Några funderingar om ekonomi

Piteå firar

I lördags vann Piteå SM-guld, och under firandet har laget även fått lite välkomna segerpremier.

I går gick en sponsor in med 250 000 kronor som hjälp inför nästa års Champions Leaguespel, och dessutom blir det ju Piteå som får den nyinstiftade Segerpotten. Ni kanske minns att flera spelare rasade över att det inte delades ut några prispengar till guldlaget Linköping efter fjolårets damallsvenska.

Det byggde ju på någon form av missförstånd, för vad jag känner till delas det inte ut några prispengar till SM-guldvinnare i någon sport. Men det ledde till något positivt, i och med att det skapades en insamling till det lag som vann årets damallsvenska. Jag vet inte när deadline är, men i Segerpotten finns i alla fall nu 236 200 kronor.

Apropå Champions League har ju Göteborgs ordförande Peter Bronsman flera gånger sagt att hans klubb skall vinna turneringen 2021. Det gjorde han för övrigt senast i lördagens GP.

Där fick han följdfrågan om det går att utmana de tunga elefanterna i Europa. Svaret löd:

”Äh, de är inte så tunga som de ser ut, kan jag lova. De har också sina brister, de här så kallade storlagen. De är inte så stora, förutom till namnet.”

Ett kaxigt uttalande från en klubb som aldrig vunnit SM-guld och som aldrig nått längre än kvartsfinal i Champions League. Bronsman lär få öppna plånboken rejält om hans högt ställda mål skall kunna nås.

Göteborgs ekonomi är för övrigt intressant. Klubben ansåg ju sig alltså ha råd med att spela höstens matcher på Ullevi, där man hade högre hyra än på Valhalla. Dessutom släppte man in alla åskådare gratis på alla matcher. Rosengårdsmatchen borde ju faktiskt ha kunnat ge ett par hundra tusen i biljettintäkter.

När vi ändå är inne på ekonomi och satsning noteras att det allsvenska avancemanget kan ha varit räddningen för Kif Örebro. Precis som det andra nyuppflyttade laget Kungsbacka har Örebro varit illa ute ekonomiskt sett under året. Känslan är alltså att båda nykomlingarna får svårt att värva in så många etablerade spelare. Och då kan de även få väldigt svårt att hålla sig kvar.

När det gäller Örebros ekonomi berättade klubbens ordförande Charlotta Nordenberg om den i dag i det här inslaget i P4 Örebro.

Klart är att elitettan är en vansinnigt dyr serie med långa och dyra resor och små intäkter. Sportsligt har serien varit bra, för de lag som gått upp i allsvenskan har med undantag för IFK Kalmar varit mer slagkraftiga än tidigare. Men ekonomiskt är det alltså tufft i vår näst högsta serie.

 

9 tankar på “Några funderingar om ekonomi

 1. Ja elitettan borde delas i en norra och en södra med tanke på resekostnaderna. Vittsjö t.ex skulle fått mycket dyrare resor om de trillade ner i elitettan. Men ser man på Piteå så måste de ha saftiga resekostnader. Fyra ggr ner till Skåne och ja även till Växjö och Gtbg. Imponerad av Piteå att bli svenska mästare. Inte så imp av FCR. Verkar som de var dåligt tränade ? Otroligt vad Mittag missar målchanser. Håller med Daniel N på TV. De kommer att få det svårt mot Prag i cl. Orkar inte.

  • Vad bygger du ditt antagande att Rosengård är dåligt tränade på? Jag hörde Nannskog, och uppfattade att han pratade om att det blir svårt för Rosengård att ladda om mentalt. Jag hörde inget om fysik.

   Totalt sett har ju Rosengård spelat tre matcher fler än Piteå och fyra fler än Göteborg hittills under hösten. Ändå vinner Malmöklubben den damallsvenska hösttabellen.

 2. Om de nu har bra ekonomi, vilket det verkar som. Tror du att Göteborg kommer att värva några ”storspelare” isf vem/vilka eller fortsätter de på samma spår de gjort, bortsett från Press? Vad tror du de behöver för att ta ett steg till & bli ett riktigt topplag?

  • Göteborgs ekonomi är väl i mångt och mycket kopplad till Peter Bronsmans plånbok. Och den verkar ju vara välfylld. Det är svårt för svenska lag att värvar storspelare, men man vet aldrig med Göteborg.

   Jag tycker nog att de i första hand bör stärka defensiven. Offensivt är laget väldigt bra. Så med en bra back och en bra defensiv mittfältare till kan man nog bli ännu stabilare till nästa år.

   • Nej Johan inte fler defensiva mittfältare. Ta Seger t.ex hon spelar nog 85% på egen planhalva enl mitt tycke. Sverige saknar offensiva innermitfältare som kan vara kreativa, arbetssamma, passningsskickliga och ett bra understöd till anfallarna.

    • Defensiva innermittfältare måste inte passa i sidled eller bakåt. Claudia Neto är ett exempel på en utmärkt defensiv innermittfältare som även spelar bollen framåt.

     Offensiva innermittfältare har Göteborg ett par riktigt bra i Elin Rubensson och Julia Zigiotti Olme.

 3. Upprördheten över att det inte fanns några prispengar för vinst i DA behöver inte ha byggt på varken något missförstånd eller jämförelser med andra idrotter. Det kan mycket väl ha varit en uppfattning grundad på att spelare och andra tyckte att det borde vara så. Knappt en kvarts miljon är ju inte mycket, men ändå bättre än inget. Hade det varit lite sprutt på SvFF och/eller EFD hade de matchat det beloppet med lika mycket. Dubbeltydigheten med namnet Segerpotten och att just Seger var en av de drivande är litet pikant. Gissningsvis trodde hon att slantarna skulle hamna hos Rosengård. Nu gick de till bättre behövande.

  Bra för PIF att de kommer in lite nya pengar. Vad jag förstår så utmanade det företag som nu utlovat pengar till WCL-spel andra företag att göra detsamma. Som sat – bra att pengar kommer in, men samtidigt lite sorgligt att det ska behövas något så förhållandevis spektakulärt och historiskt som SM-guld och WCL-spel för att det ska ske.

  Mmmm….den numera silverskimrande ciderkungen Bronsman värderar motståndet bland klubbar i WCL. Han kanske inte fått hybris, men man kan ju undra hur kunnig han är om det sportsliga med ett sådant uttalande. Det finns förstås ingen anledning att ha överdriven respekt för framtida motstånd, men i alla fall. Precis som du skriver så är det lite märkligt att inte ta inträde till en avgörande guldmatch. Har KGFC så gott om pengar eller var det en ”provballong” för att kolla hur stort intresset är för laget?

  Även om det inte självklart hör ihop så skulle just bättre ekonomisk bärkraft i DA kunna vara ett argument för att utöka serien samtidigt som EE minskar med två lag och därmed något minskar dessa klubbars utgifter. Det är dock flera lag som haft och har det kärvt ekonomiskt också i DA med svagt eget kapital exempelvis.

  • EfD består ju av elitklubbarna, och de väljer själva hur mycket de vill ge till vinnarna av damallsvenskan. I år ger de tydligen 200 000 kronor i guldbonus. Plus att EfD också sedan några år tillbaka ger 250 000 kronor i Champions League-bidrag till Sveriges representanter i turneringen.

   EfD:s pengar är ju elitklubbarnas pengar. De väljer själva hur de skall fördela dem. Tidigare har de damallsvenska klubbarna valt att dela helt jämnt, medan man valt en annan lösning inom herreliten.

   Fattar jag rätt får alltså Piteå 450 000 från EfD och 250 000 från Uefa, utöver Segerpotten och andra bidrag. Göteborg får 250 000 vardera från EfD och Uefa. De pengarna bör täcka kostnaderna för spel i Champions league och det borde dessutom kunna bli lite över.

   När det gäller SvFF tycker jag inte att de skall dela ut några prispengar. Deras pengar bör gå till annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.