. Från sin position som släpande innermittfältare styrde hon hela Kungsbackas lag.”

Sett till den halvtimmen är Kungsbacka en spännande nykomling i högsta serien. Inte minst var Kullberg klasser bättre än jag sett henne innan. Hon ledde verkligen laget.

Emma Kullberg

Övriga 60 minuter var dock inte lika imponerande, och känslan är att klubben skulle behöva minst fyra toppförvärv. En målvakt, en mittback, en central mittfältare och en forward.

Fast sannolikt finns det inga pengar till mer än någon enstaka ny toppspelare. För tyvärr är det omöjligt att skriva om Kungsbacka DFF utan att det blir ett längre avsnitt om ekonomi.

För om det hade funnits elitlicens i elitettan skulle nog knappast Kungsbacka spela i damallsvenskan 2019. Då hade det varit rimligare att klubben redan tappat sin elitlicens och blivit tvångsnedflyttad.

Kungsbacka har ju nämligen haft minussiffror på ekonomin sedan 2016. Jag vet inte den exakta situationen i nuläget, men den beskrevs som kris för en månad sedan och i slutet av juni var läget akut. I den här artikeln berättas om inställda löner till spelare och ledare samt att klubben behövde få in ungefär en halv miljon innan årsskiftet för att överleva.

Artikeln avslutas med att Christer Björkroth i klubbledningen får frågan om damallsvenskan.

”Det är vår dröm men vi kan inte gå upp med ett negativt kapital. Nu behöver vi allt stöd vi kan hitta. Bara att fler folk kommer till Tingbergsvallen och kollar när vi spelar hjälper oss rejält. Jag hoppas hela Kungsbacka vill stötta oss och damfotbollen.

Vad händer om ni inte får in pengarna?

Jag vågar inte ens tänka på det. Vill det sig illa så är det slutet för KDFF.”

Och i den här artikeln från när tränare Jamal El Moussaoui hoppade av i juli framgår att han hade informerats om att pengarna var slut redan innan seriestart. Vad jag har hört är El Moussaoui långt ifrån den enda som inte fått lön, klubben skall fortfarande ha ganska stora skulder till gamla spelare. Jag har även hört obekräftade uppgifter om att de haft svårt att ta sig till bortamatcher eftersom inga bussbolag har velat köra dem.

I somras kunde man även läsa om klubbens vanskliga läge i en krönika i Kungsbacka-Posten av min tidigare chef och kollega på Borås Tidning, Janne Hansson.

Förra hösten stod jag och pratade med just Hansson på Tingbergsvallen i samband med en Kungsbackamatch. Då kom en man fram som sade sig ha lösningen på klubbens ekonomi. Han och någon kollega hade nämligen skapat ett företag som skulle fixa stora sponsorer åt Kungsbacka och andra klubbar i Västsverige. Men inte heller det tycks ha hjälpt.

Kanske är det istället så att klubben tvingas använda de pengar de kommer att få från EFD till att betala av sina gamla skulder. Därmed får man hoppas att företagen i välmående Kungsbacka kommun öppnar sina plånböcker nu när man för första gången har ett eget lag i högsta fotbollsdivisionen.

Och det gäller nog för klubben att agera snabbt. Det är nu i svallet från avancemangets glädjevågor som det finns som störst möjlighet att jobba ihop en budget. Det är även nu man måste jobba på ett skapa ett intresse bland befolkningen i en kommun som hellre åker till Göteborg för att roa sig än stannar i hemkommunen.

Publikintresset i elitettan har också varit högst begränsat. Kungsbacka har ett snitt på 293 personer i år. Fast faktum är att fler än hälften av åskådarna är från en match, den mot Mallbacken nu i höst som lockade 1 882 till Tingbergsvallen.

På övriga matcher har snittet legat under 150 personer. Bland annat var jag en av 98 betalande åskådare på toppmötet mot Örebro i augusti. Det är alltså uppenbar risk att Kungsbacka kommer att tvingas till en lågbudgetsatsning i högsta serien nästa år.

Men innan dess skall klubben förstås fira sin största framgång hittills. Framför allt gläds man idag med duon Lina Gerhardsson och Mimmi Asperot som tillhört klubben ända sedan grundandet.

Lina Gerhardsson

Mimmi Asperot

Kungsbacka ser ut att få med sig Kif Örebro upp i högsta serien. Addison Steiner gjorde målet när närkingarna vann med 1–0 borta mot Kvarnsveden. Därmed behöver Örebro tre poäng på de tre matcher man har kvar att spela. Och det kommer Kif att klara.

Addison Steiner

I botten tog Ljusdal tre blytunga poäng genom 2–0-seger hemma mot Umeå. Segern tar hälsingarna upp över nedflyttningsstrecket.

Ljusdal kan alltså spela i näst högsta serien även 2019. Det gör nog däremot inte Jitex BK. Det mesta talar nämligen numera för att Mölndalsklubben inte går upp i år heller. Borgeby vann nämligen första kvalmötet med 3–0, vilket innebär brant uppförsbacke för Jitex inför nästa veckas hemmaretur.

Ett avancemang för Borgeby skulle antagligen passa som handen i handsken för FC Rosengård som har efterlyst en klubb i närområdet som man skulle kunna låna ut unga talanger till. Rosengård har ju bland annat ett spännande gäng 02:or som kanske hade mått bra av ett år i elitettan?

I dagens damallsvenska match säkrade Eskilstuna sitt kontrakt i högsta serien. Man vann med 1–0 mot Linköping efter att Sonia Okobi nickat in segermålet på hörna. Därmed ser inte mästarinnorna ut att ta medalj, vilket är något som inte hänt tidigare under damallsvenskans historia.

Nästa uppgift för LFC blir hemmamöte med PSG på onsdag. Det franska storlaget laddade upp för den drabbningen genom att vinna med 3–1 borta mot Metz efter underläge i paus. Storlöftet Marie-Antoinette Katoto gjorde alla tre målen i den andra halvleken – alltså ett tvättäkta hattrick.

Därmed går Katoto upp i skytteligaledning med sju fullträffar. Inte bra för Linköping att PSG:s måldrottning har hittat storformen. Tyvärr har jag inga uppgifter om vilka svenska spelare som fick speltid i PSG i dag.

Tillbaka till Kungsbacka. Kommunens bästa spelare heter Fridolina Rolfö. Hon är dock fortsatt skadad och ingick inte i Bayern Münchens matchtrupp i dag när laget vann med 2–1 mot Hoffenheim.

Till Norge, där suveränerna LSK var riktigt illa ute i dagens semifinal av norska cupen. Laget som vunnit alla 19 matcher i toppserien, och sedan länge är klara mästarinnor, låg under med 3–0 mot Röa i paus. Men LSK reste sig och vann efter straffläggning – eller straffekonk som de säger i vårt västra grannland.

I Italien höll Stephanie Öhrström nollan när Fiorentina vann den italienska supercupfinalen med 1–0 mot Juventus. Ilaria Mauro gjorde matchens enda mål.

Ilaria Mauro

Slutligen en fråga apropå inget. Någon som vet vad som hände med Wang Fei som ju LB07 värvade i somras?

20 tankar på “Kungsbacka till damallsvenskan – grattis

 1. Bra och genomlysande artikel om Kungsbacka! Tråkigt att serien haltar, särskilt i bottenstriden, eftersom den uppskjuta matchen BK30 – Asarum är kvar. Det förändrar förutsättningarna för både dem och övriga lag.

 2. Som de spelade förtjänar varken LFC eller United att ligga högre i tabellen. Slarvigt, ofokuserat och ineffektivt, särskilt från LFC:s håll. Den omdiskuterade F19-målvakten Nyström fick väl revansch i matchen med flera fina räddningar, exempelvis en tippning över ribban och en riktigt TV-räddning. Domare Larsson dömde som domare Larsson brukar – blåser strax efter att någon avlidit. Hade LFC hela tankeverksamheten riktad mot mötet mot PSG? En solklar filmning och flera hands lämnades utan åtgärd liksom minst en straffsituation. Nu ligger vägen öppen för KDFF:s första medalj – den har de tjänat ihop till!

 3. Lördagsmatiné på Linköping Arena i 22-gradig oktobervärme med två medelmåttiga aktörer i en medioker föreställning: Linköpings FC vs Eskilstuna United DFF 0-1. I publiken på den solvarma läktaren tyckte vi oss skymta förbundskapten P. Gerhardsson.

  Kanske, kanske inte, spelade det en roll att inget av lagen hade chans att plocka hem en ädlare medalj, men att de heller inte löpte risk att åka ur serien. Om resultatet var rättvist? I så fall borde matchen slutat 0-0, fast denna dag hade EUDFF turen på sin sida. Det var ganska ”fysiskt” på plan och många spelavbrott för varningar och akut medicinsk omvårdnad. Domare var Pernilla Larsson, med rykte om sig att tillåta riktigt hårda tag. Det såg vi ingenting av här, hon varken blåste sönder matchen eller släppte vilddjuren lösa.

  • Hade United turen på sin sida, en kanonräddning från Lundberg och tre från hemmamålvakten visst, självklart hade United turen på sin sida!!

   • Håller med dig, för du menar väl motsatsen…. United vann på att vara lite bättre och effektivare, inte på tur.

    • Vi diskuterar väl samma match, antar jag? Visst är man ”lite bättre och effektivare” om man lyckas få matchens enda mål, förvisso efter en snygg hörna. Instämmer helt om juniormålvakten Julia Nyström. Återigen en godkänd insats, inga ”tavlor”, den nickboll som passerade henne från ett par meters håll hade ingen ”stor” målvakt hunnit stoppa, med mindre än att den träffat mitt i magen. Lyfter på hatten för Vetlandas (och LFC:s) blivande motsvarighet till Iker Casillas! En detalj som skilde hemmalag och bortalag, framförallt i 1:a halvlek, var att United fick härja ganska fritt på sin högerkant. Spelare efter spelare kunde löpa sig fri och komma till bra passningar eller skott mot hemmamålet. Kändes dock aldrig som om det skulle sluta 0-6…

 4. Man kan väl säga så här om dom som skulle lösa dom ekonomiska problem i Kba !
  Hade inte delar av dom varit med så hade Kba inte haft några skulder.och han som nämns är en väskdängare som nån så bra myntade👎🏻👎🏻

  • Man har alltså problem med ekonomin sedan flera år och tar in ett företag som ska lösa problemen under hösten 2017. Ett år senare är de borta, men nu är det deras fel att problemen finns. Det känns som att föreningen inte tar ansvar för sina egna ekonomiska problem utan försöker skylla det på alla andra.
   Jag har hört allt ifrån dansbandsgalor, till försvunna tv-avtal till att kommunen inte ger pengar. Aldrig har klubben gått ut och sagt att något är deras eget fel i den ekonomiska krisen. Hur mycket ska man skylla ifrån sig innan man själv tar ett ansvar?

 5. Pingback: LB07:s första tio – sen vann favoriterna | Hattrick

   • Vad jag förstått var det ungdomslag i farten samtidigt och de räknades tydligen in en eller kanske flera gånger. Möjligt? Tja, varför skulle just matchen mot Mallbacken skilja sig så mycket från publiksiffrorna i övrigt? Det var ju inget toppmöte precis. Även om låga publiksiffror är tråkiga både för klubbar, spelare och övrig publik, så är det ju rätt lite av totala intäkter som kommer från publik, i alla fall i DA.

    • Det va nått som heter tjejfotbollensdag när mallbacken var där
     Då räknar dom antalet åskådare från morgonen när sammandraget går igång tills efter slutsignalen,där låg även en div 1 match i deras program mellan Onsala och Mariebo innan huvudmatchen.det brukar ligga ett möte i juniorallsvenskan som förmatch innan huvudmatchen spelas.

 6. Om inte Kungsbacka DFF klarar ”licensen” för spel i OBOS DA, så blir det per automatik – eller enligt reglerna – tredje bästa lag som får överta halländskornas plats. Det handlar alltså om antingen Lidköping eller Kvarnsveden. Ett grymt öde för spelarna i Kungsbacka i så fall, hoppas det ekonomiska träsket klubben sitter i hinner att dikas ut inom den närmaste framtiden.

  Förresten, Johan… om Lidköpings FK skulle flyttas upp så har du ju ändå ett nytt västsvenskt, ja t.o.m. VÄSTGÖTSKT, allsvenskt damfotbollslag att glädja dig åt! 🙂

 7. Tycker väl kanske 0-6 va att ta i och vad jag kan se i kommentarerna ingen annan som har hävdat heller men jag tyckte definitivt inte att segern va orättvis.

 8. Vad i hela världen skall Kdff upp i högsta serien att göra?? Man har haft en omsättning på 10 talet tränare på 3 års tid, mycket pga att man inte kunnat betala dem utlovad ersättning, samma sak med spelare som tröttnat. Föreningen känns som ett luftslott som kommer att få det väldigt tufft att få till elitlicens i högsta serien. Man verkar skylla alla ekonomiska bekymmer på att kommunen inte stöttar som man önskar? Det måste ju finnas ett eget ansvar om man skall driva föreningen, precis som Mr What skriver. Även om det tillkommer en del bidrag om man går upp en serie så ökar kostnaderna också rejält med bla kravet på avlönade spelare, tränare… Nä låt det inte bli ett nytt Tyresö som tar sig vatten över huvudet det är ingen bra reklam för vår fina damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.