Är det klåpare som styr i Kalmar?

Jag missade helt gårdagens nyhet om att IFK Kalmar har gjort sig av med tränaren Jonas Walfridsson.

Men i kväll har jag läst ikapp, och noterar att Walfridsson och klubbens styrelse inte är överens, något som drivit bort tränaren. I lokaltidningen Barometern säger han så här:

”I första hand handlar det om hur styrelsen i allt större omfattning detaljstyr, även det sportsliga. En utveckling som startade när vi blev klara för allsvenskan.

Initialt accepterade jag hur styrelsen ville jobba. Över tid och i takt att allt fler beslut tas över huvudet på oss som står för det sportsliga har jag insett att det är inte är någon miljö jag vill vara kvar i.”

Walfridsson förklarar också att han inte har en aning om vart IFK Kalmar är på väg.

”Jag har frågat, men inte fått något svar. Alldeles oavsett hur de planerar framåt vill inte jag stå i vägen.”

Nyheten om att den tränare som lett laget sedan 2014 och tagit det från division I till damallsvenskan nu lämnar jobbet uppskattades inte av spelarna. Till Barometern säger lagkapten Elsa Karlsson så här:

”Jag är oerhört besviken. Det är helt fel beslut och det är ett beslut som i princip tagits utan våra åsikter i spelarrådet. Det är ju inte bara att skicka en tränare, alla i ledarstaben lämnar nu och styrelsen lämnar oss i laget i en situation som är under all kritik. Det räcker med att förlora med 10–0 som vi gjorde i helgen, man är ganska långt nere ändå men de tycker tydligen att vi ska ännu längre ner.”

Styrelsens ordförande Nicklas Klope förklarar tränarbytet så här kortfattat:

”Vi vill ha en förändring, att något ska hända.”

Och nog händer det saker alltid. Större delen av ledarstaben lämnar alltså klubben ihop med Walfridsson. Den som tar över är F19-tränaren Martin Sjöstrand.

Kalmar är en klubb som jag har väldigt dålig koll på. Men det här kändes spontant inte bra. Och efter att ha läst krönika som lokaltidningen Barometerns Peter Ahlén skrev i går får man lätt uppfattningen att IFK Kalmar är ett luftslott. Ahlén inleder sin krönika med:

”Finns inte kompetensen så blir besluten därefter. IFK Kalmars verksamhet lever farligt när tränaren Jonas Walfridsson lämnar sitt uppdrag.”

Och krönikan avslutas så här:

”Klope pratar om ett igångsatt förändringsarbete, en tydlig målsättning och fortsatt vision om allsvenskt spel. Ingen har hört hur det ska gå till, vad det innebär. Jag tror inte styrelsen har en aning om vad man pratar om.”

Det är tydligt att det inte är många som har förtroende för Klope och de andra i IFK Kalmars styrelse. Framtiden får utvisa huruvida styrelsen vet vad den gör, eller om det är ett gäng klåpare som styr i den damallsvenska tabelljumbon.

Det om Kalmar. En av dagens större sportnyheter har handlat om de här två tweetsen från Pernille Harder:

Uefagalan är planerad utifrån herrarnas spelschema, och inte damernas. Följden har blivit att galan krockar med Danmarks VM-kvalmatch mot Kroatien. Skulle Harder vinna priset som Europas bästa spelare säsongen 2017/18 kan hon således inte ta emot det.

Uefa har dock lite tur med de båda andra kandidaterna. För Ada Hegerberg nobbar ju det norska landslaget och Amandine Henry deltar ju inte i kvalet, hennes Frankrike har ju en direktplats till nästa års VM-slutspel.

Apropå landslag och mästerskap så pågår ett sådant i Indonesien. Det är Asian Games, alltså de asiatiska spelen. Det är jätteevenmang med hela 484 olika event i 42 olika sporter.

Damfotboll är en av grenarna, och där gör elva lag upp. Såväl Japan, Sydkorea, Kina som Nordkorea är med, och har starka lag.

Alla lag i turneringen är däremot inte så starka. När Kina häromdagen mötte Tadjikistan slutade matchen hela 16–0. Och Wang Shanshan lyckades med det otroliga att göra ett hattrick i äkta hattrick under matchens sista halvtimme.

Shanshan gjorde sitt första mål i den 64:e minuten. Sedan gjorde hon alltså ytterligare åtta, varav de tre sista på två minuter och elva sekunder under tilläggstiden. Det är inte så ofta någon gör ett äkta hattrick på så kort tid.

Även Zhao Rong hade en stor dag. Hon blev nämligen femmålsskytt. Fast det var ju ingenting jämfört med Shanshan. Här är ett klipp med alla 16 målen:

Hittills i turneringen är de fyra storlagen utan poängförlust. Men under onsdagen möts Kina och Nordkorea i gruppfinal i grupp 2. Det blir den första riktigt spännande matchen.

I övrigt noteras att Vietnam vann med 3–2 mot VM-klara Thailand, ett resultat som innebär att thailändskorna missar kvartsfinalspelet.

2 tankar på “Är det klåpare som styr i Kalmar?

  1. Fenomenet ”Sparka tränaren” börjar bli alltmer vanligt också i elitdamfotbollen. Nu var det Kalmartränarens (o)tur. Vi har tidigare sett exempelvis hur Majgaard Jensen i Rosengård avpolletterades, när Björkegren och Walfridson sparkades från LFC, när Unogård fick gå från Hammarby efter att han mopsat upp sig eller när Växjötränaren som i praktiken fört upp laget till DA fick gå redan när avancemanget från Elitettan var klart. Samtidigt finns det kanske tränare som varit kvar för länge. Nilsson och Rehn i KGFC skulle kunna vara några exempel. Å andra sidan finns Carlsson i PIF och Gunnarsdottir i KDFF som åtnjuter förtroende år efter år. Självfallet är det skillnad på att bli sparkad eller på om kontraktet inte förlängs (som exempelvis senare förolyckade Holmlund i KIF Örebro). En möjlig slutsats av den här lilla och ofullständiga kavalkaden är att styrelser inte enbart baserar sina beslut på sportsliga resultat.

    Efter Rosengårds storvinst mot Kalmar tyckte jag att det fanns anledning att fundera över hur Kalmar hanterar situationen och säsongen (på bloggen Hattrick https://damfotbollblog.wordpress.com/2018/08/18/stabil-seger-for-tuna/#co ). Ett svar kom nu med sparkad tränare. Det intressanta är att både tränaren och spelarna var ovanligt frispråkiga, medan styrelsen, som de flesta andra, var kortfattad och mumlande. Kanske tyckte både spelare och tränaren att de inte hade så mycket att förlora. Styrelsen verkar däremot vara i en förtroendekris och de kan ju inte gärna sparka hela laget. Att ställa sina platser till förfogande är nog det sista en styrelse kan tänka sig, även om det vore motiverat. Det som hänt nu är väl i varje fall knappast rekryteringsfrämjande om klubben tänkt satsa på nytt mot DA. Naturligtvis går snacket mellan spelare som skulle kunna vara aktuella för en flytt till Kalmar.

  2. Förlorar man med 10-0 är det något som inte stämmer. Jag saknar positionsspelet i många damlag. Kalmar skulle kanske inte vinna men hållit siffrorna nere med ett fungerande passning och positionsspel. Det är kanske tråkigt och tidsödande att träna men det kommer att löna sig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.