Blackstenius, Houghton och ytterligare ett drömmål

Stina Blackstenius

Stina Blackstenius har skadat näsan och är inte aktuell för spel mot England på söndag. Montpellierforwarden kommer överhuvud taget inte att ansluta till den pågående landslagssamlingen.

Därmed blir forwardsfrågan en intressant sak. Blackstenius har hela tiden varit Peter Gerhardsson:s förstaval som toppforward. Andravalet har varit Mimmi Larsson, som inte är uttagen i den här truppen.

De fyra alternativ som är med i Sheffield är Anna Anvegård, Fridolina Rolfö, Julia Spetsmark och Sofia Jakobsson. Av dem är inte Rolfö redo för en hel match och känslan är att Spetsmark mest är med i truppen för att få visa upp sig.

Kanske att Anvegård för första gången (?) kan få spela i den positionen hon har i Växjö, eller så spelar man Jakobsson som spets. Med tanke på att Gerhardsson pratade om behovet av erfarenhet när han presenterade truppen är det kanske mest troligt att valet faller just på den sistnämnda.

För motståndet svarar alltså starka England. Engelskorna spelar två matcher under den här samlingen, den första i Österrike redan på torsdag. Förbundskapten Phil Neville har tagit ut följande trupp:

Noterbart är att lagkapten Steph Houghton står på 99 landskamper. I England är det stort att nå upp till 100, så stort att Neville vill att hon skall få göra det på hemmaplan. Därmed vilas Houghton på torsdag. Gissningsvis vilas även flera andra vanliga startspelare i den matchen, och så läggs fokus på hemmamötet med Sverige.

När det gäller det heta, och utsålda playoffmötet mellan Nederländerna och Schweiz missade jag i gårdagens inlägg att Ramona Bachmann faktiskt är avstängd i första matchen. Det är förstås ett riktigt tungt avbräck för schweiziskorna.

För nederländsk del kom det däremot goda nyheter i helgen, då Lieke Martens gjorde comeback för Barcelona i 0–0-matchen mot Valencia. Det var Martens första match på nästan fyra veckor. Det känns som klar fördel Nederländerna i den här playoff-finalen, låt oss säga 85–15.

Så till damallsvenskan där nykomlingen Kungsbacka DFF arrangerar öppna provträningar i en hel månad framåt. På ett sätt är det kanske ett bra sätt att hitta nya talanger. Men tyvärr ser jag det här mest som ett bevis för hur dålig scoutingen är inom damfotbollen.

Elitlagen på herrsidan har oftast örnkoll på utbudet och handplockar sina talanger. På gott och ont ligger damfotbollen långt efter på den här fronten.

Apropå damallsvenskan har jag glömt att meddela helgens nyhet om att nyttiga Becky Edwards lämnar Kristianstad. Helt klart en kännbar förlust.

Till elitettan där Umeå värvar tillbaka stabila målvakten Tove Enblom från nygamla seriekonkurrenten IFK Kalmar.

När vi ändå är i elitettan rapporteras om tränarbyte i Asarum. Efter tre framgångsrika år lämnar Stefan Ekstrand, och ersätts av Jens Wedeborg.

Slutligen lite internationellt. I går hyllades jag Ewa Pajor:s läckra cykelspark. Men jag glömde att skriva med att polskan förlängt sitt kontrakt med Wolfsburg att gälla till 2022.

När jag radade upp drömmål glömde jag även av Dzsenifer Marozsan suveräna mål från i lördags. Även om jag ser Pajors mål som snäppet bättre förtjänar även Lyontyskan att vara med i diskussionen kring nomineringar till Årets mål.

2 tankar på “Blackstenius, Houghton och ytterligare ett drömmål

  1. En intressant match mot England. Vinner Sverige är det en stor överraskning. Julia Spetsmark tycker jag väl kan spela. Ja vi får se hur Peter G formar laget. Det blir inför fullsatta läktare. Englands team drar tydligen. Lite även Sverige förhoppningsvis.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.