Pitepengar, Växjötränare och dansk seriefinal

Piteå fortsätter att göra ekonomi av sitt SM-guld. Under fredagen fick man ytterligare 236 000 kronor från en hotellägare i Piteå. Inklusive de 500 000 man får från EfD och Uefa för nästa års deltagande i Champions League har klubben nu fått in en bit över 1,5 miljoner kronor den senaste veckan.

I Växjö ser det ut att bli tränarbyte. I Smålandspostens sportpodd från förra veckan sa lokale sportjournalisten Dan Magnusson att:

”Nu tror jag mig ha märkt av lite oroväckande röksignaler från föreningen. Det verkar som att Pierre Fondin inte kommer att vara kvar nästa säsong. Ingen säger någonting bestämt men mycket tyder på att så blir fallet.”

I podden sägs även att Pierre Fondins kontrakt gällde till den 1 november, och att han inte hade erbjudits någon förlängning. Kontraktet löpte alltså ut i torsdags. Jag har inte sett några officiella kommentarer från Växjö DFF. Däremot såg jag den här tweeten från Pierre Fondin under lördagen, en tweet som väl tveklöst känns som ett avsked:

I F19-SM blev det AIK som tog hem bronset via 5–4 mot Umeå.

I den danska seriefinalen vann Bröndby med hela 4–0 mot Fortuna Hjörring. Tre av målen kom i den andra halvleken. Ledningsmålet gjordes av Nanna Christiansen.

Nanna Christiansen

I Tyskland spelades det en match i Frauen-Bundesliga under lördagen. Där vann Hoffenheim med klara 3–0 borta mot Leverkusen. Hoffenheim har inlett årets säsong bra och har nu 15 poäng efter åtta omgångar.

En av målskyttarna var Österrikes Nicole Billa, en spelare jag gillade under fjolårets EM-slutspel för hennes fantastiska presspel.

Nicole Billa

I Frankrike spelades fem matcher. Montpellier vann med 2–0 mot Paris FC. Noterbart där att Stina Blackstenius fick börja på bänken, trots att hon hade gjort sex mål på de två närmast föregående omgångarna. Hon byttes in i 76:e minuten i stället för 1–0-skytten Valerie Gauvin. Linda Sembrant och Sofia Jakobsson spelade från start. Den senare byttes ut i slutminuten.

 

8 tankar på “Pitepengar, Växjötränare och dansk seriefinal

  1. F-19 – – Är det ett kriterie att målvakten ska vara kortast i laget? Någon uttalad strategi i elitfotboll i Sverige att satsa på korta målvakter? Helt i motsats till resten av världen där dominans i luftrummet är prio 1? Någon som vet?

    • Prio ett för en målvakt är inte dominans i luftrummet (även om det är en välkommen bonus) utan speluppfattning och att kunna dirigera sitt försvar. Det är därför jag anser att den bästa målvakt Linköping FC någonsin haft är Sofia Lundgren trots att både Hedvig Lindahl och Katie Fraine var längre och individuellt sett överlägsna henne fysiskt.

      • LFC är kanske inte en klubb som kan beskyllas (sista tiden) för att satsa på m.ö.h direkt. : -D
        Jag förstår bara inte vad all dessa korta personer gör i målet!! Är det någon märklig strategi som vi hemlighåller i SVFF? : /
        Hedvig är för övrigt det bästa vi haft. Odiskutabelt.

  2. Montpellier och Stina, Ja kolla SB på Klubbens Instagram. Hela laget firar och sjunger SB helt ensam. Rädda henne någon!!

    • Kanske det inte är så lätt att sjunga och tjoa om man fått sig en snyting. S.B. har drabbats av en lättare(?) nässkada och Montpellier avvaktar med att släppa iväg henne på landslagsuppdrag – allt enligt välunderrättade Svenska Fotboll(s)förbundet.

    • Det ryktas som sagt om att SB skulle återvända till LFC. Det finns sannolikt mer i den frågan än vad som kommit ut. Svenska klubbar tycks ha som huvudinställning att inte gå emot en spelares vilja och hindra deras utveckling som det brukar heta. Utländska klubbar verkar mer cyniska (eller professionella?) och släpper inte spelare under kontrakt hur som helst. Antingen handlar det om pengar, att de vill statuera exempel eller att en ”omotiverad” spelare är bättre än ingen alls. Typexemplet är väl Nadim som tydligt deklarerade att hon ville bort från Manchester City, men icke.

      I just SB fall vill jag minnas att det dröjde mycket länge innan hon tog beslutet om utlandsspel och val av klubb. Det är väl ingen hemlighet att hon inte heller helt funnit sig tillrätta i Frankrike, trots att både Sembrant och Jakobsson är i klubben.

      Att svenska spelare återvänder till DA är ju inte unikt. Se på Seger, Schelin, Asllani och Fischer. Då har det handlat om spelare som varit rätt många år utomlands och ofta i flera klubbar. I andra fall, som Spetsmark eller Banusic har det blivit kortare sejourer utomlands innan de återvänt. Flödet mellan svenska och utländska klubbar är intressant. Det vore antagligen till Damallsvenskans fördel med fler ”återvändare” från utländska klubbar och då inte endast de som är på väg att avsluta karriären eller de som inte lyckats så väl eller funnit sig tillrätta i den utländska klubben.

      Blackstenius är 22 år och efter en eventuell återkomst några år är nytt utlandsspel naturligtvis möjligt. Undrar om hon då inte skulle satsa på England eller Tyskland.

  3. Jodå, avslaget näsben på Blackstenius, som alltså får vila upp sig och läka ihop efter egna – och klubbens – önskemål. Hade det nu gällt en viktig VM-match så vete tusan om vi inte fått beskåda SB iförd ett näs- och ansiktsskydd av något slag. Man har ju sett spelare i matchsammanhang ställa upp i de märkligaste – och hiskligaste – av ansiktsmasker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.