Sverige startar med stark elva

Jag är hemma igen, och har krupit ur skidbubblan. Kanske att det kan bli läge att följa upp några saker som hänt under den senaste dryga veckan. Men nu är det fokus på landslaget och Algarve cup.

17.45 är det avspark mot Schweiz, en match som sänds av TV12 och streamas av Cmore. Förbundskapten Peter Gerhardsson sa i TV4-sporten i måndags kväll att han tänker prova brett under gruppmatcherna, för att sedan spela något som liknar en VM-elva i placeringsmatchen.

Mot Schweiz startar Gerhardsson så här: Hedvig LindahlHanna Glas, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Mia CarlssonElin Rubensson, Kosovare Asllani, Caroline SegerMadelen Janogy, Mimmi Larsson, Olivia Schough.

Här är det ordinarie målvakt och mittfält, medan han blandar i backlinjen och kör en ”andrauppställning” på forwardssidan. Det blir framför allt väldigt spännande att se om Janogy kan flytta fram sina positioner ytterligare. Hon var ju det stora utropstecknet i Sydafrika tidigare i år.

21 tankar på “Sverige startar med stark elva

 1. …och just där var det slut. Ja, det får man ju hoppas att Sverige startar med en stark elva, apropå rubriken.

  Linköping – Schweiz 4-1. Inte så illa av din skämsklubb, Johan. Tänk om alla klubbar var så klandervärda, vilket landslag vi skulle ha, eller hur? Frågan är väl bara hur länge till de får finnas som klubb, innan SvFF lägger ner dem.

  • Du har svårt att släppa debatten om LFC:s hantering av sin ungdomsverksamhet. Den hanteringen blir varken bättre eller sämre av att två spelare från Linköping stod för alla landslagets mål i dag. I all din sarkasm är det förstås helt riktigt att det hade funnits stora frågetecken kring vårt landslag om alla klubbar hade struntat i att ha ungdomsverksamhet.

   Men på seniorsidan behöver inte LFC skämmas. Säkerligen hade Mimmi Larsson och Kosovare Asllani nytta av att ha tränat ihop i några veckor, så självklart skall LFC ha en bit av äran för dagens alla mål. Fast det är ju ändå att ta det för långt som att kalla det Linköping–Schweiz 4–1.

   • Hoppla, ”sarkasm” – inte håller väl en liten blyg viol som jag på med sådant otäckt. Nej, såklart bör istället fler elitklubbar satsa på att producera spelare till A-landslaget, åtminstone som bieffekt av sina egna elitambitioner. Det finns hundratals andra klubbar som på ett utmärkt sätt tar hand om ungdomsspelare, precis som det visat sig genom årtionden och fortfarande visar sig. Fler elitklubbar som får skämmas och ett bättre landslag alltså. Jag ser således fram emot nästa gång du tycker att en klubb ska skämmas. Det kan ju faktiskt vara ett fint bidrag till A-landslaget.

    Jag hade ju lika gärna kunnat skriva Rosengård – Schweiz 4-1, men det lär väl inte hända i förutsebar framtid. De har ju både flick- och ungdomsverksamhet och hur mycket de satsar på den och tror på dessa spelare, syns tydligt och har synts i deras A-lag, så de behöver inte skämmas. Fast det där med 4-1 var bara en liten kul grej. Det är ju rätt ovanligt att alla mål görs av spelare från samma lag.

    Slutligen har jag kanske lika svårt eller lätt att ”släppa” frågan om LFC:s ungdomsverksamhet, som du själv. Du slog på stora trumman, inte jag och du hängde i rätt bra också innan skid-VM. För mig var det inte någon stor fråga, för dig tydligen gigantisk och extremt värdeladdad. Därför hoppas jag också att du verkligen inte ”släpper debatten”, utan istället aktivt söker efter fler klubbar att brännmärka.

    • Ingen aning. Jag har inte letat eftersom jag inte tycker frågan är särskilt viktig. Men nog går det väl att snoka reda på något annat som klubbar borde skämmas över. Du har ju redan varit inne på dåliga hemsidor och visst vore det kul att få upp någon mer klubb på Johans ”Wall of shame”!

     • Jag tycker att det är skamligt att behandla andra människor dåligt. LFC lade ner sitt F19-lag på mycket tveksamma grunder, och behandlade dessutom unga spelare dåligt.

      Det är tråkigt med dåliga hemsidor, dåliga arrangemang och så vidare. Men det är väldigt långt ifrån samma nivå. Om du tycker att det är jämförbara saker hoppas jag du tillhör en minoritet.

    • OK, undrade bara eftersom den som skrivit själv brukar se den egna kommentaren med tillägget ”Inväntar granskning”. Nu såg jag inte detta. Alltså ingen kritik mot hur snabbt en kommentar publiceras!

    • @Johan kl 23.03 Nej, jag har aldrig påstått att något skulle vara på ”samma nivå”. Men nog går det väl ändå att hitta saker att skämmas över? Fast då kanske du inte blir lika engagerad.

     Att spelare och föräldrar blir upprörda är självklart. Det är också en indikation på att den tidigare verksamheten varit bra. Annars hade de väl bara ryckt på axlarna och tyckt det var skönt att det tog slut? Vad jag kunnat läsa mig till har dessutom de flesta (eller alla) spelare nya klubbar. Det är lika självklart att det uppkommer spekulationer om varför F19 lades ner, men vad jag kunnat läsa mig till var det minst lika mycket en ekonomisk risk som en eventuell ekonomisk vinst att lägga ner laget. Utöver det har LFC nu inte heller möjlighet att varken tillfälligt förstärka en tunn trupp med egna spelare eller lyfta upp F19-spelare till A-laget. Varför skulle de ta dessa nackdelar om det var så enkelt att fixa som en del spekulerar i? Det skulle faktiskt kunna vara så som klubben sagt. Samtidigt finns det ingen anledning att överse med de klantigheter och misstag LFC stått för de senaste åren. Det ena utesluter inte det andra – den här gången heller. Den här kommentaren till trots, har jag inte tänkt fortsätta debatten.

     Ja, jag tillhör säkert en minoritet, men inte av den anledning du antyder.

  • Ganska löjligt att kalla Mimmi Larsson för Linköping dessutom. Sen när är en nyvärvad spelare klubbens förtjänst? Snarare Mimmi som representerade sig själv och skolningen hon fått via Mallbacken och Eskilstuna United som lös igenom, sen är det säkert så att hon kommer få vidare utveckling nu när hon tillhör nästa steg upp i klubbvärlden. Men fortfarande rätt löjligt att tillskriva Linköping något som hon presterat hittills, låt henne bevisa det under sin första säsong innan stora Linköpingstrumman slås på.

   • Läs igen Lasse! Min kommentar om 4-1 var bara en kul grej (även om du tyckte det var löjligt) för att uppmärksamma att det är rätt ovanligt med alla mål från spelare i samma klubblag. Jag håller med dig om att Larssons skolning främst kom i Mallbacken, vilket jag redan kommenterat i bloggarens korta matchanalys. Samtidigt ville Larsson flytta på sig, bland annat för att öka chanserna att bli uttagen till VM. Men det är väl så att det är lättare att bli landslagsuttagen från United än från Mallbacken och lättare att bli landslagsuttagen från Linköping än från United. Jag håller egentligen också med dig om hon nog mest representerade sig själv – allt hon har och visar av sin repertoar hade hon redan efter sex säsonger i Mallbacken.

    Till sist – och litet vid sidan av – ska en artikel eller en kommentar om ett svenskt klubblag uppmärksammas är det säkrast att skriva om Linköping. Kring många andra elitlag verkar intresset vara stendött, i alla fall på damfotbollsbloggarna.

 2. Gedigen och bra insats av Sverige med Asslani som outstanding. Dock sätter jag ett stort frågetecken för Schweiz som lag och framförallt försvarsspelet och backlinjen. Firma Asslani, Larsson, Hurtig och Blackstenius lyckades inte göra mer än ett mål på 180 minuter mot Växjö men fyra på 63 mot Schweiz. Någon som har en teori varför Asslani presterar på högre nivå i landslaget än i klubblaget? Spelsystem? Omgivning?

  • Visst finns det nog en del att jobba på i LFC, men jag tror det är läge att hylla Växjös försvarsspel lite. T. ex. lyckades ju varken Rosengård eller Göteborg göra mer än ett mål på Växjö heller.
   Asllani fick betydligt mer yta att jobba med mot Schweiz (som jag tyckte var riktigt svaga) än mot Växjö, i den matchen jag såg.

  • Mmmmm….och hur kom du fram till att Asllani (som knappast vill bli omdöpt till ditt förslag) presterar ”på högre nivå i landslaget”? Är prestationen bara att mål som du ser det? Att en viss spelare inte gör mål i vissa matcher är knappast konstigt (spelade en halvlek mot Växjö i Tipshallen). För nog har väl Asllani gjort mål i klubblaget på försäsongen: träningsmatch mot DIF – ett mål, Sv.cupen mot Jitex – tre mål, Sv.cupen mot Växjö – ett mål.

   Du kanske skulle fråga varför Anvegård behövde hundratals minuter speltid innan hon lyckades göra sitt första mål på försäsongen? Spelsystem? Omgivning? Eller bara måltorka, till skillnad från Asllani?

 3. Till Rydén och andra skrivare i denna förträffliga blogg: Ve den som inte tycker som ”Observer”.
  Han ägnar timmar åt att försöka smula sönder ditt tyckande om idrotten fotboll.
  Han svingar sig med märkliga formuleringar.
  Han sätter sig på dom allra högsta hästarna av åsikter och ingen skola ifrågasätta.
  Att tycka att Asllani är bättre i landslaget än i LFC är en normal och sund frågeställning, men inte enligt ”Observer”!
  Skrivaren ”D” sågas!
  Till ”Observer”: detta kommentarsfält är till för alla att uttrycka sina åsikter – utan att omyndigförklaras. Man får även ha åsikter om LFC – och att det är skamligt och uselt av en sk elitklubb att lägga ner sitt F19-lag!
  Varför startar du inte en egen blogg..?

  • Aha – du tycker jag skriver för mycket? För ofta? Inte så snällt som du önskar? Eller vad?

   Återigen är du ”Svenneberka” förnärmad å dina egna och även andras vägnar. Om du är så känslig kan du väl hoppa över mina kommentarer? Jag hoppas ingen tvingar dig att läsa.

   Du liksom alla andra får självfallet tycka och skriva vad de vill, men om du tror att kommentatorsfältet bara är en serie med inlägg som inte får eller kan kommenteras av andra, har du missuppfattat något – rejält.

   Du kanske skulle starta en egen blogg – utan kommentatorsfält? Själv är jag utmärkt nöjd med denna blogg och Rainers Hattrick. Jag kommer dessutom att fortsätta kommentera, både med och utan att ha blivit personligt ”anropad”. Jag har inte heller någon ambition att ”omyndigförklara” någon. I ditt fall ”Svenneberka” verkar det särskilt onödigt. Du gör själv ett bra jobb. Var jag för elak nu? Kanske blir snällare framåt jul…..

   Så ”smula” på du ”Svenneberka” och akta dig när de ”höga hästarna” kommer dundrande – du sitter kanske själv på en?

   • Jag har aldrig ifrågasatt Asllani som spelare då jag anser att hon är vår bästa och mest kreativa spelare. Men att reflektera över att hon inte får ut så mycket av sitt spel i Linköping är tydligen inte ok. Jag syftar inte bara på de försäsongsmatcher som spelats i år utan jag tycker egentligen att det var samma problem i klubblaget hela förra säsongen. Jag syftar inte heller på målproduktion utan mer på vad man får ut av hennes fantastiska spetsegenskaper.
    Hennes fulla kapacitet tas inte tillvara och mitt inlägg var menat som en start på en diskussion om varför. Jag har svårt att själv sätta fingret på vad det är. Känslan är att hon får mer offensiva direktiv i landslaget och att hon har en förmåga att höja sig när motståndet blir bättre. Nackdelen skulle då kunna vara att man inte blir så dominerande som man förväntar sig när motståndet blir sämre.
    Kan också vara så att lagen i damallsvenskan fokuserar på att ”ta bort” henne i matcherna och springer henne på hälsenorna. I landslaget, med fler ännu bättre klasspelare omkring sig, så är det möjligt att hon får mer yta att jobba på. Alla damallsvenska lag vet ju att man måste göra allt men kan för att inte hon ska komma rättvänd med fart.
    Tacksam för kommentarer och svar utan nedlåtande ”von oben”-attityd.

    • Din kommentar kanske hamnade fel i flödet/tråden, men i alla fall. Jag har sett Asllani av och till under drygt 10 års tid, i klubblag och landslag. Jag tycker nog hon blivit bättre på det mesta, inte minst defensivt. Jag tycker hon är en av de mer namnkunniga spelarna där det går att se en tydlig utveckling, även om hon placerats på olika positioner i landslaget över tid. Jag vet inte hur mycket du sett henne i klubblaget LFC sedan hon kom tillbaka och därmed gör direkta jämförelser till landslaget, men efter vad jag förstår är det inte alla (kanske till och med få) som ser henne i klubblaget i klubblaget som skulle hålla med om att hon är påtagligt bättre i landslaget.

     Själv är jag mer besvärad av en sympatisökande ”von unten”-attityd….

 4. Ständigt detta LFC… Läste idag i lokalblaskan Corren att man ”fiskar” bland landskapets andra klubbar, som exempelvis IFK Norrköping, Lindö och Kenty om möjligheterna för utlåningsavtal gällande A-lagsspelarna Linn Bogren, Alva Selerud och Wilma Thörnkvist, dock är intresset svalt just nu hos nämnda klubbar. Anledningen till Linköpings frieri är att de tre unga talangerna riskerar att ”frysa fast” på bänken p.g.a. bristande speltid eller ingen speltid alls. Till synes kloka tankegångar – eller? Är det ett mjukt och humant sätt att antyda till spelarna att de inte riktigt platsar i truppen och att det kanske är dags att se sig om efter andra möjligheter? Förr eller senare lär de ändå tröttna på skuggtillvaron och ställa sina platser i omklädningsrummet till förfogande. I så fall är epoken med lokalt producerade (dock INTE egenproducerade) blivande stjärnor till ända. Kanske förlitar sig LFC-ledningen i all sin visdom på att patentlösningen är att snabbvärva något så när rutinerade utländska spelare på sexmånadersavtal eller artistkontrakt. Smidigt – men knappast billigt! Tror inte heller att det är hållbart i längden för någon damallsvensk klubb som vill etablera sig överst på toppen för tid och evighet…

  • Nåväl, samtliga dessa spelare har ju fått spela en del på försäsongen så hittills har de ju inte ”fryst fast” på bänken. En mer knivig fråga är vem som ska förpassas till bänken när Maanum och Oskarsson är tillbaka.
   Ang. Kosse så har hon ju glänst i LFC på försäsongen. Ser bättre ut än förra säsongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.