Larsson vill med till Frankrike

Mimmi Larsson

När jag har tittat på konkurrenssituationen bland forwards i landslaget har jag känt att Mimmi Larsson:s plats i VM-truppen suttit löst.

I dag visade Larsson att hon inte tänker ge sig utan kamp. Det Torsbyfostrade Linköpingsförvärvet gjorde nämligen tre mål när Sverige vann med säkra 4–1 mot Schweiz i första gruppmatchen i Algarve cup.

Jag har inte sett matchen speciellt koncentrerat. Men av det jag sett var det LFC-duon Larsson och Kosovare Asllani som stod för spetsen i det svenska anfallsspelet. Asllani gjorde ett mål och spelade fram till två innan hon blev utbytt. Och Larsson gjorde alltså de tre övriga.

Skönt för landslaget att göra fyra mål förstås, inte minst med tanke på att Sverige blev mållöst efter rätt statiskt anfallsspel senast mot Sydafrika. Det hör väl förvisso till saken att det var otroligt dåligt försvarsspel av Schweiz vid flera av målen, framför allt vid 3–1 och 4–1, men det såg inte speciellt vasst ut vid 1–0 heller.

Fast 1–0-målet kanske jag framför allt vill tillskriva ett precist inlägg från Asllani och både fin position och fint placerad nick från Larsson.

3–1 var snyggt inplacerat i bortre krysset av Asllani. Men hon borde egentligen inte ha fått bollen. En schweizisk back gjorde dock en jättemiss och gav Asllani läget. Vid 4–1 fick först Mia Carlsson stå ensam i straffområdet på en hörna och sedan lämnade man Larsson helt ensam mitt framför målet. Så generöst försvarsspel skall vi inte räkna med att ställas mot i VM.

Det snyggaste spelmålet gjorde ändå Schweiz. Ramona Bachmann stod för förarbetet när hon kom rättvänd och hittade in på ytan bakom Mia Carlsson. Sedan blev det sidledspassning så att Ana Maria Crnogorcevic kunde bredsida in 1–1-kvitteringen i tomt mål bakom en chanslös Hedvig Lindahl. I det läget såg man lite brister i den svenska backlinjen. Riktigt så lätt bör det inte vara att hitta in på ytorna bakom.

Men totalt sett var det en helt okej svensk insats. I den första halvleken hittade svenskorna ofta in till Asllani på ytan mellan Schweiz backlinje och mittfält.

Sverige spelade så här (4–2–3–1): Hedvig Lindahl – Hanna Glas (Nathalie Björn, 63), Linda Sembrant (Amanda Ilestedt, 76), Magdalena Eriksson, Mia Carlsson – Elin Rubensson, Caroline Seger (Hanna Folkesson, 63) – Madelen Janogy, Kosovare Asllani (Julia Zigiotti Olme, 63), Olivia Schough (Lina Hurtig, 63) – Mimmi Larsson (Sofia Jakobsson, 76).

De två andra gruppmatcher som färdigspelats i Algarve cup i dag har varit: Kanada–Island 0–0 och Norge–Danmark 2–1. I den fjärde och sista matchen leder Spanien med 1–0 mot Nederländerna med 30 minuter kvar att spela.

3 tankar på “Larsson vill med till Frankrike

 1. Såg inte heller matchen särskilt koncentrerat, men tillräckligt för att hålla med dig om det mesta. Naturligtvis viktigt för anfallare att göra mål (nästan oavsett motstånd), men några större växlar ska man nog inte dra av matchen i sin helhet. Fortfarande och som vanligt förvånad över att FK inte låter Andersson och/eller Musovic stå i en match som denna. Vad säger du om Janogys insats? Det var väl hennes första hela match i landslaget?

  Apropå Mimmi Larsson – Torsbyfostrad är ju helt korrekt liksom Linköpingsförvärv, men det var naturligtvis de sex säsongerna i Mallbacken 2010-2015 som utvecklade hennes spel mest. Den delen hoppade du över.

  • Frågan gällde Janogys insats. Tänkte dock bredda det lite och betygsätta hela laget. Har nämligen sett om matchen nu. Rent allmänt tycker jag att Sverige var bättre centralt än på kanterna. Och i centrallinjen var alla spelare bra (trea i betyg) med Asllani och Larsson som toppar (fyror).

   På vänsterkanten hade inte Olivia Schough någon bra dag. Hon kämpade som vanligt i presspelet, men lyckades egentligen inte med något alls i offensiven. Mia Carlsson låg för långt ut vid Schweiz kvitteringsmål, och får delvis ta på sig det. Å andra sidan bidrog hon med flera bra saker i offensiven. Hon hade ju nickassist till 4–1-målet, en fin hockeyassist till 2–1-målet och ett inlägg som Asllani borde ha nickat in. Schough underkänd, medan Carlsson får en stark tvåa i betyg.

   På högerkanten skötte sig Hanna Glas i defensiven, men hon var ovanligt passiv i offensiven. Kanske berodde det på att Schweiz har en stark vänsterkant. En tvåa. Janogy slet hårt i presspelet, och hade andraassist både till 1–0 och 3–1. Ändå tycker jag inte att hon hade någon speciellt bra dag. Hon var ovän med bollen flera gånger. Betyget blir en tvåa, men en svag sådan.

   Totalt sett tycker jag alltså att de båda yttermittfältarna var de som hade det tuffast den här dagen. Kanske att det berodde på att de fick lägga så mycket energi i defensiven att de inte orkade hålla uppe kvaliteten i offensiven. Det finns ingen solklar känsla kring Janogy, kanske att hon i sin första landskamp från start varken förbättrade eller försämrade sina möjligheter att slå sig in i VM-truppen.

 2. Ja, Mimmi Larsson är förvisso en värmländsk huldra, från fagra Fryksdalen och fostrad i stolta Mallbackens IF. Förutsättningarna för en framgångsrik karriär kan knappast bli bättre! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.