Grattis Fischer, Wolfsburg och Atletico Madrid

Vi är framme i slutspurten i de stora ligorna nere på kontinenten. Därmed känns det rimligt att inleda en genomgång av de senaste dagarnas damfotboll med det som hänt utanför Sveriges gränser.

Fast jag börjar ändå med en svenska, nämligen Nilla Fischer. Hennes tid i Wolfsburg går mot sitt slut. Men vilka år det varit.

I söndags säkrade klubben ligatiteln via 1–0-seger borta mot Hoffenheim. I förra veckan vann ju Wolfsburg även cupen, vilket innebär att man tog sin tredje raka dubbel. Och det var femte ligatiteln totalt för storklubben, som slutat etta eller tvåa varje säsong de senaste åtta åren.

För Nilla Fischer var det den fjärde ligatiteln i Tyskland. Hon har även två i Sverige, samt en Champions Leaguetitel. Under Fischers sex säsonger i Wolfsburg har hon bara missat sju ligamatcher. Och när hon har spelat har hon startat alla matcher utom en. Ett fantastiskt facit.

Jag räknar med att klubben kommer att ge henne en hejdundrande avtackning i samband med sista hemmamatchen på söndag.

Tvåa i Frauen-Bundesliga är Bayern München. De är sju poäng bakom, med två matcher kvar. De spelar sin hängmatch borta mot Werder Bremen i morgon onsdag. Som konstaterades i förra inlägget tackade Bayern av en hel hög spelare i söndags.

En av dem var Fridolina Rolfö, som gjorde två mål när Freiburg besegrades med 3–0. Svenskan är därmed uppe på nio mål den här säsongen, vilket innebär en delad niondeplats i skytteligan. Den leds inför de avslutande matcherna av Wolfsburgs polska anfallsstjärna Ewa Pajor på 23 mål, sex före lagkamraten Pernille Harder och nio före Essens Lea Schüller.

Ewa Pajor

Trovärdiga uppgifter från Tyskland gör gällande att vi får en svensk i Wolfsburg även till hösten. Det är nämligen ju i mästarklubben som Fridolina Rolfö placeras.

Att hon kan hamna i Wolfsburg är ju ett tecken på att Rolfö gjort väldigt bra i från sig i Tyskland när hon varit frisk.

Normalt brukar ju inte övergångar mellan huvudkonkurrenter i samma land vara speciellt populära. Men nu har ju Bayern Münchens damlag knappt några supportrar, så Rolfö riskerar kanske inte att drabbas av så mycket vrede.

Den tyska ligan är avgjord i toppen, men inte i botten. Där är Mönchengladbach klart för nedflyttning. Däremot står både Werder Bremen och Leverkusen på 15 poäng inför avslutningen. Ett av lagen kommer att åka ut. Bremen ligger före på överlägset bättre målskillnad.

Bremen har också två matcher kvar. Dels hemma mot Bayern i morgon, dels borta mot tabellsjuan Freiburg i avslutningsomgången på söndag. Leverkusen har bara en match kvar, den går hemma mot fyran Essen på söndag.

En liga som är färdigspelad är Liga Iberdrola i Spanien. Den avslutades i söndags, och Atletico Madrid höll undan och säkrade titeln – klubbens tredje raka. Man gjorde det via 3–1-seger borta mot Real Sociedad.

Atletico imponerade säsongen igenom. Man vann 28 matcher av ligans 30 och vann till slut med sex poängs marginal. Tvåan Barcelona utmanade ända in i slutomgången. Där föll man dock med 1–0 borta mot ligafyran Granadilla Tenerife.

Även i skytteligan var det Atletico i topp. Jennifer Hermoso vann på 24 mål, fyra före Levantes mexikanska stjärna Charlyn Corral. Tredjeplatsen tog Sociedads Nahikari Garcia på 16 mål, samma antal som fyran Alexia Putellas, Barcelona.

Barca har alltså tagit sig till final i Champions League. Men man har inte vunnit ligan sedan 2015. Innan Atletico Madrids tre raka guld vann ju Athletic Clube från Bilbao ligan 2016.

I fjol kunde Barca trösta sig med seger i Spanska cupen. Det kan man inte i år. För i lördagens final möts Atletico och Sociedad, alltså samma lag som drabbade samman i sista ligaomgången.

Barcas enda chans till en titel den här säsongen är alltså Champions Leaguefinalen lördagen den 18 maj.

I den finalen möter man ju de franska mästarinnorna från Olympique Lyonnais. Även den franska ligan färdigspelades i helgen. Där noterades att Montpelliers lagkapten Linda Sembrant återigen började på bänken.

Jag tolkar det som att hon sannolikt meddelat att hon lämnar klubben. Var hamnar Sembrant efter VM?

Det var ju sedan länge klart att Lyon vann ligan, och att PSG tog den andra platsen i höstens Champions League. Montpellier slutade trea, medan Lille och Rodez åkte ur.

Här är facit för de svenska spelare som har spelat i D1 Feminine under säsongen 2018/19:

Marija Banusic – 3 matcher (ingen från start), 38 spelminuter. 0 mål.
Stina Blackstenius – 12 matcher (6 från start), 622 spelminuter. 6 mål.
Sofia Jakobsson – 22 matcher (15 från start), 1465 spelminuter. 5 mål.
Linda Sembrant – 18 matcher (16 från start), 1454 spelminuter. 0 mål.

Emma Berglund – 7 matcher (7 från start), 521 spelminuter. 0 mål.
Hanna Glas – 14 matcher (9 från start), 799 spelminuter. 1 mål.
Annahita Zamanian – 7 matcher (2 från start), 198 spelminuter. 0 mål.

PSG:s Marie-Antoinette Katoto fick ingen VM-plats, men vann skytteligan på 22 mål, två före Lyons Ada Hegerberg. Tredjeplatsen delade tre spelare på 13 mål; Eugenie Le Sommer (Lyon), Kadidiatou Diani (PSG) och Clarisse Le Bihan (Montpellier).

De snyggaste målen ser ni här:

Så till England. Där avgjordes FA-cupfinalen på Wembley i lördags. Den gick mellan Manchester City och ”hemmalaget” West Ham, som ju är från London. Publiksiffran blev fina 43 264 åskådare.

Det var mållöst i paus. Så långt hade West Ham haft matchens klart bästa målchans. I den andra halvleken lyfte sig City, och man vann till slut med klara 3–0. Därmed tog City hem båda de engelska cuperna.

Två av de tre målen känns tyvärr som målvaktstavlor. Det tredje är definitivt en tavla. Kommentatorerna pratar om att det är en riktningsförändring på 1–0-målet. Men jag kan inte se någon sådan. Så det hamnar också under vinjetten tavlor.

Den engelska ligan, WSL är också avgjord, men inte avslutad. Där spelas den sista omgången på lördag.

Så till den norska toppserien, där Kolbotns Karina Sævik gjorde ett underbart mål i helgen. Det här är helt klart en kandidat till årets mål 2019.

Jag avslutar den internationella rundturen i Tjeckien. Ni minns kanske att Slavia Prag sensationellt, och fullt rättvist slog ut Rosengård ur Champions League i höstas. Tjeckiskorna var då det bättre laget över två matcher. I kvartsfinalen spelade de dessutom 1–1 i första matchen mot Bayern München.

Trots att Slavia visade hög klass i Champions League räcker laget inte till på hemmaplan. Lokalkonkurrenten Sparta Prag vann lördagens toppmöte med 4–2, och har därmed vunnit alla lagens tre möten den här säsongen. Det är just Slavia och Sparta det handlar om i Tjeckien, övriga lag är bara utfyllnad. Sparta leder tabellen med nio poängs marginal med fyra omgångar kvar att spela.

Därmed är vi framme vid helgens aktiviteter i damallsvenskan. När jag kollar på tabellen efter fyra omgångar känner jag mig försiktigt nöjd med mitt tips av serien. De lag jag har på platserna 1–6 ligger just topp sex. De lag jag har på platserna 7–10 ligger där, och jag har rätt lag på nedflyttningsplats. Att jag inte har ett enda lag på exakt rätt placering väl mindre bra.

Helgens stormatch var den mellan Rosengård och Göteborg. Den såg jag i efterhand. När jag såg den visste jag slutresultatet och hade hört ett par rapporter om hur matchen var. Rapporterna skvallrade om utklassning under de första 35 minuterna.

Kanske att jag påverkades av att jag visste slutresultatet. Men någon överkörning såg jag inte. Jag såg ett Rosengård som var bättre än Göteborg i början, framför allt fick Malmölaget bra utdelning på sitt presspel. En press som gjorde att Göteborg hade problem med att få till sitt passningsspel. Men jag såg ingen utklassning.

Totalt räknade jag till 7–5 (4–2) i klara målchanser. Rosengård ledde med 4–0 i målchanser efter 20 minuter. Men det berodde mer på att Loes Geurts såg ringrostig ut än på att Rosengård spelade ut Göteborg.

Ju längre matchen gick, desto bättre fick Göteborg till sitt passningsspel. Även efter paus tyckte jag att Rosengård var det något bättre laget. Men det var ändå inte orättvist med 2–2. Speciellt inte som Göteborg hade en straff på slutet.

Den slog Vilde Böe Risa, och den räddade Zecira Musovic snyggt. Musovic fick en hel del kritik för sitt ingripande på 2–2-målet. Personligen ser jag det inte som någon tavla, för den typen av avslut är inte lätta att hantera. Samtidigt känner jag att en svensk VM-målvakt bör reda ut sånt. Faktum är att både Musovic och Jennifer Falk har stått för tveksamma saker på sistone. Kanske att det innebär att Cajsa Andersson stärkt sina aktier för en plats i VM-truppen?

Spelare som var riktigt bra i matchen var Rebecka Blomqvist i Göteborg och Hanna Bennison i Rosengård. Jag skrev nyligen att jag inte tycker att Blomqvist hittills i år nått upp till den nivå jag tycker att hon kan vara på. Men i den första halvleken på Malmö IP såg jag den geniala Blomqvist igen.

Och Bennison skall vi inte prata om. Therese Sjögran vill till och med ha med 16-åringen till VM. Och jag kan förstå Sjögrans tanke, för Bennison är vårens sensation i damallsvenskan. Hon har verkligen fått ett fantastiskt genombrott.

När jag såg henne i F17/02-landslaget kunde jag inte ana det här. Men i det landslaget var det hon som skulle föra spelet, vilket inte känns som hennes grej. I Rosengård får hon däremot springa fritt, och springa kan hon verkligen.

Jag tror inte att Bennison springer in i VM-truppen, men jag skulle inte protestera om hon fick chansen. Det vore roligt med en ung, svensk talang i VM. Min gissning nu är att den yngsta svenska VM-spelaren är född 1997.

Slutligen en fundering om domarvalet i toppmatchen. Den dömdes ju av Tess Olofsson, som gjorde en utmärkt insats. En insats jag inte har några synpunkter på.

Däremot tycker jag att man bör ha synpunkter på att en Malmödomare dömer ett Malmölag i Malmö.

För ett år sedan kollade jag med en person med stor kunskap i domartillsättning på högsta elitnivå. Hen ansåg inte att det var lämpligt att en Malmödomare dömer en en match med ett Malmölag på planen. Hen svarade att den typen av tillsättningar bör undvikas, då de sätter domaren i en jobbig situation. Samt att grundpolicyn fortfarande är att Gävledomare inte skall döma lag från Gävle och att Malmödomare inte skall döma lag från Malmö.

Däremot görs undantag när exempelvis domare från Luleå eller Skåne flyttar till Stockholm. Då kan de döma Stockholmslag.

Även om hon gjorde det utmärkt tycker jag alltså inte att Tess Olofsson borde ha dömt söndagens damallsvenska toppmöte.

Den andra matchen i omgången som jag hann se lite av var den andra som spelades i Malmö. Där såg jag första halvleken av LB07–Eskilstuna 0–1. Den tiden jag såg var LB det spelmässigt bättre laget. Men trots att man hade flera fina högeranfall kändes hemmalaget aldrig farligt.

Nathalie Persson fick exempelvis ett kanonläge efter ungefär en kvart. Fast avslutet var så vekt och så långt utanför att chansen inte ens kom med i damallsvenskan.tv:s klipp med höjdpunkter.

Om LB07 skall kunna hänga kvar i damallsvenskan måste man göra mål på sina chanser. Eller framför allt träffa inom målramen.

Det andra bottenlaget är Kungsbacka. Hallänningarna var chanslösa mot Piteå i Varberg. Jag var tveksam till Kungsbackas försvar på fasta situationer när jag såg laget mot Göteborg i premiären. Mot Piteå åkte man på fyra baklängesmål på fasta.

Piteå hakar för övrigt på i toppen. Vinner man hängmatchen mot LB07 kommer laget upp jämsides med Rosengård. Norrbottningarna tänker vara med i guldracet även i år.

Omgången inleddes med V-derbyt mellan Växjö och Vittsjö. En match som slutade 1–1 efter att Vittsjö skapat klart mest, men där Växjö fortsätter vara svårslaget på hemmaplan.

I matchen mellan Djurgården och Kristianstad gjorde damallsvenskans målfarligaste back, Therese Ivarsson, båda målen. Sett till klippet med höjdpunkter var den skånska segern i sin ordning, även om hemmalaget också verkar vara värt ett mål.

Apropå Djurgården undrar jag om inte Daniel Brodin:s flytt till schweziska Fribourg-Gottéron innebär att klubben kan glömma att få tillbaka Emilia Brodin i spel?

Omgången avslutades i måndags med mötet Linköping–Kif Örebro. Där vann LFC med 4–1 efter att gästernas målvakt Danielle Rice gjort en megatavla direkt i matchupptakten. Så får inte en nykomling agera om man skall kunna sno poäng borta mot någon av seriens tunga lag. Å andra sidan är det kanske bättre att göra sådana misstag mot tippade topplag än mot motståndare man på förhand skall ha större chans att vinna mot.

Segern tar upp LFC till andraplatsen. Jag tror dock att de petas ner till tredje när alla lag har spelat fyra omgångar. Och frågan är vilken kvalitet årets Linköpingslag håller.

Jag fick ju mycket kritik när jag tippade det på sjätte plats. Om jag vetat det jag vet nu när jag tippade skulle jag nog lyft laget några placeringar. Men känslan är fortsatt att årets LFC fortsatt är svårbedömt. Det kommer att bli väldigt spännande att se hur laget klarar vårens två sista matcher, de mot Kristianstad och Rosengård.

27 tankar på “Grattis Fischer, Wolfsburg och Atletico Madrid

 1. Nu kommer ju aldrig alla lag ha spelat 4 matcher samtidigt då så det lär man aldrig få reda på. Kan ju va så att Piteå tappar poäng på vägen tills hängmatchen är spelad, eller??

  • Det stämmer ju att tabellen aldrig i realtid kommer att bestå av tolv lag som samtliga står på fyra matcher. Men matchen LB-Piteå hör ju fortfarande till omgång 3, och jag tänker att vi får den riktiga tabellen efter fyra omgångar när den matchen läggs till den nuvarande.

   Det troliga är alltså att Piteå är tvåa efter fyra omgångar. Men det innebär ju inte, precis som du skriver, att PIF är tvåa när hängmatchen spelas. Ännu så länge har Piteå inte mött något av de andra lagen på övre halvan. Kollar vi hur många matcher mot lag på övre halvan som resten av lagen i serien har haft ser tabellen ut så här:

   Rosengård 2
   Linköping 1
   Piteå 0
   Vittsjö 1
   Kristianstad 2
   Göteborg 2
   Kif Örebro 3
   Växjö 3
   Eskilstuna 2
   Djurgården 3
   LB07 1
   Kungsbacka 3

   Piteå har alltså haft det lättaste spelschemat hittills av topplagen. Noterbart i övrigt att Kif Örebro och Växjö fått ganska bra utdelning, trots tufft schema i serieupptakten. Efter premiärraset mot Linköping har Växjö gjort det riktigt bra.

   • Va jag mena va att efter sju omgångar är det första gången alla spelat lika många och vi får en icke haltande tabell.

   • Det där med lagen på ”övre halvan” är lite missvisande, även om jag förstår att du menar som läget är nu efter fyra omgångar. Om du tar exempelvis KIF Örebro och att de mött tre lag på övre halvan, så antar jag att du menar FCR, LFC och VGIK. Fast när KIF Örebro spelade i första omgången mot VGIK fanns ingen ”övre halva” såklart.

    När det gäller det där med att ”petas ner till tredje” är det en spekulation eftersom vi aldrig kommer att få veta hur det skulle sett ut efter fyra omgångar för alla lag. LFC kan lika gärna vara längre ner eller högre upp när PIF:s hängmatch mot LB07 spelats 23 maj. Det hade varit mer riktigt att skriva något i stil med: Troligen vinner PIF mot LB07 och då hade de, om det inte varit en hängmatch, gått om LFC och upp på andra plats efter fyra omgångar. Det går helt enkelt inte att ”petas ner till tredje” eftersom den situationen inte kommer att inträffa. En petig detalj? Visst!

 2. Schelin och Fischer är de utan jämförelse mest framgångsrika svenskorna i utländska klubbar. De har minst två saker gemensamt – de gick båda till toppklubbar och har aktivt bidragit till att klubbarna behållit eller förstärkt den positionen. De har också båda två stannat tillräckligt länge för att göra skillnad. Andra spelare som exempelvis Sembrant har också gjort det bra i sin klubb. En spelare som jag tror har förutsättningar att komma upp i Schelins och Fischers ”nivå” är Magdalena Eriksson.

  Om LFC: ”Om jag vetat det jag vet nu när jag tippade skulle jag nog lyft laget några placeringar.” Varför då? Du tycker tydligen fortfarande att de har ett skakigt försvar och ett svajigt mittfält. Du skrev ju redan då också om seriens kanske ”vassaste anfall”. Vad har förändrats? Ser de inte längre ut som ett lag för sjätteplatsen? Är de för nära FCR? Vill du både ha kakan och äta upp den?

  • Skillnaden på nu och inför säsongen är att LFC har gjort många mål i de flesta matcherna. Under försäsongen hade inte laget lika bra utdelning. Och de mål som man gjorde kom ofta i slutet av matcherna. Eftersom det är vanligt med ganska många byten i träningsmatcher blir det extra svårt att bedöma värdet av sena mål i den typen av matcher.

   • Då får jag väl svara med några motfrågor.
    1. Hur skiljer sig det du nu tar upp väsentligt från andra lag som sannolikt också de hade relativt många byten under försäsongen?
    2. Varför är LFC:s försäsong nu plötsligt intressant när du i samband med ditt placeringstips för DA 2019 bara ville ta hänsyn till säsongen 2018 och en försäsongsträningsmatch mot KGFC (den enda du sett)?
    3. På vilket sätt var det svårt för dig att dra slutsatsen att det som du själv kallade seriens kanske ”vassaste anfall” sannolikt skulle göra fler mål i en fastare lagstruktur än i träningsmatcherna?

    ”Stick to your guns”, Johan! Än så länge har jag inte sett att du skrivit något som trovärdigt motiverar att du flyttar upp LFC från din tippade sjätteplacering i DA sluttabell. Detta lika lite som jag ser att du skrivit något som trovärdigt motiverar att avståndet mellan LFC och FCR skulle vara mindre än de fyra placeringar du tippade.

    Jag håller dock med dig om att de avslutande matcherna mot KDFF och FCR innan VM-uppehållet blir intressanta. LFC har nog inte råd att förlora båda om de tänkt bli ett topp-tre-lag. För KDFF och FCR blir det däremot mindre intressant – det bör vara rätt enkelt för dem att som medaljlag 2018 slå ett tippat mittenlag 2019. Så ser de nog det också…

    • 1) Jag bedömer träningsmatcher ungefär likvärdigt för alla lag. Dock kan man anta att träningsmatcherna har lite annan betydelse för lag som inte spelar i cupen.

     2) Jag lade störst vikt vid cupmatcher, eftersom det är tävlingsmatcher där tränare inte byter för bytandes skull. LFC:s match mot Göteborg var just en cupmatch, därför lades stort värde vid den.

     3) Du har svårt att ta det där med att ett tips i rätt stor utsträckning bygger på magkänsla, va?

  • Nähä….inte heller den här gången kom det fram något som trovärdigt skulle motivera varför LFC skulle kunna flyttas upp några placeringar i ditt tips. Inget av dina tre svar sprider något ljus över detta. Du kanske har svårt att ta att de kanske inte ändå är ett mittenlag? Själv tycker jag LFC av 2019 ser ut ungefär som de gjort de flesta säsongerna – kapacitet att vinna mot alla i Sverige, men i princip också att förlora mot alla. Den knivseggen balanserar de ännu på.

   Nä, jag tror inte jag har svårt för att inse att tips ”i rätt stor utsträckning bygger på magkänsla”. Däremot är det intressant att observera när ”magkänsla” eller ”känslan” dyker upp i text. Inte sällan verkar det vara när argument saknas eller inte kan artikuleras alternativt när egna värderingar och preferenser riskerar att blottas. Ur dessa perspektiv är ditt sista och tredje svar extra belysande.

   Det som ibland uttrycks som ”känslan” menar jag till stor del består av tänkande som inte formulerats. Samtidigt som ”känslan” påtalas sätter det oftast ett effektivt stopp för fortsatt kommunikation. Ju mer som kan överföras från ”känslan” till språkliga uttryck, i det här fallet i text, desto lättare blir det att fortsätta kommunicera och formulera argument, bemöta och utveckla det som saken gäller. Det är, kort sagt, ofta mer kognition än emotion i det vi ofta kallar ”känslan”. Om det fungerar väl förstår vi känslor i ett möte IRL, men det är rätt långt från att skriva om känslan i text. Därför är jag oftast inte så imponerad av att ”känslan” dyker upp i ett meningsutbyte. Det känns som att det räcker så tillsvidare….

   • Det lilla jag sett av LFC har sett rätt okej ut men jag kan absolut inte förstå varför tränarna använder sitt material på det sättet de gör, en felvänd Asllani och en kantlöpande Larsson. 3-5-2 borde väl va melodin ,om inte förr så definitivt när Fischer anländer .

    • Asllani har verkligen varit blek i de senaste tre matcherna och till på köpet missat två straffar. Jag tycker att hon även sett otajmad ut och haft problem i passningsspelet. Frågan är om det beror på positionen eller annat. Kanske har tankarna på annat håll.

    • Flitiga Asllani har många järn i elden, som vi har sett. Fotbollen är snart bara en bisyssla för henne… 😉 Ja, något otajmad tycks hon vara, dessutom oskärpt med sina ”penalty kicks”: två bommar i följd, bollarna dessutom fantasi- och kraftlöst lagda i samma hörn. Det bör nu alla målvakter ha noterat. Gissar att hon väljer ut sig själv som 1:e straffläggare. Hur tänker tränare Unogård här? Dags att röra om i laget och låta fler ställa sig vid straffpunkten. Måhända blir det andra tongångar när Nilla Fischer äntligen ansluter sig till LFC-truppen.

   • Det är verkligen inte lätt att förklara för en som inte vill förstå.

    Vi tar det igen. Min magkänsla kring LFC byggde på den enda match jag såg dem under försäsongen. Då såg laget, trots alla namnkunniga nyförvärv, svagt ut. Det var otajmat och kändes ofarligt i anfallsspelet och det var virrigt i försvaret. Det LFC jag såg kändes inte som ett guldlag. Flera andra lag såg klart bättre ut.

    När jag sett LFC nu i damallsvenskan har laget varit väldigt effektivt och vasst när chanserna dykt upp. Om jag hade sett den tendensen inför serien skulle jag antagligen ha lyft LFC några placeringar i mitt tips. Men LFC gjorde inte speciellt många mål innan serien startade. Tvärtom hade ju laget svårt med målgörandet i många försäsongsmatcher. Således hade jag svårt att ta hänsyn till den här spetsen i mitt tips.

    • Nej precis – det är verkligen inte lätt att förstå när någon inte vill eller kan förklara utan hänvisar till en kommunikationsstoppare som ”magkänslan”, detta dessutom ibland som främsta, enda eller avgörande ”argument”. Viljan till förståelse tror jag är ömsesidig snarare än ensidig och utvecklas i samspel. Detsamma gäller viljan att förklara. Uppenbarligen kan du förklara mer än du velat tidigare genom att slött hänvisa till ”känslan” och ”magkänslan”.

     Jag kanske inte alls hade ställt mina inledande frågor i detta flöde om du hade skrivit mer än ”…om jag vetat det jag vet nu…”. Till allt annat som skrivits kan också tilläggas att du kring ditt tips om en sjätteplats för LFC hade kunnat förtydliga med att anfallet visserligen ser ut som det vassaste i DA, men har samtidigt varit ineffektivt under försäsongen. En sådan upplysning hade också varit klargörande för ditt tips om sjätteplats. Dessutom hade det kanske snarare motiverat att du placerat LFC på säg 8-10 plats eftersom de, enligt dig, dras med ett svajigt försvar, ett svagt mittfält och ett ineffektivt anfall. Om du redan då såg allt detta, varför var du då så ovillig att jämföra lagdel för lagdel med FCR? Det hade kanske kunnat bidra till en förklaring av ditt tippade avstånd på fyra platser mellan FCR och LFC. Nu skrev du bara om vassaste anfallet, vilket mystifierade dina egna senare inlägg. Att LFC under försäsongen inte ”kändes som ett guldlag” är en rätt ovidkommande anmärkning när resonemanget landar i en sjätteplats som dessutom kanske borde nedgraderats ytterligare.

     Du glider också i ditt sätt att skriva. Kring matchen LFC – KIF skriver du om ”seriens tunga lag” och ”tippade topplag”. Varför då? Du tippade ju LFC som ett mittenlag och borde med din logik kring ineffektivt anfall och i övrigt svaga lagdelar närmast ha placerat KIF och LFC som seriegrannar. Tidigare gick din placering av LFC som sjättelag och avståndet på fyra placeringar till FCR att ifrågasätta från ena hållet, nu går det genom ditt senaste inlägg också att ifrågasätta från andra hållet. Frågan kring avståndet på fyra placeringar mellan FCR och LFC söker fortfarande ett rimligt svar och tabelläget just nu gör saken inte mindre märklig eller angelägen.

     Så, sammanfattningvis, mitt i ditt idisslande (”Vi tar det igen.”) och hopkok av argument och ”känslan” framskymtar en smula bättre förklaring, trots allt. Alltid något.

     • Så här skrev jag i mitt tips:

      ”Det gör att LFC:s anfall på pappret är seriens vassaste. … På pappret ser det alltså bra ut. Men det gäller ju att få laget att fungera på planen också. Om Unogård och Linköping får ut pusslet tidigt under våren kan det leda hela vägen till guldfest. Men jag känner att de fem lag som jag placerat i topp ligger längst fram med sitt bygge av lag och spel. Därför får LFC nöja sig med sjätteplatsen i tipset.”

      Jag skrev alltså att LFC var vassast på pappret, men att man behöver få det att fungera i praktiken. Jag skrev också att:

      ”Jag känner att det finns fem–sex lag som har rimliga chanser att ta hem guldet. Och ytterligare några som kan sluta på medaljplats.

      Jag har aldrig strukit bort LFC från gulddiskussionen. Det är ju du som hela tiden försöker att få det att låta så.

      Du vill ha en jämförelse mellan FCR och LFC lagdel för lagdel. I allt mer flytande spelsystem är det svårt att skilja mellan vilka som skall räknas som mittfältare och vilka som skall räknas som forwards. Men jag gör ändå ett försök:

      LFC–FCR
      Målvakt: 4–4
      Backar: 2–5
      Mittfält: 3–4
      Forwards: 5–5

    • OK, det är någon slags skala du använt: är 5 bäst och 1 sämst? Är det FCR:s siffra först i paren?

    • Jaha…du vill tydligen inte svara på vad siffrorna står för eller vems som är vems. Även om jag kan gissa, så vore det bättre att du skrev. Får se om jag ändå kommer med en replik på dina egna citat.

     • Det är en femgradig skala där femman kan sägas vara internationell klass medan ettan innebär att lagdelen inte håller damallsvensk klass.

      Betygen gäller hur lagen sett ut under våren. Med tanke vad vi nu vet om vilka förändringar som är på gång är det mycket tänkbart att betyget på LFC:s backlinje kommer att höjas i höst, medan betyget på Rosengårds forwards riskerar att sänkas.

    • Den här tråden är väl iskall nu eller till och med stendöd. Eftersom jag alltid svarar på ”anrop” gör jag det nu också.

     Jag hade två invändningar (som jag tog upp) mot ditt placeringstips i DA. Den ena handlade om LFC på en sjätteplats, den andra om avståndet på fyra placeringar mellan LFC och FCR. Efterhand har det framkommit några klargörande ledtrådar till dina ställningstaganden, men ofta först efter ”påstötningar”. Angående ”guldspel” och guld har jag själv inte tippat LFC som guldlag.

     Om det nu är så att du inte avskrivit LFC som ett av sex möjliga lag som kandiderar till SM-guld finns det ytterst lite av det du skrivit sedan seriestart som pekar på den möjligheten. Istället är det dåligt spel från det andra laget (som Växjö) eller ”bjudningar” (som mot Kungsbacka) och liknande som kommit i förgrunden när du refererar till LFC. Med möda har du ändå skrivit att LFC:s anfall ofta varit effektivt. Sett till dina betyg på lagdelar nedan är det något förvånande att du inte avskrivit LFC som guldkandidat.

     Du skriver också att ytterligare några lag kan tänkas ta medalj, alltså sammanlagt potentiellt minst åtta medaljlag. Det skulle exempelvis kunna innebära att LFC på en tippad sjätteplats kan bli en åttondeplats, inte minst då de ligger sist i sextetten på övre halvan av serien. När jag lägger ihop detta med att du ger dig själv godkänt för +/- två placeringar i sluttabellen gentemot ditt inledande tips (visst var det så?) framstår dina tips nästan som helgarderingar, eller i alla fall starka halvgarderingar. Det kanske är klokt, men blir även något urvattnat – undantaget Vittsjö! Det skulle varit intressant att se vilka lag efter LFC (lag 7-10) som du sett som de starkaste övriga medaljkandidaterna.

     Så till dina sifferbetyg. Ja, jag ville att du i samband med ditt placeringstips skulle göra en jämförelse mellan FCR och LFC lagdel för lagdel för att förstå grunden för ditt ställningstagande. Visst säger sifferbetyg något, men utan tillhörande text blir det ändå mindre begripligt. Och visst kan det vara svårt att alltid avgöra vad som ska anses utgöra respektive lagdel och vem som ”tillhör” vilken lagdel. Samtidigt utgår fortfarande ändå de flesta från lagdelar och vad det verkar även du. Du skriver att du bedömer utifrån våren 2019. Den pågår ju fortfarande, men jag hoppas du menar innan seriestart, annars blir det ju en haltande jämförelse som har begränsad relevans sett till ditt ursprungliga placeringstips. Själv skulle jag med din skala sänka betyget på FCR:s målvakter, medan LFC:s behålls med hänvisning lite stabilare första- och bättre andra- och tredjemålvakt. Jag skulle också sänka betyget för FCR:s backlinje ett steg och höja för LFC ett steg med bästa ”normalbesättning” vid seriestart (med Oscarsson, Lantz, Petursdottir som exempel på ingående spelare). Inom parentes har FCR:s (mittfält) och försvar släppt sex bollar förbi sig och LFC:s fem bollar på fem matcher i serien. Jag skulle också sänka ett steg på både LFC:s och FCR:s anfall, även om det finns klasspelare i båda. Med din högsta betygssiffra blir bedömningen lite annorlunda än för övriga, i och med att du här sneglar på internationell jämförelse, medan 1-4 håller sig inom DA, om jag fattat rätt. Mitt betyg med din skala skulle bli LFC – FCR:
     Målvakter 4-3
     Backar 3-4
     Mittfältare 3-4
     Anfallare 4-4

     Alltså 14-15 mot dina 14-18. Här någonstans finns kanske ledtrådarna till dina ställningstaganden och till mina invändningar. Enligt mig är LFC och FCR betydligt närmare varandra än vad dina fyra placeringars avstånd indikerar. I mitt tips vägde jag in också andra saker än lagdel för lagdel som ovan. En sådan sak var osäkerheten med FCR:s kortare kontrakt på nyckelspelare. Det gjorde uppenbarligen inte du som tippade Mittag som skytteligavinnare. Det är väl en smaksak hur mycket man fäster avseende vid det mer svårbedömda.

     Mer allmänt om placeringstips menar jag att de kan göras mer eller mindre kvalificerade och kommunicerbara. Mindre blir de med hänvisning till ”känslan” och liknande, mer blir de med uttalade kriterier som tillämpas lika för alla lag, resonemang, avvägningar och slutsatser. I det ingår förstås också vad jag istället för ”magkänsla” skulle vilja kalla en kvalificerad erfarenhetsgrundad bedömning.

     Nu stänger jag butiken….eller?

     • Inför avspark i damallsvenskan uteslöt jag inte att Djurgården, Eskilstuna eller Växjö skulle kunna ta medalj.

      I mina betyg vägde jag bara in vilka spelare lagen hade när serien började. Jag valde att inte spekulera i vad som skulle kunna hända under sommaren.

      Slutligen trodde jag att Mittag åtminstone skulle spela klart säsongen. Jag trodde inte att hon skulle köra en hel försäsong för bara sju matcher. Och jag trodde inte heller att hon skulle göra något mer klubbyte.

      Men nu finns chansen/risken att jag tippat en skyttedrottning som blir mållös.

   • För övrigt undrar jag varför du inte har ifrågasatt min magkänsla kring Piteå IF. De har ett på pappret bättre lag än i fjol då de vann guld. Ändå var min känsla efter att ha sett laget på tv en gång på försäsongen att de bara skulle hamna på fjärde plats i år. Borde inte det tipset vara minst lika anmärkningsvärt som det kring LFC?

    • Tack för tipset! Att jag inte tagit upp detta också innebär inte att jag inte noterat det. Men du kan väl fundera över om du verkligen vill att jag argumenterar kring PIF också – ”Be careful what you wish for, you just might get it” som någon klokt uttryckt saken. Din undran blir snarast en uppfordran till dig själv att rannsaka den kommunicerbara grunden till ditt ställningstagande, alltså att också gräva i ”känslan” och ”magkänslan”. Vad har du skrivit och vad skulle du ha kunnat skriva?

     Till sist och utan jämförelser i övrigt, som en tidigare statsminister sa: Man får ta ett helvete i taget.

 3. Kan hålla med Sjögran om Bennison. Det lilla jag såg var hon mycket bra. Kul med en bra svensk mittfältare det behövs. Synd hon är så orutinerad i landsgsspel

 4. Att Sjögran puffar för Bennison kan ses på flera sätt. Ett är att boosta Bennison. Ett annat är att komma med något positivt efter Eidevalls snorkigheter. Ett tredje är att visa att FCR minsann har både yngre och svenska spelare som får speltid, en historisk sällsynthet. Att Bennison skulle vara aktuell för VM-truppen däremot, tror nog inte ens Sjögran på…..

  • Påminner om att FCR har haft minst en egen produkt på planen i nästan alla matcher de senaste fyra åren. Så det där med historisk sällsynthet kan man ju diskutera.

   Fast med ditt sätt att räkna är väl inte Ebba Wieder en egen produkt?

   • Påminnelser är alltid lika kul som intressanta! Jag kanske kan påminna om hur många år det tog för Wieder att nästan, bara nästan, spela sig till en ordinarie plats i laget och nu tycks hon vara tillbaka ungefär där hon var (i speltid räknat) för något år sedan. Jag kanske kan påminna om att det var snubblande nära att Musovic lämnade. Det var först när hon gick ut med ”platsannons” som FCR valde att ge henne nytt kontrakt.

    Mitt påstående om ”historisk sällsynthet” görs mot bakgrund av att FCR under sin korta existens vanligen prioriterat etablerade utländska och svenska spelare framför yngre ”egna” talanger. De släppte Natalie Persson och Elin Rubensson och Emma Pennsäter ville inte tillbaka efter tiden i Danmark. Att ha ett antal framtidsspelare, eller ”egna produkter”, på bänken som får göra kortare inhopp, kan mest ses som skådebröd. Till detta ska läggas att knapphetens kalla stjärna nu tycks nått även FCR – de har inte ekonomi att ha en lika kostsam och väletablerad trupp som tidigare. Detta sagt har de fortfarande klasspelare och har värvat bra, men en del spelare är antagligen i slutet av sina karriärer och deras attraktivitet på spelarmarknaden är kanske inte direkt glödhet. Jag är tveksam till om Bennison, trots sin talang, hade släppts fram som nu i FCR för säg tre år sedan.

    ….och visst kan ”egen produkt” fortfarande diskuteras, men vi kommer nog inte längre med den frågan den här gången heller, så jag skippar den idag.

    Så tror du att Bennison är aktuell för VM-truppen?

    • Nej, jag tror inte att Bennison är aktuell för VM-truppen, trots att hon varit väldigt bra i de här fyra första omgångarna. Jag tror faktiskt inte att Peter Gerhardsson kommer att bjuda på en enda skräll. Utan jag tror att truppen kommer att tas ut från de drygt 25 spelare han satsat på under våren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.