Stora förändringar i Bayern München – Rolfö lämnar

Härom dagen meddelade den tyska ligatvåan FC Bayern München att man har värvat Amanda Ilestedt inför kommande säsong.

Under fredagen meddelade klubben att en hel hög spelare kommer att lämna efter den här säsongen, bland annat svenska Fridolina Rolfö.

Bayern har tre matcher kvar i ligan, men spelar sin sista hemmamatch under söndagen. Då skall man utöver Rolfö även tacka av tränaren Thomas Wörle samt ytterligare åtta spelare.

Melanie Behringer

Det har ju varit känt ett tag att trotjänarna Melanie Behringer och Gina Lewandowski skulle sluta. Utöver dem finns även Rolfö, Sara Däbritz, Manuela Zinsberger, Leonie Maier, Lucie Vonkova, Jill Roord och Anna Gerhardt på listan över spelare som gjort sitt i den tyska storklubben.

Det ser alltså ut som att Ilestedt kommer till ett riktigt nybygge.

Det blir intressant att höra vart Rolfö är på väg. Spelmässigt borde hon kunna vara intressant för Europas allra största klubbar. Det som talar mot henne är förstås hennes skadebakgrund. På de senaste fem säsongerna har hon bara spelat 24 hela ligamatcher.

9 tankar på “Stora förändringar i Bayern München – Rolfö lämnar

 1. Stora men kanske nödvändiga förändringar? Bayern mår nog bra av en viss förnyelse även om man borde haft en förhoppning om att behålla någon av Fridolina Rolfö, Jill Roord eller Sara Däbritz som ryktats flytta till Paris Saint Germain. Av de andra som lämnar är det Manuela Zinsberger, Gina Lewandowski och Leonie Mayer som gjort mer än bara sporadiska inhopp enligt tillgänglig statistik. Kommande säsonger behöves dock kontinuitet för att bygga ihop ett lag som på allvar kan utmana Wolfsburg.

  Bayern har för kommande säsong samtidigt klart med Linda Dallmann (Essen), Giulia Gwinn (Freiburg), Carina Schlüter (Sand, målvakt) och så Amanda Ilestedt (Potsdam). En annan spelare som kan vara aktuell är Jackie Groenen som lämnar Frankfurt, men då lär det ha varit en dragkamp med de andra storklubbarna. Hon håller för hög klass för att inte spela i någon toppklubb. Bayern, Barcelona eller den holländska utposten Arsenal borde i alla fall vara några av hennes alternativ. Lyon är väl alltid med i bilden för den här typen av spelare.

  På tal om Frankfurt, har bloggaren någon information om den föreslagna fusionen mellan 1.FFC Frankfurt och bundesligaklubben Eintracht Frankfurt? Har haft svårt att hitta aktuell information om sammanslagningen som, om den genomförs, är bra för damfotbollen.

 2. Nytt speldatum är tydligen satt för den uppskjutna matchen Piteå – Limhamn Bunkeflo: torsdagen den 23 maj, klockan 19. Om det går något inrikesflyg denna dag är oklart, vore jag reseansvarig hos LB07 skulle jag gardera med tågbiljetter inkluderande sköna sovvagnsplatser…

 3. Kollar på LB07-Eskilstuna och noterade att Chandra Bednar sitter på bänken för LB07. En övergång som gått mig spårlöst förbi. Matchen som sådan är ett riktigt sömnpiller, 10 min in i andra halvlek har det varit ett(!) avslut på mål (LB).

 4. I skymundan av den breda damallsvenska nyhetsfloden(?) så rapporteras att Linköpings FC skaffat sig ett farmarlag! Nåja, e x a k t så är det förstås inte, men LFC och IFK Norrköping Dam har iallafall ingått ett samarbetsavtal, som medger att spelare från den allsvenska klubben lånas ut till IFK Dam i division 1. I går lördag var det premiär för det hela då Alva Selerud, Wilma Thörnkvist och Linn Bogren fick ikläda sig den vitblåa IFK-dressen. Alla tre fick speltid och Selerud gjorde ett mål i hemmamatchen mot Vimmerby IF och IFK vann klart med 5-0. Nu kommer de tre undersysselsatta spelarna från LFC inte att figurera stadigt i IFK, det sägs lite vagt att de ska tas in ”vid behov”.

  Detta arrangemang kan ju inte på något sätt ersätta det nerlagda F19-laget för Linköping. Nu får ändå Bogren, Selerud och Thörnkvist värdefull matchtid och bra träning i benen i stället för bara bänksittning och sporadiska inhopp i allsvenska matcher. Jag är inte helt på det klara med hur sådana här samarbeten mellan olika klubbar från olika divisioner medges enligt Förbundets regler och paragrafer. Någon som är bättre insatt i frågan?

 5. Envisa rykten gör gällande att nästa tyska klubbadress för Fridolina Rolfö är Wolfsburg. Där får hon i så fall spela tillsammans med f.d Linköpingskompisarna Harder, Neto och Minde. Då har Nilla Fischer redan lämnat klubben för att flytta hem till Sverige för att spela för Linköpings FC och bo i ett hus på landet för att odla grönsaker och kanske skaffa häst och höns. Detta berättar hon i den färska intervjun i Aftonbladet (Sportbladet). Angående OBOS Damallsvenskan och att Rosengård just nu ser väldigt vassa ut svarar hon: ”Jo, men det kommer att vända. Man kan säga att jag flyttar hem för familjens skull, men jag gick till Linköping för att bidra med vad jag kan för att vi som klubb ska vinna”, menar blivande småbrukaren Fischer.

  Den rutinerade stjärnan, Skånefödda Nilla Fischer, tror alltså inte att det blir ”Autobahnskörning” av Rosengård fram till SM-guldet i höst. Kan säkert bli så – om hon hjälper till att lyfta LFC till en högre och jämnare spelnivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.