Tre drömmål

I dag har landslaget samlats i Sheffield för årets sista samling. Men även om matchen mot England på söndag blir intressant är fokus den kommande tiden riktad mot avslutningen av VM-kvalet.

Det återstår att tillsätta sex av de 24 platserna till nästa års VM-slutspel i Frankrike. En av dem går antingen till Nederländerna eller Schweiz. De båda möts i finalen av Europas playoffspel på fredag och tisdag.

För Schweiz är det förstås skönt att deras storstjärna Ramona Bachmann visade målform i helgen. Hon gjorde båda målen när Chelsea vann med 2–0 mot West Ham. Det här får man väl kalla lite av ett drömmål?

Bachmanns form är extra viktig med tanke på att den andra schweiziska storstjärnan Lara Dickenmann har dragit av korsbandet och därmed förstås inte kan spela i playoffet.

Tillagt i efterhand: Uppmärksammades på att Bachmann faktiskt är avstängd i fredagens match, vilket försvårar läget betydligt för Schweiz.

En andra VM-plats kommer antingen att gå till Argentina eller Panama. De möts i playoff på torsdag och tisdag. För övrigt skulle jag inte ha något emot att få det lag som vinner det playoffet i Sveriges grupp nästa år.

De sista fyra platserna fördelas i slutet av månaden i Afrika (tre platser) och Oceanien (en plats).

I kommande inlägg blir det mer om vårt landslag och om de landskamper som spelas kommande dryga vecka. Nu till två drömmål. Vi börjar lite lugnt med den här fullträffen av chilenska Maria Jose Rojas i Australiens W-league:

Sedan till en het kandidat till Årets mål inom damfotbollsvärlden 2018. Det här är ju en högklassig bicycleta från Wolfsburgs polska måldrottning Ewa Pajor. Ett mål med mycket hög svårighetsgrad.

Det blir ett kort inlägg i kväll. Ett inlägg som avslutas med ett grattis till LB07 som i går blev svenska mästarinnor i F19-klassen. Grattis.

8 tankar på “Tre drömmål

 1. Angående Bachmann. Hur fungerar det med gula kort och avstängningar i gruppspel + playoff?
  Hon drog väl på sig gula kort i båda matcherna mot Belgien, plus att hon har något sedan tidigare i gruppspelet.
  Vore ju extra tungt att slå Nederländerna om hon är avstängd första matchen liksom.

 2. Gällande Nederländerna och Schweiz. Det är inte helt sjävklart men tror som de flesta att Nederländerna bör ta det.

  Har följt Arsenal en del som just nu är ett av Europas bästa lag. Van de Donk har varit riktigt bra och Miedema har öst in mål. Å andra sidan har Wälti varit absolut nyckelspelare och vald till matchens spelare flera gånger.

  Bachmann är i stigande form, Martens spelade i helgen efter skada. Tror avgörandet kommer bli att nederländerna har mer en komplett elva medan Schweiz har flera startspelare som inte ännu är viktiga spelare i toppklubbar. Dessutom är det mer intresse i Nederländerna och mer support på deras hemmamatch.

  Det är delvis deras eget fel, men kan inte komma ifrån att jag tycker det är fel balanserat att dessa lag och spelare med toppkalss ska göra upp om en plats, när flera mycket svagare lag från andra världsdelar kommer spela VM (men förstår att man vill bredda intresset runt världen)

 3. F19-finalen: ett fall framåt för FC Rosengård? Den här gången blev de i alla fall tvåa. LB07 vann ju grundserien i F19 Södra, så deras seger var väl på något sätt ”logisk”. Efter första halvlek och FCR:s ledningsmål fanns inte mycket som talade för att LB07 skulle vända i andra.

  Det var ”älvornas dans” och dag med tre mål från lagens spelare med tröjnummer 11. Fina mål, men också bitvis naivt försvarsspel. LB07 framstod, särskilt i andra, som ett nummer större fysiskt.

  Matchen kanske kändes konstig för några spelare, till exempel FCR:s Lilja. Hon gick ju från LB07 A-lag till FCR A-lag och har där fått mycket begränsad speltid, som nästan alla yngre spelare. Nu fick hon spela final i juniorsammanhang med FCR och dessutom förlora mot sin tidigare klubb. Det kan knappast kännas som någon höjdare. Undrar om hon har samma uthållighet som Wieder att vänta på sin chans i FCR A-trupp, om den alls kommer. Kanske finns de ”hungriga” spelare som FCR tycks vilja ha i de egna juniorleden?

  Då och då skymtade den tidigare LFC- och holländska landslagsspelaren Renée Slegers förbi, numera tränare för LB07 F19-lag. Gissar att hon inte hade något emot att vinna mot Rosengård, om än ”bara” med F19-laget.

  Jag vet inte vilka slutsatser man kan dra av att tre av semifinalklubbarnas A-trupper håller till på undre halvan av Elitettan eller nedflyttningsstrecket av Damallsvenskan och den fjärde ger yngre egna spelare ytterst litet speltid i A-truppen. Är spelarna generellt inte mogna i spela i A-truppen? Får satsningen på F19 ännu inte den utdelning den borde/förväntades?

 4. Anmärkningsvärt är också att Kristianstads DFF som hamnade fyra i damallsvenskan och har haft en omfattande ungdomsverksamhet i många år hamnade överlägset sist i södra F19 serien

  • …eller förklarar det istället den faktiska användningen av unga spelare i A-truppen som sen gör att spelarna inte kan användas i F19-matcherna? Jag bara spekulerar nu, men det ena behöver väl inte ge det andra? (det vill säga: ett starkt A-lag behöver inte betyda ett starkt F19-lag och vice versa- om man ska se till LB07:s framgångar i F-19)

 5. Det kommer en tuff match på sön England mot Sverige. Verkar som det blir slutsålt på arenan enl text tv. Blackstenius är skadad och kommer inte med. England är väl rankad 3:a och Sverige 9:a. Så fördel England bör det vara. Hedvig eller Cajsa i målet. Skulle varit spännande med Cajsa men det är ju hemmaplan för Hedvig . Nilla F inte med så backlinjen blir nykomponerade. Vet inte om Sv spelar 3-5-2. Bra test för Sverige bör det vara. Vet inte om den går på TV ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.