Italien, Rasmussen, Ballon d’Or och lite till

I morgon spelar Sverige bortamatch mot Italien. Med sig till Cremona har Peter Gerhardsson 22 spelare. Nilla Fischer och Lina Hurtig följde aldrig med till Italien.

Gissningsvis kommer Gerhardsson att byta i princip hela elvan från det lag som vann med  2–1 mot Norge i torsdags. Vi får se på TV12 och Cmore Fotboll i morgon 18.15.

De rapporter som kommit från landslagssamlingen har handlat om att Hedvig Lindahl inte är säker på att vara förstamålvakt i Chelsea samt att Kosovare Asllani öppnar dörren för att lämna Linköping och återigen bli utlandsproffs.

I artikeln om Asllani är hon tydlig med att hon legat på LFC:s klubbledning om att laget behöver fler etablerade spelare:

”Jag har definitivt framfört önskemål om att värva erfarna spelare med tanke på att vi har ett väldigt ungt lag.”

Senast mot Piteå tyckte jag att det var tydligt att kvartetten Asllani, Hurtig, Johanna Rasmussen och Frida Maanum är LFC-spelare som håller mycket hög klass. Tyvärr fick ju danska Rasmussen häromdagen ett mardrömsbesked – korsbandet är av. Så jag förstår att Asllani vill ha in fler klasspelare.

Apropå klasspelare presenterades i dag de 15 kandidaterna till tidernas första officiella Ballon d’Or för damer. Jag har ju tidigare kallat Fifas pris till världens bästa spelare för just Ballon d’Or, fast det har inte varit helt korrekt. Under åren 2010–15 samarbetade Fifa och tidningen France Football i valet av världens bästa spelare – dampriset hette dock aldrig officiellt Ballon d’Or.

Nu skall alltså France Football verkligen dela ut en damernas Ballon d’Or. Och de nominerade är:

Det är alltså samtliga de tio spelare som var nominerade till Fifas pris:

* Lucy Bronze
* Wendie Renard
* Saki Kumagai
* Amandine Henry
* Megan Rapinoe
* Pernille Harder
* Ada Hegerberg
* Sam Kerr
* Dzsenifer Marozsan
* Marta

Plus att man lägger till:

* Amel Majri
* Lieke Martens
* Fran Kirby
* Lindsey Horan
* Christine Sinclair 

Det här tycker jag är en väldigt bra lista. Det man möjligen kan ha synpunkter på är att det inte är med någon målvakt, samt att de nordamerikanska suveränerna North Carolina Courage inte får med någon spelare. Men totalt sett alltså ändå en väldigt bra lista.

Apropå Nordamerika har kontinentens mästerskap och tillika VM-kval inletts utan skrällar. I grupp A har USA säkrat en semifinalplats via två supersäkra segrar, 6–0 mot Mexiko och i går 5–0 mot Panama.

I grupp B inledde Kanada och Costa Rica med varsin seger. De båda lagen är i farten igen i natt, och det mesta talar för nya segrar.

I morgon kväll avgörs även semifinalerna i det europeiska VM-playoffet. Schweiz har 2–2 och bortamål med sig till sin hemmaretur (19.00) mot Belgien och Nederländerna har som bekant med sig 2–0 till Danmark (18.00).

Jag har satt oddset för nederländskt avancemang till 85–15 och jag ger Schweiz 70–30-fördel i sin match.

Ett lag som har avancerat i sitt kval är Sverige F19-lag. AIK:s Emma Engström gjorde både målen när Israel besegrades med 2–1. Se höjdpunkter här.

Engstrands AIK var spelledigt i helgen. Det var däremot inte alla lag i elitettan, utan det spelades fyra matcher under helgen. I en av dem tog Kungsbacka DFF ett jättekliv mot allsvenskan. 3–1-segern borta mot Lidköping innebär att KDFF nu har nio poäng ner till strecket med fyra omgångar kvar att spela.

Så lite mer landslagsfotboll. I morgon spelar England–Australien  och Frankrike–Kamerun. Häromdagen vann ju Frankrike med 2–0 mot The Matildas, som är i Europa utan vilande storstjärnan Sam Kerr.

I en turnering i Kina spelade Finland och Portugal 0–0 i dag. Turneringen vanns av Kina på sju poäng, före Portugal på fem och Finland på fyra. Sist kom VM-klara Thailand utan poäng.

Apropå Kina har SVT varit i Peking och träffat den svenska trion Marija Banusic, Kim Björkegren och Elena Sadiku:

Jag tycker att det var ett bra inslag, och jag håller inte med Banusic om att SVT målade upp en negativ bild av hennes liv i Peking. Jag tyckte nog att det såg ut som att hon trivdes alldeles utmärkt.

 

5 tankar på “Italien, Rasmussen, Ballon d’Or och lite till

 1. Att 3-4 lag går vidare till VM från CONCACAF känns rätt överdrivet. Tre av fyra av Belgien, Schweiz, Danmark och Nederländerna kommer missa VM och med det massor av bra spelare.

  Nu får de kanske skylla sig själva till viss del, de underpresterade alla i slutet av kvalet (kanske förutom Belgien), men visst skulle de enkelt slå det lag som kommer fyra i CONCACAF (eller motsvarande lag i Sydamerika som fyran får kvala mot). Vi hade väl tex 10-1 i förra VM när Schweiz mötte Equador.

   • Klart är ju att Europa gjort en dålig förhandling när VM-platserna fördelades. På världsrankingen har Europa 14 av världens 24 bästa lag. Men i VM har vi bara 8+1 plats.

    Asien och Oceanien har samma antal platser som lag på rankingens topp 24. Nordamerika har en halvplats extra – 3,5 platser men bara tre lag på topp 24.

    De stora vinnarna här är ju Afrika, som har tre platser trots att deras bästa lag är rankat som 38:a. En annan vinnare är Sydamerika med ett lag på topp 24, men 2,5 VM-platser.

    • Är det ens någon förhandling att tala om eller beslutar FIFA istället som de önskar och bestämt i förväg? Det kanske är samma processer, tankesätt och ambitioner bakom fördelning av platser till VM som det är när det gäller vilka som röstar om utmärkelser till bästa spelare. Det är med andra ord inte bara, eller kanske ens främst, meriter som avgör. Det handlar kanske mer att bjuda in fler och på så sätt sprida och starkare etablera världens redan största sport. På så sätt blir också FIFA en större och mäktigare organisation, vilket de säkert inte har något emot. OM det är en förhandling kan det vara en poäng, sett i ett sådant scenario, att hålla tillbaka ”den vita världens” organisation UEFA, till förmån för andra. Det går att visa att FIFA minsann menar allvar med att bjuda in andra till ”dansen”.

 2. Under Sundhages tid som FK fick hon ibland kritik för att hon testade för få spelare i exempelvis träningslandskamper och satsade för mycket på ”säkra kort” – att vinna gick före utvecklingen så att säga. Jag vet inte hur det egentligen är med Gerhardsson och hans experimentlusta. Finns det revanschintresse för Sverige efter förlusten mot Italien i VM? Hur många spelare vill/vågar han därmed byta ut från en starkaste startelva? Vad är det i så fall FK vill ha svar på genom att byta ut många/vissa spelare? Som möjligen framgått i kommentatorsfältet nyligen tycker jag målvaktspositionen är den kanske mest akuta och intressanta sett till framtiden.

  Ja, beroende av vad som menas med ”etablerad”, ”erfaren” eller ”klasspelare”, så visst behöver LFC förstärkas om de tänkt nå toppen 2019. Asllanis ”utspel” kan tänkas vara effektiva på minst två sätt. Hon är ju en av de svenska spelare som alltid har journalisters öra och når fram i media. Dels sätter det tryck på klubbledningen att värva, dels är det en personlig platsannons om hon skulle vilja röra på sig. Så jobbar ett slipat proffs! Själv tycker jag att LFC har en rätt bra blandning av spelare, både vad gäller ålder och erfarenhet. Problemen finns mest längst fram och längst bak. De tre spelare som värvades efter att Dowie lämnade har antingen inte fått chansen eller lyckats fylla det gapet. Det behövs minst två stabila 15-20-målskyttar. Målvakten Haglund håller bra klass när hon får chansen, men skadeproblem stör och Labbé lämnar? Frågan är när Carlén kan vara tillbaka.

  Nej, jag tycker inte heller att SVT:s reportage framställde varken Kina, fotbollen eller Banusic upplevelse på ett negativt sätt, bara att det var annorlunda och att det fanns mycket att jobba med. Hon verkar i alla fall ha fått den förändring hon eftersökte. Vi skulle behöva veta mycket mer om damfotbollen i Kina, både uppbyggnad, seriesystem, spelidéer och inte minst hur det gått/går för de utländska spelarna.

  I Elitettan verkar Kungsbackas eventuella trassel inte ha påverkat lagets prestationer. Kanske räknar de med att lösa det mesta efter att de blivit klara för Damallsvenskan. Det lär de väl bli nu. Jag har svårt att tro att de släpper en niopoängsledning med nio poäng kvar att spela om. KDFF har BK30 (som kämpar för att hänga kvar), Uppsala och AIK kvar att möta. Inom parentes kan man bli alltmer frågande till SvFF och de som jobbar med att kontinuerligt försämra innehållet på deras sidor. I Elitettan har de nu en flik som heter ”Hemmasnitt”. Där finns möjlighet att sortera på Publiksnitt (alltså inte hemmasnitt, fast det är hemmasnitt som visas), gjorda mål och insläppta mål. Det verkar som att någon tycker att det finns ett samband mellan publiksnitt/hemmasnitt och målproduktion, vilket är ytterst långsökt eller helt fel. Dessutom visas alla tre direkt, så sorterafunktionen är helt överflödig. Har sommarvikarierna fått förlängt eller är okunnighet ett anställningskriterium på SvFF?

  Till sist: Är det bara jag eller duggar utmärkelser och ”bäst-tävlingar” rätt tätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.